1 Mart 2014 Cumartesi

SA572/KY11-TG6: İsrail'in (IDF) Özel Operasyon Birlikleri Kiev Ayaklanmasında Ne Arıyor?/ Çeviri

Ukrayna’da Yahudi Bir Askeri Birlik: “Maidan'ın Mavi Miğferleri”

İsrailli Komutan Kiev'i Korumak İçin Savaşıyor


Birliklerini “Maidan'ın Mavi Miğferleri” olarak adlandırıyor, fakat Ukrayna devrimine katılan Yahudi bir askeri birliğin başındaki Delta lakaplı komutanın giydiği başlık kahverengi. Miğferinin altında ayrıca kippa var.


İsrail ordusunun (IDF) eski bir mensubu olan Ukrayna doğumlu Delta, pazar günü kimliğini açıklamadan JTA'ya konuştu. Givati piyade tugayının, Shu’alei Shimshon keşif taburunda kazandığı savaş yeteneklerini Kiev'in sokak savaşçıları arasında yükselmek için nasıl kullandığını açıkladı. Hükümet güçleriyle çarpışan, kadın ve erkeklerden oluşan 40 kişilik bir gücün-içlerinden bazıları IDF kökenli-başında bulunuyordu.

İçlerinde ülkenin Haham Moshe Azman'ın da bulunduğu bazı Ukraynalı Yahudiler, Delta'nın, henüz tamamlanmamış Ukrayna devrimindeki rolünü doğruladılar. 

Delta'nın söylediğine göre “Mavi Miğferler” ismi, geçen ay Ukrayna polislerinin bulunduğu bir binayı yakmak isteyen çetenin,  komuta ettiği birlik tarafından engellemesinin ardından BM Barış Gücü'ne atfen verilmişti. Delta,“İçeride onları canlı canlı yakmak isteyen 1200 gösterici tarafından sarılmış onlarca polis vardı” dedi. “Göstericileri ikna ederek polislerin güvenli bir şekilde çıkmalarını sağladık.”


Problem emirler gereği polislerin silahları olmadan çıkmayı reddetmeleriydi. Delta, komuta ettiği birliğin polisleri silahlarını bırakarak teslim olmaları için ikna ettiğini ifade etti. Delta: “Bir katliam olabilirdi ve fazla seçeneğimiz yoktu.” dedi.

Otuzlu yaşların sonlarında ve Azman Brodsky Sinagoguna devam eden bir Ortadoks Yahudi olan Delta'nın belirttiğine göre Mavi Miğferler, 5 eski IDF askeri tarafından yönetiliyor ve içlerinde Yahudi olmayan 35 erkek ve kadını bulunduruyor. Delta, özel hayatı konusunda konuşmaktan ise kaçındı.

1990'larda İsrail'e göç eden Delta, birkaç yıl önce Ukrayna'ya geri dönerek işadamı olarak çalışmaya başladı. Söylediğine göre hükümet güçlerinin öğrencilere uyguladığı şiddeti görerek 30 Kasımda gönüllü olarak protestolara katılmıştı.

Delta, “Hiçbir askeri tecrübesi olmayan silahsız sivillerin üstüne üstün nitelikli askeri araçlarla gidildiğini görünce kan beynime sıçradı. Daha sonra onlara katılarak öğrendiğim kentsel savaş manevralarını uygulamaya başladım. Bundan sonra kendimi çocuk denebilecek yaştaki gençlerin oluşturduğu müfrezenin başında buldum.” diyor.

Daha sonra eski bir arkadaşı tarafından yönetildiğini duyduğu Mavi Miğferlere başka bir eski IDF piyadesi katılmış.

Delta, müfreze lideri olarak emirleri, sıkça anti-semitlikle suçlanan ve üyeleri protestoların organizasyonunda kritik görevler alan, ultra-milliyetçi Svoboda Partisi ile bağlantılı aktivistlerden aldığını söylüyor.

Delta; “Svoboda'ya üye değilim fakat emirleri onların takımından alıyorum. Benim İsrailli, Yahudi ve eski bir IDF askeri olduğumu biliyorlar. Bana “kardeş” diyorlar. Svoboda hakkında söyledikleri abartılı, bu gerçeğin farkındayım. Onlardan hoşlanmamamın sebebi tutarsız oluşları, anti-semitizm meselesi değil” ifadelerini kullanıyor.

Washington merkezli Heritage Foundation düşünce kuruluşunda kıdemli bir araştırmacı olan Ariel Cohen'e göre Svoboda'nın devrimdeki rolü bir sır değil.

Cohen JTA'ya verdiği beyanatta, “Maidan'da  özel birliklerin ve kendilerine ateş eden keskin nişancıların üzerine yürüyen, beyaz sektör olarak isimlendirilen itici güç milliyetçilerdir.” diyor.

Hala pek çok Yahudi devrimi destekliyor ve aktif olarak görev alıyor.

Bu haftanın başında Mayıs ayında yapılacak seçimlere kadar görev alacak, içinde azınlık gruplarından bakanların da bulunduğu geçici bir hükümet ilan edildi.  

Haham Azman, daha önce Vinnytsia şehrinin belediye başkanı olan ve şimdi bölgesel politikalar bakanı olarak görevlendirilen Volodymyr'in bir Yahudi olduğunu söylüyor.

Cohen, “Halihazırda endişelenmek için bir sebep yok, fakat Batı azınlık haklarının açık bir şekilde ortaya koyulmasını istiyor” diyor.

Çarşamba günü Rus Devleti Duma Başkanı Sergey Naryshkin, Ukrayna'daki radikal grupların anti-semitik söylemlerinden Moskova'nın rahatsız olduğunu açıkladı.

Fakat Delta, Kremlin'in anti-semitizm kartını yanlış bir şekilde Ukrayna'yı Rusya'nın etki sahasından uzaklaştıran devrimi pasifize etmek için kullandığını söylüyor.

Delta, bunun bir saçmalık olduğunu, gösteriler sırasında anti-semit bir durumla asla karşılaşmadığını, tam tersi bir durumun harekete katılmasına sebep olduğunu ve Yahudilerin duyarlı olduklarını göstermeye çalıştıklarını ifade ediyor.

Yine de Delta'nın ismini açıklamama sebepleri onun kendisini bir yabancı olarak hissettiğini açığa vuruyor. “Eğer Ukraynalı olsaydım bir kahraman olmuştum. Fakat burada barış ve huzur içinde yaşamayı sürdürebilmem için adımı söylememem daha iyi” diyor.

Yahudi arkadaşları onu Svaboda ile çalışmakla suçluyor. “Bazıları beni 'Shalom' (İbranice “merhaba”) yerine 'Sieg heil' (Nazi Almanyasında “yaşasın zafer” anlamında kullanılan slogan) diyerek selamlayabileceklerini söylediler. Bunu çok gülünç buldum.”

Delta'nın yabancı olmaktan kaynaklanan bazı hayal kırıklıkları var. “Bazen kendime , 'Burada ne yapıyorsun? Bu senin ordun değil. Hatta burası senin ülken değil' diyorum.”

Institutskaya Caddesinde geçen hafta 12 protestocunun öldüğü çok şiddetli çatışmalardan biri yaşandı.

Delta olayı şu şekilde anlatıyor; “Keskin nişancılar bize plastik mermilerle ateş etmeye başladı. Ben de plastik mermilerle karşılık verdim. Daha sonra gerçek mermi kullanmaya başladılar. Arkadaşım bacağından vuruldu. Bize atış poligonundaymışız gibi ateş ediyorlardı. Arkadaşımı taşırken diğerlerine geri çekilmelerini emrettim. Çocuklar korkmuştu. Onlara ailelerine telefon etmeleri için biraz para verdim. Üniformalarını çıkartarak daha sonra verilecek talimatları beklemek üzere uzaklaşmalarını söyledim. O gün başka birinin ölümünü görmek istemiyordum.”

Şu anda Mavi Miğferler 3 aydan beri devam eden kaostan kurtulmaya çalışan 3 milyonluk şehirde yağma ve vandalizmi engellemek amacıyla polis hizmeti veriyor.

Fakat Deltanın başka ciddi projeleri var: Azman ile birlikte protestolarda ciddi şekilde yaralanan -hiçbiri Yahudi olmayan-protestocuların ciddi ameliyatlarının gerçekleşmesi için İsrail'e nakliyesinde görev almak.

Delta, Institutskaya'da yaralan 19 yaşındaki bir kadının gözüne isabet eden merminin beynine kadar girdiğini anlatıyor. Azman, gelecek hafta 17 hastayı taşıyan bir uçağın, özel yardımlar ve İsrail 'in Ukrayna Büyükelçiliğinin desteğiyle havalanacağını umut ettiğini söylüyor.



Tamer Güner, Sonsuz Ark, 01.03.2014, Çeviri,








Sonsuz Ark'ın Notu:


IDF, İsrail Savunma Kuvvetleri; İsrail Savunma Kuvvetleri ( IDF, צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל)  Tzva Hahagana LeYisra'el, "İsrail için Savunma Ordusu "; İsrail'de  yaygın İbranice kısaltmasıyla Tzahal ( צה"ל ), İsrail Devleti'nin askeri güçleridir. IDF kara kuvvetleri , hava kuvvetleri ve donanmadan alınan özel askerlerden oluşur. İsrail'de hiçbir sivil yargı denetiminde olmayan IDF'nin başkanlığını Genelkurmay Başkanı , yapmaktadır.


http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Defense_Forces 

Seçkin Deniz Twitter Akışı