27 Mart 2020 Cuma

SA8461/KY1-CÇ705: Yüksek Teoloji Mühendisleri ve Dua

 "Şimdi elini sallasan ellisine değiyor.."

Dua'nın ehemmiyetsizliğini imâ eden teologlara da denk gelecekmişiz (hoş; psikolojide, tıpta moralin yüksek tutulması önemsenir, yolları önerilir, bunlardan biri de duadır.. hatta bu konuda Nobel ödülü sahibi Alexis Carrel bir kitap bile yazmıştır -Dua, 5. Baskı Yağmur Yayınları- ve orada 'İnsan duaya su ve hava kadar muhtaçtır!' yargısında bulunmuştur.) 

Bu teologların Allah-Rab-İlah- nasıl bir anlayışları varsa artık.. sanırım bu teologların nazarında din kimi sosyalbilimcilerin nazarında olduğu gibi toplumsal bir kurum.. aşkın -müteali- bir boyut yok.. insan emeği ile oluşturulmuş.. gel de şairin sızlanışı gibi sızlanma:

"Yağmur duasına çıksaydık dostlar
Bulutlar yarılır gökler açardı
Şimdi ne ihtimal ne imkan var
Göğe hükmetmekten kolay ne vardı
Yağmur duasına çıksaydık dostlar"

S.Karakoç

Not: Sanki dua teklif edenler Coronavirus salgınında "mevcut tedbir ve sağaltımı terk edelim!" demişler gibi itiraz eden teologlaradır sözümüz.. ben onları "yüksek teoloji mühendisleri" diye adlandırmıştım bundan yıllar önce.. neredeyse bir asır geçti bu adlandırmanın üzerinden.. o adlandırmayı yaparken bir elin parmağını geçmiyordu o kişiler.. Şimdi elini sallasan ellisine değiyor.



Cemal Çalık, 27.03.2020,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Siyasi Hatıralar, Kafa Koçanıma Göre
Facebook 





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı