13 Mart 2024 Çarşamba

SA10631/AF7: Endonezya'daki Seçim Çok Kutuplu ve Milliyetçi Bir Dünyaya İşaret Ediyor

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Natixis Asya-Pasifik baş ekonomisti ve Bruegel'de kıdemli araştırma görevlisi Alicia Garcia Herrero'ya aittir ve Endonezya'da Cumhurbaşkanı seçilen Prabowo Subianto'ya ve uygulayacağı iç ve dış politikalara odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 13.03.2024, Sonsuz Ark 


Indonesia’s election points to a multipolar, nationalistic world 

"Ekonomi ve dış politika hedefleri arasında doğru dengeyi kurmak Prawodo'nun başarısının anahtarı olacaktır."

Prabowo Subianto'nun geçmişteki birkaç başarısız girişimin ardından Endonezya'daki başkanlık seçimlerini kazanması, yerel bir meseleden çok daha fazlasıdır. Bu, daha milliyetçi liderlere doğru küresel bir kaymanın önemli bir göstergesidir.


Endonezya devlet başkanlığı adayı Prabowo Subianto. Fotoğraf: NurPhoto / Andrew Gal aracılığıyla Asia Times Files / AFP Forum

Zaferi onaylanırsa Prabowo Endonezya için belirleyici birkaç yıla başkanlık edecek, çünkü sadece orta gelirli bir sınıf oluşturmak için yüksek ekonomik büyümeyi sürdürmesi gerekmeyecek, aynı zamanda dünyadaki gelişen rolü nedeniyle de dikkat çekecek.

ABD ve Çin arasındaki stratejik rekabet arenasında çoğu ülke taraf tutmaya zorlanıyor. Sadece çok azı kendi etki alanını oluşturacak kadar büyük ve önemli.

Başbakan Narendra Modi'nin üçüncü bir göreve doğru ilerlediği ve Küresel Güney'in liderliği için Çin ile rekabet etmeye başladığı Hindistan bunlardan biri. Asıl soru, dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya'nın, soğuk savaş tipi iki kutupluluk yerine çok kutupluluğa katkıda bulunarak önemli bir orta güç haline gelip gelemeyeceğidir.

Endonezya'nın dünyaya bu potansiyel olumlu katkısı, Prabowo'nun kampanyası sırasında göstermeye çalıştığı güçlü liderliğe ihtiyaç duyuyor. En azından Prabowo'nun giden Başkan Joko Widodo'ya kıyasla çok daha milliyetçi söylemi açısından ölçüldüğünde bu güç var gibi görünüyor. Diğer faktörlere gelince, bunu zaman gösterecek.

Güç ve liderliğin ötesinde, Prabowo'nun iki cephede başarılı olması gerekecek: ekonomik büyüme ve dış politika.

Büyüme beklentileri

Birincisi için, Widodo döneminde elde edilen ortalama %5'lik büyüme oranını koruyarak 1,4 trilyon ABD$'lık ekonominin çok daha büyük hale gelmesi gerekecektir (Prabowo'nun şimdiden %7 olarak belirledi).

Endonezya'nın Tayland gibi komşularının içine düştüğü orta gelir tuzağından kurtulması için yüksek büyüme oranlarını sürdürmesi şart. Bu amaçla Endonezya'nın, geçen yıl 47 milyar dolar gibi rekor bir düzeye ulaşan doğrudan yabancı yatırımlara açık kalması gerekecek.

Küresel rezervlerin %42'sine sahip olan Endonezya'nın yeni "El Dorado"su nikel, kuyruk rüzgârı sağlayacaktır, ancak çeşitlendirme stratejisi -yani rafine etmek ve elektrikli araçlar (EV) üretmek için endüstriyel bir güç haline gelmek- daha zor olacaktır.

Nikel fiyatlarının düştüğü ve Çin'de elektrikli araçlarda kapasite fazlası oluşmaya başladığı için bu durum daha da geçerlidir.

Üçüncü önemli konu ise Widodo'nun Çin'e ekonomik bağımlılık açısından bıraktığı mirastır. Ekonomik büyüme uğruna, altyapıdan emtiaya kadar Çin ile Faustvari bir anlaşmaya vardı ve ithal Çin mallarına büyük bir ağırlık verdi.

Dış politikaya gelince, Widodo'nun mirası daha karışık. Endonezya, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'ne (ASEAN) liderlik etmeyi başaramadı ki bu, bloğun diğer dokuz üyesinden daha büyük olduğu ve 2023'teki başkanlığına rağmen oldukça doğal olurdu.

Endonezya'nın 2022'de Yirmiler Grubu'na başkanlık etmesi, Ukrayna'daki savaş ve Çin tarafından desteklenen Batı ile Rusya arasında G20'nin rolüne ilişkin kökten zıt görüşler nedeniyle hemen lekelendiği için bir güç gösterisiydi.

Bu açıdan bakıldığında Prabowo, kampanyası boyunca Endonezya'yı kilit bir Asya gücü olarak dünya sahnesine çıkarma konusunda son derece netti. Ancak ironik olan, bunun Endonezya'nın büyümesinin önemli bir destekçisi olmaya devam eden Çin'in çıkarlarına ters düşebileceğidir.

Başka bir deyişle, Prabowo yakında ekonomik ve dış politika hedeflerinin Pekin'inkilerle aynı doğrultuda olmayabileceğini fark edecektir.

Olumlu haber ise Widodo'nun Endonezya'nın orta güç hedeflerini desteklemek için ihtiyatlı bir şekilde daha az Çin yanlısı bir politikaya kapı açmış gibi görünmesidir. İlk olarak Widodo, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) üyelik için resmen başvururken diğer önemli yükselen ekonomilerin (özellikle Suudi Arabistan) yaptığı gibi BRICS'in genişlemesine katılmadı.

Sonuç olarak, Prawodo'nun ekonomi politikalarında Widodo'yu takip etmesi ve Endonezya'nın küresel rolü konusunda daha açık sözlü olması beklenmelidir ki bu da Çin'in Endonezya ekonomisindeki rolü konusunda bir değişikliğe ihtiyaç duyulacağı anlamına gelmektedir.

Daha milliyetçi bir gündem temelinde çeşitlendirme (muhtemelen henüz riskten arındırma değil) moda sözcük olabilir. Ekonomi ile dış politika hedefleri arasında doğru dengeyi kurmak, Prawodo'nun yeni Endonezya Devlet Başkanı olarak başarısının anahtarı olacaktır.  

Alicia Garcia Herrero, 16 Şubat 2024, Asia Times

(Alicia Garcia Herrero Natixis'te Asya-Pasifik baş ekonomisti ve Bruegel'de kıdemli araştırma görevlisidir.)


Ahmet Faruk, 13.03.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Ahmet Faruk Yazıları              



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı