29 Mart 2017 Çarşamba

SA4150/TG222: ABD'nin Teröre Açtığı Alanlarda Trump'ın Yeni Çizgileri

"Foreign Policy’den alıntı yapan Krayewski, Trump yönetiminin askeri kararları, Obama döneminde askeri harekâtların gecikmesine neden olarak gördüğü politik ve bürokratik müzakerelerden bağımsız olarak ele aldığını vurguluyor."


Ed Krayewski, Newsweek için kaleme aldığı ve “Trump, IŞİD ve El-Kaide’ye Yönelik Askeri Müdahaleyi İstikrarlı Şekilde Artırıyor(*)” başlığını taşıyan makalesinde, on yıllardır sürmekte olan terörle mücadeleye Trump tarafından yeni bir şekil ve retorik kazandırıldığını ifade ediyor. 

Yazıda, Trump’ın başkanlığı devraldıktan sonra geçen süreç içinde, "Terörle savaşın yeni çizgileri şekillenmeye başladı” denilerek, ABD tarafından bir önceki yıla göre Yemen’e daha fazla bomba atıldığı, 2016 yılında atılan 26.000’den fazla bombadan 34 tanesinin Yemen’e yönelik olduğu belirtiliyor.  

Foreign Policy’den alıntı yapan Krayewski, Trump yönetiminin askeri kararları, Obama döneminde askeri harekâtların gecikmesine neden olarak gördüğü politik ve bürokratik müzakerelerden bağımsız olarak ele aldığını vurguluyor. 

Yazıda, Yemen’de Suudi Arabistan tarafından bir hastanenin bombalanmasının ardından ABD tarafından askıya alınan Suudi Arabistan’a silah satışının, Trump yönetiminde yeniden başladığına işaret ediliyor. Yine Foreign Policy kaynak gösterilerek, Yemen’de Husi isyancılarını hedef alan Suudi Arabistan saldırılarından el-Kaide’nin kazançlı çıkarak toprak kazanmasını sağladığı belirtilmiş. Krayewski: “Arap Yarımadası el-Kaidesi boşluktan yararlanarak liman şehri Mukalla’yi ele geçirebilir ve aylık olarak milyonlarca dolarlık vergi ve harç toplayabilir” diyor.

Makalede, Trump yönetiminin “Kısa süre önce IŞİD’in varlığını tesis ettiği ve 15 buçuk yıldan beri savaşın devam ettiği Afganistan’da, birlik düzeyinde bir artış düşündüğü” ifade edilmiş. 

Krayewski’nin ifadesine göre; Mısır, Orta Doğu ve Güneybatı Asya'da askeri operasyonları yöneten ABD Merkez Komutanı General Joseph Votel tarafından, Taliban’la ilgili çözümsüzlüğü ortadan kaldırmak için, hâlihazırda Afganistan’da bulunan 8500 Amerikan askerine ilaveten birkaç bin askerin daha gerektiği Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi’ne iletilmiş. 

Krayewski, “İslamcı bir grup olan Taliban’ın el-Kaide’yi barındırdığı için, 11 Eylül saldırılarından sonra ABD’nin 2001’de gerçekleştirdiği müdahale ile iktidardan düşürüldüğünü; o zamanlar muhtemelen Afganistan’ın el-Kaide için üs kurabileceği tek yer olduğunu ancak 16 yıldan beri devam eden ABD müdahalelerinin Irak, Suriye, Yemen, Libya ve diğer bölgelerde (el-Kaide için) alan açtığını” ifade ediyor.  Krayewski’ye göre aslında rakip olan Taliban ve IŞİD arasında ABD’nin varlığı nedeniyle muhtemel bir ittifak gerçekleşebilir. 

Yazıda ayrıca Votel tarafından Suriye’de daha fazla kara birliği gerektiğinin ifade edildiği; 9 Mart tarihinde Army Times sitesinde yer alan bir makalede ise, IŞİD’e karşı mücadelede kullanılmak üzere Kuveyt’te kurulan bir üsse 2500 askerin daha sevk edildiği belirtiliyor.  

Army Times sitesinde yer alan makalede, Bağdat’taki ABD askeri komutanlığının yaptığı açıklamadan alıntı yapılan bölüm şu şekilde: “IŞİD’i ortadan kaldırmanın yollarını aramakta olan koalisyon birkaç opsiyonu değerlendirmektedir. Kalıcı bir zafer elde etmenin en etkili yolunun, bunu sonuçta en büyük paya sahip olan partner güçlerimizle ve onların aracılığıyla gerçekleştirmek olduğuna inanmaya devam ediyoruz. Operasyonel güvenlik nedeniyle, gelecekteki konuşlandırmalar veya acil durum operasyonel planlamaları hakkında açıklama yapmayacağız.”

Krayewski makalesinde; Trump yönetiminin Guantanamo Körfezi’nde bulunan hapishanenin kullanımının genişletilmesine istekli olduğunu belirterek, Başsavcı Jeff Sessions’un “Kanun dışı düşman savaşçıların tutulması için buranın ‘çok hoş bir yer’ olduğunu söylediğini” ifade ediyor. Krayewski bunu, Obama yönetiminin ‘Mümkün olduğunca bu tür şahısları cezai olarak kovuşturma politikasından’ bir kayma olarak değerlendirirken, Trump yönetimi açısından ise ‘Askeri karar alma önceliklerine yönelik imtiyazlı tutuma uygun bir tavır’ olduğunu ifade ediyor.  

Makalenin son bölümünde, “Trump yönetimi tarafından tüm dünyadaki terör savaşında yer alan savaş alanlarının devralındığı ve Kongre’nin yıllardan beri süren pasifliği nedeniyle, 9/11 sonrası askeri güç kullanımının yetkilendirilmesinde (Çev: Askerî Kuvvet Kullanma Yetkisi [AUMF])  nasıl bir değerlendirme yapılacağına dair çok az bir sınırlandırma kaldığı” belirtiliyor. Krayewski, “Bu yetkilendirme boşluğunun sadece Afganistan savaşını meşrulaştırmak için değil ayrıca Pakistan, Yemen, Suriye ve Irak savaşı sonrasında gerçekleşen geri çekilmenin ardından Irak’ta, el-Kaide ve ilişkili kuvvetler ile IŞİD’e karşı gerçekleştirilen askeri operasyonları meşrulaştırmak için de kullanıldığını” belirtiyor.   

Trump’a yönelik eleştiride bulunan Krayewski şöyle diyor:  “Seçim kampanyaları sırasında Trump, özellikle IŞİD’e yönelik AUMF için bir çeşit Kongre oylamasına açık olacağını söylemesine rağmen böyle bir oylama henüz gerçekleşmemiştir.”


Tamer Güner, 29.03.2017, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri







(*)ED KRAYEWSKI / 23 Mart 2017
http://www.newsweek.com/trump-steadily-ramps-military-action-against-isis-and-al-qaeda-571670

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı