2 Mart 2013 Cumartesi

SA194/ÇY1-EK1: Oturum Şifreli

"Her şey bir simgeye tıklamakla başlıyor, tıpkı şimdi olduğu gibi."


İnsanın canı sıkılır, yapacak bir şeyler arar. Bilgisayarda oyun oynamak, film izlemek, gezmeye gitmek ve bunun gibi şeyler yapmak ister insan. Canı sıkılan insan asabî olur, tripler atar ve yapacak bir şey bulana kadar bu böyle devam eder. Canımın sıkıldığı herhangi bir günde size bilgisayarla neler yaptığımı anlatmak istiyorum. Örneğin bugün.

Bilgisayarın kasasındaki o büyük düğmeye bastım; ama duvar kağıdının, masaüstü simgelerinin olduğu o ekranı göremedim genelde olduğu gibi. Gözüm hemen oturum adına ve şifre kutucuklarına takıldı. Tahmin edeceğiniz gibi bilgisayar şifreliydi.

Genelde olduğu gibi şifreyi bilen birinden (annemden ya da babamdan)  yine şifre dilenecektim; şifreyi istemeden önce ilk önce onları biraz izler, hangisi daha mutluysa ona gider sorarım. Çünkü verecekleri tepki o anki ruh hallerine bağlı.

Neden şifre konulduğunu pek düşünmedim, ama şifreyi koyanlara sorduğumda ise genelde şu cevapları aldım; ders yapmıyorsun, çok oturuyorsun, bilgisayar için kardeşlerinle kavga ediyorsun ya da geç yatıyorsun.

Bir süredir ders çalışma ve bilgisayar için kardeşlerimle kavga konularını aştığımı düşünüyorum. Şu sıralar çok oturma sürecini de düzenlemeye çalışıyorum. Dönelim bilgisayarı açmaya.

Bugün de ruh hali iyi olanı tespit ettim ve şifreyi girmesini rica ettim. Genelde olumlu tepki alsam da arada olumsuz yanıtlar da oluyor. Ama bu seferki olumlu bir yanıttı. Şifre girilirken oda on saniyelik bir süre için karantinaya alındı ve şifre girme sürecini de hallettik.

Şimdi sıra oyun arkadaşlarımın yanına gitmekteydi. Skype simgesine tıkladım kulaklığımı çıkardım ve yerine taktım sonra da arkadaşlarımın beni çağrı grubuna almasını bekledim, ama beni fark etmedikleri için mesaj attım.

Bu çağda çocukların ve gençlerin genelde oynadığı oyunlar hep online oyunlardır. Knight Online, Metin 2, Wolfteam, League of Legends gibi… Ben de bu oyunların çoğunu elden geçirmiştim.

Sıra geldi oyuna girmeye. Her şey bir simgeye tıklamakla başlıyor, tıpkı şimdi olduğu gibi. League of Legends oyununun simgesine tıkladım, açılan dikdörtgen, içi beyaz kutucuklara kullanıcı adımı, şifremi yazdım ve oyuna giriş yaptım.

Oyuna girdikten sonra hep oyunda olan Yusuf’u ve Eyüp’ü gördüm, selamlaştım. Sonra onlarla birlikte oyun oynamaya devam ettim.

Oyun oynarken heyecan, aksiyon, adrenalin aklımızı o an için başımızdan alıyor. İnsan bu süre zarfında zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor. İster bilgisayar oynayın, ister film izleyin veya sevdiğiniz herhangi bir şeyi yapın, zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. Bende de genelde öyle olur ve zamanın nasıl geçtiğini anlamam ve bu yüzden birinden (her zamanki gibi annemden ya da babamdan)  uyarı alır ve ertesi gün bilgisayar oynayamam; ama artık bu konuda tecrübe sahibiyim ve en fazla iki uyarıdan sonra kalkıyorum.

Bilgisayarda zamanımı hep oyunla harcamam; videolar izlerim, küçük flash oyunlar yaparım ya da bilgisayar programlarıyla uğraşırım ve zaman hep çabuk geçer. Bilgisayardan sıkılırsam veya uyarı alırsam arkadaşlarıma veda eder ve bilgisayar başından kalkarım.

Son günlerde bilgisayarda oyun oynamaya pek vaktim olmuyor; dersler, ödevler, kurslar falan filan. Bir gün sonrasında neler yapacağımı düşünüyorum, yapacaklarımı listeliyorum. Bilgisayarın şifrelenmesi işe yaradı sanki. O birileri bu işi biliyor galiba.

Bilgisayardan şifrenin kalkması, sanırım ben sınırımı bildiğimde, kardeşlerimle bilgisayar sırası için kavga etmediğimde, saatinde yattığımda olacak. Bunları teker teker hallediyorum. Ben de istiyorum bunları yapmamayı, ama lise çağlarında şeytan burnunu sokuyor her şeye.

Biliyorum bir gün bu sorunları çözeceğim ve bu şifre kalkacak. Bu zaman yakında gelecek…

Ben burada yaşadığım olaylardan biriktirdiklerimi size anlatacağım. Görüşmek üzere.


Eyüp Kaan, 02/03/2013, Sonsuz Ark, Çırak Yazar, Düşünceler
Eyüp Kaan Yazıları


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı