7 Haziran 2019 Cuma

SA7732/KY68-EA10: Sudan'da Kandaka İsyanı

"Sudan'daki ayaklanmanın, 2000 yıl önceki putperest dönemden ilham aldığı için "Kandaka İsyanı" olarak tanımlanması uygundur."


"Sudan’da ölü sayısı 101’e yükseldi, muhalifler müzakere teklifini reddetti."


Sudan'da muhalifler müzakere teklifini reddetmiş; muhaliflerin liderleri, ilişki ağları hakkında bilgisi olan paylaşsın. (Sudan hakkında uzmanım diyenler kollarını sıvasın bir zahmet. Bilgi lazım bilgi, ama ölü sayısı değil liderler ve ilişki ağları.)

Sudan’da gösterilen Aralık 2018’de hükümetin yakıt ve ekmek fiyatlarına zam kararının ardından başladı, 2019 Nisan'da ordu yönetime el koydu, 30 yıllık El Beşir yönetimi sona erdi / Fotoğraf: İHA

Sudan muhalefetinde - eğer varsa- etki ajanlarını-nüfuz casuslarını tespit etmemiz gerekiyor. Bir, muhalefetin liderlerini tanımadan, iki, stratejilerini bilmeden bizi Saraçhanelere davet etmeyin. STK'lar, gözlerimizi bağlamayın.

Sudan'daki ayaklanmada kadın hareketleri başı çekiyor. Dün öldürülen (5 Haziran 2019) 101 kişi, Sudan'daki kadın hareketlerinin uzlaşmaya kapalı olmalarından dolayı (ve devlet kurumlarında yüzde 50 temsil de istiyorlar) can vermişe benziyor.


Sudanlı kadınlar başkent Hartumda, hükümet karşıtı bir gösteride, Middle East Monitor, MEM

Askeri konseyle müzakereyi reddettiklerini açıklayan isim "Madani Abbas Madani"; Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçlerini oluşturan çok sayıda gruplardan birinin lideri.


Madani Abbas Madani 

Özgürlük ve Değişim Koalisyonun Nisan ayındaki açıklaması

"Ne Ömer el-Beşir rejiminden ne de askeriyeden bir kimsenin geçici yönetimde olmasını istiyoruz. Anadolu Ajansı, 13.04.2019

Bir kadın aktivist (Banan Salih): "İki güçle çarpışıyoruz. Bir, Erkek hakimiyeti, iki, eski rejim (islami rejim) 



Sudanlı kadınlar 30 Nisan 2019, Sudan, Hartum'da sokakta. REUTERS / Ümit Bektaş

Ayaklanmanın kadın liderleri

* Marwa Babiker, doktoralı sinir bilimci, şair, hatip, siyasi aktivist, devrim şarkıları söyleyerek ayaklanmacıları çoşturan bir sinir bilimci; eğitiminin hakkını veriyor. Facebook.com/Baqaya.Qaseeda/



Marwa Babiker

* Alaa Satir, grafiker, ressam, feminist. marwa şiirleriyle, sözle, o ise grafitilerle, görselle yönlendiriyor. Ayaklanmadan haftalar önce "Biz devrimiz" yazılı görseli (mavili) paylaşmış.
Facebook.com/alaa.satir




* Yousra Elbagir, gazeteci. İngilizlere çalışıyor. Sudan'dan dünyaya bilgi akışından sorumlu.



Sudan'daki ayaklanmanın en dikkat çekici özelliği İslam öncesi tarihe dayanması. Ayaklanmada rol alan kadınlara "Kandaka" deniyor. 'Kandaka' 2000 yıl önce, İslamdan önce, Sudan kraliçelerine verilen ünvan.




Sudan'daki ayaklanmanın, 2000 yıl önceki putperest dönemden ilham aldığı için "Kandaka İsyanı" olarak tanımlanması uygundur.



Ayaklanmanın kadın liderlerinden Balghis Badri'nin yeğeni Zeinab Badawi, İngiliz "Royal African Society"de hizmetli



Putperest Kandaka'lar 2000 yıl önce ordunun önüne düşermiş. 2000 yıl sonra bir Kandaka Sudan askerinin önüne düşüp savaşa kışkırtırken: "Beni korumayacak mısın? Ben senin kız kardeşinim, beni korumayacak mısın?" 






Ertuğrul Aydın, 07.06.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Mahfil'den




Not: Twitter'daki düşüncelerim derlenmiştir, yazı bağımsız bir yazı olarak tasarlanmamıştır.





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı