9 Şubat 2018 Cuma

SA5615/KY48-SY40: Ürkütücü Bir Gerçek: "Spor Verimi Arttırıyor!"

"Bu, global ekonominin dillerimize iliştirdiği bir kavramın asıl yüzünü de gösteriyor: "Girişimcilik ruhu" insan ruhundan geriye kalan korkunç bir boşluktur."


29 Haziran 2000, Perşembe

Dünya iş çevrelerine beyin desteği veren Peter Drucker gibi sürüngenler, insanın nasıl daha fazla ortadan kalkabileceği ve paraya tahvil olunabileceği üzerine düşünürken yeni bir boncuk bulmuşlar bu günlerde: Spor!

Diyorlar ki; A kişisi işine ara verip 20 dakika spor yaparsa, B kişisine oranla verimi % 25-30 daha fazla olurmuş. Bu yöntemi denemek için işyerlerine fitness salonu açan Amerikalı işverenler, sonuçtan çok memnunmuş. Çalışanların stresleri buharlaşıyormuş. İşyerinde güleryüzlü ve motivasyonlu oluyorlarmış. Yöntem Türkiyeli girişimci ruhlu iş adamları tarafından da ilgi görmüş. Netaş, Borusan, Teletaş ve Arçelik gibi firmalar, kölelerinin kas ve beyinlerini % 30 daha fazla sağabilmek için onları rahatlatacak fitness salonları açmışlar.

Global ekonomi denen insanlık ve uygarlık düşmanı canavar, eskiden gözlerini insanın etine ve kemiğine bu denli açık ve kaba biçimde dikmemişti. Evet, binlerce yıllık geçmişi olan manevi disiplinleri, Yoga'yı filân iş'e almıştı. 

İnsanoğlunun, tarihin derinliklerinden süzülüp gelmiş gerçek ve sahici tecrübelerini "İnsan Kaynakları" denen mezbahaya götürüp tıkmıştı; ama insanın terini ve stresini alıp onu yeniden çarkların arasına dahil edecek kadar ileri gitmemişti. İnsan vücutlarını, bakımı yapılıp tekrar üretim sürecine sokulan bir ara mal derekesine düşürmemişti.

Bu, global ekonominin dillerimize iliştirdiği bir kavramın asıl yüzünü de gösteriyor: "Girişimcilik ruhu" insan ruhundan geriye kalan korkunç bir boşluktur.


Selahattin Yusuf, 09.02.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Yolda
Selahattin Yusuf Yazıları



Sonsuz Ark'ın Notu: Selahattin Yusuf Beyefendi'nin 2006'den geriye doğru yayınladığımız yazılarının büyük bir kısmını Şimdiki Zamanın İzinde adlı kitabında bulabilirsiniz.




Sonsuz Ark'ın Notu: Selahattin Yusuf  Beyefendi'ye, 'tamamen hür, tamamen geniş nefesler alarak' yazdığı yazıları bizimle paylaştığı için teşekkür ederiz... Seçkin Deniz, 15.04.2016



İlk yayınlandığı yer: Yeni Şafak




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı