29 Ocak 2018 Pazartesi

SA5559/KY13-AO157: Politik Gerçeklik ve Aydın

"Farkında olmadığımız sürece bu kısır döngü hep sürecek.."


Eğer bir zihin güncele yenik düşüyorsa onun "aydın" sayılması akıl dışıdır. "Aydın", geleceğe ulaşmak için yolu aydınlatan, ışığının açısını gitgide büyütebilendir. Bunun olabilirliği ise yaşadığı atmosferin kendisine sağladığı donelere bağlı.

Işığını atmosferin her yanına uzanarak alamayanın evrensel bir ışık olabilmesi, insanlığa yarayacak şeyler üretmesi imkansızdır. Eğer bir düşünce çağlar ötesine uzanamıyor ve dünyanın en ücra köşesine nefes olamıyorsa sarf edilen süslü sözler anlamsız kalır. 

Elbet bu pozisyonda olanlara da ihtiyaç var, bunların varlıkları küçümsenemez. Ancak, bunlar sadece güncelin peşinde koşarak, onu biçimlendirip, cilalayarak güncelin önünü açabilir ve kitleleri belirginleştirdikleri kendi gerçekliklerinin ardında yürütebilirler.

"Aydın" ise bu kişilerden farklı olarak hakikati güncelle örülü çağlar üstü gerçekle buluşturur. Yaşadığı çağda üretilen gerçeklik hakikatin özünü kemirmeye başladığında, gerçek hakikatı örttüğünde "aydın"ortaya çıkar ve meşâlesini insanlığın önünde tutar.

Türkiye bu çerçevede kısır bir ülke. Zira bu ülkede sürekli çoğaltılan politik gerçeklik sanalı, hakikatin önüne koyarak kendine zemin edinir. "Politik gerçeklik" bir nevi hakikati örten perdedir. Her kim bu dairenin içindeyse ona bir aydın olarak değil, entelektüel olarak bakmalı.

Peygamberler aydın tasavvurunu hakkı ile taşıyan kimselerdir. Dinlerin bozulması ise entelektüel üretimle baş göstermiştir.

İsrailoğulları, alimlerini ululaştırdılar ve böylece dinlerini yani peygamberin getirdiğini bozdular. Gerçeğin peşinde koşanların bu akibeti önlemeye gücü yetmedi. Zira aydınlarının önünü açamayan toplumların akıbeti bu. 

Bu kabusun farkında olmayanların adil bir dünya kuracağını düşünmek bir yanılsamadır.

Ve o nedenledir ki gerçeğin belirginleşmesi hak ve adaletin varlığını sağlamaya yetmiyor.

Farkında olmadığımız sürece bu kısır döngü hep sürecek..




Adnan ONAY, 29.01.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı