19 Temmuz 2023 Çarşamba

SA10272/MT177: Kellikte Çığır Açan Buluş: microRNA Yaşlanan Foliküllerde Saç Büyümesini Uyarıyor

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Northwestern Medicine bilim insanları, yaşlanan saç folikülü kök hücrelerinin sertliğinin saç büyümesini engellediğini buldu. Küçük bir RNA olan miR-205 kullanarak bu hücreleri yumuşatmanın farelerde saç büyümesini uyardığını keşfettiler. Gelecekteki deneyler, topikal olarak verilen miR-205'in potansiyel olarak insanlarda saç büyümesini destekleyip destekleyemeyeceğini test edecek."


Baldness Breakthrough: microRNA Stimulates Hair Growth in Aging Follicles

Sert saç folikülü kök hücrelerinin bir mikroRNA ile yumuşatılması saçı yeniden çıkarıyor.

  • Hücre mekaniğinin düzenlenmesi farelerde saç büyümesini uyarıyor
  • Bir sonraki adım, mikroRNA'nın nanopartiküller aracılığıyla verilmesinin saçı uzatıp uzatmadığını test etmek olacak
  • İnsan saçı uzatma potansiyeli

Northwestern Medicine tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, insanların eklemleri yaşlandıkça sertleşip hareket etmelerini zorlaştırdığı gibi, saç folikülü kök hücreleri de sertleşerek saç büyümesini zorlaştırıyor.

Ancak bilim insanları, saç folikülünün kök hücreleri yumuşatılırsa, saç üretme olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldular.

Northwestern'li bilim insanları bu kök hücreleri yumuşatarak yeniden saç çıkmasını nasıl sağlayacaklarını keşfettiler. Yakın zamanda PNAS dergisinde yayınlanan fareler üzerinde yapılan bir çalışmada araştırmacılar, hücrelerin sertliğini gevşeten küçük bir RNA olan miR-205'in üretimini artırarak kök hücreleri yumuşatabileceklerini bildirdiler. Bilim insanları kök hücreleri daha fazla miR-205 üretecek şekilde genetik olarak manipüle ettiklerinde, genç ve yaşlı farelerde saç büyümesini teşvik etti.

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde Paul E. Steiner Patoloji Araştırma Profesörü ve dermatoloji profesörü olan yazar Rui Yi, "10 gün içinde saç çıkarmaya başladılar" diyor. "Bunlar yeni üretilen kök hücreler değil. Mevcut kök hücreleri saç büyümesi için uyarıyoruz. Çoğu zaman hala kök hücrelerimiz var, ancak bunlar saç üretemeyebilir.

Araştırmamız, hücre mekaniğini düzenleyerek saç büyümesini teşvik etme olasılığını ortaya koymaktadır. MikroRNA'yı nanopartiküllerle doğrudan cilde verme potansiyeli nedeniyle, bundan sonra topikal olarak verilen miR-205'in ilk olarak farelerde saç büyümesini uyarıp uyarmayacağını test edeceğiz. Başarılı olursa, bu mikroRNA'nın potansiyel olarak insanlarda saç büyümesini destekleyip destekleyemeyeceğini test etmek için deneyler tasarlayacağız."

Bu araştırma genetik olarak tasarlanmış fare modellerinde yürütülmüştür. Bilim insanları, sertliği ölçmek için atomik kuvvet mikroskobu ve canlı hayvanlarda hücre davranışlarını izlemek için iki foton mikroskobu da dahil olmak üzere gelişmiş mikroskopi araçları kullandılar.

Diğer Northwestern yazarları arasında Jingjing Wang, Yuheng Fu ve Kathleen Green bulunmaktadır.

Bu araştırma Ulusal Artrit ve Kas İskelet ve Deri Hastalıkları Enstitüsü'nün AR066703, AR071435, AR043380, AR041836 ve Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin P30AR075049 numaralı hibeleri tarafından finanse edilmiştir.

NORTHWESTERN UNIVERSITY-NORTHWESTERN ÜNİVERSİTESİ, 8 HAZİRAN 2023, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 19.07.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: "MicroRNA-205, saç folikülü kök hücrelerinin mekanik özelliklerini modüle ederek saç rejenerasyonunu destekler" Jingjing Wang, Yuheng Fu, Wenmao Huang, Ritusree Biswas, Avinanda Banerjee, Joshua A. Broussard, Zhihai Zhao, Dongmei Wang, Glen Bjerke, Srikala Raghavan, Jie Yan, Kathleen J. Green ve Rui Yi, 22 Mayıs 2023, Proceedings of the National Academy of Sciences. DOI: 10.1073/pnas.2220635120


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı