8 Mayıs 2018 Salı

SA6097/SD975: Trump Para Birimi Savaşı Başlatacak mı?

Sonsuz Ark'ın Notu:
ABD Başkanı Trump'ı FBI baskınları, Rusya ile ilişkisi, Seks skandalları gibi şantajlarla baskı altına almaya çalışan ve bunda da başarılı olan Satanist Liberal Düzen savunucuları, Trump'ı bütün politikalarından -İlk eşcinsel ABD (Almanya) Büyükelçi'sini Trump atamak zorunda kaldı, ABD Suriye'den çıkamadı,  Kuzey Kore ile nükleer gerilim sona erdirildi- teker teker vazgeçiriyorlar... Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Trump'ı Çin'e uyguladığı ekonomik koruma planından vazgeçirmenin taşlarını döşemektedir, muhtemel bir para birimi savaşı doların felaketi olacağından yazar bu tehlikeye karşı soğukkanlı olunmasını önermektedir.
Seçkin Deniz, 08.05.2018


Will Trump Launch a Currency War, Too?

"Geçtiğimiz ay Donald Trump, Çin mallarının ve sermayesinin ABD'ye akışını kısıtlamak için bir dizi ithalat vergisi ve diğer tedbirlerin uygulanacağını duyurdu. Açıkça, Trump, Çin'i önemli bir ekonomik tehdit olarak görüyor, bu yüzden onun gözlerini renminbiye dikmesi an meselesi olabilir."

Trump yönetimi geçtiğimiz haftalarda, Çin'in çapraz çizgilerine dik bir dizi ticaret ve yatırım önlemini uygulamaya koydu. Açıkça, Trump ve danışmanları Çin'i Amerika'nın “ekonomik düşmanı” olarak görüyorlar. Şu anki soru, Çin'in giderek artan popüler para birimi olan renminbi'ye karşı bir saldırı ile devam edip etmeyecekleri sorusudur.


ABD çelike %25, alüminyuma % 10'luk ek kapsamlı ithalat vergileri getirdi. O zamandan beri, idare, ABD müttefikleri için belirli gümrük vergisi uygularken, başkalarından imtiyazlar elde etmek için tarifeleri bir pazarlık çipi olarak kullanıyor.

Çin, tek başına ABD'nin ithal ettiği çelik veya alüminyumun ana tedarikçisi değil. Ancak Çin'in aşırı kapasitesi, ABD'li üreticilerin aleyhine küresel olarak çelik ve alüminyum fiyatlarında baskı oluşturuyor. Bu nedenle, Trump yönetiminin amacı Çin'in ihracatını keskin bir şekilde azaltmaya zorlamak.


Daha da çarpıcı bir biçimde, Trump yönetimi, 60 milyar dolara kadar varan geniş Çin malları yelpazesinde yeni ithalat tarifeleri uygulama planları olduğunu da açıkladı. Ayrıca, yabancı firmalar tarafından yapılan şirket satın alımları ve yatırımlar üzerindeki kısıtlamaların sıkılaştırılması ve Dünya Ticaret Örgütü'ne Çin'in hileyle teknoloji transferini şikayet etme niyetini belli etti.


Dahası, yönetim, Çinli şirketlerin yarıiletkenler ve 5G kablosuz iletişim teknolojileri gibi hassas ABD sektörlerine yatırım yapmasını engellemek için hareket ediyor. Trump, ABD'li teknoloji devi Qualcomm'u satın almak üzere, Çin ile yakın bağları olan Singapur merkezli bir şirket olan Broadcom'un 117 milyar dolarlık teklifini de çoktan engelledi.

Benzer şekilde, Federal İletişim Komisyonu (Trit)'nun Trump tarafından atanan komiseri Ajit Pai, Çin'in en iyi telekomünikasyon ekipman üreticisi Huawei'yi ulusal güvenlik riski olarak tanımladı. Yeni kural uyarınca, bu sınıflandırmaya sahip firmalar artık ABD'de internet altyapısı oluşturan şirketlere ekipman tedarik edemeyecek.


Bugüne kadar, Trump yönetimi Çin para birimi renminbi'ye karşı doğrudan bir eylemde bulunmadı. Ancak yönetimi Çin ihracatını ve yatırımlarını bir tehdit olarak görüyorsa, Çin parasını da hedef alması sadece bir zaman meselesi olabilir.


2008 küresel mali krizinden bu yana, Çin hükümeti, renminbinin uluslararası konumunu desteklemek için büyük çaba sarf etti. Regülasyon kolaylaştırılarak ticaretle ilgili işlemlerin renminbi içinde çözülebilmesi ile ABD doları gibi geleneksel faturalama paraları sistem dışına itilmişti. Çin, Dünya çapında finans merkezlerini kapsayan bir renminbi takas bankası ağı kurmuş, Hong Kong ve diğer bölgelerdeki renminbi rezervleri ve renminbi cinsi tahviller için aktif pazarlar oluşturmuştu. Ve böylelikle, renminbinin yeni bir küresel rezerv varlığına kavuşması ümidiyle düzinelerce yabancı merkez bankasıyla para swap anlaşmalarının yapılması mümkün oldu.


Uluslararası Para Fonu(IMF)'nun, 2015 yılında, Özel Tasarruf Hakkı (SDR) değerini belirleyen para birimleri sepetine renminbi katmayı kabul etmesi Çin için önemli bir dönüm noktasıydı. Daha önce, bu ayrıcalıklı statü sadece ABD doları, İngiliz sterlini, Japon yeni ve euroya verilmişti. SDR döviz sepetine dahil olmak, renminbinin uluslararası duruşuna büyük bir destek sağladı ve Çin'i para birimini daha da ileriye götürmeye teşvik etti. Son zamanlarda Çin, bazı gözlemcilerin dolara karşı doğrudan bir meydan okuma olarak gördükleri renminbi cinsinden ham petrol vadeli işlemleri için de yeni bir değişim başlatmıştı.


Küresel etki için gittikçe artan iddialı girişimlerinin bir parçası olarak, Çin küresel bir süper güce layık olabilecek bir para birimi geliştirmeyi amaçlamaktadır. ABD doların finansal piyasalarda ve merkez bankası rezervlerindeki hakim durumundan uzun zamandır yararlanıyor ve Çin de benzer ödüller almak istiyor. Eğer renminbi'nin yükselişi doların alanını daraltma pahasına gerçekleşirse, bu çok kötü olur.


Trump'tan önce, ABD'nin doların önceliğini koruma politikası, uzlaştırıcı olmasa bile büyük ölçüde pasifti. Çin'in renminbiyi dolara bir alternatif olarak desteklediği açıkça görülse de, Obama yönetimi parasını savunmak için çok az şey yaptı. Aslında ABD, paranın nitelikleriyle ilgili yaygın şüphelere rağmen, renminbinin SDR sepetine girişini desteklemiştir, çünkü Çin'i mevcut parasal sistemde daha güvenilir bir paydaş olmaya teşvik etmek istemiştir.


Sonra Donald Trump geldi ve tüm bahisler iptal edildi. Uluslararası konumu yükselmesine rağmen, Çin'in para birimi hala büyük lig statüsünden çok uzakta. Kendi anlaşmasını ilan eden Trump, muhtemelen bunu biliyor ve renminbinin zayıflıklarını sömürmek ona cazip gelecek.


Örneğin, Çin'in Trump'un ticaret konusundaki tavizlerine karşı koymaya karar vermesi durumunda ABD, ABD'li işletmelerin Çinli ortaklarla yaptığı işlemlerde faturalamalarda veya yerleşim alanlarında renminbinin kullanımını yasaklayabilir. Renminbi cinsinden varlıklara yapılan yatırımları cesaretlendirebilir veya yeni engeller oluşturabilir. Ya da, Çin ile olan anlaşmasını terk etmeye hazır olan herhangi bir merkez bankasına elverişli şartlarda swap anlaşmaları sunabilir. Olası cezai eylemlerin listesi uzundur.


Tabii ki, bir ticaret savaşının yanında bir para savaşı tehlikeli ve muhtemelen felaket olur. En azından, finansal piyasalar istikrarsızlaşabilir ve uluslararası krediler kesintiye uğrayabilir. Ne yazık ki, “ticaret savaşlarının iyi ve kazanılması kolay” olduğunu düşünen bir adamın bu olasılıklar tarafından engellenmesi mümkün değildir.. Sadece soğukkanlı kafaların hakim olacağını umuyoruz.


Benjamin J. Cohen, 04.04.2018, Project Syndicate, Santa Barbara


(Benjamin J. Cohen, Santa Barbara, Kaliforniya Üniversitesi Uluslararası Siyasal Ekonomi Profesörü ve Para Birimi: Parasal Rekabeti Anlama'nın yazarıdır.)




Seçkin Deniz, 08.05.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı