5 Mayıs 2023 Cuma

SA10160/SD2743: Japonya Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Çin Stratejisini Nasıl Yeniden Yazdı?

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Nikkei Asya'nın diplomasi muhabiri Ken Moriyasu'ya aittir ve Japonya Ulusal Güvenlik Konseyi'nin 'yeni' Çin stratejisine odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 05.05.2023, Sonsuz Ark 

How Japan's National Security Council rewrote China strategy

"Kishida G-7'ye hazırlanırken, Tokyo'nun Beyaz Saray ile daha yakın bağları ve daha net bir küresel rolü var"

Başbakanlık ofisinin yanında, sıkıcı bir binanın alt katında yer alan Japonya Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) sekretaryası, Washington'daki muadiliyle kıyaslandığında sönük kalıyor.


ABD Başkanı Joe Biden bir kriz anında ilk kimi arardı? Japonya Başbakanı Fumio Kishida, kısmen Tokyo'nun Ulusal Güvenlik Konseyi altında kurulan bağlar sayesinde önde gelen bir aday olabilir.   ©Nikkei montajı / Reuters 

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Konseyi, 1870'lerde Dışişleri, Savaş ve Donanma Bakanlıkları için inşa edilen Beyaz Saray'ın bitişiğindeki görkemli Eisenhower Yönetim Ofisi Binası'nda yer almaktadır.

Japon sekreterliğinden üst düzey bir yetkili gülerek, "Kalan tek ofis alanı burasıydı," dedi.

Ancak ofis dekoru, birimin 2013 yılında kurulmasından bu yana geçen on yılda ülkenin politika yapımında ürettiği etkiyi yansıtmıyor. Konseyin şekillenmesine yardımcı olduğu jeopolitik duruş, Başbakan Fumio Kishida'nın memleketi Hiroşima'da Yedi Grup zirvesine ev sahipliği yapacağı önümüzdeki ay sergilenecek.

Sekreterlikte çalışan 110 kişinin Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Öz Savunma Kuvvetleri ve son olarak da Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın ekonomik güvenlikle ilgilenen en parlak bürokratları olduğu söyleniyor.

Tetsuro Kuroe, 2013 yılında dönemin Başbakanı Shinzo Abe yönetimi Ulusal Güvenlik Konseyi sekretaryasını oluşturmaya başladığında savunma bakanlığı sekretaryasının genel müdürüydü. "Başbakanlık ofisi benden en iyi çalışanlarımızı yeni sekreterliğe göndermemi istedi. Bazı meslektaşlarım en yetkinlerimizi gönderirsek bakanlığın içinin boş kalacağından endişe etti ama yine de bunu yaptık" diye hatırlıyor.

İlk genel sekreter, Dışişleri Bakanlığı'nda eski bir üst düzey yetkili ve Abe'nin uzun süredir dış politika danışmanı olan Shotaro Yachi idi. Onun yerine eski bir Ulusal Polis Teşkilatı yetkilisi olan Shigeru Kitamura getirildi. Japonya'nın baş istihbarat görevlisi olan Kitamura, ekonomik casusları çökertme konusunda deneyimliydi ve MGK'nın gündemine ekonomik güvenliğin eklenmesinde etkili oldu.


Japonya Ulusal Güvenlik Sekreterliği Genel Sekreteri Takeo Akiba, sağda, Mayıs 2022'de Beyaz Saray'da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya geldi.   © Japonya'nın Washington D.C. Büyükelçiliği

Şu anki genel sekreter Takeo Akiba, Yachi gibi üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisiydi.

Daha da önemlisi, sekreterlik çalışanlarına Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası jeopolitik tarafsızlık takıntısından bağımsız bir strateji oluşturma yetkisi verildi.

"MGK'nın kurulmasıyla birlikte Çin'in yarattığı ciddi zorluklar da dahil olmak üzere uluslararası ve bölgesel güvenlik durumuna ilişkin hükümet çapında bir algı oluşturabildik. Bu devrim niteliğindeydi çünkü hassas istihbaratın liderler arasında paylaşılması Japonya'nın kapsamlı bir değerlendirmeye sahip olmasını sağladı ve bu da ABD ve benzer düşünen ülkelerle görüş alışverişi için iyi bir zemin hazırladı."

NSCnın faaliyete geçmesi Çin ile gerilimin tırmandığı birkaç olayın ardından geldi. 2010 yılında Pekin, Japonya yönetimindeki Senkaku Adaları yakınlarında bir Çin balıkçı teknesi ile bir Japon Sahil Güvenlik gemisinin çarpışması üzerine Tokyo ile kabine düzeyindeki tüm görüşmeleri durdurdu. 2012 yılında Japonya Senkakuları kamulaştırdığında Çin hükümeti Japonya karşıtı protestoları kışkırttı.

"Çin'in statükoyu güç kullanarak değiştirme konusunda güçlü bir kararlılığı olduğunu hissettik. Çin ayrıca Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerini de hızlandırıyordu. Çin'in bu yolda ilerlemeye devam edeceğini değerlendirdik ve endişelerimizi, o dönemde birçoğu hala Çin ile ilişki kurma çabalarına odaklanmış olan Amerikalılarla paylaştık."


ABD Donanmasına ait USS Carl Vinson ve USS Ronald Reagan uçak gemileri Japon Denizindeki eğitimleri sırasında saldırı grupları ve Japon donanma gemileriyle birlikte seyrediyor. Bir Japon yetkili, "Barış, bölgesel güç dengesine doğrudan bakarak ve caydırıcılık üreterek gelir" dedi.  © Reuters aracılığıyla ABD Donanması

NSC'nin kurulmasından bu yana geçen on yılda Japonya'nın dünyadaki yeri çok daha netleşmiş görünüyor. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir sekreterya yetkilisi bunun nedenini açıkladı. "Yıllar boyunca Japon halkı barışa giden yolun tarafsız olmaktan geçtiğini düşündü. Ancak barışın Japonya'nın çıplak elleriyle tek başına tarafsızlık sözü vermesiyle tesis edilemeyeceği giderek daha net anlaşılıyor. Barış, bölgesel güç dengesine doğrudan bakarak ve caydırıcılık yaratarak gelir."

Kishida, G-7'de özgür, açık ve istikrarlı bir uluslararası düzenin nasıl savunulacağı ve kurallara dayalı sisteme uymayan aktörlere nasıl karşı konulacağı konusundaki tartışmalara başkanlık edecek. Tartışılacak konulardan biri de Çin'in küçük, zayıf ve yoksul ülkeler üzerindeki ekonomik baskısının nasıl bertaraf edilebileceği olacak.

Başlangıçta bir "güvercin" olarak görülen ve muhtemelen Çin'e Abe'den daha sempatik yaklaşan Kishida, izlediği politikalarla Washington'u şaşırttı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınamakta ve yaptırımlara katılmakta hızlı davrandı. Savunma harcamalarını gayrisafi yurtiçi hasılanın bir zamanlar hayal bile edilemeyen %2'sine çıkarma sözü verdi ve karşı saldırı kabiliyetleri edinme kararı aldı.

Indiana Üniversitesi'nde Doğu Asya uluslararası ilişkiler profesörü olan Adam Liff kısa bir süre önce The Washington Quarterly'de "Japonya'nın 21. yüzyıldaki ulusal güvenlik evrimini yönlendiren güçler her zaman tek bir liderden çok daha büyük olmuştur" diye yazdı. "Japonya'nın en son ve en çarpıcı 21. yüzyıl savunma politikası değişiminin temel itici gücü, değişen dış çevresidir."


Kishida, sağda, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'u 16 Mart'ta Tokyo'da bir akşam yemeğinde ağırlıyor. Her iki lider de mevcut uluslararası düzeni savunmaya çalışıyor.  © Başbakanlık Ofisi

Kishida yönetiminin geçtiğimiz Aralık ayında yayınladığı Ulusal Güvenlik Stratejisi ve beraberindeki iki savunma belgesi Japonya'nın dost ve düşmanlarının kimler olduğunu açıkça ortaya koydu. Her ikisi de Japonya ile en iyi ilişkilere sahip olmayan Çin ve Güney Kore'nin tasvirleri açıklayıcıdır.

Strateji Güney Kore'yi "hem jeopolitik bağlamda hem de Japonya'nın güvenliği açısından Japonya için son derece önemli bir komşu ülke" olarak tanımlamaktadır.

Çin'le ilgili sözler çok daha az pembe. Stratejide "Hem Japonya'nın hem de Çin'in bölgenin ve uluslararası toplumun barış ve refahı için önemli sorumlulukları vardır" deniyor. "Japonya, pozisyonunu ortaya koyduğu ve sorumlu eylemler çağrısında bulunduğu çeşitli düzeylerdeki iletişim yoluyla Çin ile 'yapıcı ve istikrarlı bir ilişki' kuracaktır."

Üst düzey yetkili şu açıklamayı yaptı: "Bu bir 'biz' ya da 'onlar' meselesidir. İnsanların Güney Kore'ye karşı kişisel duyguları ne olursa olsun, günün sonunda Güney Kore mevcut uluslararası düzeni savunma tarafındadır. Dolayısıyla onlar da bizden biri.

"Bu Çin için söylenemez. Çin herkesin gözünde açıkça 'onlar'" dedi. "Çin Komünist Partisi iktidarda olduğu sürece, muhtemelen bizden biri olmayacaklar."

Yetkili, bunun tüm Komünist rejimlerin düşman olduğu anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi. "Örneğin Vietnam, mevcut kurallara dayalı uluslararası düzenin korunmasından yanadır. Bu yüzden Japon hükümeti Vietnam'ı bizden biri olarak görüyor."


Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 21 Mart'ta Kremlin'de düzenlenen bir resepsiyonun ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e veda etti. Xi, "100 yıldır gerçekleşmeyen değişiklikleri" ilerletmelerini önerdi. (Reuters aracılığıyla Kremlin)

Çin, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi Bretton Woods kurumlarındaki sesinin yükselen ulusal gücüyle eşleşmemesinden duyduğu hayal kırıklığını uzun zamandır dile getirmektedir. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping geçtiğimiz ay Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir devlet yemeği yediğinde, veda mesajında bu dünya görüşüne değindi.

"100 yıldır gerçekleşmeyen bu değişiklikleri birlikte ilerletmeliyiz. Kendinize iyi bakın," dedi veda tokalaşması sırasında.

Sekreterya yetkilisi, bölgesel güç dengesinin mevcut gidişatının ABD ve müttefiklerinin lehine olmadığı uyarısında bulundu. Bölgedeki füzeler açısından, "Çin'in yaklaşık 2,000, ABD'nin ise sıfır füzeye sahip olduğu söyleniyor." Bu durum, ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyet Genel Sekreteri Mikhail Gorbaçov tarafından 1987 yılında bir silahlanma yarışından kaçınmak amacıyla imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın bir sonucudur.

Anlaşmanın bir parçası olmayan Çin, füze envanterini istikrarlı bir şekilde geliştirdi. Bu silahlar Çin'in kıyılarına yaklaşmaya çalışan düşman kuvvetlerine ateş açmaya hazırdır ki bu da anti-erişim/alan inkar (A2/AD) stratejisi olarak bilinir.

Sekretarya yetkilisi "Füze açığı o kadar büyüdü ki Amerika'nın tek başına güç dengesini yeniden kurabileceği açık değil" dedi. "Bu nedenle sadece Çin'e karşı ABD olamaz, Çin'e karşı ABD, Japonya ve diğerleri de olmalı."

Sekretaryanın günlük görevleri arasında bilgi toplamak, istihbaratı gözden geçirmek ve MGK'da yer alan bakanlar için politika seçenekleri hazırlamak yer almaktadır.

Konseyin çekirdek üyeleri dört bakandan oluşuyor: başbakan, kabine baş sekreteri ve dışişleri ve savunma bakanları. Dört bakanın katıldığı toplantı kabaca iki haftada bir yapılıyor, ancak MGK'nın yaratıcısı merhum Abe "MGK tartışmalarını o kadar çok seviyordu ki sık sık toplamaktan hoşlanıyordu" diyor üst düzey yetkili.

İlk günlerde sekretaryanın bir diğer genel sekreter yardımcısı olan Nobukatsu Kanehara, konseyin kurulmasının Beyaz Saray ile doğrudan iletişim kanalları açmasının açık bir faydası olduğunu söyledi. O zamana kadar Pentagon Savunma Bakanlığı ile, Dışişleri Bakanlığı da Dışişleri Bakanlığı ile konuşuyordu ama kimse Beyaz Saray MGK personeli ile konuşmuyordu.

Başkan Joe Biden, solda, Şubat ayında Ukrayna'ya giderken ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ile konuşuyor. Japon bürokratlar ABD'li mevkidaşlarıyla doğrudan iletişim kurarak Beyaz Saray'ı daha iyi anlamaya başladılar.  © Beyaz Saray

Sekretaryanın eski genel sekreteri Shigeru Kitamura, Pasifik genelinde düzenli ve çok katmanlı bir iletişim olduğundan emin olduğunu söyledi. Kitamura, Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ile iki haftada bir görüşürken, onun altındaki yardımcılar Beyaz Saray Hint-Pasifik koordinatörü Kurt Campbell ile temas halinde olurlardı.

Kitamura, "Beyaz Saray'da neler olduğunu doğru bir şekilde kavramak ve Japonya-ABD ittifakını güçlendirmek önemliydi," dedi.

Örneğin Biden Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilme emri verdiğinde bu pencere aydınlatıcı oldu. Kitamura, "Sullivan bu fikre pek sıcak bakmıyordu ama Başkan Afganistan'dan ayrılmaya zaten birkaç yıl önce karar vermişti," diye hatırlıyor.

Ancak, NSC ve sekretaryası ABD ve Japonya'yı yakınlaştırmış olsa da, İngiliz modelini temel almıştır.

2013 sonbaharında Tokyo'daki İngiliz Büyükelçiliği Japon tarafına üç yıl önce kurulan kendi MGK'larını tanıtmayı teklif etti. Aralarında Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'nin eski üst düzey subaylarından Ryoichi Oriki'nin de bulunduğu dört kişilik bir heyet Londra'da beş gün geçirdi.

Oriki, "NSC'nin sadece bir tartışma veya koordinasyon yeri değil, bir karar alma organı olmasının önemli olduğunu öğrendik" dedi. "NSC'de bir sonuca vardıktan sonra finansmanı sağlamak için Maliye Bakanlığı'na gidip tekrar görüşmek mantıklı değil. Son sözün söylendiği yer burası olmalı."


Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, Irak Savaşı öncesinde 10 Mart 2003 tarihinde yabancı bir liderle telefonda görüşürken görülüyor.  © Reuters

Geçtiğimiz ay, ABD'nin Irak'ı işgalinin 20. yıldönümünde, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'e BBC'nin bir podcast programında neden savaşa katılmaya karar verdiği soruldu. Cevabı şöyle oldu: İngiltere 1 numaralı müttefiki olarak Amerika'nın yanında yer alacaktı.

Blair, kendi döneminde Amerikan başkanının bir kriz anında ilk kimi arayacağı konusunda "hiç şüphe olmadığını" söyledi. "Bu kişi İngiltere başbakanıydı. Bugün Avrupa dışındayız ve Joe Biden telefonu ilk olarak Rishi Sunak'a açar mı? Emin değilim."

İronik bir şekilde, Japonya'ya bir NSC'nin nasıl kurulacağı konusunda koçluk yapan İngiltere için bu ilk telefon görüşmesi şimdi Kishida ile olabilir.

Ken Moriyasu, Tokyo, 11 NIisan 2023, Nikkei Asia

(Ken Moriyasu, Nikkei Asya diplomasi muhabiridir)


Seçkin Deniz, 05.05.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı