8 Nisan 2019 Pazartesi

SA7567/KY1-CÇ614: Biraz Bataklığında Raks

"Seni birazlarda boğanla el ele tutuşman bu yüzden."


Söylediklerin geçmişin bir yinelenmesi. Geçmişte kaldın. Geçmişteki varlığını temellendirdiğin gerekçelerinin gün için geçersizliğini ayrımsayamıyorsun. Ayrımsama yetisinden yoksunsun. Duyduğun acı bu yüzden. Çaresizliğin bu yüzden. Günde şaşkınsın dünde kaldığın için. Dünü gün sanmaktasın. Dünü kurtarmak için çırpınışın bu yüzden. Dün varlığını sürdürmek için biraza sığınmıştın. Dünde birazın koynunda rahattın, bahtiyardın. Birazda vehmettiğin gücülü (kuvveyi-potansiyeli) ideallerin için biçilmiş bir kaftan olarak değerlendirmiştin. Dünde varlığına birazı dayanak kılmıştın. Oysa birazların toplamı olmak ne acı. Tamamlanmışlığın, tamamlanmanın yolunu kesmek ne hazin! 

Biraz düşünür, biraz şair, biraz öğretmen, biraz öğrenci, biraz eş, biraz baba, biraz anne, biraz rençper, biraz elcil, biraz bencil, biraz devrimci, biraz muhafazakâr, biraz.. belki bu birazlar yükünü hafifletir insanın, belki bu birazlar ruhunda teskin edici rüzgârlar estirebilir insanda ve fakat insan olmanın temel koşulu adanmışlıkta yeri yoktur birazın. Adanmışlık tam bir teslimiyeti gerektirir. İstençli bir teslimiyetle giyiniktir adanmışlık. Biraza ilişkin bir im, bir iz seziliyorsa orada adanmışlıktan söz etmek safdillikten ötedir. Zira adanmışlıkta biraza bir yol yoktur.

Biraz adanmışlıkta yol kesendir. İnsan doğmanın insan olmak için yeterli olmadığını bir oluş için yola çıkmanın zorunluluğu bilen kişi için, oluş için yola çıkan için biraz olmanın yolunu kesendir. Kendini gerçekleştirememenin, dünde kalmanın etkenidir adanmayı biraza bulamak. Biraz bir manivelaydı dünde öyle inandırmıştın kendini. Kendini birazlar arasında gizlemiştin. İdeallerin birazlar içinde neşvü nema bulacaktı. Olması gerekenin olması için bir manivela biraz bir süre sonra bütün benliğini sardı. Adanmışlığın biraza bulandı. Böylece dünde kaldın. Birazı aşan, bütünü kucaklayan, dirilişi muştulayan her adım sende acılar doğurmakta artık. Güne taşıyan her adım seni acılara boğmakta, devinmelerin öfkeyle yoğrulmakta. Birazı aşan her eylem canını yakmakta. Seni birazlara mahkûm edene sarılman bu yüzden. Seni birazlarda boğanla el ele tutuşman bu yüzden. 



Cemal Çalık, 08.04.2019,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli


Facebook 



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı