23 Temmuz 2018 Pazartesi

SA6535/KY1-CÇ525: Kurgu'nun Kurbanı

"Kurguladıklarının avı olmuş olan ucube için çürümekten, kayıplardan, facialardan başka teskin edici bir nesne yoktur yeryüzünde. Başkalarının yaşadığı kayıplarla gönenir, başkalarının acılarıyla mutlulanır, başkalarının yaşaması olası felaketler için duaya kaldırır ellerini."


Kurgu ile gerçek ayrımından bihaber olmak, bihaber kalmak ve bununla birlikte kurguladıklarını olması gereken olarak almakla başlar düşüşü insanın. Başarısızlıklarının sadmesinden, yılgınlığa düşüp yaşamdan kopmamak için kurguya yönelmek kişiye bir çıkış imkânı sunma yetisine sahip olsa da örümceğin ağına takılan bir canlının o ağdan kurtulamayarak örümceğe yem olma tehlikesini de içinde barındırır kurgu. Kurgu bir kurtuluş reçetesi olduğu kadar yok oluşu hızlandırır özelliği de havidir, bu yüzden kişi hiç olmadığı kadar dikkat etmeli itina göstermelidir kurgunun kapısına geldiğinde, kurgunun kapısını çaldığında.



Kurgudaki bu tehlikeyi yok saymak, görmezden gelmek, umursayışı seçmek kişiyi hazin bir aldanışın içine sürükler. İnsan kurguladıklarını gerçek bellediğinde başlar aldatmaya kendini. Körlük bu noktada başlar. Kendini aklamanın gerekçeleri burada hazırlanır. Kendinden başka ne ve kim varsa suçlamak için bir bir bu noktada toplanır kanıtlar. Kendi boy aynasında kendini aklanmış görmenin hazzı bu noktada yaşanmaya başlar. Olumsuz yaşantıların sağın bir çözümlemesiyle olumluya dönüş yolunun kesildiğinin ayırdına varamaz. Bu varamayış kişiye sahte bir hazlar yaşatır. Zira bir zehirli hava solur ki kendi rengini dahi soldurur. Solduğunun ayrımında değildir. Sahte bir hazdır yaşadığı, zira nefretin, öfkenin, hıncın diline kapılmıştır, gönlünde öfkeden, hınçtan, nefretten başkası yoktur ki sağın bir haz duyabilsin.. 

İnsan kurguladıklarının kurbanı oldukça düşman beller en yakınındakini bile. Kendi elinden tutanı, düştüğünde elinden tutup kaldıranı art niyetli beller. Masallardaki öcüler misali kendisine kurtuluş kemendi atanı kendisini yemek için bir eylemde bulunan olarak görür böyle hazin bir zehaba kapılır. Kinlenir, kirlenir, kirlendikçe kinlenir. Ne görecek gözü, ne duyacak kulağı kalır. İçinde kotardığı çirkefi büyüttükçe büyütür ve saldırır. Saldırısını kendisini korumak için bilir. Her hangi bir sağaltım edimini kendine düşmanlık olarak algılar, başkalarına da algılatmanın yollarını arar, bu edimiyle kendinin mağduriyetini göstermeyi diler, başarısızlıklarında kendi sorumluluğu yerine, başkalarının kendine yönelik art niyetli davranışlar olduğun inancına ortaklar arar. 


Dünyasını bir leş otağına çevirir. Leş kokusu sarar her bir yanını. O kokuyla mest olur, başkalarının o kokudan muzdarip olmasını kıskançlığa bağlar ayrımında olmadan boğulduğu kıskançlığın. Hırsının kurbanı olmuş, kurguladıklarının avı olmuş, bir ucubeye dönüşmüş.. ne gam! Kendi boy aynası kendine övgüler serdetmekte, kendini ululamakta. Boy aynasının övgüleriyle sarhoş olana hangi ikaz yol verir, yön gösterir? Yok böyle bir imkân! Yok böyle bir çıkış yolu. Her ikaz, her yol gösterme o ucubeye acı verir, delirtir, daha bir çıldırtır. Daha bir artırır öfkesini. Daha bir salayalar saçarak ulur etrafına. Etrafına verdiği rahatsızlık oranında rahatlar. 


Kurguladıklarının avı olmuş olan ucube için çürümekten, kayıplardan, facialardan başka teskin edici bir nesne yoktur yeryüzünde. Başkalarının yaşadığı kayıplarla gönenir, başkalarının acılarıyla mutlulanır, başkalarının yaşaması olası felaketler için duaya kaldırır ellerini. 


Gerçeklikle bağını koparan kurguladığının avı olmuş olandan uzak durmalı kişi. Tuhaf bir albenisi vardır bu avın. Av olduğu kadar usta bir avcıdır da. O ucubenin tuzağına düşen bir süre sonra kendi benliğini kaybeder, kendini kaybeder, ucubenin kurmaca gerekçelerini gerçek beller, dostlarına giden yolların kapandığını göremez. Dostlarını düşman beller. Kişi kendini birden düşmanla çevirili bir ateş içinde bulur. İnsandan yana, insanlıktan yana umudunu yitirir. Cehennem zebanisine dönüştüğünü ayrımsayamaz, gönlünün karardığını duyumsayamaz.




Cemal Çalık, 23.07.2018,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı