1 Şubat 2018 Perşembe

SA5575/ÇY4-DB116: Western Nasıl Kayboldu: Hayatta Kalmak İçin Neden Bu Tür Yeniliklere İhtiyaç Duyuluyor?

"Vahşiler şimdi ABD sinemalarında."

How the western got lost: why the genre needs to innovate to survive

Ruhsuz mecazlara karmaşıklık ve nüanslar eklenen Hostiles (Vahşiler) filminin başarısızlığı  geçmişteki maçovari gerçeklerden kaçışı değiştirmesi gereken filmlerle ilgili bir dizi bir problemi vurguluyor. 

Kovboy, hayati bir Amerikalı figür: göçmen şövalyelerden ve samuraydan, kardeşten askere, atadan polise ve süper kahramana toplumu şekillendiren zarif kanun kompaktını korumanın büyük yükünü omuzlamış bir figür. Her şeye rağmen, kendisini, kendi alanlarında savunmakla yükümlü olduğu insanlardan uzak tutan, kendi memleketinde yurtsuz ama hayati bir hizmet gerçekleştirir. 


Bu nedenle, ona ihtiyaç duyan ama onu istemeyen bir dünyaya kendini katılaştırarak tek başına yol alır. Çenesi yukarıda ve derinlere doldurulmuş duygularla günü kazanmak için kötü adamlarla, bazen bir kahramanla ve bazen daha kaba bir şeyle yüz yüze gelir. Western türünün en geniş iddiası, bunun bir erkek olmanın özündeki fedakarlık olduğudur. 


Wes Studi and Christian Bale in Hostiles.

Joseph Blocker, Scott Cooper'ın eski tarz western filmi Hostiles'ta Christian Bale tarafından canlandırılan kaba Yüzbaşı tam da böyle biri. Cheyenne topraklarındaki zamanında katlettiği "vahşiler" hakkında sersem sersem konuşan pişkin bir ahlaksız ve tepeden tırnağa bir ırkçı. Son görevine pek sevinmiyor – hasta bir yerli şefi (Wes Studi) adamın huzur içinde ölebileceği kabilesinin topraklarına götürmek- ancak emirleri nasıl uygulayacağını biliyor ve Büyük Düzlükleri boydan boya geçmek için bir hainden beklendiği şekilde bir çete topluyor. 


Birlikte çeşitli sıkıntılardan kurtulduktan sonra, Blocker ve isteksiz arkadaşı karşılıklı isteksiz bir saygı duygusuna ulaşıyorlar. İdeolojik olarak birbirlerini anlayamayacak olsalar bile, temel kavramlarda insan olarak birleşiyorlar ve kendilerini birbirlerinin cesaretine hayran olurken buluyorlar. Heat (Büyük Hesaplaşma) filminin son sahnesini gözünüzde canlandırın ama sınırda. 


Karışıklığın bir yerinde ailesi, filmi ateşlemek için şiddetle katledilen Rosalie Quaid (Rosamund Pike) var. Histerik bir felç halindeyken ve sonunda evinin yanmış kalıntılarında bebeğinin cesedini tuttuğunu keşfeden Blocker'ın kervanına katılıyor.  Oradan itibaren, o da ... ...  bir şekilde onlarla birlikte hareket ediyor. Blocker ile ölümün kesinliğinin verdiği rahatlık konusunda bir kaç komik diyalog alışverişi yapıyor ve hatta önemli bir anda bir tüfeğin tetiğine basmış gibi görünüyor ancak hikayeye olan faydası çoğunlukla aksesuarlık. Yaygın vatandaşların bir üyesi olarak, Blocker ve Şef Yellow Hawk (Sarı Şahin) 'un amacı için verdiği vaatlerin inceliğini betimliyor. Onun iyiliği filmin çıkarlarına. 


Cömert bir eleştirmen, Cooper'ı, batının geleneksel tematik endişeleri ve dinamiklerine sadakatinden dolayı klasik bir kişi olarak görebilir; zayıflık için daha az eğilimli olanlarsa “yorucu” bulabilir. Film, John Ford'un oyun değiştirici The Searchers'ını anımsatan birçok çekime sahip olsa da, John Wayne’in eski bir kovboya kazandırmış olduğu şiirsel ahlaki nüanslara başvurmuyor. 


Akıllara sofistike bir video oyununun final sahnesini getiren oldukça modern bir koreografiyle çekilmiş ateş etme sahnesi bir yana, en azından Cooper kendi tarzını yaratmamış ya da bu tarza meydan okumamış. Kadınsı güçlenmenin ve karmaşıklığın şu andaki zamanı tanımlamaya geldiği gerçeğini bir kenara koyun; bu erkeksi karakterizasyonlar uzun zamandır durağan kalıyor, sadece bıkkınlık veriyor. 


Rosamund Pike and Christian Bale in Hostiles.

Netflix tarafından alışılmadık bir şekilde cömertçe bütçelenmiş bir western olarak tanıtılan son Godless olayını düşünün. Serinin çoğunluğu, bir zamanlar maden ocağı olan La Belle kasabasında, erkeklerin çoğunun hayatını kaybettiği bir iş kazası sonrasında hemen hemen tamamen kadınlardan oluşuyor. 

Umut dolu izleyiciler, cinsiyet çizgisinde bir düşünce deneyini, kadınların kendileriyle birlikte gelen aşındırıcı şiddeti kabul etmeden erkeklerin güç konumlarını üstlenip koruyup koruyamayacaklarını desteklediler ancak pratikte öyle olmadı. Dizi rakip kanun kaçakları Jack O'Connell ve Jeff Daniels arasındaki çatışmayla gösteri çekirdeğini oluşturarak izleyicileri ve eleştirmenleri hayal kırıklığına uğrattı. 


Andrew Dominik'in 2007 örnek filmi "The Assassination of Jesse James" in korkak Robert Ford’unun aksine, söyleyecek çok şeyi var. Dominik, gerçek hayat kişiliklerini, Amerikan şöhretlerinin ve hayal kırıklığının doğuşuyla ilgili bir hikaye uydurmak için özgürce yeniden tasarladı; Brad Pitt'i, kendi kamuoyundaki profili ve Casey Affleck'i de onun idolüne yavaş yavaş inancını kaybeden bir numaralı süper fanatiği yaptı. Dominik, insanların zayıflığını ve geride bıraktıkları güç yıpranmalarına tutunmak için gitmeye istekli oldukları uç noktaları inceler. Modern bir erkek gücü sistemi anlayışını ve en sonunda patronlar bile dahil olmak üzere, dahil olan herkesi nihai olarak nasıl israf ettiklerini kanıtlar. 


Tanrıdan dileğim, western, kılıç ve sandaletler destanı yenilikçi toprağa götürmek zorunda kalsalar bile asla asla yok olmaz. Ancak bu tür, alakalı kalan herhangi bir şansa ya da drama kadar etkili olursa, maço ucuzculuğuna girmek yerine daha olgun girişlerden ipuçları toplamak zorundadır. Pek çok film, westernin kazandığı adımlarını geride bırakıyor, ancak neden bu kadar sert lanet mücadeleye girdiğimizin karmaşık bir cevabı var. 


Vahşiler şimdi ABD sinemalarında.


Charles Bramesco, 26 Ocak 2018, The Guardian



Derya Beyaz, 24.01.2018, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri 






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı