2 Mart 2018 Cuma

SA5729/ÇY4-DB119: Büyük İlaç ve Büyük Kar: Milyarlarca Dolarlık Aşı Piyasası

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki çeviri dünya ilaç tröstlerinin diğer ilaçlar bir yana sadece aşılarla elde ettikleri gelirin ya da kârın boyutlarını görmeniz, aşıların güvenliğine yönelik hiçbir yasal zorlayıcı unsurun olmadığını anlamanız ve devletlerin bu tröstlerle mücadele etmekte yetersiz kalışının en önemli sebebinin de Amerikan emperyalizmi olduğunu fark etmeniz temennisiyle yayınlanmıştır... iyi okumalar diliyoruz.
Seçkin Deniz, 02.03.2018

Big Pharma and Big Profits: The Multibillion Dollar Vaccine Market

Yeni Rapor, "Aşı Pazarı" nın 2020'ye kadar 61 Milyar Dolar değerinde olacağını söylüyor

Aşı piyasası yakında dünyanın en büyük ilaç şirketleri için önemli bir kazanç kaynağı haline gelecek. Marketwatch.com tarafından yayınlanan bir basın bülteni (Business Wire, 21 Ocak 2016), dünyadaki önde gelen teknoloji araştırma ve danışmanlık şirketlerinden Technavio'nun 2020 yılına kadar aşı üreten ilaç firmalarının tahminen 61 milyar dolar kazanacağını öngördüğünü söylüyor. 

Bugün aşı pazarının değeri 24 milyar dolara yakın. "Global İnsan Aşıları Pazarı 2016-2020" başlıklı rapor, olası gelirlerin ve "gelişmekte olan piyasa eğilimlerinin" kapsamlı bir şekilde analiz edilmesini sağlıyor.

Basın Duyurusuna göre:

Rapor çalışması, yeni ürünlerin piyasaya sürülmesinin pazarın büyümesine katkıda bulunduğunu gösteriyor. Üstelik, mevcut ürün tekliflerinin önemli ölçüde genişlemesinin de pazarın büyümesini artıracağı düşünülüyor. Difteri, grip, hepatit, bakteriyel hastalıklar ve menenjit hastalıkları gibi çeşitli enfeksiyöz hastalıkların yaygınlık oranlarının artması nedeniyle, aşıların dünya çapında kullanımında kayda değer bir artış olmuş.

Raporda ilginç olan, ilaç şirketlerinin yakında piyasaya çıkacak olan yeni aşılarıyla Latin Amerika ve Karayipleri hedef alıyor olması. Merck & Co, Pfizer ve GlaxoSmithKline (GSK) 'nın Latin Amerika ve Karayipler'i domine etmesi bekleniyor (Porto Riko şu anda Merck, Pfizer ve Abbott Laboratories için bir üretim merkezi olarak faaliyet göstermekte):

Coğrafya açısından Amerika, toplam gelirin yaklaşık % 45'ini elde ederek 2015 yılında küresel insan aşı pazarına hakim olmuştur. Aynı yıl bu bölge için ABD'nin en büyük katkıyı yapan ABD, küresel pazarın önemli bir bölümünü ele geçirdi. Amerika, bulaşıcı hastalıkların ve kanserlerin yaygınlığının artması nedeniyle tahmin döneminde insan aşı pazarına hakim olmaya devam edecektir. Buna ek olarak, yeni aşıların beklenen girişiyle stratejik ittifaklarda artışın da bu bölgedeki pazarın büyümesine katkıda bulunması beklenmektedir.

Rapor ayrıca dünya çapında 55 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen iki tip insan aşısının, Terapötik (kanser, metabolik bozukluklar, kronik hastalıklar ve enfeksiyöz hastalıklar) ve önlenebilir insan aşıları pazarları (çocuk aşıları) mevcut olduğunu söylüyor. 

Atlantik dergisi 2015 yılında 'Aşılar Kârlı, Peki ne olacak??' Başlıklı bir makale yayınladı. 

Yazar Bourree Lam diyor ki:

Aşı karşıtı grupların temel tespiti, aşılamayı otizmle ilişkilendiren eski ve bilinçsiz bir araştırmadır; diğeri ise, hem doktorların hem de ilaç firmalarının aşılamadan kâr sağlamayı amaçladığı çevrimiçi olarak dağıtılan bir komplo teorisidir; bu, muhtemelen, halkı aşılamaya karşı yanlış yönlendirmelere yol açmaktadır.

Fakat bu argüman tarihsel olarak asılsızdır. Çocuk doktorları ve doktorlar sadece aşı yönetimiyle ilgili sıklıkla para kaybetmekle kalmazlar, aşı endüstrisinin de zayıf kâr marjları ve yetersizliklerle mücadele etmesi de çok uzun zaman önce değildi. 

The Economist, "onlarca yıldır aşılar uyuşturucu ticaretinin ihmal edilmiş bir köşesinde, eski teknolojiyle, az yatırımla ve berbat kâr marjlarıyla yatıyordu. Birçok firma, daha karlı ilaçlara konsantre olmak için aşı bölümlerini sattı " diye yazdı.

Belli ki zamanın bazı noktalarında imalat aşılarının kârsız olduğu doğruydu, ancak günümüz dünyasında hepsi kâr. The Atlantic’e göre son on yılda aşı pazarına odaklanmak için ilaç şirketlerini motive eden şey nedir?

2000 yılından bu yana, Gavi İttifakı, yoksul ülkelerdeki 500 milyon çocuğa aşı yaptırarak tahminen 7 milyon insanın ölümünü engelledi. GlaxoSmithKline 2013 yılında ürettiği aşı dozlarının yüzde 80'inin gelişmekte olan ülkelere gittiğini bildirdi. Buna ek olarak, Dünya Sağlık Örgütüne göre, yüksek gelirli ülkelerde kâr getirecek aşılar, küresel aşı satışlarının yüzde 82'sini oluşturuyordu.

Lam ayrıca, "menenjit ve diğer bakteri enfeksiyonları için pnömokok konjugatı ve ppillomavirüs (HPV) için bir aşı olarak piyasaya çıkan iki “çok etkili” aşı bulunduğunu yazdı. Sanayi "büyüdü."

Merck, Prodquad ve MMR II (aynı zamanda kızamık, kabakulak ve kızamıkçık için kullanılan) adlı kızamık aşı ve Varivax, su çiçeği için bir aşı üretmek ve satmak için ruhsat sahibi tek ilaç üreticisi. 

Lam'e göre, üç aşı birlikte toplamda 2014 yılında Merck için 1.4 milyar dolardan fazla satış kârı elde edildi. Tartışmalı HPV aşısı Gardasil, aynı zamanda Merck için 1.7 milyar dolar kâr getirdi. 

"Merck'in sözcüsü The Atlantic'e aşıların temel odak alanlarından birisi olarak kaldığını söylerken - 2014 yılında 5.3 milyar dolar satış yapmıştı - kar marjları hakkında yorum yapmadı" diye yazdı Lam. 

Tabii ki Merck sözcüsü, aşıların kârlılığı konusunda yorum yapmazdı, çünkü Merck kendisini daha fazla tartışmaya açmış olurdu. Analistler, kar marjının "yüzde 10 ile yüzde 40'ın üzeri arasında" olduğunu söylüyor. 

Lam, "aşı endüstrisinin şu anda 1970'lerde veya 1980'lerde olduğundan daha kârlı olması bekleniyor, bu, küresel piyasa güçlerinin bir sonucudur" dedi. 

Lam, milyarder çift Bill ve Melina Gates'in, çocuk felciyle ve kızamıklarla savaşacağı varsayılan dünya çapında aşılama programları için en az 10 milyar dolar vaadinde bulunduklarını belirtmekten kaçındı; bu, Merck & Co'nin kar elde ettiği yer. 

Bill Gates, Merck'in eski başkan ve CEO'su olan Raymond Gilmartin'i, 2012 yılında emekliliğini ilan etmeden önce 11 yıldan fazla süren Microsoft yönetim kuruluna atamıştı.

İlaç şirketlerini kârlar mı motive ediyor? 

Lam, "Aşı üretiminden elde edilen kârlar aşılara karşı geçerli bir argüman değildir; en önemli soru, aşıların güvenli ve etkili olup olmadığıdır ve cevap evet açık bir şekilde evet" diye yazdı. 

2015'te eski Merck Çalışanı ve muhbir Brandy Vaughan, Kaliforniya'daki aşılama talimatnamesi SB277'ye karşı şunları söyledi:

ABD, dünyadaki diğer ülkelerden daha fazla aşı verir. Bir yaşın altındaki çocukluk programımız, diğer gelişmiş ülkelerinkinden iki kat daha fazla aşıya sahiptir. Başka elimizde ne var? Herhangi bir gelişmiş ulusun en yüksek bebek ölüm oranı. 

Finlandiya'nın değeri en düşük. Altı yaşına kadar sadece 11. Mississippi, ABD'de en yüksek bebek ölüm oranında  ve en yüksek aşılanma oranına sahip. Bu rakamlar yalan söylemiyor. Ancak medyada bunu duymayacaksınız ve Senatör Pan'ın size söyleyeceği şey bu değil.

Aşılarla ilgili elimizde olan, piyasadaki en yüksek kâr marjlı farmasötik ilaç olmasıdır. İlaç şirketleri, diğer farmasötik ilaçlardan çok kâr marjı açısından aşılardan daha fazla para kazanıyorlar. Aşıların güvenliği ile çalışmalarda eksiklikler var. Ve hiçbir sorumlulukları olmadığından bunu yapmak için zorunda kalmıyorlar.

Aşılar, ABD'de sorumluluk taşımayan tek üründür. Yaralanmalar veya ölüm sebebiyle dava edemezsiniz. Ancak bu sadece ABD'de ... Dünyada ciddi yaralanmalar ve ölüme sebebiyet vermeleri nedeniyle aşılar hakkında davalar var. İspanya’da Gardasil’e. Japonya’da Gardasil’e. Ölüm ve zarar görme sonrasında grip aşısı Avustralya'da beş yaşın altındakiler için pazardan çekildi. Prevnar, Çin'de yasaklandı. Pfizer'in aşı programı ülkeden atıldı. Fransa bebek ölümleri ve hasarları sonrasında Rotavirus'u programlarından çıkardı. 

Tahmini satışlarda 61 milyar dolarlık bir tahmin ile, geri kalan her şey için yeni aşılar geliştirileceğinden emin olabilirsiniz. 

Aktör ve komedyen Jim Carrey, "Her yıl düşen Hindistan cevizleri yüzünden 150 kişi ölüyor. Endişelenmeyin, ilaç üreticileri bir aşı geliştiriyor "dedi. 

Üretimde 271 aşı bulunduğundan Jim Carrey'nin, ana akım medya tarafından eleştirilen yorumları, sonuçta o kadar da zorlama olmayabilir.

Timothy Alexander Guzman, Silent Crow News, (Medya Analizi, Bilim ve Tıp, 26 Ocak 2016’da Yayınlanmıştır.)


Derya Beyaz, 02.03.2018, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri 






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı