12 Ocak 2022 Çarşamba

SA9519/TG362: Bize Ne Yapmaya Çalışıyorlar?

     Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Winter Oak Org internet sitesinde yayınlanmıştır ve Covid-19 salgını ve beraberinde getirilen faşist yasakların sonucunda "Küresel yönetici elit, "ekonomik totalitarizmi" yerleştirmeye çalışıyor; bu, Dünya'yı teknokrasiye, trans hümanizme ve hayatımızın her yönü üzerinde tam kontrole dayalı olarak düzenlemenin yeni bir yoludur." cümlesiyle özetlenebilecek insanların köleleştirilmesi olgusuna odaklanmaktadır. 
Seçkin Deniz, 12.01.2022


WHAT ARE THEY TRYING TO DO TO US?

Mart 2020'den bu yana milyarlarca insan için hayat gerçekten çok garip bir hal aldı.

Artık her zaman yaptığımız şeyleri yapmamıza, görmek istediğimizi görmemize, hakkımız olduğunu düşündüğümüz şekilde özgürce yaşamamıza izin verilmiyor.

Her şey değişti. Şimdi hareketlerimiz ve faaliyetlerimiz üzerindeki en son kısıtlamaları kontrol etmeliyiz. Konserlere, futbol maçlarına, barlara veya kafelere gidemiyoruz. Aynı mekanları paylaştığımızda diğer insanlardan uzak durmamız ve yüzümüzü kapatacak şekilde maske takmamız söyleniyor.

Resimdeki hikaye için lütfen tıklayınız.

Geleceğin insanlar veya aileleri için ne getireceğini kimse bilmiyor. Güvensizlik ve kaygı yaygın.

Başlangıç olarak, bunlar sözde acil önlemlerdi, ancak haftalar, görünürde sonu olmayan aylara dönüştü.

Şimdi bize, hayatlarımıza devam etmemize izin verilmesinin yıllar alabileceği ve o zaman bile en temel faaliyetleri gerçekleştirmek için bir “aşı pasaportuna” ihtiyacımız olacağı söyleniyor.

Yani tüm bunların anlamı ne? Bize ne yapmaya çalışıyorlar?

Resmi hikâye, elbette, hepsinin bir virüs yüzünden, her şeyin süresiz olarak askıya alınmasını gerektiren çok ölümcül bir bulaşma nedeniyle gerçekleştiğini söylüyor. .

Ancak giderek daha fazla sayıda insan, tüm bunlarda bir şeylerin tam olarak doğru olmadığı, gizli bir amaç için bizimle “oynandığı” gerçeğini kavramaya başlıyor.

İnsanlar, Covid'in kesin kökenleri veya ciddiyeti konusunda hala anlaşamamış olsa bile, yeni bir toplum tipini- yetkililerin en başından beri bahsedip durdukları Yeni Normal’i- başlatmak için bir bahane olarak kullanıldığının farkına varıyorlar.

Bizi nasıl bir dünyaya zorlamak istiyorlar?

Bazı önemli ipuçları elde etmek için, İsviçre'deki Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) başkanı, yıllık Davos konferanslarında, onlarca yıldır dünyanın her yerinden iş liderlerini ve politikacıları bir araya getiren Klaus Schwab'ın sözlerini okumamız ve analiz etmemiz gerekiyor.


Klaus Schwab

 Schwab, temelde her şeyin ve herkesin tam anlamıyla internete bağlı olduğu bir dijital toplum ("kapsayıcılık") olan ve Dördüncü Sanayi Devrimi olarak adlandırılan bir şeyi uzun zamandır teşvik ediyor .

2016 tarihli Dördüncü Sanayi Devrimi adını taşıyan kitabında, bunu “insanlığın daha önce deneyimlediği hiçbir şeye benzemeyen, (1) “yaşama, çalışma ve birbirimizle ilişki kurma biçimimizi temelden değiştiren bir devrim” olarak tanımlıyor. (2)

“Mobil cihazlarla bağlanan milyarlarca insan” ve “fiziksel, dijital ve biyolojik dünyalarda teknolojilerin birleşimi ile birbirinin üzerine inşa edilecek ve güçlendirilecek” robotik, 3D baskı ve nanoteknolojiden coşkuyla bahsediyor. (3)

Schwab ayrıca, “eğitim sonuçlarını önemli ölçüde iyileştirmek” için “sanal ve artırılmış gerçekliğin kullanımını”, (4) “evlere, giysilere ve aksesuarlara, şehirlere, ulaşım ve enerji ağlarına kurulacak” sensörleri (5) ve çok önemli “veri platformlarına” sahip akıllı şehirleri sabırsızla bekliyor. (6)

Schwab'ın tarif ettiği bazı şeyler açıkçası çok rahatsız edici; örneğin, teknolojik cihazların “vücudumuza ve beyinlerimize yerleştirilebilir” hale geldiğinden ve bizim “kendi genlerimizi ve çocuklarımızın genlerini manipüle edebileceğimizden” bahsetmesi gibi. (7)

Schwab şöyle soruyor: “İnsan ve makine arasındaki çizgiyi nereye çekiyoruz?”. “İnsan olmak ne demektir?” (8)

Çoğumuz elbette insan olmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz ve bir makine ile birleşmek gibi bir arzumuz yok!

Schwab, transhümanist vizyonunun popüler olmadığının çok iyi farkında ve kitaplarında “toplumsal direniş” (9) ve “teknolojilerin, halk tarafından büyük bir direnişle karşılaşırsa” nasıl ilerleyeceği konusunda karanlık düşüncelerini mırıldanıyor. (10)

O halde, başında olduğu WEF'in hayali bir küresel pandemiyi canlandıran bir etkinliğe ev sahipliği yapmasından birkaç ay sonra (11); Covid krizinin, tüm bu uygunsuz halk direnişini bozguna uğratmak için mükemmel bir bahane sunmasıyla duymuş olduğu sevinci hayal edin!

Böylece, Schwab'ın bizzat kendisi tarafından "Büyük Sıfırlama" olarak adlandırılan şeyi başlatmak için ideal zaman gelmişti ve bu iyi şansını kutlamak için hemen Covid-19: Büyük Sıfırlama adlı bir kitap çıkardı. (12)

Garip bir şekilde, Schwab ve yardımcı yazar Thierry Malleret, Covid-19'un "dünyanın son 2000 yılda yaşadığı en az ölümcül salgınlardan biri" olduğunu kabul ederek, "COVID-19'un sağlık ve ölüm açısından sonuçlarının önceki pandemilere kıyasla hafif olacağını” belirtmişti. (13)

Sözlerine şu şekilde devam ediyorlar: “ (Pandemi) Varoluşsal bir tehdit veya dünya nüfusu üzerinde onlarca yıl iz bırakacak bir şok oluşturmuyor”. (14)

Yine de inanılmaz bir şekilde, bu “hafif” hastalık, “Büyük Sıfırlama” bayrağı altında eşi görülmemiş bir toplumsal değişimin bahanesi olarak aynı anda sunuluyor!

“Bu bizim için dönüm noktası” diyerek sevinç çığlığı atıyorlar. “Birçok şey sonsuza kadar değişecek”. “Yeni bir dünya ortaya çıkacak”. (15) “COVID-19 tarafından serbest bırakılan toplumsal kargaşa, yıllarca ve muhtemelen nesiller boyu sürecek”. (16) “Birçoğumuz her şeyin ne zaman normale döneceğini düşünüyoruz. Buna verilecek kısa cevap: asla”. (17)

Schwab için Covid-19, Dördüncü Sanayi Devrimi etiketi altında yıllardır bize dayatmak istediği her şeyin tam gaz devam etmesi anlamına geliyor.

O ve Malleret, “salgının, işyerinde otomasyonun benimsenmesini ve kişisel ve profesyonel yaşamımıza daha fazla robotun girmesini hızlandıracağını” memnuniyetle bildiriyor. (18)

“E-ticaretin hızlanan büyümesi” (19), “e-sporun her zamankinden daha güçlü bir şekilde yayılması” (20), çevrimiçi bankacılık işlemlerindeki patlama (21) ve Covid sayesinde, “diğer birçok endüstri gibi eğitim dünyasının da kısmen sanal hale gelecek” olması gerçeğinden dolayı son derece mutlular. (22)

Neşe içinde ilan ediyorlar: "Bir virüs (COVID-19 veya başka biri) ile enfekte olma konusundaki geçmek bilmeyen ve muhtemelen kalıcı korkumuz, otomasyonun özellikle en elverişli alanlarda amansız yürüyüşünü hızlandıracaktır". (23) 

Peki bütün bunlar Schwab için neden bu kadar önemli? Onu ve WEF arkadaşlarını Büyük Sıfırlama, Yeni Normal ve Dördüncü Sanayi Devrimi'ni Covid bahanesiyle kabul ettirmeye bu kadar hevesli yapan şey nedir?

Her şey, içinde yaşadığımız bozulmuş modern toplumda esasen aynı şey olan para ve güçle ilgilidir.

En temel düzeyde, belirli bir iş türü, kapanma kültüründen çok para kazanmaya devam ediyor.

Schwab ve Malleret'in belirtmekten memnuniyet duyduğu gibi: "Lider teknoloji şirketlerinin birleşik piyasa değeri, kapanmalar sırasında rekor üstüne rekor kırdı... bu olayın yakın zamanda gücünü kaybetmesi pek mümkün değil, tam tersi (olabilir)". (24)

Ayrıca, Covid tarafından meşrulaştırılan, kamunun cüzdanından özel ellere doğru büyük bir küresel servet kayması var. %0,1 için başka bir kurtarma paketi.

Schwab ve Malleret zevkle: "2020 Nisan'ında, pandemi dünyayı sarmaya başladığında, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, sanki neredeyse aynı anda sekiz veya dokuz Marshall Planı uygulamaya konmuş gibi, birkaç trilyon dolarlık teşvik programları açıkladılar" diyor. (25)

Ancak tüm bunların arkasında daha da sinsi bir şey var.

Büyük Sıfırlama, nihayetinde, kapitalist ekonominin yeni alanlara genişlemesine, daha önce ulaşamadığı yeni “ürünleri” özelleştirmesine ve sömürmesine izin vererek sıfırlamakla ilgilidir.

Bu “ürünler” biziz, yaşamlarımız ve dünyamız – insan ve doğal “sermaye”.

Schwab, kitaplarında “değer yaratmanın yeni yolları” (26) hakkında yazdığında bu gündeme işaret ediyor ve “her türlü değer değişimi blok zincirinde barındırılabileceğinden, ticarete konu olan varlıklarda bir patlama” için sabırsızlanıyor. (27)

Bahsettiği şey, riskten korunma fonu spekülatörlerinin insanların hayatları üzerinde kumar oynayarak olağanüstü miktarlarda para kazanmayı amaçladığı bir dolandırıcılık olan “etki yatırımı” (impact investment) dır.

Hepimizi Dördüncü Sanayi Devrimi'nin algoritmaları ve veri tabanları tarafından işlenebilecek “ürünler” haline getirebilmek için yaptığımız her şeyin dijital olması gerekiyor.

Kimliklerimiz ve yaşamlarımız, yeni kapitalizmin temeli olarak kullanılabilecekleri şekilde çevrimiçi olarak oluşturulmalıdır.

Etki kapitalizminin (impact capitalism) en kötü yanı, iyilik yapma numarası arkasına saklanmış olmasıdır. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine bağlı kalır ve kendilerini ilerici olarak gören insanlar için kabul edilebilir hale gelmek amacıyla tüm uygun dili kullanır.

Dolayısıyla, kötü şöhretli kapitalist köpekbalığı ve Tony Blair'in bankacısı Sir Ronald Cohen'in; etki kapitalizminin, “ihtiyacı olanlara yardım ederek ve gezegenimizi koruyarak” “bizi yeni ve daha iyi bir dünyaya götüreceğini” (28) dindar bir dille iddia ettiği mide bulandırıcı manzarayla karşı karşıya kalırız. (29)

Bu durum, Covid'i çevreleyen tüm bu duyar kasan ahlaki kendini beğenmişliğin yanı sıra, insanların planlananın arkasındaki aşağılık gerçekliği görmesini zorlaştırıyor.

Dördüncü Sanayi Devrimi'ni ve Büyük Sıfırlama'yı teşvik edenler, gerçeği gizlemek ve araştırmacı ve muhalifleri “komplo teorisyenleri” olarak itibarsızlaştırmak için “gazeteci” ve “teyitçi” ordularını kullanıyor.

Arkadaşları ve aileyi bile kitle iletişim araçlarının propagandasının ötesine bakmaya ve gerçekte neler olduğunu öğrenmeye ikna etmenin ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz.

Ama onları ikna etmek için elimizden geleni her şekilde yapmamız gerekiyor.

Buradaki riskler, sadece arkamızı dönüp sonunda her şeyin yoluna gireceğini ummak için çok büyük.

Schwab, Cohen ve benzerleri bizi dijital bir esir kampına sürüklüyorlar ve eğer kısa süre içinde kolektif gönül rahatlığımızdan kurtulup özgürlüğe doğru var gücümüzle koşmazsak; düzgün ve onurlu insanlar için cehennem haline gelecek bir dünyada gelecek nesillerin yaşama şansları kalmayacaktır.

WinterOak, 29 Mart 2021

Tamer Güner, 12.01.2022, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri


Kaynaklar:

1. Klaus Schwab, The Fourth Industrial Revolution (Cenevre: WEF, 2016), e-kitap. %3 [sayfa numarasının e-kitap eşdeğeri]

2. age %3

3. age %3

4. Nicholas Davis ile Klaus Schwab, Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution: A Guide to Building a Better World (Cenevre: WEF, 2018), e-kitap. %20

5. Schwab, Dördüncü Sanayi Devrimi. %12

6. age %79

7. Schwab, Dördüncü Sanayi Devriminin Geleceğini Şekillendirmek. %9

8. age %9

9. Aynı eser. %17

10. Aynı eser. %17

11. https://www.youtube.com/watch?v=0-FQbhkWYuY&ab_channel=WorldEconomicForum

12. Klaus Schwab, Thierry Malleret, Covid-19: The Great Reset (Cenevre: WEF, 2020), e-kitap.

13. age %89

14. age %89

15. age %2

16. age %26

17. age %2

18. age %57

19. age %64

20. Aynı eser. %74

21. age %64

22. age %73

23. age %55

24. age %73

25. age %32

26. Schwab, Dördüncü Sanayi Devriminin Geleceğini Şekillendirmek. %1

27. Schwab, Dördüncü Sanayi Devrimi. %85

28. Ronald Cohen, Impact: Reshaping Capitalism to Drive Real Change (Londra: Ebury Press, 2020). E-kitap. %2

29. age. %78


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.



Seçkin Deniz Twitter Akışı