8 Şubat 2014 Cumartesi

SA547/KY11-TG2: WinNews/ Haber Penceresi 2

CIA’in Çin-Suudi Füze Pazarlığındaki Rolü, Suudî Arabistan-Savaşan Gruplar, İsrail-Türkiye Boru Hattı, İHH Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Neden Yok, Robert Fisk-Suriye’de Vahşet Fotoğrafları, İsrail ve Suriye’den Lübnan’a Silah Transferi, İsrail-Amerika İlişkileri, Humus’ta Geçici Ateşkes, ABD İran’ı El Kaide’ye Destek Vermekle Suçluyor, ABD’de İşsizlik, Siber Güvenlik ve Siber Savaş, ABD Donanması Olimpiyat Güvenliği için Soçi’de, İsrail Ultra Ortodoks Yahudilere Fon Desteğini Kesiyor


1- 2007 yılında yapılan  Çin ve Suudi Arabistan arasındaki gizli füze pazarlığında CIA’in aracılık yaptığı ortaya çıktı. Batı ve İran nükleer anlaşma konusunda ilerleme kaydederken ABD tarafından el altından desteklenen Suudi Arabistan kendi vurucu füze sistemini güçlendirdi. Pazarlıklar sırasında CIA tarafından öne sürülen şart, Çin’den alınacak füzelerin nükleer başlık içermemesiydi.             


2- Suudi Arabistan Kralı Abdullah, yabancı ülkelerde savaşan veya aşırı gruplara mali ya da moral destek veren Suud vatandaşlarının bir listesinin hazırlanması için özel olarak kurulan komisyona talimat verdi. Aşırı olarak nitelendirilen gruplara arasında Müslüman Kardeşler ve ISIS (IŞİD)’de bulunuyor. Yapılacak araştırma sonucunda suçlu bulunanlar 3 ila 20 yıl arasında hapis ile cezalandırılacak.





3- İsrail-Türkiye boru hattı Doğu Akdeniz’deki ilişkileri düzeltebilir. Turcas Energy Group AS bünyesinde çalışan eski ABD Büyükelçisi Matthew Bryza tarafından kaleme alınan makalede Türkiye İsrail arasındaki ilişkilerin geleceğinin iki ülke arasında kurulması muhtemel gaz hattına bağlı olduğu belirtiliyor. Bryza’ya göre iki ülke arasında kurulacak boru hattı sadece ekonomik anlamda değil ayrıca Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzeltilmesi, Kıbrıs meselesinin çözümlenmesi, Türkiye’nin AB’ye kabulü konularında da büyük bir öneme sahip olacak.

Doğu Akdeniz ve dolayısıyla Ortadoğu enerji politikaları üzerinde önemli ipuçları içeren makalenin orijinaline ulaşmak için: 



4- İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Türkiye'nin, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylara müdahale edemediğini belirterek, bunun en önemli nedeni olarak da Türkiye'de yaşananları adres gösterdi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Türkiye'nin, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylara müdahale edemediğini belirterek, "Somali'ye müdahale edebildi, Arakan'a kısmen müdahale edebildi. Orta Afrika'ya hiç müdahale edemiyor. Niye? Türkiye'de darbe oldu, darbe girişiminde bulunuldu da ondan" dedi.



5- Suriye Raporu: İngiliz gazeteci ve Yazar İndependent gazetesinin Ortadoğu muhabiri olan Fisk, o vahşet fotoğraflarını köşesinde yazdı.



6- İsrail savunma kuvvetleri sendeleyen Esed rejiminin gelişmiş silahlarını muhalif grubun eline geçmesine izin vermemek için Lübnan'da bulunan müttefiki Hizbullah'a satma ihtimaline karşı endişe içinde yaklaşık üç yıldır Suriye iç savaşını yakından takip ediyor.

WSJ'nin bugün ki raporuna göre İsrail'in Suriye'den Lübnan'a silah transferini durdurma çabalarına rağmen ABD'li yetkililer Suriye güçlerinin Lübnanlı müttefiklerine gelişmiş güdümlü füzeler kaçırdığına inanıyor.




7- İsrail Dışişleri Bakanı  Avigdor Liberman İsrail Ekonomi Bakanı Naftali Bennett’in barış görüşmeleri ile ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’i eleştirmesi üzerine Kerry’e destek verdi.
Liberman, Kerry’nin İsrail’in gerçek dostu olduğunu ve kavgacı Naftali Bennett’ten farklı düşünme hakkı olduğunu söyledi.


8- Şam Hükümeti’nin Cenevre II barış görüşmelerinin ikinci turuna katılacağını açıklamasının ardından Humus’ta sıkışıp kalan sivillerin bir kısmı tahliye edilmeye başlandı. AFP tarafından bildirildiğine göre 600 gündür Humus’ta mahsur kalan sivillerden 12 tanesi otobüsle yoğun kuşatma altındaki bölgeden çıkarıldı.

Kuşatma altında bulunan 1200 çocuk geri kalanı yaşlı kadın ve erkeklerden oluşan 2500 sivile, BM merkezinde bulunan yardım malzemelerinin ulaşmasının ancak Cumartesi günü gerçekleşebileceği belirtiliyor.



Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Humustan tahliyelerin gerçekleşmesi ve insani yardım sağlanması için 3 günlük ateşkes anlaşılmasına varıldığını bildirdi.


9- ABD Hazine Bakanlığı , Olimzhon Adkhamovich Sadikov isimli İran merkezli önemli bir İslami Cihad Birliği üyesinin Nusra Cephesinin de içinde bulunduğu küresel güçlerle işbirliği içinde bulunan gruplara yabancı savaşçı gönderilmesine yardımcı olduğunu ve El-Kaide’ye destek sağladığını belirtti.

WSJ’nin belirttiğine göre İranlı yetkililer bu suçlamayı ret ederek Washington’un İran’ın nükleer programına uluslar arası desteği kesmeye çalıştığını söyledi.




 10- ABD’deki 25-54 yaş arası erkeklerin 6’da biri çalışmıyor. 10.4 milyon erkek anlamına gelen bu kitle Los Angeles şehri nüfusunun 2 katından daha fazla. Çalışmayan erkeklerin üçte ikisi herhangi bir iş aramadığını belirtiyor yani iş arayanlar sadece bu kitlenin üçte biri. İşi bulunmayan erkeklerin 2 milyonu sosyal güvenlik sigortasından faydalanırken geriye kalanlar ailelerinden ve arkadaşlarından destek alıyor.


11-  “Siber Güvenlik ve Siber Savaş: Herkesin Bilmesi Gerekenler” isimli kitabın yazarı Peter Singer, BreakThru Radyo’sunda kendisi ile yapılan mülakatta fiziksel altyapıya karşı gerçekleştirilebilecek bir saldırının, İran nükleer santrifüjlerine Stuxnet virüsü ile yapılan saldırıda görüldüğü gibi, düşünüldüğünden çok daha kolay olduğunu belirtti.

Peter Singer ile BTRtv tarafından gerçekleştirilen Siber Güvenliğin Geleceği konulu mülakatı izlemek için tıklayınız.



 
12- ABD Donanması Sochi Olimpiyatlarında yaşanabilecek güvenlik sorunları sebebiyle Karadeniz’de 2 savaş gemisi bulunduruyor.




13- İsrail’de askerlikten muaf olmak isteyen dini okul öğrencilerine yönelik fonların İsrail Hükümeti tarafından kaldırılması, yüzlerce Ultra-Ortodoks Yahudi tarafından protesto edildi.
            





Tamer Güner, Sonsuz Ark, 08.02.2014, WinNews, Haber Penceresi








Seçkin Deniz Twitter Akışı