8 Haziran 2018 Cuma

SA6277/ÇY11-HK21: Abluka Dört Bir Yandan

"Karadan duvarlarla çevrelenen Gazze bu kez de denizden kuşatılıyor. İsrail, deniz üzerine gelecek blokların üzerine dikenli tel çekecek. Gazze’ye inşa edilecek olan deniz seddi, kenti denizden de ablukaya almayı amaçlıyor."


11 senedir Gazze’yi insanlık dışı ablukalar altında tutan İsrail, son iki aydır Filistinlilere yaşattıklarıyla sabırları iyice taşırırken yeni bir planla bu ablukayı daha da ileriye taşıyor. İşgalci İsrail, karadan çevrelediği Gazze’yi denizden de duvar örerek kuşatmaya hazırlanıyor. Gazze’yi abluka altına alma planı, deniz altına yerleştirilen blokların üzerine dikenli tel çekilmesi yönünde. Set inşa etme kararının 2014’te Gazze Şeridi’ndeki operasyon sonrasında alındığı ileri sürülüyor.



İsrail’in 2014’teki saldırılarından sonra en kanlı günlerini yaşayan Gazze, 120’ye yakın şehit vermesinin yanı sıra birçok yerden de ablukaya alınıyor. Her türlü zorluğu ve işkenceyi Filistinlilere reva gören İsrail, yaptığı insanlık dışı uygulamalara bir yenisini daha ekliyor. Karadan duvarlarla çevrelenen Gazze bu kez de denizden kuşatılıyor. İsrail, deniz üzerine gelecek blokların üzerine dikenli tel çekecek. Gazze’ye inşa edilecek olan deniz seddi, kenti denizden de ablukaya almayı amaçlıyor.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze Şeridi’nin deniz kıyısında başlatılan setle alakalı açıklamasında “Sahil şeridi üzerinden İsrail topraklarına nüfuz edilmesi olasılığını etkili bir şekilde engelleyen, dünyada benzeri bulunmayan engelleyici bir yapının inşaatı söz konusu” ifadelerini kullandı. Lieberman, inşa edilecek setin sanki Gazzelileri koruma amacı varmış gibi lanse ederek, “Gazze Şeridi’nde iktidardaki Hamas hareketinin planlarını bozacağını ve ‘stratejik silahını’ işe yaramaz hale getireceğini” açıkladı.

ZAMANLAMA MANİDAR

ABD desteği ile Kudüs’ü de başkent yapan İsrail, Gazze’ye yönelik yeni abluka planıyla şehri “kıskaca” almış oldu. Set inşası haberinin, uluslararası aktivistlerin Gazze’ye dört Özgürlük Filosu ile yola çıkmasından hemen sonra gelmesiyse uzmanlar tarafından “manidar” olarak yorumlandı. Norveç ve Danimarka’dan yola çıkan filolar, farklı limanlardan gönüllüleri alarak Gazze’ye ulaşacak.

Şimdiye dek Gazze’ye gönderilen insani yardımlar dışında, meseleye yapısal bir çözüm önerisi getirilebilmiş değil. Her ne kadar İsrail, protestoların ve İsrail ordusunun gerçekleştirdiği cinayetlerin sorumlusu olarak başkalarını gösterse de, bugüne kadar uluslararası toplumdan tatmin edici hiçbir ses çıkmadı.

12 MİL SONRA KUŞATMA

İsrail’in deniz üzerinden Gazze’ye uygulayacağı yeni ablukayı delmek adına aralarında öğrencilerin de bulunduğu bir grup, tekneyle Gazze limanından Akdeniz açıklarına ilerledi. Gazze limanından ayrılan tekneler, 12 mil sonra İsrail ordusu hücumbotlarınca kuşatıldı. İsrail yönetiminin, Filistinli gruplar ile arasındaki kalıcı ateşkes gereğince Gazze Şeridi’ndeki balıkçıların Akdeniz’in 6 mil açığına kadar avlanma izinleri bulunuyor.

Ablukayı Kırma ve Yeniden İmar Komitesi Basın Sözcüsü Ethem Ebu Silmiyye, yayımladığı yazılı açıklamada, İsrail ablukasını kırmak amacıyla Gazze limanından hareket eden teknelerin İsrail tarafından kuşatıldığını onayladı. İsrail ordusu, Filistinli aktivistleri taşıyan tekneleri Aşdod limanına çekerek teknenin kaptanı dışındakileri serbest bıraktı.

ABLUKA DEĞİL “KISITLAMA”

Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz haftalarda toplanan İslam Zirvesi’nde alınan soruşturma komisyonu kurulma kararını hatırlatarak bölgede yaşananlara karşı sessiz kalınmayacağını söyledi:

“Ayrıca bir soruşturma komisyonu kurup göndereceğiz ve İsrail’in ihlalleri açıkça ortaya çıkacak. Birleşmiş Milletler Cenevre’deki toplantıda bağımsız bir soruşturma komisyonunun kurulup, bölgeye gönderilmesi kararı çıktı. İlk defa İslam dünyası bir karar aldı. Filistinli kardeşlerimizin, Kudüs’ün korunması için uluslararası bir güç göndereceğiz”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Filistinli sivillere “uluslararası koruma sağlamaya yönelik önlemler” talep eden tasarının ilk halinde “İsrail’in Gazze ablukası” ifadesi kullanılırken son taslakta “abluka” yerine “hareket ve erişim kısıtlamaları” ifadesinin kullanılması da sivillerin haklarının ne kadar korunacağı konusunda endişelere yol açıyor. Daha konseye gelmeden bu kadar değişiklik ve pazarlık konusu olan tasarının nasıl bir içerikle çıkacağı da merak konusu.



Halime Kirazlı, 08.06.2018, Sonsuz Ark, Çırak Yazar, Özel Dosyalar

Özel Dosyalar


Halime Kirazlı Yazıları





İlk yayınlandığı yer: Gerçek Hayat



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı