17 Ocak 2019 Perşembe

SA7375/SD1249: CFR'den Görselleştirilen 2019: İzlenecek Trendler- Visualizing 2019: Trends to Watch-

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin Council on Foreign Relations- ABD Dış İlişkiler Konseyi-CFR editörleri'nin beş yazarına yazdırdığı 2019 tahminlerini içermektedir. Okuyacağınız gibi beş yazar beş ayrı konu ile 2019'u sınırlamışlardır, eğer satanist küresel mekanizmaların ne tür küresel olaylar ürettiğine dair bir fikriniz varsa, beş yazarın konu edindiği beş faktörün gerçekten değer verildiği kadar önemli ve etkili bir şekilde küresel gündemde yer alıp almayacağına kolayca karar verebilirsiniz... Bu faktörler, çok daha büyük sorunların üstünü örtmek için gündemde tutulacak olan olayları inşa etmek için tasarlanmıştır ve insanların dikkatlerini dağıtmak için öne çıkarılmıştır... Türkiye'nin bu sahne oyunlarını dikkatle izlemesi gerekmektedir...
Seçkin Deniz, 17.01.2019

Visualizing 2019: Trends to Watch

Geçtiğimiz yıl (2018) vergi tarife savaşları, benzeri görülmemiş siber saldırılar ve nükleer kılıç tıkırtıları yaşandı. CFR editörleri, beş kıdemli yazardan çizelgelerle ilgili çalışma yapmalarını istedi ve onlar da 2019'da siyasi, ekonomik, çevre ve güvenlik ile ilgili gelişmelerin nasıl ortaya çıkacağını anlattılar:





1. Devlet Destekli Hackerlara Yanıt Verme


Devlet Destekli Hackler

Geçtiğimiz yıl hükümetler, CFR'nin Siber Operasyon İzleyicisinin katalogladığı gibi devlet destekli kötü amaçlı siber etkinlik çağrısında bulundu. Bu eğilim, 2014'te, ABD'nin Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nu ticari sırların çalınmasından dolayı suçlamasıyla başladı. 2018'de, Kanada, Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler dahil olmak üzere ondan fazla devlet, devlet destekli hackleri açıkça kınadı. Bazı hükümetler suç duyurusunda bulundu ve iddia edilen Rus ve İran siber faaliyetlerine yanıt olarak cezai yaptırımlar uyguladı.

Bu yükselişin 2019’da devam etmesi muhtemel. Ulusal Siber Strateji’de, Birleşik Devletler açıkça, çevrimiçi normları ihlal ettiğine inandığı devletlere cevap vermek istediğini açıkça belirtti. 


Önümüzdeki birkaç yıl bu eylemlerin etkili bir caydırıcılığı olup olmadığını belirleyecektir.

Adam Segal, 18 Aralık 2018


(Adam Segal , gelişmekte olan teknolojiler ve ulusal güvenlik konularında Ira A. Lipman başkanı ve Dijital ve Siber Politika programının direktörüdür.) 



2. Büyüyen Ticaret Savaşı

Ticaret savaşı

Bu, Başkan Donald J. Trump'ın ticaret savaşında kendisini tarif ettiği gibi bir “tarife adamı” olarak  tehditler savurduğu yıldı. ABD, 1930’lardan bu yana en büyük tarife artışı yaşanan  2018’de, yaklaşık 300 milyar dolarlık ithalata yüzde 10 veya daha fazla vergi koydu. Yabancı hükümetler ABD'nin yaptığı  ihracata kendi tarifeleriyle yaklaşık 150 milyar dolarlık karşılık verdiler.

Yeni vergiler hala ABD ithalatının sadece yüzde 10'unu etkiliyor, ancak bu oran 2019'da önemli ölçüde büyüyebilir. Trump, otomobil ve otomobil parçaları ithalatının yanı sıra Çin'den yapılan ithalatın geri kalan kısmı için de yaklaşık 200 milyar dolarlık tarifelerle de tehdit etti.


Edward Alden, 18 Aralık 2018


(Edward Alden, Bernard L. Schwartz kıdemli üyesi ve Uyumsuzluk: Amerikalıların Küresel Ekonomide Nasıl Geride Bırakıldığını adlı kitabın yazarı.)



3. Nükleer Silahlar

Nükleer Silahlar



Nükleer silah kontrol rejimi bir dönüm noktasında duruyor. Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasında 2019’da yaşanan yoğun rekabet, iki tarafın Soğuk Savaş’ın zirve yaptığı dönemden bu yana yetmiş binden on beş bine kadar  düşen nükleer silah sayısında yapmış olduğu tarihi ilerlemeyi baltalıyor, 

İki dönüm noktası olan ABD-Rusya nükleer silah anlaşmaları büyük tehlike altında. Başkan Trump,  Rusları, hileleri yüzünden, bütün bir nükleer silah sınıfını ortadan kaldıran 1987 Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan ABD’yi, çekmekle tehdit ediyor. Ve iki ülkeyi 1950'lerden bu yana en düşük nükleer stoklarına indiren 2010 Yeni START anlaşması, 2021'de sona eriyor ve ileriye dönük net bir yol haritası ortada yok. Bunun yerine, her iki taraf da, herhangi bir anlaşmanın dışında kalan kısa menzilli sistemler de dahil olmak üzere bir silahlanma yarışı ile birbirini tehdit ediyor.


Bu arada, dünyanın diğer nükleer güçlerinin stokları da büyümeye hazırlanıyor. Kuzey Kore'nin nükleer silah geliştirme ve İran'ın bunu yapma istekleri olduğu varsayılarak Nükleer Silahsızlanma Antlaşması rejimi üzerinde büyük bir baskı oluştu ve Trump'ın 2015 İran anlaşmasından çekilme kararı bu baskıyı artırdı. Dahası, Çin, Hindistan ve Pakistan, herhangi bir kontrol rejiminin dışında kalan nükleer cephanelerini genişletiyorlar.  


Lori Esposito Murray, 18 Aralık 2018


(Lori Esposito Murray, yardımcı kıdemli bir adamdır.)



4. Temiz Güç-Enerji

Enerji santralleri

Kral kömür emekliye ayrılmak üzere. ABD’deki toplam kömür gücü kapasitesi, Başkan Trump’ın kömür endüstrisinden tasarruf etme vaadi ve Temiz Güç Planını yürürlükten kaldırmasına rağmen görevine başlamasından bu yana önemli ölçüde azaldı. Onun yerine tercih edilecek olanlar daha ucuz doğal gaz ve güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Sonuç olarak, ABD elektrik üretiminden kaynaklanan karbon emisyonları 2017 yılında yüzde 4,6 oranında düştü.

Bu eğilim önümüzdeki yıllarda da devam edecek gibi görünüyor. Yeni seçilen bazı valiler - Colorado, Connecticut, Maine, Nevada, Oregon ve Wisconsin’de - son zamanlarda California ve Hawaii’de geçirilen politikaları yansıtan yüzde 100 yenilenebilir enerji görevini yerine getirme sözü verdi. Washington, DC, ayrıca şebekesini sadece yenilenebilir enerji kaynakları ile güçlendirmeyi hedefliyor.


Amy Myers Jaffe, 18 Aralık 2018


(Amy Myers Jaffe, David M. Rubenstein'ın enerji ve çevre konusunda kıdemli kıdemli üyesi ve Enerji Güvenliği ve İklim Değişikliği programının direktörüdür.)


5. Hindistan'ın Ekonomik Gücü

Hindistan GSYİH

Uzun süre önce belirlendiği gibi, Hindistan ekonomisi bir başka önemli kilometre taşını geçmek üzere. Uluslararası Para Fonu (IMF), Hindistan'ın gayri safi yurtiçi hasılalarının piyasa döviz kurları üzerinden gelecek yıl boyunca Birleşik Krallık'taki üretimi geçeceğini ve Hindistan'ı dünyanın en büyük beş ekonomisi arasına sokacağını öngörüyor. (2018’de Hindistan’ın ekonomisi Fransa’nın ekonomisini geçti, ancak Fransız ekonomisinin de 2019’da İngiltere’yi geçmesi bekleniyor.)

Hindistan ekonomisi uzun zaman önce satın alma gücü paritesi açısından İngiltere ekonomisini geride bıraktı, ancak bu yeni dönüm noktası gerçek bir küresel güç değişimini ortaya koyuyor. Yirmi birinci yüzyılda ekonomik aktivitenin Asya'ya kayması ile ilgili olarak, dünyanın bunun ne kadarının Hindistan'da gerçekleştiğini not etmesi iyi olurdu...


Alyssa Ayres, 18 Aralık 2018


(Hindistan, Pakistan ve Güney Asya'nın kıdemli arkadaşlarından Alyssa Ayres , Zamanımız Geldi: Hindistan'ın Dünyadaki Yerini Nasıl Yaptığı adlı kitabın yazarıdır.)


*Beş CFR uzmanı tarafından önümüzdeki yıl izlemeye değer trendleri belirleyen bu çalışma Will Merrow tarafından derlenmiş koordine edilmiştir.



Will Merrow, 18 Aralık 2018, Council on Foreign Relations- CFR, ABD Dış İlişkiler Konseyi





Seçkin Deniz, 17.01.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı