Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
Turkey Has Become a Drone ‘Superpower.’ That Could Be a Problem
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk günlerinde, Türk yapımı Bayraktar TB-2 insansız hava aracı savaşın beklenmedik kahramanlarından biri olarak ortaya çıktı. Rusya'nın birçok yanlış hesabı arasında en bariz olanlardan biri, tanklarının hızlı ve sürtünmesiz bir zafere giden yolu açacağıydı. Ancak, hava üstünlüğünden yoksun oldukları için hava bombardımanı için mükemmel hedefler oldukları çamura saplandılar. Bu durumda bombardıman insanlı uçaklar tarafından değil, Ukrayna'nın 2019'da Türkiye'den satın aldığı insansız TB-2'ler tarafından gerçekleştirildi. Tank üstüne tank ve içlerindeki askerler kolay hedef haline geldi.
Bir Bayraktar TB-2 insansız hava aracı, 6 Eylül 2022'de Polonya'nın Kielce kentinde düzenlenen bir savunma sanayi fuarında görülüyor (NurPhoto için Beata Zawrzel tarafından AP aracılığıyla çekilen fotoğraf).
İnsansız hava araçları ne Rus ilerleyişini tek başlarına durdurdu ne de savaşı sona erdirdi. Ancak taktiksel başarılarının üç önemli etkisi oldu. Birincisi, Ukrayna halkına direniş ve kararlılığın sonuç verebileceğinin sinyalini verdi. İkincisi, dünyanın geri kalanına Ukrayna'ya gönderilen askeri varlıkların anlamlı bir yardım sağlayabileceğinin sinyalini verdi ve muhtemelen sonraki aylarda gönderilen milyarlarca askeri yardımın gerekçesini oluşturmaya yardımcı oldu. Üçüncüsü, Türkiye'yi bir silah ihracatçısı olarak haritaya yerleştirdi.
Elbette, Türkiye zaten TB-2 ihracat işindeydi ve insansız hava araçları 2020'de Dağlık Karabağ'daki savaşta Azerbaycan tarafından büyük bir avantaj olarak kullanılmıştı. Ayrıca Suriye ve Libya'daki savaş alanlarında da öne çıktılar. Ancak Türkiye'nin silah ihracatı 2022'de 4 milyar doları aşarak 2021'e göre yaklaşık yüzde 36 arttı ve ihracat, silah yüklenicisi Bayraktar'ın satışlarının yüzde 98'ini oluşturdu.
Türkiye'nin büyük bir silah ihracatçısı haline geldiği açık ve bu da bir dizi soruyu gündeme getiriyor. Ülke, başta insansız hava araçları olmak üzere bu gelişme ve üretim hızını sürdürebilir mi? İhracatı neden bu kadar arttı? Ve bu ihracatın ortak seçimi ve bu insansız hava araçlarının Ukrayna dışındaki çatışmalarda nasıl kullanılabileceği açısından etkileri nelerdir?
Ukrayna'daki savaştan önce savaşta en çok kullanılan silahlı insansız hava araçları ABD yapımı MQ-9 Reaper ve onun öncülü olan MQ-1 Predator idi. ABD neredeyse yirmi yıl boyunca bu iki insansız hava aracını Pakistan, Yemen ve Somali'de şüpheli teröristleri hedef almak için ve Afganistan ve Irak'ta daha geleneksel savaş rollerinde kullandı. Görünürdeki başarıları nedeniyle Washington'un İngiltere, İtalya, Hollanda, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi müttefikleri ve ortakları bu insansız hava araçlarını edinmek istedi. Ancak, orta irtifa uzun menzilli insansız hava araçları gibi silahların satışını sınırlayan Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi'ni (MTCR) imzalayan ABD, bir avuç Avrupa ülkesi dışında bu silahları ihraç etmekte direnmiştir.
MTCR'ye uzun süredir yöneltilen eleştirilerden biri de mevcut ya da muhtemel insansız hava aracı ihracatçısı ülkelerin çoğunu kapsamamasıydı. 2014 yılı itibariyle, MTCR imzacısı olmayan, ancak gayri resmi olarak kısıtlamalara bağlı kalan İsrail, 1985-2014 yılları arasında drone satış hacminin yüzde 60'ından fazlasını gerçekleştirerek drone ihracatında başı çekerken, onu yaklaşık yüzde 24 ile ABD takip etmiştir. İsrail'in ihraç ettiği bu insansız hava araçlarının çoğu silahsızdı, ancak bazıları (Heron TP, Hermes 450 ve Hermes 900) kinetik saldırılar gerçekleştirebiliyordu.
Ancak drone üreticilerine göre, İsrail'in drone ihracatındaki büyüme oranı potansiyelinin çok altında kaldı çünkü İsrailli üreticiler, MTCR üyesi olmayan ve anlaşmaya uymakla ilgilenmeyen Çin ve Türkiye'den gelen daha ucuz, daha erişilebilir drone'larla rekabet ediyordu.
Örneğin 2008-2018 yılları arasında Çin, aralarında Mısır, Suudi Arabistan ve BAE'nin de bulunduğu 13 ülkeye insansız hava aracı ihraç etti. ABD tarafından insansız hava aracı alımı engellenen BAE, bunun yerine Yemen'deki Husi isyancılara karşı kullandığı Çin yapımı Wing Loong'u satın aldı. ABD yapımı insansız hava araçlarına talip olan Ürdün de benzer şekilde alternatif olarak Çin yapımı insansız hava araçları satın aldı.
Bu arada, silah sanayisi uzun süredir küçük silahlara ve zırhlı personel taşıyıcılara odaklanmış olan Türkiye, insansız teknolojilere giderek daha fazla odaklandı. 27'den fazla ülke TB-2 satın aldı ve Dağlık Karabağ, Suriye, Libya ve son olarak Ukrayna gibi çatışmalardaki belirgin başarıların ardından ilgi arttı. Bayraktar, TB-2'nin yeni teslimatları için üç yıllık bir gecikme süresi olduğunu bildiriyor ve Ukrayna, mevcut talep artışını karşılamanın bir yolu olarak Ukrayna topraklarında bir fabrika kurmak için Bayraktar ile ortaklık kurdu.
Bayraktar, Türkiye'nin silah endüstrisinin amiral gemisi olabilir, ancak başarısı TB-2'nin ötesinde daha genel olarak Türk silah ihracatına uzanan ilgi ve dışsallıklar üretti. Wall Street Journal, insansız kara araçları üreten Elektroland Savunma'nın bir yöneticisinin Bayraktar'ın başarılarını "kendileri için büyük bir reklam" olarak nitelendirdiğini aktardı. Yonca-Onuk JV, insansız devriye botlarını 10 farklı ülkeye ve 14 devlet kurumuna sattığını ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy'nin giydiği çelik yeleğin bile bir Türk şirketi tarafından yapıldığını duyuruyor.
Türkiye, silah ihracatını geliştirirken, doğrudan ya da dolaylı olarak müdahil olduğu bir dizi çatışmada aracılık rolü oynamasını sağlayan coğrafi konumundan faydalanıyor. Ankara son yıllarda Suudi Arabistan, BAE ve İsrail gibi eski rakipleriyle ilişkilerini düzeltmek için de adımlar attı. İnsansız hava aracı ihracatı bu dış politika hedeflerini yansıtmak ya da güçlendirmek için tasarlanmış gibi görünüyor.
Ne yazık ki bunun bir bedeli olabilir. Türkiye'nin TB-2'sinin ABD yapımı Reaper'a göre daha uygun fiyatlı ve erişilebilir bir alternatif olduğu açık. Ancak ABD'nin çoğu silah ihracatı için nispeten yüksek bir çıtayı korumasının nedeni, ABD'nin endüstriyel tabanını güçlendirmek ile ölümcül silahların bunları kötüye kullanabilecek ülkelerin elinde potansiyel olarak istikrarı bozucu etkileri konusundaki endişeleri dengelemektir. Örneğin, önerilen herhangi bir silah satışının ön aşamasında, ABD Dışişleri Bakanlığı alıcı ülkenin insan hakları sicilini değerlendirmek üzere bir inceleme yürütür. Arka planda ise Silah İhracatı Kontrol Yasası, Washington'un ABD yapımı silahların alıcılarının bir dizi uluslararası yasal anlaşmaya uymasını sağlamasını gerektiriyor. Bu da neden sadece altı ülkenin MQ-9 Reaper'ı kullandığını açıklamaya yardımcı oluyor.
Afrika ve Asya'dan Avrupa ve Orta Doğu'ya kadar her yerde bulunan TB-2'yi satın alan 27 ülke herhangi bir gösterge ise, Türkiye bu tür son kullanıcı anlaşmalarını çok az uyguluyor ya da uyguladıkları kısıtlamalar düşük. Örneğin, Etiyopya hükümetinin Tigray bölgesine karşı iki yıllık savaşı sırasında, Etiyopya'nın silahlı kuvvetleri, yerinden edilmiş sivillerin bulunduğu bir kampı hedef almak için ithal TB-2'leri kullandı ve 59 kişiyi öldürdü.
Bayraktar'ın baş teknoloji sorumlusunun utanmadan (Seçkin Deniz'in Notu: Katil , darbeci, terör destekçisi ve bütün dünyayı köle gören Amerikalılar utanmaktan bahsediyor, çok şaşırtıcı) söylediği gibi, "Bütün dünya müşterimiz haline geldi." İHA ihracatına yönelik bu nispeten karışık yaklaşım, en azından Amerika Birleşik Devletleri'nde kaşları kaldırdı. Washington, Türk insansız hava araçlarının alıcıları üzerinde kontrol uygulayamazken, bazı kanun yapıcılar, Türk insansız hava araçlarının üretiminde kullanılabilecek, ABD, Kanada ve Avrupa'da üretilen füze bataryaları, yakıt pompaları ve antenleri içerdiği iddia edilen ABD parçalarının ihracatının kısıtlanmasını destekledi.
TB-2 gibi insansız hava araçları savaşlara neden olmamakla birlikte, insansız platformlar olarak güç kullanma kararını daha az maliyetli hale getirdikleri ve onları kullanan tarafa daha az risk ve kayıp yükledikleri için istikrarı bozdukları ileri sürülmektedir. Ancak MTCR ya da diğer yaklaşımlar yoluyla bunların transferini sınırlandırmaya yönelik her türlü çaba, drone teknolojisinin, özellikle de Ukrayna'nın dinamik savaş ortamında hızla geliştiği gerçeği karşısında sekteye uğrayacaktır.
Ukrayna'daki savaşın ilk aylarından bu yana TB-2 savaş alanından neredeyse tamamen kayboldu. Rusya adapte olup hava savunmasını güçlendirdiğinde, TB-2 artık yenilmez görünmüyordu. Bazı tahminlere göre, savaşın beşinci ayından sonra Ukrayna etkili saldırılar için kullandığından daha fazla insansız hava aracı kaybetti ve bu da ordusunun Rusya'nın güçlü uçaksavar sistemleri konuşlandırdığı Donbas gibi yerlerde TB-2 kullanımından vazgeçmesine yol açtı.
Bunun yerine Ukrayna, daha küçük ve daha ucuz oldukları için - TB-2 için yaklaşık 5 milyon dolara kıyasla 6.000 dolar gibi düşük bir maliyeti var - aynı zamanda daha vazgeçilebilir olan ABD yapımı Switchblade gibi başıboş mühimmatları tercih etti. Yakın tarihli bir haberde Ukraynalı bir askerin 3 milyon dolarlık bir Rus tankını imha etmek için 200 dolarlık bir el bombasıyla güçlendirilmiş 3.000 dolarlık bir sivil insansız hava aracı kullandığı anlatılıyor.
Bu örnek konuyu daha da pekiştiriyor: Dronlar en azından bir şekilde burada kalacaklar. Ve Türkiye, onları arayan ülkeler için cazip ve istekli bir tedarikçi olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Sarah Kreps, 12 Ocak 2023, World Politics Review (WPR)
(Sarah Kreps, Cornell Üniversitesi'nde John L. Wetherill hükümet profesörü ve Teknoloji Politikası Enstitüsü direktörüdür.)
Seçkin Deniz, 16.01.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.