15 Nisan 2016 Cuma

SA2760/TG187: İstihbarat Raporu: Eski Alman Askerleri, Suriye ve Irak’taki IŞİD Saflarında

"IŞİD içinde yer alan yabancı militanların çoğu; ABD, Avustralya, Belçika, Kanada, Fransa, Almanya, İngiltere gibi batılı ülkelerden geliyor."


Former German soldiers join ISIS in Syria and Iraq: intelligence report

Alman istihbaratına ait bir raporda 29 eski Alman askerinin son birkaç ay içinde Suriye ve Irak’ta IŞİD saflarına katılmış olduğu ifade edildi. 

Rapora göre; 29 Alman askerin haricinde, 19 savaşçının görevine 2007’den itibaren aşırı dini eğilimlere sahip olmaları ve yurtdışına çıkarak savaşın hüküm sürdüğü Suriye ve Irak’ta terör grubu saflarına katılmaları nedeniyle son verilmiş.

Ayrıca raporda; 320’den fazla askerin, 2007’den beri şüpheli dini eğilimlere sahip olmaları nedeniyle Alman istihbaratı tarafından izlendiği ifade ediliyor. 

Alman istihbaratı tarafından kendi vatandaşlarının terör grubuna dâhil olduğu böylece ilk kez kabul edilmiş oldu. IŞİD tarafından yayınlanan videoların birçoğunda görülen bu savaşçılar, uzmanlara göre Avrupalıların IŞİD saflarına katılmasını teşvik ediyor. 

Former German soldiers join ISIS in Syria and Iraq: intelligence report

Almanya, birçok Avrupa ülkesi gibi, vatandaşlarının Orta Doğu’ya giderek oradaki aşırılıkçı gruplara katılma istekleri nedeniyle sorunlar yaşıyor. Batılı ülkeler, bu sorunlar nedeniyle sınırlarında ve havaalanlarında sıkı güvenlik önlemleri alarak muhtemel terör saldırılarını engellemeye çalışıyor.

Batılı güçler, aşırılıkçıların geri dönerek kendi ülkelerinde terörist eylemler gerçekleştirme ihtimaline yönelik endişeler taşıyor.

İçlerinde Almanya’nın da bulunduğu çeşitli Batılı ülkelere karşı tehdit oluşturan IŞİD, Berlin’in IŞİD karşıtı ABD koalisyon güçlerine dâhil olmasına karşılık olarak Almanya’nın şehir merkezlerinde saldırılar düzenleyeceğini söylüyor.

ABD yetkililerine göre, IŞİD’in ortaya çıkışından itibaren binlerce yabancı savaşçının Suriye ve Irak’taki IŞİD saflarına katılmaları, Avrupa ülkelerine ve ABD’ye yönelik potansiyel terörist eylem planları noktasında yeni endişelerin ortaya çıkmasına neden oldu. 

2014 senesinde IŞİD içinde yer alan Batılı savaşçıların sayısında belirgin bir artış yaşandı; bununla birlikte geçtiğimiz birkaç ay içinde, özellikle ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin grubun finans kaynakları ve liderlik merkezlerine gerçekleştirdiği yoğun hava saldırılarından sonra bu sayıda bir düşüş görülüyor.  

IŞİD içinde yer alan yabancı militanların çoğu; ABD, Avustralya, Belçika, Kanada, Fransa, Almanya, İngiltere gibi batılı ülkelerden geliyor. 

Reporting by: Mustafa Hamed

Tamer Güner, 15.04.2016, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri



Metnin Orijinali:

http://aranews.net/2016/04/former-german-soldiers-join-isis-syria-iraq-intelligence-report/

Seçkin Deniz Twitter Akışı