3 Temmuz 2023 Pazartesi

SA10251/SD2794: Amerika'nın Ekonomisi Uçurumun Kenarında

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 1989-1993 yılları arasında George H.W. Bush'un Ekonomik Danışmanlar Konseyi'nin başkanlığını yapmış ve ABD'nin resmi enflasyon tahminlerindeki hataları ortaya koyan bir kongre danışma organı olan Boskin Komisyonu'na başkanlık eden, Hoover Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacılık yapan, Stanford Üniversitesi ekonomi profesörü Michael J. Boskin'e aittir ve ABD'nin çözülen, çöken ve kontrol edilemez boyutlara ulaşan ekonomik durumuna ve vergi- para politikalarına odaklanmaktadır. Genel hatlarıyla Amerikan ekonomisinin fotoğrafını çeken analistin şu cümlesi özet sayılabilir: "Bugünkü durum Amerika Birleşik Devletleri için eşi benzeri görülmemiş bir durumdur. Ekonominin zaten tam istihdamda olduğu bir dönemde hükümet harcamaları hiç bu kadar artmamıştı. Beyaz Saray ve Kongre, borç limitini askıya almak ve harcamalara bazı mütevazı kısıtlamalar getirmek için bir anlaşmaya varabilmiş olsa da, büyük bütçe savaşları henüz başlamadı."
Seçkin Deniz, 03.07.2023, Sonsuz Ark 

America’s Economy on the Edge

"ABD ekonomisi şu ana kadar bir durgunluktan kaçınmış gibi görünse de, birçok tahminci önümüzdeki aylarda hafif bir durgunluk bekliyor ve öncü ekonomik göstergeler 14 aydır devam eden düşüşünü sürdürüyor. Durum istikrarsız ve pek çok şey mali ve parasal politikalara bağlı olacak."

Büyük ekonomilerin çoğu resesyonla flört ediyor ya da resesyona giriyor. Kanada ve İsveç kendilerini uçurumun kenarından yeni kurtarmış gibi görünürken, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, iki çeyrek üst üste negatif büyümenin ardından şimdiden teknik resesyona girmiş durumda.


Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve pandemiden önceki yıllarda küresel büyümenin ana kaynağı olan Çin'de, COVID-19 sonrası toparlanma şimdiden söndü ve hükümetin yeni bir teşvik planı hazırlamasına yol açtı. ABD ekonomisi şu ana kadar bir resesyondan kaçınmış gibi görünse de, Conference Board'un öncü ekonomik göstergeler endeksinin 14 aylık düşüşünü sürdürmesiyle birlikte, birçok tahminci önümüzdeki aylarda hafif bir resesyon bekliyor.

İşgücü çoğu firma için en büyük maliyet olmasına rağmen, Amerika'da işe alımlar, siparişlerin azalmasıyla ilgili endişelerin arttığı bir dönemde bile devam etti. 

Bu karışık sinyalleri nasıl okumalıyız?

Bir süredir önerdiğim gibi, işgücü istifleme günümüz ekonomisinde yeterince takdir edilmeyen ancak giderek daha önemli hale gelen bir faktör gibi görünüyor. Yetenekleri bulmanın ve elde tutmanın giderek zorlaşması nedeniyle şirketler çalışanlarını kaybetme konusunda isteksiz davranıyor. Şimdiye kadar işten çıkarmalar, pandemi sırasında aşırı işe alım yapan teknoloji sektöründe yoğunlaştı.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun aylık işyeri anketi ekonominin hala her ay yüz binlerce net istihdam ürettiğini gösterirken, kurumun ayrı hane halkı anketi çok daha az istihdam artışı olduğunu gösteriyor. Dahası, ilk işsizlik sigortası başvuruları artmış ve ortalama çalışma haftası düşmüştür; her ikisi de bazen bir durgunluğun erken uyarı işaretleridir.

Peki ya borsa? 

Bir yandan hisse senedi fiyatları, ekonominin en konjonktürel bileşenlerinden biri olan gelecekteki şirket kârlarına ilişkin tahminleri içeriyor. 2022'deki düşüşün ardından ABD hisse senetleri bu yıl güçlü bir şekilde toparlandı. Öte yandan, toparlanma Big Tech'te yoğunlaşmıştır ve Nobel ödüllü ekonomist Paul Samuelson'un bilinen gözlemine göre borsa her zaman en iyi öncü gösterge değildir ("son dokuz resesyonun beşini tahmin etmiştir").

Pek çok şey para ve maliye politikasına bağlı olacaktır. COVID resesyonuna verilen muazzam, yüksek oranda teşvik edici tepkiler (mükemmel olmaktan uzak olsa da) haklı olsa da, ekonomi tam istihdama yaklaşırken bile devam etmeleri son 40 yılın en kötü enflasyonuna neden oldu.

Uzun bir süre sıfıra yakın seyreden faiz oranlarının ardından ABD Merkez Bankası bir dizi hızlı faiz artışıyla arayı kapatmak zorunda kaldı. Haziran ayında duraklayan Fed Başkanı Jerome Powell, Temmuz ayından itibaren 25 baz puanlık iki artış daha yapılabileceğinin sinyalini verdi. Bu da Fed'in politika faizini %5,5-5,75 seviyesine çıkaracaktır ki bu da 12 aylık gecikmeli çekirdek enflasyon oranının ve Fed'in yılsonu enflasyon beklentilerinin üzerindedir.

Genel olarak, Milton Friedman'ın uzun ve değişken "para politikasının etkisindeki gecikme" kavramı nedeniyle merkez bankaları kısa vadeli hedef oranlarının bir süre için beklenen enflasyonu aşmasını isterler. Ekonominin fiyat baskılarını ve ücret taleplerini azaltacak kadar yavaşlaması zaman alır. Ancak mevcut bağlamda, Fed'in hızlı faiz artışları getiri eğrisinin tersine dönmesine neden oldu - durgunluğun bir başka tipik öncü göstergesi - ve birkaç orta ölçekli ABD bankasının iflasına katkıda bulundu.

Şimdi bir resesyon yaşanırsa, bu tarihteki en geniş çaplı tahminlerden biri olacaktır. Ancak gerçekleşmezse, ekonomik tahmin topluluğunun en büyük ıskalarından biri olacaktır.

Yine de bugünkü durum Amerika Birleşik Devletleri için eşi benzeri görülmemiş bir durumdur. Ekonominin zaten tam istihdamda olduğu bir dönemde hükümet harcamaları hiç bu kadar artmamıştı. Beyaz Saray ve Kongre, borç limitini askıya almak ve harcamalara bazı mütevazı kısıtlamalar getirmek için bir anlaşmaya varabilmiş olsa da, büyük bütçe savaşları henüz başlamadı.

ABD Başkanı Joe Biden, diğer hususların yanı sıra, kurumlar vergisinde büyük artışlar ve sermaye kazançlarının bir varlık satıldığında değil, tahakkuk ettikçe vergilendirilmesini istiyor ve Hazine Bakanı Janet L. Yellen, ABD'li çok uluslu şirketlerin vergilerini artıracak küresel bir asgari vergi anlaşması için bastırıyor. Ancak bu son önerinin ABD Senatosu'ndan geçmesi pek mümkün görünmüyor zira pek çok anlaşma değişikliği için üçte iki çoğunluk gerekiyor.

Cumhuriyetçi başkan adayları ise daha yüksek vergilere karşı çıkıyor ve 2017 vergi indirimlerinin süresi dolan çeşitli hükümlerini kalıcı hale getirmek isteyebilirler. Ayrıca, şu anda enflasyona ayak uydurma yolunda olmayan savunma harcamaları konusunda da bir mücadele yaşanması muhtemeldir. Bu konular, Sosyal Güvenlik ve Medicare'de birkaç yıl içinde ortaya çıkacak büyük nakit açıkları nedeniyle daha da kötüleşerek büyük politika kavgalarına yol açacaktır.

OECD genelinde onlarca yıllık deneyim, başarılı mali konsolidasyonun - hem bütçe pozisyonunu güçlendirmede hem de resesyondan kaçınmada - büyük ölçüde harcamaları kısmaya odaklandığını göstermektedir. Bu durum şaşırtıcı değildir. Tasarruf, yatırım ve çalışma üzerindeki marjinal vergi oranlarının mütevazı bir seviyede tutulması ekonominin arz tarafı için hayati önem taşımaktadır.

Yüksek marjinal vergi oranlarının genellikle büyümeyi sadece uzun vadede etkilediği düşünülse de, Chicago Üniversitesi'nden Casey Mulligan, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yavaş toparlanmanın yaşandığı Büyük Durgunluk'tan sonra bu oranların önemli bir engel olduğunu göstermiştir. Benzer şekilde, Nobel ödüllü ekonomist Ed Prescott tarafından 2004 yılında yapılan bir araştırma, Batı Avrupa'nın ABD'ye kıyasla kişi başına düşen gelirdeki büyük açığın neredeyse tamamının yüksek vergilerden kaynaklandığı sonucuna varmıştır. (Bu durum abartılı olsa bile, vergilerin önemli bir faktör olduğu yadsınamaz).

Amerika'nın borç ve yetki maliyetleri krizlerine daha yüksek vergilerle yanıt vermek hem kısa vadede riskli hem de Amerika'nın uzun vadeli ekonomik refahı için tehlikeli olacaktır. ABD'yi Avrupa tarzı bir refah devletine dönüştürmek, ekonomik merdiveni henüz tırmanamamış olanlar için gelecekteki fırsatları azaltacaktır. Bunlar, son harcama savurganlığının sözde yardım etmek için tasarlandığı Amerikalılardır. Dengede, muhtemelen tam tersini yaptı.

Michael J. Boskin, Stanford, 29 Haziran 2023, Project Syndicate

(Michael J. Boskin Stanford Üniversitesi'nde Ekonomi Profesörü ve Hoover Enstitüsü'nde Kıdemli Araştırmacıdır. 1989-1993 yılları arasında George H.W. Bush'un Ekonomik Danışmanlar Konseyi'nin başkanlığını yapmış ve ABD'nin resmi enflasyon tahminlerindeki hataları ortaya koyan bir kongre danışma organı olan Boskin Komisyonu'na başkanlık etmiştir.)


Seçkin Deniz, 03.07.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı