12 Haziran 2024 Çarşamba

SA10801/MT271: Bilim İnsanları Beynin Kan Damarlarının Farklı, Tamamen Benzeri Görülmemiş Kurallara Uyduğunu Keşfetti

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Dr. Benoit Vanhollebeke ve ekibi tarafından yapılan çığır açıcı bir çalışma, beyin kan damarlarının benzersiz bir gelişim sürecine sahip olduğunu ortaya koyarak nörolojik hastalıklarda hedefe yönelik tedavilerin önünü açıyor."


Scientists Discover That the Brain’s Blood Vessels Obey Different, Totally Unprecedented Rules

Kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalıklar, yılda yaklaşık 18 milyon can alarak küresel çapta en çok can alan hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu gözlem, sadece atardamarlarınız kadar yaşlı olduğunuz atasözünü haklı çıkarmakta ve araştırmacıların kardiyovasküler sistemin nasıl geliştiğini ve işlev gördüğünü anlamak için neden durmaksızın çalıştıklarını açıklamaktadır.

Université libre de Bruxelles Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji Bölümü Profesörü ve 2024 Lambertine Lacroix Kardiyovasküler Hastalıklar Ödülü sahibi Profesör Benoit Vanhollebeke liderliğindeki ULB ekibi önemli bir keşifte bulundu. 

Giel Schevenels ve meslektaşları, kan damarlarının tüm vücutta benzer şekilde oluştuğu yönündeki genel kabul görmüş fikrin aksine, beyni sulayan damarların farklı ve daha önce benzeri görülmemiş kurallara uyduğunu keşfettiler. Araştırmacılar, serebral damarların beyni istila etmeleri için gerekli olan özel bir enzimle donatıldığını keşfettiler. Bulgular kısa süre önce Nature dergisinde yayımlandı.

Kan-Beyin Bariyeri ve Gelecekteki Terapötik Yaklaşımlar

"Bu çalışmada kayda değer bulduğum şey, açıkladığımız beyin anjiyogenezi mekanizmasının aynı zamanda damarların kan-beyin bariyeri olarak bilinen nöronal ortama uyarlanmış belirli özellikler kazanmasını sağlamasıdır. Dolayısıyla damarların doğuşu ile spesifik işlevleri arasında işlevsel bir uyum var gibi görünüyor," diyor Benoit Vanhollebeke.

Kan-beyin bariyeri, beynin kan damarlarının kan ve beyin dokusu arasındaki alışverişi güçlü bir şekilde sınırlayan bir dizi özelliğidir. Bu, beyni kanda dolaşan toksik bileşenlerden korur.

Araştırmacı sözlerini şöyle noktalıyor: "Bu mekanizmanın tanımlanması, birçok nörolojik patolojide önemli bir klinik sorun olan serebral damarları spesifik olarak hedef alan terapötik yaklaşımların geliştirilmesinin bir gün mümkün olabileceği konusunda bize umut veriyor."


Profesör Vanhollebeke'nin laboratuvarındaki araştırmalar son yıllarda ERC, FNRS, Kraliçe Elisabeth Tıp Vakfı, ULB Vakfı ve Welbio tarafından desteklenmiştir.

BRÜKSEL SERBEST ÜNİVERSİTESİ, 6 NİSAN 2024, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 12.06.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: Giel Schevenels, Pauline Cabochette, Michelle America, Arnaud Vandenborne, Line De Grande, Stefan Guenther, Liqun He, Marc Dieu, Basile Christou, Marjorie Vermeersch, Raoul F. V. Germano, David Perez-Morga, Patricia Renard, Maud Martin, Michael Vanlandewijck, Christer Betsholtz ve Benoit Vanhollebeke, "Uç hücre özelleşmesi tarafından etkinleştirilen beyne özgü bir anjiyojenik mekanizma", 3 Nisan 2024, Nature. DOI: 10.1038/s41586-024-07283-6


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.



Seçkin Deniz Twitter Akışı