2 Ekim 2019 Çarşamba

SA8022/Sonsuz Ark-YD173: Bilim Adamları 'Maddenin Yeni Hâli'ni Keşfetti

"Shabani ve meslektaşları, araştırmalarında, kuantum durumunun geleneksel durumundan yeni bir topolojik duruma geçişi analiz ederek bu durumlar arasındaki enerji bariyerini ölçtüler. Yeni topolojik süperiletkenlik aşamasını düzenleyen yönetici parametredeki bu geçişin karakteristik özelliklerini doğrudan ölçerek desteklediler."

Scientists discover new state of matter

Bir fizikçi ekibi, elektronik cihazlarda depolama yeteneklerini arttırmak ve kuantum hesaplamayı geliştirmek konusunda umut veren yeni bir durum/hâl ortaya çıkardı.

New York Üniversitesi'nde fizik profesörü olan Javad Shabani, “Araştırmamız,  maddenin yeni bir hâlini; topolojik süperiletkenlik için deneysel kanıtları ortaya çıkarmayı başardı” diyor. “Bu yeni topolojik durum, hem kuantum hesaplamada hem de hesaplamayı hızlandıracak ve depolamayı artıracak şekilde manipüle edilebilir.”


ArXiv'deki bir yayınla bildirilen keşif, Buffalo Üniversitesi'nde Igor Zutic ve Wayne State Üniversitesi'nde Alex Matos-Abiague ile yapıldı.

Çalışma, kuantum hesaplamaya odaklanıyor; bu, hesaplamaları geleneksel hesaplamaya göre çok daha hızlı oranlarda yapabilen bir yöntem. Bunun nedeni, geleneksel bilgisayarların dijital bitleri 0s ve 1s biçiminde işlemesidir; oysa kuantum bilgisayarları, 0 ile 1 arasındaki herhangi bir değeri sıralamak için kuantum bitlerini (litre) dağıtır ve veri işleme kapasitesini ve hızını katlayarak yükseltir.

Shabani ve meslektaşları, araştırmalarında, kuantum durumunun geleneksel durumundan yeni bir topolojik duruma geçişi analiz ederek bu durumlar arasındaki enerji bariyerini ölçtüler. Yeni topolojik süperiletkenlik aşamasını düzenleyen yönetici parametredeki bu geçişin karakteristik özelliklerini doğrudan ölçerek desteklediler.

Burada araştırmalarını kendi antipartikülleri olan  aynı kütleye sahip olan ancak ters fiziksel yüke sahip maddeler olan Majorana partikülleri üzerinde yoğunlaştırdılar. Bilim adamları, kuantum bilgisinin çevre gürültüsünden korunduğu özel bir hesaplama alanında kuantum bilgisini saklama potansiyelleri nedeniyle Majorana parçacıklarında değer görürler. Bununla birlikte, Majorana fermiyonları olarak da bilinen bu partiküller için doğal bir ana madde yoktur. Sonuç olarak, araştırmacılar bu hesaplamaların yapılabileceği platformlar - yani yeni madde biçimleri - oluşturmaya çalışmışlardır.

Shabani, “İki boyutlu bir platformda topolojik süperiletkenliğin yeni keşfi, ölçeklenebilir topolojik kübit'lerin yalnızca kuantum bilgisini depolamak için değil, aynı zamanda hatasız kuantum durumlarını manipüle etmek için inşa etmenin de yolunu açıyor” dedi.

New York Üniversitesi, 15 Ağustos 2019, Science Bulletin (Çeviri; Seçkin Deniz)

Seçkin Deniz'in Notu: Bu çalışma, ilgili linkte yer alan içeriğe göre DARPA Elektronik Sektöründe Topolojik Uyarma (TEE) programı tarafından desteklenmektedir.



Seçkin Deniz, 01.10.2019, Sonsuz Ark, Yayın Dünyası'ndan, Özel Dosyalar, Çeviri
Seçkin Deniz Yazıları


Daha fazla bilgi: William Mayer ve ark. Josephson Kavşağında topolojik geçişin faz imzası . Arxiv (2019) . arXiv: 1906.01179v1



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı