24 Haziran 2014 Salı

SA732/ÇY4-DB1: Esed Destekçisi Bir ABD Senatörü; Rand Paul ve IŞİD İtirafları

“Irak’ta IŞİD’i durdurmak için müdahil olanlar, Suriye’de IŞİD ile birlikteydi.”


 “Birleşik devletlerin (ABD) bölgeye aşırı ilgisi, Irak’ta bir “cihatçı harikalar diyarı” yaratıyor”
Rand Paul, Kentucky Cumhuriyetçi Parti Senatörü/Neocon

Kentucky Cumhuriyetçi Parti senatörü Rand Paul,  bugünlerde Kuzey Irak’ı kasıp kavuran kaosla ilgili olarak, Birleşik Devletler’in Ortadoğu politikalarını, Amerika’nın Suriye iç savaşındaki aşırı ilgisinin bölgede “Cihatçı bir harikalar diyarı” yarattığını savunarak suçladı.

Paul, Kuzey Irak’ın büyük bölümünü ele geçiren, şimdi de Bağdat’ı tehdit eden aşırı şiddet yanlısı Sünni İslamcı grup IŞİD (Irak ve Şam İslam Devleti) ile başa çıkmak için, olası başkan adayının tercih stratejisi hakkında Pazar günü CNN'den Candy Crowley ile konuştu.

Paul konuşmasına, “Bence Ortadoğu’da bir kaos var.” diyerek başladı. “Ve bence biz orada bir boşluk yarattığımız için oldu.”

“Irak savaşından önce, Sünni ve Şiiler arasında belki de binlerce yıldır süren bir sürtüşme zaten vardı. Şimdiyse kaotik bir durum var, bizim boşluğumuz. Ve bence IŞİD bu cesareti, biz müttefiklerini silahlandırdığımız için buldu. Biz, IŞID ile Suriye’de birlik olduk, güvenli bir cennette gibiydiler. Çünkü biz asileri, Esed’i onlardan uzak tutmak için silahlandırıyorduk. Böylece bence bizim Suriye’deki müdahalemiz, Irak’ta olan şeylere sebep oldu. Eğer Suriye’deki müttefiklerini silahlandırmasaydık, onlar buna cesaret edemezlerdi. “ diye devam etti.


“Şimdi bu duruma geldik, çünkü Suriye’li asilere silah desteği sağlıyoruz... Suriye’de IŞİD ile birlikteydik! Savaşın aynı tarafındaydık. Yani Irak’ta IŞİD’i durdurmak için müdahil olanlar, Suriye’de IŞİD ile birlikteydi.”

Paul, ayrıca Obama yönetimini ve kendi partisi içindeki pek çok kişiyi, Suriye diktatörü Beşer Esed’i devirmeye hevesli oldukları için eleştirdi.

“Eğer Esed’den kurtulsaydık, Suriye bir “Cihatçı Diyarı” olurdu.” diye açıkladı. “Şimdi aynı şey kaçınılmaz olarak Irak’ta oldu. Çünkü biz konuya aşırı ilgili olduk, biraz ilgili olduğumuz için değil, aşırı ilgili olduğumuz için oldu.”
                                     

Derya Beyaz, 24.06.2014, Sonsuz Ark Çırak Yazar, Çeviri

Derya Beyaz Yazıları



Brendan Bordelon-06/22/2014- The Daily Caller, Haberin orijinal metni için:


Eski ulusal güvenlik danışmanı Elliott Abrams’ın Rand Paul’a verdiği cevap:

Rand Paul Biyografisi:

Seçkin Deniz Twitter Akışı