23 Şubat 2016 Salı

SA2522/SD383: Sonsuz Ark’ta Bir Tasavvuf Avcısı: Puran Tilmiz

“Puran Tilmiz’e, çok büyük bir emek ve dikkat gerektiren ‘Tasavvuf; Bir Düşünce Virüsü’ başlıklı derlemesi ile neredeyse arkeolojik bir çalışma yaparak meraklısı için önemli bir başvuru kaynağı ortaya koyduğu için teşekkür ediyoruz.”

Bazen büyük işler büyük çaba gerektirir, bazen de büyük çaba ancak değerli bir araştırmacının ısrarlı araştırmaları sonucu ortaya konabilir ve büyük işler sadece böyle ortaya çıkabilir. Türkiye’nin en değerli yitiği olan araştırma kabiliyeti, yaklaşık olarak 350 yıldır mağaralarda tutuldu, zindanlarda çürütüldü ya da kör bir kurşuna, yağlı bir ipe, hınçlı bir sürgüne kurban gitti…

Sonuçta, Batı’ya bugünkü medeniyeti ikram eden Müslüman akıl, araştırma diye bir kabiliyeti olduğunu unuttu, gitti. Bilimsel araştırmalarda tek tük kişisel çıkışlar yakalasak da, beşerî-dinî araştırmalarda pek fazla yol alamadığımız apaçık ortada… 1400 yıl sonra bile henüz Sahih Hadis, Sapkın Tefsir ve Sağlam İslam Akaidi gibi konularda ciddi bir beyin fırtınası yaşamadığımız gerçeği somut olarak ortada.

Kirli bir kültür birikimini İslam Dini olarak öğreniyoruz ve çocuklarımıza da bunu ‘geleneksel bir çorba’ olarak öğretiyoruz. Din Bilincimiz çürük ve bizi kişisel, toplumsal arızalara karşı koruyamayacak kadar yetersiz. Özellikle ‘Kader’ gibi İslam’la zerre kadar alakası olmayan din ve insan düşmanı Tasavvuf Dini’ne ait bir hançeri bile söküp atacak bir iradeye sahip olmadığımız gerçeği maalesef devlet desteği ile sapasağlam yerinde duruyor.  Yetmiyor, kendisi başlı başına karma bir Hinduizm-Mısır-Kabala-Neoplatonizm öğretisinden başka bir şey olmayan Tasavvuf Dini, devlet adamlarının iltifatına mazhar oluyor, dizilerde, tv programlarında temel dini bilgiler klasöründe işleniyor.

Çalışmalarıyla Sonsuz Ark’a güç katan Puran Tilmiz’e, çok büyük bir emek ve dikkat gerektiren ‘Tasavvuf; Bir Düşünce Virüsü’ başlıklı derlemesi ile neredeyse arkeolojik bir çalışma yaparak meraklısı için önemli bir başvuru kaynağı ortaya koyduğu için teşekkür ediyoruz. Ayrıca romanı ‘Kiziroğlu Mustafa Bey’ ile bizi tarihe taşıdığı ve tarihi, sosyolojik olgulardan hareketle yeniden değerlendirmemizi sağladığı için de teşekkür borçluyuz.

Sonsuz Ark, Din Algısı’nın tamamen tahrif edildiği bu dönemde Puran Tilmiz’in bu değeri yüksek derlemesi ile Tasavvuf’un gizli ve perdelenmiş tutulan tüm yönlerini herkesin kolayca ulaşabileceği bir hale getirerek birçok insanın sorgulamasını sağlamıştır; Allah’ın izni ile sağlamaya da devam edecektir.

‘Tasavvuf;Bir Düşünce Virüsü’ başlıklı derleme yüksek değerlidir, çünkü manipüle edilemeyecek kadar açık bir şekilde Tasavvuf’un asli kaynakları taranarak oluşturulmuştur. İnkar edilemez olanlarla  yüzleşmek tasavvuf kullarını öfkelendirse de, gerçeğin yakıcı yüzü apaçık bir şekilde ortadadır.

Tasavvuf Dini, İslam’ı kullanarak insanın tanrılaştırılması sürecini süreklileştirmeye devam edemeyecektir. Gelişmiş iletişim teknolojisi ile artık insanların Tasavvufun şeyhlerinin yalanlarını açıkça görmeleri mümkündür.

Puran Tilmiz’e emekleri için teşekkür ediyor, ona ve ailesine sağlıklı bir ömür diliyoruz.

Seçkin Deniz, 23.02.2016, Sonsuz Ark, Eleştiri, Teşekkür





Seçkin Deniz Twitter Akışı