6 Haziran 2019 Perşembe

SA7731/KY13-AO260: İnsan'ın Ömrü ve Oyuncakları

“İnsanlar, oyuncaklarıyla oynayan çocuklar gibi oyundalar.”


İnsan ömrü bir kapıdan girip, diğer kapıdan çıkacak kadar kısa. Ancak ‘an’ içinde yaşananlar onu uzun gösterir. Birbirine kenetlenmiş milyonlarca ‘an’ kişiye ‘ölümsüzlük’ hissi bile verebilir.

Vücudumuzdaki bu çoğulcu yapı aldığı çoklu sinyalleri aklımıza ulaştırdığında ömrün gerçek boyutunu anlamamız zorlaşır.

Bizleri yöneten çokluluk ne zaman ki hastalık, yaşlılık gibi baskın bir etkinin altında kalır, işte o zaman insan ömrünün ne derece kısa olduğunun idrakine varırız.

Zira; o anlarda kişinin odak noktası azalır ve hızla ‘tek’liğe doğru uzanır.

Bu süreçte çokluğun oluşturduğu o uzun sanılan mesafe ortadan kalkar ve başlangıçla, son arasındaki mesafe iyice kısalır.. Çokluk içinde tekliğe ulaşabilenler her daim bunun farkında olurlar.

İşte onlar bize zamanın gerçek boyutunu anlatmaya çalışırlar.

Bizler ise oyuncaklarımızla oynamayı sürdürdükçe bu sözlere kulak vermeyiz, vermek istemeyiz. Ta ki ölüm kapıya gelinceye, çıkış kapısına adım atıncaya kadar..

***

“Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız”

Bir Ramazanı daha geride bıraktık. Orucun kendimizle ilgili olan yanı sıhhat bulmak, nefsimizle mücadele ederek irademizi güçlendirmek..

İslam, ramazan ayında müslümanların oruç tutmasını emrederken, orucun sıhhat için önemine, nefs terbiyesine dikkat çekmekten daha çok açlık, yoksulluk vs gibi konularda bir tür iç muhasebeyle empati yapmamıza vurgu yapar. Aslında geleneksel kültürümüzde de böylesine bir derinlik söz konusu..

“Tok ne anlar, açın halinden” atasözümüz bu tür empatinin ne derece önemli olduğunu belirtir. O nedenle; oruç, açın halinden anlayıp, onun yardımına koşmak için bir fırsat, bir tür derde ortak olmak süreci.

Maalesef bu konuda oldukça geriyiz ve orucu sadece kendi bünyemizle sınırlı tutmanın ve de ibadeti artırmanın ötesine geçemiyoruz.

Bu konuları yıllardır konuşuruz ancak nedense gerekli olanı yapmayız. Elbet her şeye rağmen bazı güzel gelişmeler var ancak hala toplum olarak orucun mahiyetine uygunluk konusunda oldukça zaaf içindeyiz..

İnşallah, küçücük iyiliklerimiz bile kat kat yazılır ve hesap günümüzde azığımız olur.

Bu vesileyle tüm müslümanların Ramazan Bayramını tebrik eder, ebedi dünya için yapacaklarımızla dünyamızı güzelleştirir, birbirimize daha çok kenetleniriz..

Hayırlı, Mutlu, Nice Bayramlar....


Adnan ONAY, 06.06.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı