15 Mart 2023 Çarşamba

SA10081/MT141: Endişe Verici Bulgular: ABD'li Çocukların Çoğu Potansiyel Olarak Toksik Kozmetik ve Vücut Ürünleri Kullanıyor

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Endüstrinin çocuklara pazarlanan ve son derece zehirli kimyasallar içeren makyaj ve vücut ürünlerinin satışına izin vermesi endişe vericidir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular federal kurumların çocukların bu ürünleri nasıl kullandıklarını daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir ve umarız kurumları çocukları toksik kimyasallara maruz kalmaktan korumak için harekete geçmeye teşvik eder."

Alarming Findings: Most U.S. Children Use Potentially Toxic Cosmetic and Body Products

Makyaj ve vücut ürünleri çocukları kurşun, asbest ve diğer zararlı kimyasallara maruz bırakma potansiyeline sahiptir.

Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu ve Earthjustice'ten bilim insanları tarafından yürütülen ve hakemli Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çocukların büyük çoğunluğu potansiyel olarak kanserojen ve diğer zararlı kimyasalları barındıran kozmetik ve vücut bakım ürünleri kullanmaktadır.

200'den fazla anketin analiz edildiği araştırmaya göre, ebeveynlerin %79'u 12 yaş ve altındaki çocuklarının sim, yüz boyası ve dudak parlatıcısı gibi özellikle çocuklara yönelik kozmetik ürünler ve vücut ürünleri kullandığını bildirmiştir.


Bu ürünler kanserojen ve diğer zehirli kimyasallar içerebilir.

Önceki araştırmalar, bu ürünlerin genellikle kurşun, asbest, PFAS, ftalatlar ve formaldehit gibi toksik kimyasallar içerdiğini göstermiştir. Çocuk makyaj ve vücut ürünlerinde (CMBP) bulunan ağır metaller gibi toksik kimyasallar özellikle bebekler ve çocuklar için zararlıdır. Kasıtlı olarak eklenen veya kirletici olarak bulunan bu kimyasallar, kanser, nörogelişimsel zarar ve diğer ciddi ve geri döndürülemez sağlık etkileriyle ilişkilendirilmiştir.

Her ikisi de Columbia Mailman'da çevre sağlığı bilimleri alanında yüksek lisanslarını tamamlarken Kendall E. Kruchten ile birlikte çalışmayı yöneten araştırmanın ilk yazarı Eleanor A. Medley, "Yetişkin kozmetiklerinde ve CMBP'lerde sıklıkla bulunan zararlı içeriklere ilişkin kanıtlar giderek artıyor ve çocuklar toksik maddelerin etkilerine karşı biyolojik olarak daha hassastır" diyor.

Kruchten, "Bu bağlamda, riski tanımlamak ve güvenliği artırmak için makyaj ve vücut ürünlerinin çocuklar tarafından nasıl kullanıldığını ortaya çıkarmak önemlidir" diye ekliyor.

Columbia ve Earthjustice'in araştırmasına göre, ankete katılan çocukların yaklaşık yüzde 54'ü CMBP'yi en az ayda bir, yüzde 12'si CMBP'yi her gün, yaklaşık yüzde 20'si CMBP'yi bir seferde sekiz saat veya daha fazla kullanıyor ve üçte biri geçen yıl istemeden bu ürünleri yuttuğunu bildirdi. Ankete katılan çocukların üçte birinden fazlası Latin kökenlidir ve bu çocukların yüzde 65'i CMBP kullanmaktadır. Diğer ırk gruplarıyla karşılaştırıldığında, Latin kökenli çocuklar CMBP'yi daha sık ve daha çok oyun için kullandıklarını bildirmişlerdir.

Bu araştırma, New York ve Washington gibi bazı eyaletlerin oyuncaklar, makyaj malzemeleri ve kişisel bakım ürünleriyle ilgili tüketici düzenlemelerini sıkılaştırmayı düşündüğü bir dönemde yapıldı.

Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu'nda çevre sağlığı bilimleri profesörü ve Columbia Çocuk Çevre Sağlığı Merkezi direktörü olan çalışmanın kıdemli yazarı Julie Herbstman, "Çocuklar, makyaj ve vücut ürünlerinde sıklıkla bulunan kimyasallarla ilişkili olumsuz sağlık risklerine karşı özellikle savunmasızdır" diyor. "Deri yoluyla maruz kalmaya ek olarak, el-ağız aktivitesi gibi davranış kalıpları, kasıtsız yutma yoluyla ürünlere maruz kalmayı artırabilir. Ayrıca, çocukların küçük vücut boyutları, hızlı büyüme oranları, gelişmekte olan doku ve organları ve olgunlaşmamış bağışıklık sistemleri onları toksik maddelerin etkilerine karşı biyolojik olarak duyarlı hale getirmektedir."

"Endüstrinin çocuklara pazarlanan ve son derece zehirli kimyasallar içeren makyaj ve vücut ürünlerinin satışına izin vermesi endişe vericidir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular federal kurumların çocukların bu ürünleri nasıl kullandıklarını daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir ve umarız kurumları çocukları toksik kimyasallara maruz kalmaktan korumak için harekete geçmeye teşvik eder" diyor. "Ne yazık ki, şu anda çocukları çocuk makyaj ve vücut ürünlerindeki zehirli kimyasallardan korumak için federal düzeyde çok az şey yapılıyor."

Araştırma Marisla Vakfı tarafından finanse edilmiştir.


INTERNATIONAL JOURNAL OF ENVIRONMENTAL RESEARCH AND PUBLIC HEALTH, 28 ŞUBAT 2023, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 15.03.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: Eleanor A. Medley, Kendall E. Kruchten, Miranda J. Spratlen, Maricela Ureño, Anabel Cole, Rashmi Joglekar ve Julie B. Herbstman, "Amerika Birleşik Devletleri'nde Çocuk Makyaj ve Vücut Ürünlerinin Kullanımı ve Çocukluk Çağı Çevresel Maruziyetlerine Etkileri", 24 Ocak 2023, Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi. DOI: 10.3390/ijerph20032114


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.




Seçkin Deniz Twitter Akışı