18 Mayıs 2022 Çarşamba

SA9673/MT55: Bilim adamları, Herkesin Burnuna Sürüntü Sokmanın Amacını Sorguluyor: 'Bunu Abartmış Olabiliriz'

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Bristol Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kıdemli öğretim görevlisi ve Birleşik Krallık Ulusal Tarama Komitesi ile birlikte çalışan Angela Raffle, “İddia, (kitlesel test) pandeminin yayılmasını durduracağı ve bulaşmayı %90 oranında azaltacağıydı. Ve öyle olmadı." diyor." (Güncel Not: GAVI aşı organizasyonunun ana bağışçısı ve Covid-19 Manipülatörü Bill Gates: "Kovid-19 sandığımız kadar öldürücü değilmiş. Arada fark olsa da grip gibiymiş. Virüsün daha çok yaşlıları etkilediğini ve grip gibi olduğunu yeni anladık. Korkutucu bir dönemdi." Seçkin Deniz, 17 Mayıs 2022)


Scientists question the point of swabs up everyone’s nose: ‘We might have overdone it’

"İddia, (kitlesel testin) pandeminin yayılmasını durduracağıydı... ve öyle olmadı"

Dünya çapında birçok insan için, COVID-19'u test etmek için pamuklu çubukların burnundan yukarıya veya boğazına sokması rutin ve tanıdık bir sıkıntı haline geldi. Ancak pandeminin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, bazı ülkelerdeki sağlık yetkilileri, özellikle milyarlarca dolara mal olduğu düşünüldüğünde, enfeksiyonları kontrol altına almak söz konusu olduğunda tekrarlanan toplu testlerin yararlarını sorguluyor.


İl sağlık çalışanları, 27 Nisan 2020, Ontario, Kanada'daki Gull Bay'deki uzak First Nation topluluğundan Raymond Robins'e koronavirüs hastalığı (COVID-19) burun sürüntü testleri yapıyor. FOTOĞRAF REUTERS/DAVİD JACKSON

Bunların başında, dünyanın en üretken COVID test rejimlerinden birini erkenden uygulamayı savunan Danimarka var. Milletvekilleri şimdi bu politikanın etkili olup olmadığının yakından incelenmesini talep ediyor.

Kopenhag Üniversitesi'nden Rigshospitalet'te bulaşıcı hastalıklar profesörü ve hükümetin COVID danışma grubu üyesi Jens Lundgren, "Diğer ülkelerden çok daha fazlasını test ettik ki, aşırıya kaçmış olabiliriz" dedi.

Japonya büyük ölçekli testlerden kaçındı ve yine de enfeksiyon ve ölüm oranlarına dayalı olarak pandemiyi nispeten iyi bir şekilde atlattı. İngiltere ve İspanya da dahil olmak üzere diğer ülkeler testleri azalttılar.

Her şeye rağmen, bütün şehirlerin tekrar tekrar yapılan testler, liderlerin eleştirenlere karşı harekete geçmekle tehdit ettiği Çin'deki “sıfır-COVID” planının merkezi bir parçası olmaya devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Küresel Salgın Uyarısı ve Müdahale Ağı başkanı Dale Fisher, “Öğrenmemiz gerekiyor ve kimse bunu mükemmel bir şekilde yapmadı” dedi.

DSÖ, ülkeleri koronavirüs ilk tanımlandıktan sonra tüm şüpheli vakaları “test, test, test etmeye” çağırdı. Küresel sürveyans, bilim adamlarının ciddi hastalık veya ölüm riskinin yanı sıra bulaşma riskini anlamalarına yardımcı oldu.

Uzmanlar, şimdi nispeten daha hafif Omicron varyantının baskınlığı ve aşıların ve daha etkili tedavilerin mevcudiyeti ile hükümetlerin nüfus örneklemesi gibi daha stratejik politikalar düşünmesi gerektiğini söyledi.

Ancak bazı yetkililer, çok sert bir şekilde geri çekilmenin dünyayı hala değişen bir virüse karşı kör bırakabileceğini söylüyorlar.

ÖNEMLİ MALİYETLER


Koruyucu giysili işçiler, 16 Nisan'da Şanghay'da bir sokağa çıkma yasağı sırasında bir sokakta nöbet tutuyor. FOTOĞRAF: ALY SONG / REUTERS

DSÖ yönergeleri, ilgili maliyetler ve etkinliğine ilişkin veri eksikliği nedeniyle - şu anda Çin'de olduğu gibi - asemptomatik bireylerin toplu olarak taranmasını asla önermemiştir.

Danimarka sonuçta daha az yaygın teste sahip diğer ülkelerle benzer vaka sayıları ve ölüm oranları kaydetti. Bu, parlamentodaki partilerin çoğunluğunu strateji hakkında soruşturma açılması çağrısında bulunmaya sevk etti.

Son iki yılda, Danimarka'nın 5,8 milyonluk nüfusu, tamamı ücretsiz sağlanan 127 milyondan fazla hızlı ve PCR test sonucunu kaydetti. Danimarka Kritik Tedarik Ajansı'na göre, Danimarka test için toplamda 16 milyardan fazla kron (2.36 milyar $) harcadı.

Benzer bir nüfus büyüklüğüne sahip komşu Norveç, yalnızca 11 milyon PCR testi gerçekleştirirken, Our World in Data'ya göre, neredeyse iki kat daha fazla insana ev sahipliği yapan İsveç, yaklaşık 18 milyonu tamamladı.

Güney Danimarka Üniversitesi'nde küresel sağlık profesörü olan Christine Stabell Benn, Danimarka'nın stratejisinin pahalı olduğunu ve sonuçların "belgelenmemiş" olduğunu söyledi:

"Kitlesel test yaklaşımı, odağı gerçekten önemli olan yerde, yani savunmasızlar arasında test yapmaktan uzaklaştırdı."

Diğer uzmanlar - ve Danimarka hükümeti - yaygın testlerin bulaşma oranını azalttığını ve insanların topluma yeniden girmesine yardımcı olarak ekonomiyi ve kendi zihinsel sağlıklarını iyileştirdiğini söyledi. Eylül ayında yayınlanan bir hükümet raporuna göre, ekonomi diğer Avrupa ülkelerine göre nispeten daha hafif bir darbe aldı.

Adalet Bakanı Nick Haekkerup bir e-posta ile Reuters'e verdiği demeçte, "Diğer birçok ülkede gördüğümüz gibi, örneğin kapsamlı bir sokağa çıkma yasağının insani ve ekonomik maliyetlerinin daha büyük olacağına şüphe yok" dedi.

KANIT


Londra, İngiltere'de bir kadına ücretsiz bir COVID-19 hızlı test kiti veriliyor. FOTOĞRAF: TOLGA AKMEN/AFP GETTY IMAGES

Geçen yıl yayınlanan bir Danimarka araştırması, test programının ve ardından doğrulanmış vakaların izolasyonunun, bulaşmayı %25'e kadar azaltmaya yardımcı olduğu sonucuna vardı.

Diğer hastalık uzmanları bu tür tahminleri sorguluyor. Tıbbi Viroloji'de Mart ayı sonlarında, kitle tarama girişimlerinde semptomu olmayan kişiler için hızlı testlerin kullanımıyla ilgili olarak yayınlanan bir inceleme, etkileri konusunda “belirsizlik” buldu.

Bristol Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kıdemli öğretim görevlisi ve Birleşik Krallık Ulusal Tarama Komitesi ile birlikte çalışan Angela Raffle, “İddia, (kitlesel test) pandeminin yayılmasını durduracağı ve bulaşmayı %90 oranında azaltacağıydı. Ve öyle olmadı." diyor.

Aşırı hırslı bir hedef ve testlerin kusurlu olması da dahil olmak üzere, testlerin neden daha büyük bir fayda sağlamadığının birkaç olası açıklaması vardır. Artı, birçok kişi pozitif test ettikten sonra izole olmadı veya edilmedi: Omicron öncesi British Medical Journal'da yapılan bir inceleme, bu tür vakaların sadece %42,5'inin bütün izolasyon süresi boyunca evde kaldığını tespit etti.

İngiltere'de ücretsiz COVID testleri artık yalnızca devlet sağlık çalışanları, belirli sağlık koşullarına sahip olanlar ve hastaneye giren kişiler için geçerlidir. Diğerleri, semptomları olsa bile, testler için ödeme yapmak zorunda kalıyor veya kendilerini daha iyi hissedene kadar evde kalmaları tavsiye ediliyor.

Bazı küresel sağlık uzmanları, böyle bir geri çekilmenin çok ileri gittiğini söylüyor.

Kanada'daki McGill Üniversitesi'nde küresel sağlık profesörü olan Madhu Pai, “Bazı ortamlarda, politikacılar 'devam etmeye' ve tüm halk sağlığını ortadan kaldırmaya karar verdiğinden, testler kasıtlı olarak azaltıldı veya erişimi zorlaştırıldı."  dedi. "Bu bir felaket olacak çünkü daha tehlikeli bir varyant ortaya çıkarsa tamamen hazırlıksız yakalanırız."

Nikolaj Skydsgaard, Jennifer Rigby, Kopenhag, Londra, 10 Mayıs 2022, Reuters, National Post


Mustafa Tamer, 18.05.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: Raporlama Nikolaj Skydsgaard ve Jennifer Rigby tarafından yapıldı; Tokyo'da ek raporlama Rocky Swift; Düzenleme Michele Gershberg ve Nick Macfie tarafından yapıldı.

Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı