26 Eylül 2018 Çarşamba

SA6880/KY59-MLÖZ46: Eminönü'de Bir Çocuk

"Simsiyah saçları uzamış, alnına düşmüş. Altında bir karton parçası serili. Ayak bileklerindeki kemikler çok belirgin, kabuklaşmış ayak tabanları simsiyah."


Açık, güneşli bir gün. Gökyüzünde bir tane bile bulut yok. İstanbul'da sıradan günlük gürültülü ve hareketli hayat. Sırt çantalarıyla, başlarında hasır şapkalarla ve boyunlarında fotoğraf makineleriyle turistler, Tahtakale’den alışverişten dönen ve ellerinde kocaman poşetleri taşıyan insanlar, ellerinde kitaplarla gençler meydanda. Eminönü’nün klasiği olarak camiinin altındaki güvercinler, güvercinlere yem atan çocuklar, martıların bağırışları ve her tarafa yayılan kızarmış balık kokusu...  

Etrafında asırlık ağaçlarla, gri duvarlarıyla, görkemli kubbeleriyle Yeni Camii, bir taraftan Boğazın masmavi sularında kıyıya yaklaşan vapurlar, tam ortasında yolu Galata Köprüsüne uzanan tramvaylar. Araba yolunun her iki tarafı da çok kalabalık.

Hiç kesilmeyen bu insan selinin içinde tramvay durağına giden yaya geçidinin ışıkları altında mavi renge boyanmış yol korumalıklarına sırtını dayamış vaziyette bir çocuk oturuyor. 

Görünüşe göre on üç on dört yaşında. Ayakları çıplak, üzerinde siyah sıfır kollu bir atlet ve gri renkli yırtık pantolonu var... Yoldan yayılan egzoz dumanı, insanların ayaklarının kaldırdığı toz, hepsi çocuğun üzerinde. 

Çocuk dizini bükmüş, kolunu dize dayamış, başını aşağıya eğmiş, kocaman siyah gözleriyle kirli kolunun altından buğulu gözlerle kalabalığa göz gezdiriyor..

Simsiyah saçları uzamış, alnına düşmüş. Altında bir karton parçası serili. Ayak bileklerindeki kemikler çok belirgin, kabuklaşmış ayak tabanları simsiyah. Kolları ve yüzü güneşte yanmış, tırnaklarının arasına çamur birikmiş. 

Yanında şeffaf bir poşet, poşetin içinde yarım kalmış simit parçası. İçine çekilmiş zayıf ve kirli yanaklarından iz bıraka bıraka bir gözyaşı damlası inmiş ve boynuna düşmüş.. Kalabalık onun farkında değil.



Melek Öz, 26.09.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Deneme

Melek Öz Yazıları
 




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı