15 Haziran 2017 Perşembe

SA4464/KY51-HA4: Sanayi 4.0 Devrimi; 3D Yazıcılar

"Dev hantallaşmış yapılar yerine mini bir yazıcı ile tüm sanayi siteleri arka odanızda olabilir."


Yeni nesil bir sanayi devrimi geliyor sessizce...

Belki de artık evlerde herkesin sanayi sitesi olacak ve artık her ilde bulunan büyük sanayi siteleri 2 metrekarelik bir alana sığacak...

Bu devrimin adı 3D (3 boyutlu) yazıcılar.

Peki nedir bu 3D yazıcılar?

Üç boyutlu yazıcı teknolojisi, birçok farklı malzemeyi kullanarak üç boyut modeli katmanlarına ayırıp, tasarlanan modeli gerçek bir ürün olarak ortaya çıkarır. Üç boyutlu bilgisayar çizimleriyle ya da internetten indirilen 3D yazıcı programlarla çıktı almak mümkün. Yani tasarladığınız, düşlediğiniz herhangi bir ürüne 3D yazıcı sayesinde dakikalar içinde ulaşabiliyorsunuz.

Önce 3 boyutlu objenizi çiziyorsunuz, renklendiriyorsunuz, yazdır, diyorsunuz ve aracınızın kaportasından tutun da evde kırılan bir civataya kadar her şeyi oluşturabiliyorsunuz.

Evet; bilmeyenler için aslında bu kadar şaşırtıcı...

Peki 3D yazıcıların kullanım alanları neler? (Lütfen videoyu izleyiniz)

Uçak, otomobil, yedek parça, ayakkabı, bisiklet, oyuncak, robot, heykel, takı, aksesuar, saksı, el aletleri, müzik aletleri, sandalye, koltuk, bardak, çatal, kaşık, tıbbi malzeme, kimyasal madde, ilaç, takma diş, tıbbi protez hatta silah gibi aklınıza gelebilecek her türden, çeşit çeşit ürüne ek olarak, çok yakın gelecekte insan vücuduna nakledilmek üzere tasarlanan yapay organlar bile üretebilecek (üç boyutlu (3D) yazıcılar aslında 1980’lerden beri geliştirilerek kullanılmaktadır).

Bazı klasik otomobillerin piyasada zor bulunan yedek parçaları, bazı uçak parçaları da üretilebilecek. Audi’nin bir kısım otomobil parçaları 3D yazıcılar ile üretilmeye başlandı. 

En dikkat çekici örneklerden biri ABD'li bir araştırmacının geçen yıl bir hastadan aldığı dokuları işleyip 6 saat içinde 3D yazıcıdan böbrek çıkarmayı başarması. 

Örnek başka haber:" Tıpta bir ilk daha: 3-D Yazıcı ile üretilen karaciğer nakli yapılmaya başlandı"

"Organ nakilleri alanında çok önemli bir eşik daha geçildi. Bilim insanları tarafından geliştirilen yeni nesil 3-D Yazıcılar sayesinde, üretilen organların kopya modeller ile ameliyat öncesi planlanabilecek. Yeni nesil teknoloji ile 3-D Yazıcılarla üretilen karaciğerin hastalara nakli yapılmaya başlandı. Tıbbi cihaz modellemesi konusunda Dünya’nın en önde gelen sağlık kuruluşlarından biri olan Cleveland Clinic; arge çalışmalarında ‘hızlı prototip üretme teknolojisi’ni kullanmaya başladı. Karaciğer naklinde devrimsel bir gelişme olan 3-D yazıcılar hakkında bilgi verilen kurum şu saptamalarda bulundu: 

“Bunu, evlerimizde bulunan mürekkep püskürtmeli yazıcılara bir boyut daha – yani yükseklik – eklenmiş gibi düşünebilirsiniz. Tıpkı bir mürekkep püskürtmeli yazıcının kağıt üstüne mürekkep basmasına benzer şekilde,  biraz reçine basmakta ve biraz da kablo ekliyoruz. Uçtan püskürtüldüğü sırada bu reçine sıvı halde ama UV lambası onun doğru konumda sabitlenmesini sağlıyor. Böylelikle bir katmanı oluşturuyoruz sonrasında platformu bir kat aşağıda sabitliyor ve bunun üzerine bir katman daha ekliyoruz. Esasında hız, bu makinelerin avantajlarından birisi, yazıcı, bu parçayı yaklaşık 3 saatte inşa ediyor.’’

"Cleveland Clinic kurumunun hasta bakımı seviyesini arttırmasına yardım ettiği gibi, aynı zamanda tıbbi eğitim ve araştırma konusunda ilerlemesini sağlıyor. 3 boyutlu baskının geleceği gözler önüne serilirken, bu tekniğin potansiyelinden tam olarak yararlanmayı amaçlıyoruz. Bu potansiyeli oluşturan konu başlıklarından bazılarıysa şöyle sıralanabilir:

Tıp öğrencilerine yönelik anatomi eğitimini kişiselleştirerek, potansiyel olarak kadavra ihtiyacını ortadan kaldırmak, Robotik sistemleri “eğitmek” için 3 boyutlu modelleri kullanarak otomatik cerrahi tekniğini geliştirmek, Canlı dokuyla biyo-baskı gerçekleştirme suretiyle replasman organlar ve vücut parçaları üretmek"

Düşünseniz ya arabanızla ufak bir kaza yapıyorsunuz, eve gelip yeni tamponunuzu evinizde üretip tekrar takıyorsunuz... Ya da evinizde ürettiğiniz ilginç objeleri web siteniz aracılığıyla tüm dünyaya satıyorsunuz.  

Sadece hayal kuracaksınız ve biraz bilgi, tüm yeteneği yazıcınıza bırakacaksınız.

Aslında bu işin esas meselesi bizim ne kadar istekli olduğumuz. 

Ülke olarak bu yeni sanayi devrimine her birey kendini hazırlamalı. Çünkü her evde bir 3D yazıcı olabilmesi için ilk başta bizlerin profesyonele yakın çizimleri yapabiliyor olmamız gerek. Eğer biz kendimizi bu devrime hazırlayabilirsek evlerimizden bile dünyaya ihracat yapabilme şansımız olabilir. Devletten beklemekten çok bizim bu devrime ulaşmamız gerekli...

Dev hantallaşmış yapılar yerine mini bir yazıcı ile tüm sanayi siteleri arka odanızda olabilir.


 Hakkı Aslan, 15.06.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Dümenciler Dünyası, Kybernétes, 


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı