26 Şubat 2016 Cuma

SA2537/TG179: Obama Yönetimi’nde Çatlak: ABD’nin YPG'ye Desteği Tartışılıyor

"Aynı yetkililer ayrıca, Kürt grubu YPG’nin Türkiye ile savaş halinde olan Kürt terör organizasyonu PKK ile yakın ilişkiler içinde bulunduğunu belirtiyor. " 


Obama Administration Argues Over Support for Syrian Kurds

Suriyeli Kürtler-YPG şimdi ABD tarafından desteklenen muhaliflere saldırıyor, fakat Amerikalı yetkililer kendi aralarında, Kürtlerin taraf değiştirip değiştirmediği konusunda ve Sünni Arap muhaliflerin desteklenmesi üzerine yoğunlaşmak yerine ABD’nin Kürtlere-YPG'ye silah yardımını artırmaya devam edip etmemesi noktasında bir fikir birliği içerisinde değiller. 

Kürt savaşçılar, Rusya tarafından desteklenmekte olan rejimin ülkenin kuzeyine yönelik saldırılarından faydalanarak, savunma konumunda bulunan ABD destekli muhaliflerin elindeki bölgeleri ele geçirdi. Fakat Obama yönetimi içinde bulunan farklı gruplar, Kürtlerin doğrudan fırsatçılık mı yaptığı ya da saldırılarını Rusya, İran ve Suriye rejimi ile birlikte koordine mi ettikleri konusunda sürtüşme halindeler.  
Yönetimde yer alan bazı yetkililerin bize bildirdiğine göre; silahlı Kürt gruplar-YPG ile 2011’den bu yana muhaliflere karşı Esad rejiminin yanında savaşan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü yetkilileri arasında gerçekleşen görüşmeler, Amerikan istihbaratı tarafından belgelenmiş durumda. 

Aynı yetkililer ayrıca, Kürt grubu YPG’nin Türkiye ile savaş halinde olan Kürt terör organizasyonu PKK ile yakın ilişkiler içinde bulunduğunu belirtiyor.  

Yönetimde yer alan üst düzey bir yetkilinin belirttiğine göre; 

CIA tarafından desteklenmekte olan Marea’daki muhaliflere ait bir karargâha, Rus güçler tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen bir saldırı sırasında, (Rusların) Kürtlerle doğrudan koordinasyon içinde bulundukları, CIA tarafından ortaya çıkarılmış. Amerikan istihbaratına göre, Ruslar karargâhı bombalayarak yıkmadan kısa bir süre önce binaya Kürt birlikler tarafından izli mermiler ile ateş açılmış. Başka bir yetkili ise bu rapora karşı çıkıyor.   

Diğer bazı ABD yetkilileri ise Kürtlerin-YPG Esad, Rusya ve İran ile bu kadar aleni şekilde işbirliği içinde olacakları noktasında şüphe içinde olduklarını ifade ediyorlar. Kürt meseleleri konusunda bir uzman olan ve YPG içinde bağlantıları bulunan Mutlu Çiviroğlu bize, grubun “Ruslarla herhangi bir bağlantıları olduğunu reddettiklerini fakat Rus hava saldırılarından faydalandıklarını kabul ettiklerini” söyledi. 

Rus ve Suriyeli yetkililer, YPG’ye doğrudan yardım ettiklerini ve YPG’nin Şam’da rejim ile ittifak halinde bulunduğunu belirtiyor, ancak Çiviroğlu’na göre bu bir propaganda.  

İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı gerçekleştirilen kampanyada görevli yetkililerden biri, YPG’nin bazı muhalif gruplara güvenmediğini belirtiyor. Hem YPG hem de muhalifler IŞİD’e karşı savaşsa da, YPG Esad rejimi ile geniş çaplı çatışmalardan kaçınıyor. Esad’la savaşa yoğunlaşan muhalifler, YPG mevzilerini top ateşine tutmakta olan Türkiye ile yakın ilişki içerisinde.  

Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nden (Washington Institute for Near East Policy) deneyimli uzman Andrew Tabler şöyle diyor: 

“Son çatışmalara bakılırsa ABD Suriye’de gerçekleşen Kürt-Türk vekâlet savaşında her iki tarafı da desteklemektedir. Washington olaya askeri anlamda müdahil olmak istemiyor, sonuçta yapabileceklerinin en iyisinin bu olduğunu düşünüyorlar. Düşük bir hedef.”  

ABD’li yetkililerin bazıları, kendi aralarında yaptıkları tartışmalarda ABD’nin YPG’yi güçlü bir şekilde desteklemekten başka seçeneği olmadığını ifade ediyor. Bu yetkililer, YPG savaşçıları ABD tarafından desteklenen muhaliflere saldırıyor olmasına rağmen, YPG’nin diğerlerine göre IŞİD’e karşı çok daha etkin olduğunu kanıtladığını söylüyor.    

Yönetimde yer alan yetkililerin ifadesine göre bu durumu (YPG’nin desteklenmesi) IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk gerekli görmektedir. Yetkililer, IŞİD’le mücadele kapsamında Suriye içerisinde YPG ile doğrudan çalışan en az 50 danışmana sahip olan Birleşik Özel Operasyonlar Komutanlığı üst düzeyinin, McGurk’u desteklediğini belirtiyor. (Birleşik Özel Operasyonlar Komutanlığı konu hakkında bir yorumda bulunmamıştır.)

Yönetim içindeki YPG destekçileri, McGurk’un Suriye ziyaretinin hemen sonrasında başlamış olan, Kürtlerin Shadadi kasabasına yönelik taarruzuna işaret ediyor. McGurk da konu hakkında bir yorumda bulunmayı reddetmiştir. 

Obama yönetimindeki ayrı bir grup ise, YPG’ye kesintisiz olarak sağlanan desteğin, ABD’nin Sünni Araplardan oluşan bir kara gücü oluşturma çabalarına zarar verdiğini düşünüyor. Grubun bu iddiasının sebebi, Kürtlerin IŞİD’in elindeki Rakka gibi yerlere saldırarak ele geçirme gibi bir amacının olmaması;  bu durumda Kürtlerin Esad karşısındaki muhalifleri yıpratmasına izin vermek basiretsiz bir karar olacaktır. 

Bu Sünni güçler, Sünni topraklarda bulunan IŞİD’i sürmek için en iyi çare olarak görülüyor. Yönetimdeki bu grup, Halep içinde ve çevresinde savaşan Sünni Araplara daha fazla destek sağlanması, YPG’ye verilen desteğin ise azaltılması gerektiğini savunuyor. Sünni Arap muhalifler rejim, Ruslar, İranlılar, IŞİD ve şimdi de YPG’ye karşı kaybetmeye devam ederken yönetimdeki bu grup içerideki politik savaşı kaybediyor.     

Sünni Arap muhalif gruplara verilen destekte herhangi bir artış olmazken YPG’ye yapılan silah nakliyatı artıyor. Yönetimdeki bazı yetkililer, ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power’ın, Sünni Arap muhaliflere daha fazla destek sağlanmasını isteyen kişilerden birisi olduğunu ifade ediyor. 

Power daha önce, IŞİD tarafından işgal edilen bölgelerin geri alınabilmesi için Sünni Araplardan oluşan bir kara gücü oluşturulması çağrısında bulunmuştu. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, son zamanda Ruslarla geniş çaplı bir ateşkes anlaşması üzerine yoğunlaşmış olmasına rağmen, Sünni muhaliflere güçlü bir destek yapılması çağrısında bulundu. 

Pazartesi günü 822 Şubat 2016) yönetim tarafından yapılan açıklamada, sahadaki vekil savaşçı grupları ikna edebileceklerini değerlendiren ABD ve Rusya’nın geçici bir ateşkes anlaşmasına vardıkları belirtildi.   

Kürtler-YPG bazı muhalif gruplara saldırırken ABD kendisini her iki tarafı da desteklerken buluyor. CIA, Suriye’deki Sünni Arap muhalifleri eğitmek ve silahlandırmak için yaklaşık 1 milyar $ harcama yapmış durumda. 

CIA’nın muhaliflere Manpad gibi hava savunmasında kullanabilecekleri silahları vermesine Beyaz Saray’ın engel olması, Sünni muhalifleri Rus hava gücü karşısında oldukça çaresiz bırakıyor. Fakat yine bazı ABD’li yetkililer tarafından bize verilen bilgiye göre; Suudi Arabistan, ABD’nin muhalefetine rağmen Suriyeli muhalif gruplara hava savunma silahları vermeyi planladıklarını ABD hükümetine iletmiş. 

Demokrasiye geçiş doğrultusunda iyi niyetle gerçekleştirilecek müzakereler için Esad rejimini baskı altına almak isteyen ABD’nin Suriye politikası, her zaman Suriyeli muhalifleri desteklemek yönünde olmuştur. 

Eğer Suriye’deki Sünni Arap muhalif gruplar ayakta kalabilmek için yeterli desteği alamazlarsa diplomatik bir çözüme yönelik ümitler de onlarla birlikte yok olacaktır. Bunun ABD’nin Kürt müttefikleri için anlamı olmayabilir, ancak ABD için önemlidir.   


Josh Rogin - Eli Lake /  23 Şubat 2016 


Tamer Güner, 25.02.2016, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri, 



Orijnl Metin:
http://www.bloombergview.com/articles/2016-02-23/obama-administration-fights-itself-over-role-of-syrian-kurds

Seçkin Deniz Twitter Akışı