9 Nisan 2014 Çarşamba

SA627/AH17: Herkül Efsanesi -The Legend of Hercules-

“Filmlerdeki gibi mutlu sonla bitmiyor çoğu hikâyeler. Tanrısal gücün suflörleri genellikle yalancı çıkıyor…”


İmbik Teorisini işletmeye devam ediyorum. Mutlu sonla biten filmin, mutluluk gösterisi pek de sempatik. Antik çağların mümkün olmayan bembeyaz cibinliğinin mümkün olan rüzgârlarla hafif hafif sallanan aralıklarından görünen Herkül, karısı ve mutlu yüzlerle sevdikleri bebekleri.

Filmin dokumaları arasında kalan ve mutlu karelerle örtülen gerçek ise dehşet verici. Herkül babasını öldürmüştür, karısı da kocası Herkül’ün erkek kardeşini. Herkül kral babasını öldürmüştür ve kral olmuştur, karısı da kendisiyle evlenmek için kardeşi Herkül’le ölümüne mücadele veren kayınbiraderini öldürerek Herkül’le evlenmiştir.

Yani iki katil vardır son karede ve bu iki katilin bebekleri ile çektirdikleri kraliyet ailesi fotoğrafı geçmişi silmiş, bembeyaz cibinliğin masumiyeti ile herkesi ikna etmiştir. Elbette filmi adım adım izleyen herkesi. Tabi beni değil; ikisinin de katil olduklarını bizzat gördüm ve unutmadım.

Bu aralar Hollywood antik hikâyeleri yeniden ve metamorfoza uğratarak yazıyor. Herkül’ün senaryosu da mitolojinin anlattığı efsaneyle ilgisiz neredeyse. Her iki hikayede de Herkül, Zeus’un oğlu. Orijinal hikayede  Zeus’un karısı Hera, bir kadının Zeus’la girdiği ilişkiden doğan Herkül’ün düşmanı, yeni hikayede ise insanlığın kurtuluşu için Herkül’ün annesini Zeus’la birleşmeye ikna eden feragatsever bir tanrıça.

Senarist gerçekten simetrik bir senaryo üretmiş. Kafası karışık kaslı Herkül, karısını ve çocuklarını öldüren bir megaloman, ama yeni hikâye de kararlı bir özgürlük savaşçısı… Toplamda acı çeken insanlığın acılarından kurtulması için kendisine vehmedilen bir görevin kahramanıdır Herkül; tabi bir de aydınlatıcı bir kılavuzu var, bir öğretmen, bir tapınak hizmetkârı.

Vizyona girdiği ilk hafta oğlumun ısrarıyla izlediğim filmin pek tartışılmadığını gördüm. Oysa çok güncel bir hikâyeyle örtüşüyordu Herkül’ün senaryosu. Kendisini kaslı Herkül’le, yani Heraklitle özdeşleştiren ve şakirdlerini birer Herkül olmaya yönlendiren ve bizzat herkül.org adlı bir internet sitesinden düşüncelerini yayan Fethullah Gülen siyasî arenanın en etkili aktörlerinden biriydi. Nasıl ilgisiz kalındı anlayamadım. Senaryo insanlığın toplam iyiliği için babasını öldüren Herkül’ü anlatıyordu; yani aile içi savaşın neden-gerekçe-sonuç ilişkisi tıpatıp benziyordu yaşananlarla.


2011 yılından son 17 Aralık 2013 Operasyonuna kadar, alttan alta fısıldayan ancak bu tarihten itibaren 30 Mart 2014 akşamına kadar ölümüne süren bir mücadele vardı. Mutlu sonu olmayan bu mücadelede kırk yıllık bir hazırlık dönemi önemliydi.

Herkül’ün babası tarafından bir suikastle öldürülmek üzere Mısır’a gönderilmesi, çok farklı çağrışımlar yapsa da asıl etkileyici olan Herkül’ün kendisini gizleyerek kurtulması ve dolaylı yollardan Roma’ya uğrayarak tekrar antik Yunanistan’a dönmesi ve halkı, savaşçıları, generalleri kendi safına çekmesi ve babası ile savaşmaya başlaması çok dikkat çekici. İki temel nedeni var Herkül’ün sevdiği Girit prensesi ile evlenmek ve babasının uyguladığı zulmü sona erdirmek, krallık asıl amaç değildi elbette; bu mücadelenin doğal ödülüydü.

Filmin senaryosu yeni konformizmin askılıklarından alınıp uygulamaya konan bir stratejinin ürünü. Bunda bir sakınca yoktu tabi, senaristler özgürdür. Filmin teknik eleştirisi için birkaç not ekleyeceğim sadece. 3D çekim kaygısı kurguyu ihmal ettirmiş görünüyor. Hikaye filmin akışına orantılı bir şekilde giydirilmemiş. Savaş sahnelerine odaklanan yönetmen Herkül’ün mücadelesi için gerekli psikolojik ve sosyolojik altyapıyı yeterince izah edememiş. Bu tabanla bu savaşın kazanılması mümkün değildi, ancak yarıtanrı olduğuna inanan bir Herkül bu savaşı kazanabilirdi. Zaten Zeus, en çaresiz kaldığı anda tanrısal gücünü şimşekleriyle Herkül’e aktarmaktan çekinmemişti.


Herkül, bu anlatıya göre Zeus’un gönderdiği bir peygamber. Davut Peygamber’in krallık yolculuğu,Musa Peygamber’in bir prens olarak yetiştiği Firavun sarayından çıkış hikayesi,  ilahî bir neden-gerekçe-sonuç zincirine örnek olarak senaryoya güç vermiş olabilir, ama benzetmeye çalıştıkları peygamber aslında İsa. Baba-oğul tandemi bu paragraflarda çok sık çalışılmış.

Zeus’tan güç ve ilham alan Herkül, 21. yüzyılda muhakkak ki Allah’la konuştuğunu iddia eden bir zihinsel arka plana muhtaçtır.

Neyse; günümüz hikâyeleri ne kadar değişseler de geçmişten beslenmekten kurtulamıyorlar. Her çağda bir yarıtanrı ortaya çıkabiliyor, Herkül’ün kaslarına ve tanrısal gücüne sahip olduğunu iddia edebiliyor. Hollywood mitolojik efsanelerle her çocuğun içinde bir tanrı gezindiğini anlatsa da çocuklar artık çok profesyonel bakıyorlar görsel propagandalara; inanmıyorlar.

Kas gücü artık ilkel bir güç. Nükleer bombalar, insansız hava araçları, uydu bağlantılı nükleer başlıklar, daha reel güç değişkenleri olarak hazırda duruyorlar. Hiç değilse internet virüsleri başka bir kahramanlık aracı. Herkül ne ki?

Filmin senaryosu ile mitolojideki aslını ve teknik bilgilerini verdikten sonra izlemek isteyenlere kusurlarıyla da olsa adrenalin ürettiği için filmi izlemelerini tavsiye edebilirim.


Senaryosunu Renny Harlin, Sean Hood ve Daniel Giat’ın birlikte yazdığı,  07 Şubat 2014’te vizyona giren filmin yönetmeni Die Hard 2’nin de yönetmeni olan Renny Harlin. Amerikan yapımı 3 Boyutlu,  Aksiyon, Fantastik türündeki 99 dakikalık filmin oyuncuları Kellan Lutz,  Gaia Weiss,  Scott Adkins,  Liam Mcıntyre,  Roxanne Mckee.

Senaryodaki Hikâye:

Milattan önce 1200 yılında, antik Yunan şehirlerinden birindeyiz. Dünyada yaşayan dindar kraliçelerden biri, Kral kocasının acımasızlığına karşı  bir çocuk doğurmak üzere Zeus’un karısı Hera tarafından ikna edilir. Kraliçe Zeus'la birlikte olur ve ondan bir çocuğu olur. Herkül adını verdikleri bu prens için öngörülen kaderde, zalim kralın hanedanlığını sona erdireceği ve şehre düzen getireceği yer almaktadır. Aradan yıllar geçer, kim olduğunu ve aslen nereden geldiğini bilmeyen Herkül'ün istediği tek şey Girit prensesinin aşkına karşılık vermesidir; ne var ki güzel prensesin daha önce babası tarafından kardeşine eş olarak alınacak olması işleri karıştırır. Herkül tam da bu esnada gerçek kimliği ve kaderiyle yüzleşir. Artık önünde iki yol vardır. Herkül, ya aşkına sahip çıkıp güzel prensesle şehirden kaçmak ya da daha önce çizilmiş olan kaderini takip edip bir kahraman olmayı seçmek zorundadır. Kahramanlığa giden yol ise yabancıların tahmin edilemez tuzakları ve tanrıların gazabıyla doludur.

Mitolojideki Hikâye:

Yunan mitolojisinde Herakles, Roma Mitolojisi'nde Herkül, Zeus ile Miken kralının kızı Alkmene'nin oğludur. Kadına aşık olan Zeus ona kocası kılığında yaklaşmıştır. Herakles'in Zeus'un çocuğu olduğunu anlayan Hera onunla sürekli uğraşmış ve ölümüne neden olmuştur. Herakles doğduğu günden itibaren tanrısal bir kuvvete sahiptir. Hera'nın gönderdiği iki zehirli yılanı öldürdüğünde henüz birkaç günlük bebektir.

Herakles üstün bir eğitim görmüştür. En iyi yaptığı işler ok atmak, at sürmek ve güreşmektir. 18 yaşına geldiği zaman Kitharion ormanlarında yaşayan ünlü canavarı öldürmüştür. Kendisine ödül olarak Thebai kralının kızı Megara verilmiştir. Bu kızdan üç oğlu olmuştur. Hera işe karışarak Herakles'i çıldırtmış, Herakles de kendi karısını ve çocuklarını öldürmüştür. Suçlarından arınması için Miken kralının hizmetine girip, onun her istediğini yapması gerekmiştir. Kralın Herakles'e yaptırdığı 12 işe mitolojide Herakles'in 12 görevi veya işleri denir. Ayrıca çok güçlü bir karakter olarak da bilinir.

Herkül'ün 12 Görevi:

1- Nemean arslanı'nı yenmek, Efsaneye göre aslanın postu sadece kendi pençesiyle kesilebilir.
2- Lerna gölündeki Hydra'yı öldürmek.
3- Artemis'in kutsal hayvanlarından Kyreneia Geyiğini yakalamak.
4- Erymanthian dağında yaşayan büyük yaban domuzunu ağla tutmak.
5- Augias'ın ahırlarını bir günde temizlemek. (İki büyük ırmağın yataklarını değiştirip ahırlardan geçirerek.)
6- Stymphalos'da yaşayan ve o bölgedeki insanların rahatını kaçıran Stymphalian Kuşları Athena'nın yardımıyla kovmak.
7- Girit'e gidip Poseidon'un Minos'a verdiği azgın Girit Boğası'nı getirmek
8- Troya kralı Diomedes'in emrine girip troya halkına eziyet çektrien , Hellospontos Boğazı'nda yaşayan deniz canavarını öldürerek Troya halkını beladan kurtarmış ancak Diomedes'in ona, azarlayıcı tutumu karşısında cezalandırıp öldürmüş ve Troya'nın yanması için lanetler savurmuştur .
9- Amazonlar kraliçesi Hippolyta'dan kemerini almak. Kemeri almak için kraliçe ile anlaşmış, ancak Hera'nın kışkırtmasıyla Amazonlar, Herakles'e saldırmış, Herakles de kraliçeyi öldürmek zorunda kalmıştır.
10- Okeanos'un bir adasında bulunan 3 gövdeli dev Geryoneus'un sığırlarını çalmak.
11- Hesperidler'in altın elmalarını getirmek. Elmaları almak için altın elma ağacını koruyan kızları ve daha da önemlisi onların ejderini geçmesi gerekiyordu. Bunun için Herakles altın elmaların koruyucusu olan kızların babası Atlas'a gider ama o da biraz kurnaz davranarak Herakles'le bir anlaşma yapar.
12- Hades'in ölüler ülkesini koruyan Kerberos adlı köpeği yeryüzüne çıkarmak.

Film günümüzle ve Türkiye’de olanlarla nasıl ilişkilendirilebilir? Bakmak gerek bu fantastik maceraya. Filmlerdeki gibi mutlu sonla bitmiyor çoğu hikâyeler. Tanrısal gücün suflörleri genellikle yalancı çıkıyor…

Filmi izledikten iki ay sonra yazdığıma göre, filmle örtüşen gerçek senaryoyu merak etmiş olmamı doğal karşılamanız gerek.



Ahmet Haydar, Sonsuz Ark, 09.04.2014, Sinema Notları 16




Herkül İzlekleri:

The Legend of Hercules: Herkül Efsanesi  Film İzlekleri:

Film:

Gülen herkül.org

Seçkin Deniz Twitter Akışı