21 Ekim 2015 Çarşamba

SA1927/KY37-AZ15: Dikkat!.. İzleniyorsunuz ve Yıkmaya Hazırlanıyorlar...

"Sizi izleyenler, size bilgisayarınız kadar yakın olabilir, internete girdiğiniz an, takip başlıyor, devamında “yıkıcı kumpas” geliyor."


21'nci yüzyıl tarihinde daha şimdiden yerini alan 1983 doğumlu, eski Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden’in, İngiliz ve Amerikan derin devletlerinin “sosyal medyayı” açık bir casusluk ve yıkıcı faaliyetler alanı olarak kullandığını ispatlayan belgeleri yayınlamasından bir-kaç gün sonra twitter’da hesap açması (@Snowden) dikkat çekici. 

Yayınladığı belgeler, Amerikan ve İngiliz hükümetlerinin sosyal medya üzerinden hem kendi vatandaşları üzerinde açık casusluk yaptıklarını, hem de sosyal medyayı “yıkıcı” amaçla kullandıklarını gösteriyor.


Snowden, NSA ile İngiliz Devlet İletişim Başkanlığı (GCHQ) arasındaki yazışmalardan yola çıkarak, iki kurumun, sosyal medyaya, ücretleri vergi mükellefleri tarafından ödenen “sosyal medya ajanları”yerleştirdiklerini sergiledi

GCHQ’nun “Online Covert Action” (Çevrimiçi Gizli Harekat) bildirgesine göre, sosyal medyaya yerleştirilen ajanlar, hedefteki alternatif yayın organları, sivil toplum kuruluşları, akademik çevrelerle “yakın ilişki” ile görevliler, onlardan biri gibi görünüyorlar.  Elde ettikleri bilgileri değerlendiren ve bağlı oldukları casusluk kurumlarıyla paylaşan sosyal medya ajanlarının ana etki alanı ise, gerektiğinde“yıkıcı faaliyeti” aynı zemin üzerinden sürdürmek.


Sosyal medya ajanları için hazırlanmış eğitim kitapçığında çalışma sistemleri şöyle sıralanıyor:

  • Hedeftekiyle önce dost ol.
  • Hedefin içine gir.
  • Maskelen.
  • Kurnaz ol.
  • Örgütlen.
  • Dağıt-parçala.
  • Karşındakinin idrakinde gerilim yarat.
  • Aldatmaya başla, yalan söyle.
  • İş ilişkilerini tahrip et.
  • Belirlenmiş sosyal iletişim forumlarına sürekli olumsuz haber yükle.
Snowden Amerikan ve İngiliz devletlerinin bu çerçevede, gazetecileri, aktivistleri, blog yazarlarını, sosyal toplantı düzenleyicileri ve alternatif medya yayınlarını takibe alıp, gerektiğinde yukarıdaki metodlarla tahrip ettiklerini de belirtiyor.

CIA’nin yeni sosyal medya bölümü...


Bu arada, DefenseOne yazarı Patrik Tucker’ın haberinden Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’nın kurumsal yapısında 1963’ten bu yana ilk kez değişikliğe giderek Directorate for Digital Innovation (Sayısal Yenilik Başkanlığı) kurduğunu öğreniyoruz. 


CIA Başkanı John Brennan tarafından bu bölümün başına atananAndrew Hallman’ın açıklamalarına göre, bölümün ana görevi sosyal medyadan gelen açık istihbaratı yeni geliştirilen bilgisayarların yardımıyla tasnif etmek ve yakın gelecekte yaşanabilecek suikast, darbe, çatışma, kitle gösterisi gibi olayları yerinde analizlerle önceden tespit etmek.

Hallman, sosyal medyadan akan bilgilerin geleneksel istihbaratın önüne geçtiğini, hatta, Amerika açısından insan kaynaklı istihbarat yapılamayan bölgelerde bu uygulamanın büyük avantajlar yarattığını belirtiyor.

Türkiye bir laboratuvar mı?..


Geçtiğimiz hafta ulaştığımız bu bilgiler, Türkiye’nin 2013 yılı Haziran ayından bu yana, “Sosyal medya casusluğu ve sosyal medya yıkıcı faaliyetinin” deney alanı olarak kullanıldığını işaret ediyor. Böylece Fuat Avni gibi sosyal medya karakterlerinin arkasındaki eğitimi, belirli bir gruba bağlı tanınmış karakterlerin sosyal medyayı siyasi amaçlı kullanma şeklini, sosyal medyadan sürdürülen yalan haber kampanyalarını, aynı zeminde yürütülen yıkıcı siyasi faaliyetleri anlama şansı yakalıyoruz.


Sosyal medyaya düşen bir yalanı üç dakika içinde yalanlamazsanız, bu yalanın ülke açısından ne ölçüde yıkıcı bir kimlik taşıyabileceğini de yaşayarak öğreniyoruz.


Aynı zamanda, Amerikan hükümetinin neden geçen yıl, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya ağlarına kapılarını kapatmış Küba için özel twitter tarzı bir sosyal medya ağını kurduğunu, bu programı yürüten USAID yetkilisi Rajiv Shah’ın Amerikan Senatosu Komisyonu’na yaptığı açıklamalarda, “Biz bunu, yalnız Küba’da değil, sosyal medyaya kapalı Afrika ve Asya’daki diğer ülkelere de, bu ülkelerin sosyal gelişimi için yapıyoruz” demesini de artık anlamlandırabiliyoruz.


Dikkatli olun...


Devamı için lütfen tıklayınız...



Ardan Zentürk, 21.10.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazar
Ardan Zentürk Yazıları
 



Sonsuz Ark'ın Notu: Ardan Zentürk Beyefendi'nin çalışmalarının, 'bir bölümü verilerek kalanını ana siteye linkle yönlendirme' formatı ile yayınlanması için onayı alınmıştır.  Ek olarak aşağıda yazının kaynağı ve aktif linki verilmiştir. Seçkin Deniz, 06.09.2015

Yazının İlk Yayınlandığı Yer: Star Gazetesi: 

http://haber.star.com.tr/yazar/dikkat-izleniyorsunuz-ve-yikmaya-hazirlaniyorlar/yazi-1060594

Seçkin Deniz Twitter Akışı