15 Nisan 2020 Çarşamba

SA8512/TG286: Sahte Salgın Coronavirüs Covid-19: Zaman Çizelgesi ve Analiz

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Ottawa Üniversitesi ekonomi profesörü ve Küreselleşme Araştırmaları Merkezi'nin (CRG) başkanı ve direktörü Prof. Michel Chossudovsky'ye aittir ve Coronavirus-Covid-19'un 'sahte bir salgın' olduğunu iddia eden kronolojik bir akışa odaklanmaktadır. Prof. Michel Chossudovsky  DSÖ, Dünya Bankası ve Bill-Melinda Gates Vakfı'nın da dahil olduğu neoliberal düzenin ABD ve Çin önderliğinde planladığı sahte salgını şöyle özetlemektedir: "Söz konusu olan, Trump Yönetimi'nin desteğiyle "Büyük İlaç Endüstrisi" ve "Büyük Sermaye" ittifakıdır. 30 Ocak'ta DSÖ'nün başkanlığında sahte bir salgın başlatma kararı, bir hafta önce Davos’ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu'nda alındı. Paniği yayma rolünü üstlenen medya da oradaydı." (Lütfen, 17 Nisan 2020'de yayınladığımız 'SA8516/TG287: Teknotratik Ajanda Covid-19 Paniğine Hükmediyor' başlıklı çevirimize bakınız)
Seçkin Deniz, 15.04.2020

COVID-19 Coronavirus “Fake” Pandemic: Timeline and Analysis

30 Ocak 2020'de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO) viral zatürre olarak sınıflandırılan yeni coronavirüs (2019-nCoV) ile ilgili ”Uluslar Arası Kamu Sağlığı Acil Durumu” (PHEIC) ilan etti. Virüs salgınının merkezi, 11 milyondan fazla nüfusu ile Doğu Çin'de yer alan Wuhan şehriydi. 30 Ocak'taki karardan bir hafta önce, DSÖ Acil Durum Komitesi farklı görüşler dile getirmişti. Komite içinde görünür bölünmeler vardı. 


30 Ocak'ta, coronavirüs salgınının Çin'le sınırlı olduğu bir dönemde uzman görüşünün desteği olmadan geniş kapsamlı bir karar alındı. Kararın alındığı sırada Çin dışında onaylanmış 150 vaka daha vardı. Amerika Birleşik Devletleri'nde 6, Kanada'da 3, İngiltere'de 2, vb.

Enfekte olma riski neydi? Neredeyse sıfır.


DSÖ, Dünya kamuoyuna güven vermek ve bilgilendirmek için harekete geçmedi. Gerçek anlamda bir ”Uluslar Arası Kamu Sağlığı Acil Durumu” yerine DSÖ tarafından başlatılan şey “korku salgını” oldu. Özenle tasarlanmış bir medya dezenformasyon kampanyasıyla sürdürülen şey, tamamen bir panik ve belirsizlik havasıydı.


Hemen ardından başlayan ekonomik bozulma, Çin ile ticaret ve taşımacılıkta bir krize yol açarak büyük havayolları ve nakliye şirketlerini etkiledi. Batılı ülkelerde Çinlilere karşı bir nefret kampanyası başlatıldı. Ardından Şubat ayı sonlarında ise borsaların çöküşü ve turizm sektöründeki sayısız iflas geldi.


Söz konusu olan, Trump Yönetimi'nin desteğiyle "Büyük İlaç Endüstrisi" ve "Büyük Sermaye" ittifakıdır. 30 Ocak'ta DSÖ'nün başkanlığında sahte bir salgın başlatma kararı, bir hafta önce Davos’ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu'nda alındı. Paniği yayma rolünü üstlenen medya da oradaydı.


Ancak DSÖ ilk kez bu şekilde hareket etmiyordu. Nisan 2009’daki H1N1 Domuz Gribi Salgınını çevreleyen olağandışı durumları hatırlayın. Korku ve gözdağı atmosferi hâkimdi. Veriler manipüle edilmişti.


Eksik ve yetersiz verilere dayanan DSÖ Genel Başkanı, 2009 yılı Temmuz’unda şu öngörüde bulunmuştu: “Önümüzdeki iki yıl içinde 2 milyar kadar insan enfekte olabilir; dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri.” 


Böylece Büyük İlaç Endüstrisi’nin önüne, o zamanın DSÖ Genel Başkanı Margaret Chan tarafından milyarlarca dolarlık bir pasta sürülüyordu.


11 Haziran 2009'da Margaret Chan şu açıklamayı yaptı: “…kanıtların uzmanlar tarafından değerlendirilmesi sonucunda, bir grip salgını için bilimsel kriterler karşılandı. Bu nedenle influenza pandemi uyarısı düzeyini Aşama 5'ten Aşama 6'ya yükseltmeye karar verdim. Dünya şimdi 2009 grip salgınının başlangıcında.”


Chan başka bir açıklamasında ise şöyle diyordu:“Aşı üreticileri en iyi senaryoda yılda 4,9 milyar pandemik grip aşısı yapabilir.” (21 Haziran 2009)



CORONAVİRÜS ZAMAN ÇİZELGESİ

Eylül 2019: ABD-DSÖ resmi açıklamalarına göre, coronavirüs Wuhan, Hubei eyaleti merkezliydi ve ilk olarak Aralık ayı sonlarında keşfedilmişti. Bu ifade, virüsün ABD kaynaklı olduğunu iddia eden Çinli ve Japon virologlar tarafından sorgulanmaktadır.


Ünlü bir Tayvanlı virolog, virüsün daha erken bir aşamada ortaya çıkmış olabileceğine dair kanıtlara dikkat çekerek şunları söyledi: “Eylül 2019'a bakmalıyız”.


(Çevirenin Notu: ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Robert Redfield, ABD Kongre Üyesi Harley Rouda'nın sorduğu bir soruya verdiği cevapta daha önce grip nedeniyle ölen kişilerde korona virüsü tespit edildiğini belirtti. Kongre Üyesi Harley Rouda'nın, "Yani ABD'de ilk bakışta gripten öldü dediğimiz insanlar var ancak gerçek şu ki bu vak'alar korona virüsü olabilir mi?" sorusuna Redfield, "ABD'de bugüne kadar bazı vak'alarda bu şekilde teşhis konuldu" yanıtını verdi.)


18-27 Ekim 2019: Wuhan 2019: CISM Askeri Dünya Oyunları 


Çin medyası (kanıt olmadan) bu virüsün Çin'e "yabancı bir kaynak tarafından" CISM Askeri Dünya Oyunları sırasında getirilmiş olabileceğini iddia etti.


10 günlük etkinliğe, 109 ülkeden 10 bin asker katıldı. 200 Amerikan askeri personeli de bunların arasındaydı.


(Çevirenin Notu: Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lijian Zhao, Twitter hesabından CDC Direktörü Redfield'in açıklamalarını paylaşarak ABD ordusunu korona virüsü Wuhan şehrine getirmekle suçladı. Zhao yaptığı açıklamada,"Korona virüsü Wuhan'a getiren ABD ordusu olabilir. ABD şeffaf olmalı. Verilerinizi halkla paylaşın. ABD bize bir açıklama borçlu" ifadelerini kullandı.)


18 Ekim 2019:  Etkinlik 201. New York. Coronavirüs nCoV-2019 Simülasyonu ve Acil Durumlara Hazırlık Görev Gücü, John Hopkins Bloomberg Sağlık Güvenliği Okulu.


Dünya Ekonomik Forumu ve Gates Vakfı "Büyük İlaç Endüstrisi" ve "Büyük Sermaye" Simülasyon Tatbikatı


Simülasyon 65 milyonun ölümü ile sonuçlanan bir coronavirüs salgını egzersiziydi. Simülasyon, finansal kurumların çıkarlarını temsil eden Dünya Ekonomik Forumu (DEF) ve Büyük İlaç Endüstrisini temsil eden Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından desteklenmekteydi.


NCoV-2019 alıştırmasının birkaç olayı gerçekte olanlarla çakışmıştı. Örneğin; “Etkinlik 201- Bir Coronavirüs Pandemisinin Simülasyonu”nda, finansal piyasaların % 15'inin çöküşü “simüle edilmişti”.

Katılımcılar: Özel sektör girişimi. Şirket yöneticileri, vakıflar, finans kurumları, Bankalar, Büyük İlaç Endüstrisi, CIA, ABD-CDC (ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi), Çin-CDC (Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) katılımı. Ulusal hükümetler veya DSÖ adına hiçbir sağlık yetkilisi (ABD-CDC ve Çin-CDC hariç) mevcut değil. 


Simülasyon egzersizi,  Wuhan CISM Askeri Dünya Oyunları açılışı ile aynı gün yapıldı.


31 Aralık 2019-Çin: İlk zatürre vakaları Wuhan, Hubei eyaletinde tespit edildi ve raporlandı. 

1 Ocak 2020: Çin sağlık yetkilileri, Batı basınında satılan vahşi hayvanların virüsün kaynağı olabileceği yönündeki haberlerin ardından Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarı'nı kapattı. Bu ilk değerlendirme daha sonra Çinli bilim adamları tarafından çürütüldü.

7 Ocak 2020: Çinli yetkililer, 7 Ocak'ta izole edilen "yeni bir virüs türünü tespit etti". Yeni virüse DSÖ tarafından, DEF-Gates-John Hopkins katkılarıyla 18 Ekim 2019’da gerçekleşen simülasyon egzersizindeki virüs için kabul edilen aynı isim verildi: “Coronavirüs 2019-nCoV”


11 Ocak 2020: Wuhan Belediye Sağlık Komisyonu coronavirüsün neden olduğu ilk ölümü duyurdu.


22 Ocak 2020: DSÖ Acil Durum Komitesi üyeleri, bu olayın bir ”Uluslar Arası Kamu Sağlığı Acil Durumu” (PHEIC) oluşturup oluşturmadığı noktasında farklı görüşler dile getirdiler.


21-24 Ocak 2020: Dünya Ekonomik Forumu (DEF), Davos, İsviçre'de Salgınlara Hazırlık İnovasyonları Koalisyonu (CEPI) himayesinde bir aşı programının geliştirilmesi için istişareler başladı. 

Bir DEF-Gates ortaklığı olan CEPI desteği ile Seattle merkezli Moderna Şirketi, 2019-nCoV a karşı bir mRNA aşısı üretecekti. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) bünyesindeki Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) Aşı Araştırma Merkezi (VRC), aşıyı tasarlamak için Moderna ile işbirliği anlaşması yaptı.


2019- nCoV aşısının geliştirilmesi ile ilgili açıklama, 7 Ocak 2020'deki duyurudan 2 hafta sonra ve DSÖ’nün 30 Ocak'ta resmi olarak acil durum (PHEIC) ilanından bir hafta kadar önce Davos'ta yapıldı.  Yani; DEF-Gates-CEPI tarafından yapılan aşı duyurusu, DSÖ’nün Kamu Sağlığı Acil Durum (PHEIC) ilanından önce gerçekleşmişti. 


30 Ocak 2020-Cenevre: DSÖ, salgının ”Uluslar Arası Kamu Sağlığı Acil Durumu” (PHEIC) teşkil ettiğini belirledi. Bu karar Çin dışında 150 doğrulanmış vaka göz alınarak alınmıştı. ABD'de kişiden kişiye bulaşma ile ilgili ilk vaka bildirildi. ABD'de 6, Kanada'da 3, İngiltere'de ise 2 vaka görülmüştü.


DSÖ Başkanı Tedros, Melinda Gates Vakfı, Büyük İlaç Endüstrisi ve Dünya Ekonomik Forumu (DEF) tarafından destekleniyordu. DSÖ'nün Küresel Acil Durum ilan etme kararının, 21-24 Ocak'ta Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (DEF) oturum aralarında, Acil Durum Komitesi'nin 22 Ocak'taki Cenevre toplantısıyla örtüşecek şekilde alındığına dair belirtiler bulunuyordu.


Hem DSÖ Direktörü Tedros hem de Bill Gates, Davos 2020'de hazır bulunmuştu. Bill Gates, Gates Vakfı'nın önümüzdeki 10 yıl içinde aşı çalışmaları için 10 milyar dolarlık yatırım yapacağına dair taahhütte bulunduğunu açıkladı.


31 Ocak 2020: DSÖ tarafından Küresel Acil Durum ilan edilmesinden bir gün sonra Trump yönetimi, "son 14 gün içinde Çin'e seyahat eden" yabancı uyrukluların ülkeye girişini yasakladığını duyurdu. Bu durum hava taşımacılığı, Çin-ABD ticaretinin yanı sıra turizm sektöründe krizi tetikleyerek iflaslara yol açtı. 


Şubat Ayı Başları: Coronavirus'ün kısaltması nCoV-2019 (virüs, Ocak 2020 başlarında tanımlanmadan önce, Ekim ayında gerçekleşen Simülasyon egzersizinde virüse verilen ad) COVID-19 olarak güncellendi.


24 Şubat 2020: Salgınlara Hazırlık İnovasyonları Koalisyonu (CEPI) tarafından desteklenen Moderna Şirketi, mRNA-1273 olarak bilinen deneysel mRNA COVID-19 aşısının insanlar üzerindeki testlere hazır olduğunu duyurdu.


28 Şubat 2020: DSÖ Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından büyük bir aşı geliştirme kampanyası yapılacağı duyuruldu.


Bu kampanyanın arkasında kim vardı?: Kampanya, Salgınlara Hazırlık İnovasyonları Koalisyonu (CEPI)  ile GlaxoSmithKline işbirliği ile gerçekleşecekti. Her ikisi de 18 Ekim'deki "Simülasyon Tatbikatı"nın sponsoru olan Gates-DEF ortaklığının parçasıydı. Aşı geliştirme kampanyası, DSÖ'nün acil durum kararından önce başlatılmış, ilk olarak 21-24 Ocak'ta Davos'taki DEF toplantısında gündeme gelmişti.


Şubat 2020 sonu: Borsalar çökerken Büyük İlaç Şirketlerinin hisse değerlerinde artış görüldü. Virüsün dünya çapında çok sayıda ülkeye yayılmasında ikinci dalga yaşandı.


Mart ayı başlarında dünya çapında turizm endüstrisi için yıkıcı sonuçlar yaşandı.


5 Mart: DSÖ Başkanı, Çin dışında 33 ülkede 2055 vaka olduğunu doğruladı. Bu vakaların yaklaşık %80'i sadece üç ülkeden (Güney Kore, İran, İtalya) geliyordu.


Bu rakamlar, küresel bir acil durumla karşı karşıya olmadığımızı, enfeksiyon olasılığının düşük olduğunu ortaya koyuyordu. Ve Çin'in deneyimine dayanarak virüs enfeksiyonu için gerçekleştirilen tedavinin etkili olduğu görülmekteydi.


DSÖ Başkanı Mart ayı başlarında üye ülkelere, "Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun hem sağlık sistemlerini istikrara kavuşturmak hem de salgının ekonomik sonuçlarını hafifletmek için sağlayacağı kaynak" konusunda bilgilendirmede bulundu. Bu COVID-19 için önerilen neoliberal "çözüm" dü. Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin dış borçlarını artıracak sözde "yardım" için 12 milyar dolar taahhüt etti.


7 Mart-Çin: Pandemi Neredeyse Bitti: Çin'de bildirilen yeni vakalar çift haneli rakamlara düştü. 7 Mart'ta 99 vaka kaydedildi.  Hubei eyaleti dışındaki tüm yeni vakalar "ithal enfeksiyon" (yabancı ülkelerden) olarak kategorize edildi. Doğruluğu kesin olmayan verilere göre: 


74 tanesi Hubei Eyaleti'nde olmak üzere 99 yeni doğrulanmış vaka görüldü. Yeni vakalar arasında 17'si Gansu eyaletinde, üçü Pekin'de, üçü Şangay'da ve biri Guangdong eyaletinde olmak üzere 24 ithal enfeksiyon vakası yer alıyordu.


10-11 Mart 2020: İtalya tecrit ilan etti ve bunu AB'nin diğer birçok ülkesi izledi. Rusya'ya karşı başlatılan "Avrupa'yı Koru 2020" savaş oyunları kapsamında 30 bin ABD askeri AB'ye gönderildi.


11 Mart 2020: DSÖ Başkanı COV-19 Pandemisini resmen ilan etti. DSÖ’nün 3O Ocak'ta Çin dışında bir salgın varlığını belirtmeden acil durum etmiş olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Trump, İngiltere hariç Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan tüm transatlantik uçuşların 30 gün süreyle askıya alınmasını emretti. Havayolu hisseleri çökerken yeni bir mali istikrarsızlık dalgası ortaya çıktı. Batı Avrupa'da turizm sektörü üzerinde yıkıcı etkiler oluştu.


16 Mart 2020: Moderna mRNA-1273 aşısı Washington/ Seattle’da 45 gönüllü ile çeşitli aşamalarda test edildi. Aşı programı Şubat ayı başlarında başladı. “Bu aşının bağışıklık tepkisine neden olup olmayacağını veya güvenli olup olmayacağını bilmiyoruz. Bu yüzden deneme yapıyoruz, ”dedi. “Genel nüfusa vermenin mümkün veya ihtiyatlı olacağı aşamada değil.” (AP, 16 Mart 2020)


21 Mart 2020: Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Beyaz Saray'dan Amerikan halkına seslenirken COVID-19'un canlı bir askeri tatbikat olduğunu belirtti.

“Bu bir ceza değil,… Bu mesele ilerliyor; bunu düzeltmek için burada canlı bir egzersiz yapıyoruz.”

Yüzünde tiksindirici bir bakışla Başkan Trump cevapladı: “Bize bildirmeliydin.”

8 Nisan 2020: Batı medyası tarafından gittikçe artan bir korku kampanyası yürütüldü. Sözde "doğrulanmış vakalarda" çok hızlı bir artış yaşandı. 


DSÖ’ye 72.776’si ölüm olmak üzere, 1.282.931 doğrulanmış COVID-19 vakası rapor edildi. COVID-19'un bildirilen "doğrulanmış vakaları" hakkında şüpheler arttı. 


CDC'nin kategorizasyon ve istatistiksel tahminler konusunda hataları görüldü.


Mart- Nisan: Gezegenin Kilitlenmesi. Yıkıcı ekonomik ve sosyal sonuçlar. Ekonomik ve sosyal etkiler, koronavirüse atfedilen etkileri çok aşmaktadır. Aşağıda, küresel bir sürecin seçilmiş örnekleri verilmiştir: 
  • ABD'de büyük iş kayıpları ve işten çıkarmalar, 10 milyondan fazla işçi işsizlik ödeneği talep ediyor.
  • Hindistan'da 21 günlük bir kilitlenme, ülkenin dört bir yanındaki milyonlarca evsiz göçmen işçiyi etkileyen bir kıtlık ve umutsuzluk dalgasını tetikledi. Evsizler için kilitlenme yoktu: “yemek yiyemeyecek kadar fakirdiler”.  
  • Latin Amerika ve Sahra altı Afrika'daki yoksulluk tarif edilemez. Kent nüfusunun büyük sektörleri için, hane halkı geliri tam anlamıyla yok olmuştur.
  • İtalya'da turizm endüstrisinin istikrarsızlaşması iflaslara ve işsizliğin artmasına neden oldu. 
  • Birçok ülkede vatandaşlar polis şiddetinin nesnesidir. Kilitlenmeyi protesto eden beş kişi Kenya ve Güney Afrika'daki polisler tarafından öldürüldü.
Son sözler

Geniş kapsamlı ekonomik, sosyal ve jeopolitik sonuçları olan karmaşık bir küresel krizle uğraşıyoruz.

Özetlenmiş “sağduyu” biçiminde olgusal bilgiler ve analizler sağladık.

COVID-19'un yaygın tartışmalara konu olması ve “resmi yorumlara” zorla meydan okunması önemlidir.


Yalan Gerçeğe dönüştüğünde, geriye doğru hareket yoktur.

Prof Michel Chossudovsky,  8 Nisan 2020 / Global Research

(Michel Chossudovsky, Kanadalı bir ekonomist, yazar ve Ottawa Üniversitesi'nde ekonomi profesörü ve Küreselleşme Araştırmaları Merkezi'nin (CRG) başkanı ve direktörüdür.) 



Tamer Güner, 15.04.2020, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.


Seçkin Deniz Twitter Akışı