15 Nisan 2016 Cuma

SA2761/Sonsuz Ark-YD-27: Suriye; 'Esed Zulmü'nün Belgeleri

Esed-İran-Urus(İtbarak) katilleri utanmaz, insanlık utansın!

Chris Engels- Bill Wiley

Sonsuz Ark'ın Notu:
Haberin yayılmasına katkıda bulunan ve bizi haberdar eden Mehmet Ali Önel Beyefendi'ye teşekkür ederiz.
Seçkin Deniz, 15.04.2016

Mart 2011 yılında Suriye'de başlayan barışçıl gösteriler kısa süre içerisinde rejim güçlerinin kendi halkını katlettiği bir soykırım halini aldı. Rejim milisleri sistematik olarak insanları öldürüyor, kadınlara tecavüz ediyor ve küçük çocuklara bile işkenceler uyguluyordu. Bugüne kadar süregelen dönemde ortaya çıkan işkenceler, bombalamalar ve katliamlar ile ilgili kamera görüntüleri uluslararası kamuoyu tarafından görmezden gelindi.

Bütün bunlara kim tarafından yapıldığı belli olmayan olaylar gözüyle bakıldı ve eli kanlı zalim Esed bir gazeteci ile röportajında; işkence edilmiş 11,000 insanın kamuoyuna gösterilen 55,000 fotoğrafı hakkında soru sorulması üzerine şu cevabı verdi:

"Bütün bunların isyancılar tarafından değil de hükümet tarafından yapıldığını kim söyleyebilir? Bunların Suriyeli kurban olduğunu, başka bir yere ait olmadıklarını kim söyleyebilir?"


Olayların en başından itibaren protestocuların üzerine ateş açılıyor, insanlar sistemli bir şekilde işkenceye uğruyor ve aylar hatta yıllar boyunca yalan ifade vermeleri için hapishanelerde eziyet görüyorlardı. Birleşmiş Milletler, açığa çıkan bu olaylar ile ilgili Suriye rejiminden bilgi istediğinde ise rejim haksız bir şekilde hapiste olan kimse olmadığını ancak devlet yetkililerine ateş eden insanlar için durumun farklı olduğu yalanını söyledi. BM hiçbir şey yapmadı.

Yıllar süren savaşta yaklaşık 500,000 sivil katledildi, milyonlarca insan mülteci durumuna düştü. Suriye nüfusunun yarısından fazlası evini terk etti. Varil bombaları siviller üzerine bırakıldı, kimyasal silahlar kullanıldı ve uçaklar şehirleri bombaladı. Binlerce insan rejim hapishanelerinde işkenceye maruz kaldı, öldürüldü, tecavüze uğradı, yakıldı.

2012 yılında Esed ve yönetiminin uyguladığı işkenceleri ve katliamlarını araştırmak üzere Uluslararası Adalet ve Sorgulama Komisyonu(CIJA) kuruldu. Komisyonun kurucusu Kanadalı Savaş Suçları Araştırmacısı Bill Wiley, 600,000'den fazla dökümanın Suriye'deki aktivistler ve bizzat rejimin içinde taraf değiştirmiş kişiler tarafından ülke dışına kaçırıldığını söyledi.

BELGELER NASIL KAÇIRILDI?

Chris Engels- Bill Wiley

2011 yılında olayların başlaması ile birlikte rejim tarafından oluşturulan kriz masasında evrak işlerini yapması için Abdülmecit Barakat işe alındı. Barakat'ın görevi protestolar ile ilgili raporları almak ve onlara verilen cevapları iletmekti. Göreve başladıktan kısa bir süre sonra bu raporları sızdırmaya başlayan Barakat aynı zamanda da Esed tarafından imzalanan belgelere ve talimatı verilen olaylara şahit oldu.

2012 Şubat ayında Kriz Masası yetkilileri, Barakat'ı sızan bir kısım belgeler konusunda sorguladı. Barakat ülkeyi terk etmeye karar verdi, gitmeden önce başkanlık, iç işleri bakanlığı ve kriz masası arasındaki yazışmaların belgelerini de yanına almak istiyordu. Kaçtığını kimse fark etmeden önce Türkiye sınırına ulaşmaya çalışan Barakat, sahte isimler kullanarak sınırı geçmeyi başardı.

Barakat'ın kaçışından hemen sonra kriz masası toplantıları, Baas Partisi Merkezi yerine sıkı güvenlik önlemleri ile korunan Ulusal Güvenlik Merkezi'nde yapılmaya başlandı.

Öte yandan Bill Wiley, bir kısım muhalifler ile gizli belgelerin önemi hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapıyordu. Gruplar, istihbarat üslerine saldıracaklardı. Buna karşılık rejim güçleri muhaliflerin saldırdığı istihbarat binalarındaki belgeleri yok etmek için çabalaybilirler, su borularını patlatabilirler, binaları ateşe verebilirlerdi. Muhalifler ele geçirecekleri üstte önce belgeleri alacaklar, bir kenara ayırıp kutulara istifleyecekler ve mühürleyip plastik iplerler bağlayacaklardı. Bu şekilde tonlarca ağırlıkta döküman paketlendi. Türk sınırına ulaşıncaya kadar iki kurye öldü, ikisi yaralandı.

2012 yılında kuryelerden biri ve karısı Halep'e ulaştığında El Nusra tarafında oluşturulmuş beklenmedik bir kontrol noktasına geldi. Aracındaki belgeleri fark eden militanlar kadını serbest bırakıp adamı esir aldılar ve rejim casusu olduğu için yargılayıp infaz etmek istediler. Bu durumda Wiley ekibi, Nusra'nın talep ettiği 5,000 dolar cezayı ödeyip kuryeyi kurtardı. Bir çok CIJA elemanı bu şekilde esir alındı, ancak şimdi hepsi serbest. Sadece bir kadın kurye rejim tarafından 2 yıl önce ele geçirildi ve hapse atıldı.

SON DURUM

CIJA'nın belgelere dayanarak oluşturduğu 400 sayfalık dava dosyasının içinde Esed tarafından sivillere yönelik gerçekleştirilen işkence ve katliamların yazılı emirleri ve bugüne kadar yapıldığı inkar edilen zulmün nasıl sistemli bir şekilde uygulandığı yer alıyor. Ayrıca bu İç İşleri'nin, Kriz Masası yetkililerinin ve saha elemanlarının nasıl koordine biçimde çalıştığına dair açık belgeler mevcut.

400 sayfalık raporda; kısaca Suriye'deki durum Esed gözünden anlatılıyor, daha sonra ise inanılmaz boyutlara varan zulüm ve vahşete rejimin nasıl sponsor olduğundan bahsediyor. Dahası delilleri ortaya koyuyor. Bu olaylar daha önce şahitler tarafında ortaya konmuş ancak bunların yazılı emirleri ilk defa ortaya çıkıyor.

Abdülmecit Barakat, halka karşı yapılan her hareketin onayının Esed'den alındığını ve onaysız hareket edilmediğini belirtiyor.

SONUÇ

Rwanda ve Sierra Leone'de Amerika Savaş Suçları Araştırma Temsilcisi Stephen Rapp, CIJA komisyonunun toparladığı belgeler ile şunları söyledi: "Bunlar bu bölgede gördüğüm ve takip ettiğim her şeyden daha zengin."

Sonuç olarak, Baas Parti başkanı Beşar Esed'in muhaliflerin ve kendisine karşı en ufak olumsuz düşüncesi olan herkesin vahşice-zalimce işkence edilmesi ve yok edilmesi ile ilgili imzaladığı dökümanlar Suriye'den kaçırılmış durumda. Bu belgeler bir çok alandan farklı uzmanlar ve avukatlar ile birlikte CIJA çatısı altında son 3 yıldır incelemeye tabi tutuldu ve dosya halini aldı. 



"New Yorker" dergisi serbest muhabiri Ben Taub bu grubun içine girip belgelerde neler olduğu hakkında bilgiler aldı. Konuyla ilgili PBS kanalına açıklama yapan Taub, Esed'i mahkemeye çıkaracak her türlü delilin mevcut olduğunu söyledi.

55,000 işkence fotoğrafı ve bu dökümanlar bir araya getirildiğinde çok güçlü hale gelen deliller Esed ve yakınları ile ilgili açılacak davada mahkemeye sunulabilecek.

New Yorker/Ben TaubDerleyen: Furkan Demirpehlivan, 13.04.2016


Seçkin Deniz, 15.02.2016, Sonsuz Ark ,Yayın Dünyası'ndan, 


Derleme Alıntı:
http://www.yaklasansaat.com/haberdosya/2016_haberleri/13_04_16_suriye.asp

İngilizce Metin:
http://www.newyorker.com/magazine/2016/04/18/bashar-al-assads-war-crimes-exposed


Kaynaklar:

1) "The Assad Files", Ben Taub, newyorker.com 11/04/2016
2) "Gathering evidence of Syria war crimes in Assad Files", pbs.org, 12/04/2016
3) "ISIS Unpopular, Assad Files", washingonpost.com, 12/04/2016 
4) "Assad Files and Torture in Syria", businessinsider.com, 12/04/2016





Seçkin Deniz Twitter Akışı