20 Nisan 2020 Pazartesi

SA8525/KY1-CÇ717: İksion

"Ne tuhaf? Ne hazin? Yaman avcısın.. müşterin azalmadığına, yalanlarının iftiralarının peşine takılanların sayısı eksileceğine arttığına göre yaman avcı demek de yetersiz kalıyor."


Zorlansam da kabul diyor ve itiraf ediyorum ki yaman bir avcısın. Usta bir avcısın. Avcılıkta pek mahirsin. Avlanmakta zorlanmıyorsun. Alkışçılarının sayısından belli ne yaman avcı olduğunun. Adın Yalan soyadın Müfteri olsa da itibarından -olmayan itibarından- bir şeyler eksilmiyor, meydanlara çıkmada herhangi bir müşkülle karşılaşmıyorsun. Zorlanmıyorsun. Kolayca avlıyorsun. Zaafımızı -insanın zaafını, etten kemikten olan insanın zaafını- pek iyi bellemişsin.

İnsan -etten kemikten olan, felsefenin nesnesi değil de soluk alan varlık olarak insan- doğrunun tutkunudur özü itibariyle. Özü kirletildikçe istenmeyen eğilimler -insan hakikate, iyiye güzele, adalete eğilimli olduğu gibi yalana, aldatmaya, öldürmeye, zulmetmeye eğilimlidir ve bu ikinci eğilimler istendik olmayandır- neşvünema buluyor. Etten kemikten olan insan özünü kendi eliyle kirletmeye yatkın. Bir kuş uçmazlığa meyletmez ve fakat insan, insan olmaklıktan çıkmaya meyleder. Bunun en başında da kanımca yalana teşne oluşumuz var. Hakikatin, doğrunun tutkunu olsak da yalana da teşneyiz. İnsan -etten kemikten olan- bu çıkmazla malul. Bu dert ile yaralı. Bizi bu yaramızdan vuruyorsun. Bizi bu zaafımızdan yakalıyorsun. Usta bir avcısın vesselam. 

Avcılığın dışında, seni tanımlayacak, seni temsil edecek, seni olduğu gibi resmedecek, çırılçıplak serimleyecek hiçbir lügatte bir tek sözcük yok!

Dün alçaklığın kitabını yazmıştın, bugün ihanetin destanını yazıyorsun!

İksion’u yazan, seni bilse, seni görse, sana tanıklık etse İksion hakkında yazdıklarından nedamet duyar kişinin adını silerdi. İksion ihanette, iki yüzlülükte, ilkesizlikte, yanar dönerlikte, utanmazlıkta, vurdumduymazlıkta, çarpıtmada, eğip bükmede, iftirada, yalanda, şirretlikte, edepsizlikte eline su dökemez senin. Bin yıl ardından koşsa bir adım yaklaşamaz sana İksion. İksion senin yanında bir melek. Ak sütten çıkmış bir ak kaşık gibi görünür senin karalığın yanında. Sen ne utanmazsın! Sen ne arlanmazsın! Sen ne alçaksın! Sen ne hainsin! 

Tıynetsiz bir çukursun! Hiçbir beni âdem hiçbir alçaklıkta, hiçbir denîlikte, hiçbir şenî’likte, hiçbir kalleşlikte yetişemez sana. Öylesine kişiliksizsin. Öylesine iğrençsin. İğrençliğin bir sınırı olur sen iğrençlikte de sınırsızsın. 

Kofluk sende, bilinçsizlik sende, bencillik sende, yalanın iftiranın her tür pazarı sende. Heyhat müşterin artıyor yalanların, iftiraların ortaya çıksa da. Ne tuhaf? Ne hazin? Yaman avcısın.. müşterin azalmadığına, yalanlarının iftiralarının peşine takılanların sayısı eksileceğine arttığına göre yaman avcı demek de yetersiz kalıyor. 



Cemal Çalık, 20.04.2020,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli


Facebook 



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı