18 Temmuz 2014 Cuma

SA782/ÇY4-DB6: Araştırma: “Marihuana (Esrar) Paranoyaya Nasıl Neden Olur?”

“Paranoya: Diğer insanların bize zarar vermeye çalıştığını aşırı düşünme halidir.”
 Prof. Daniel Freeman/ Oxford Üniversitesi


Marihuanadaki ana maddelerin etkileri üzerine derinlemesine yapıldığı kabul edilen araştırmada, araştırmacılar uyuşturucunun kullanıcılar üzerinde paranoyaya sebep olabilen psikolojik faktörlerini tespit ettiklerini söylüyorlar.

İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nden Prof. Daniel Freeman liderliğindeki araştırma ekibi, elde ettikleri bulguları geçenlerde Şizofreni Bülteni’nde yayınladı.

Esrar olarak da bilinen marihuana, Cannabis Sativa ya da Cannabis İndica bitkilerinden üretilen bir uyuşturucu. Esrardaki ana aktif bileşen ve uyuşturucunun çoğunlukla psikolojik etkilerinden sorumlu olan delta-9-Tetrahydrocannabinal(THC)’dir.

Daha önceki araştırma marihuana kullanımının –Prof. Freeman’ın
“Diğer insanların bize zarar vermeye çalıştığını aşırı düşünme hali” olarak tanımladığı- paranoyaya sebep olabileceği belirtilmişti.

“Bu çok yaygın, çünkü günümüzde biz güven ve güvensizliği sürekli tartıyoruz ve yanıldığımızda bu paranoya oluyor.”  diyor ve şöyle açıklıyor. “Pek çok kişinin birkaç paranoyak düşüncesi vardır, birkaç insanın da pek çok paranoyak düşüncesi vardır.”


Araştırma için,Prof. Freeman ve arkadaşları, yaşları 21 ve 50 arasında değişen 121 katılımcı üzerinde , paranoyak duyguları tetikleyip tetiklemediğini ve bunu nasıl yaptığını görmek için THC’nin etkilerini test ettiler. Tüm katılımcıların daha önce en az bir kez esrar kullanmışlığı vardı ve geçmişlerinde her herhangi bir akıl sağlığı kaydı yoktu.

Katılımcıların üçte ikisine eşdeğer, güçlü bir doz THC enjekte edilirken, üçte birine zararsız bir doz enjekte edildi. Bileşiği, katılımcılara kanlarında benzer seviyelerde THC varmış gibi enjekte etmeyi tercih ettiler. Araştırmacılar, katılımcılar üzerinde THC etkisinin 90 dakika kadar sürdüğünü belirtiyorlar.


THC, negatif duygulara ve algıları değiştirerek paranoyaya sebep oluyor.

Çalışmanın sonuçları, zararsız doz alan kullanıcılar % 30 olmasına rağmen, kullanıcıların % 50 sinin paranoyak düşünceleri olduğunu tespit etti. Araştırmacılar, bileşik, kan dolaşımını terk ettiğinde, paranoyak hislerin de azaldığını söylüyor.

Cannabis Sativa
Ekip ayrıca, THC’nin “öfke, endişe, zayıf ruh hali, kendisi hakkında negatif düşünceler,– yüksek  sesler ve parlayan bulutlar da dahil-  algıda değişimleri arttırdığını ve zaman algısını değiştirdiğini tespit etti. İstatistiksel bir analiz yoluyla araştırmacılar, bu olumsuz duyguların ve algıdaki değişimlerin, marihuana kullanıcıları üzerinde paranoyak duygulara sebep olabileceğini buldular.

Cannabis İndica
Ekip, bulgularının, esrarın sadece kısa süreli paranoyaya sebep olabileceğini gayet ikna edici bir şekilde göstermekle kalmadığını, aynı zamanda paranoyak duygularımızı nasıl ortaya çıktığını da gösterdiğini söylüyor.

                                                    Cannabis İndica- Cannabis Sativa

“Paranoya, daha çok, biz endişeliyken, kendimizle ilgili negatif şeyler düşünürken ve algımızda rahatsız edici değişiklikler yaşarken ortaya çıkıyor.” diyor Prof. Freeman ve ekliyor:

“Bu çalışma, zihnimizin paranoyak düşünceleri teşvik etmesinin son derece olası yollarından bir diziyi tanımlıyor. Endişe, dünya görüşümüzü çarpıtıyor ve tehdit algısı üzerinde odaklanmamızı sağlıyor. Değersiz olduğumuzu düşünmek, kendimizi savunmamız hissettiğimiz anlamına geliyor. Algımızdaki küçük değişiklikler, tuhaf ve korkutucu bir şeyler olduğu hissine kapılmamıza sebep oluyor.”

Marihuana:  Cannabis İndica- Cannabis Sativa
Profesör, İngiltere Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen çalışmanın marihuananın ani etkileri hakkında daha fazla bilgi verdiğini ama bunun esrar bağımlılığının tüm etkilerini göz önüne almadığını ve bu yüzden polis, adalet sistemi ve mevzuat açısından bir bağlayıcılığı olmadığını söylüyor.


“Bu çıkarım, derin düşüncelere harcanan zamanı azaltmak, kendimize daha çok güvenmek ve olağandışı algısal rahatsızlıklar meydana geldiğinde durumu kötüleştirmekten sakınmak olası bir paranoyayı azaltır demektir” diye ekliyor Prof. Freeman.



Bu araştırma, esrar kullanımının olası olumsuz etkilerini ortaya çıkaran çalışmaların en sonuncusu. Bu yılın başlarında, Medical News Today, marihuana kullanımının uyku problemlerini arttırdığını iddia eden bir çalışmayı haber yaptı, Amerikan Kalp Derneği Dergisi’nde yayınlanan bir başka çalışmada da, kardiyovasküler komplikasyonlar ve ölümlerle esrar kullanımının bağlantısı olduğu söylendi.


Honor Whiteman(*), 16/07/2014 – Medical News Today


Derya Beyaz, 18.07.2014, Çırak Yazar, Çeviri


Marihuana- Esrar ( Marijuana):  Kenevir bitkisinin Cannabis Sativa/Cannabis Indica türlerinin çiçeklerinden ve tohum yataklarından elde edilen, vücutta kullanıldığında sarhoşluk ve keyif veren bitki parçalarının ve uyuşturucunun halk arasındaki adıdır.

Esrar, coğrafyasına göre farklı isimlerle adlandırılır. Kuzey Amerika'da esrara marijuana (marihuana) denir. Bu İspanyolca adı taşımasının nedeni ABD'ye Meksika'dan gelmiş olmasıdır. Ayrıca Jamaika'daki genel adı da ganjadır. Türkiye'de ot, cigaralık, derman, tek/çift kâğıtlı, gogo gibi adlarla, Paris'te ise gannavuri olarak bilinir. Ancak bu tanımlamaların bazıları, esasında kenevirin tercümesidir ve bu yüzden kenevir ve esrar Türkçede hep birbirine karıştırılır. Türkiye hariç tüm dünyada plaka esrarın adı arapça "ot" anlamına gelen "hashish" olarak geçmektedir, Türkiye'de ise morfin ve eroinin hammadesi olan afyon bitkisine "haşhaş" ismi verilmiştir. 

Dünyada yaygın olarak kullanılan bir madde olan esrar birçok farklı adla bilinir. Şu sokak tabirleri: derman, lahana dolması, ot, plaka, mühür, sarıkız, anten, sarma, paspal, gıya, gogo, gonca, kuru, cigara, cigaralık, deli gonca, ahna, henry, patates, keçi, yeşil, kendir, elek altı, siyah, saddam, kenevir, jelatin, mal, çıkı, mayın, sarı çiçek, sündüz, cam macunu, kına, kuriş, mum, dalga; esrar ve kubar için kullanılan diğer isimlerdir.

Eldesi

Esrar, Hint keneviri bitkisinin Cannabis Sativa/Cannabis Indica türlerinin dişi eşeyli bitkilerinin tohum yataklarının (sömek) işlenmesiyle elde edilir. Bitkinin yapraklarının kurutulup bastırılması suretiyle hazırlanan ve aktif maddesini bu kısımlardan salgılanan reçine içindeki kannabinoidlerin oluşturduğu bir maddedir. Kannabinoidlerin içinde esrarda en fazla bulunan ve esrarın farmakolojik etkilerinden sorumlu olan etkin ana madde Δ9-THC /Δ9-Tetrahidrokannabinol’dür. Dişi kenevir bitkisinin yüksek oranda THC içeren kısımları gölgede kurutulur, daha sonra ufalanıp elenir. Bu eleme sonucu elde edilen ince toz halindeki maddeye "toz esrar", bu tozun ısıtılıp kalıplaştırılmasıyla elde edilen plaka şeklindeki haline de "takoz esrar" denir. En ince toz ipek elekten geçirilince altta kalan esrar birinci kalite esrardır. Buna esrar piyasasında kubar ismi verilir. Artık eleme işleminde zaman kazanmak için tek elek tipi kullanılması (üreticilerin kendi kullanımı için olan üretim hariç) genelde tek kalite toz esrar üretimine sebep olmaktadır. Kar oranını yükseltmek için çoğunlukla değişken miktarlarda kına ile karıştırılıp piyasaya sürülmektedir, bu yüzden eski dost/arkadaş alıcılara kınasız mahsülün verilmesi yazılmamış kurallardandır.

Tarihte esrar kullanımı

27 Haziran 1973 tarihinde Katmandu'da efsanevî esrar merkezi Eden Hashish Centre 'nın girişi. Nepal'da 1962-1973 yılları arasında esrarın satış ve kullanımı yasal olup hippilerin cenneti olarak kabul edilmekteydi. Ancak 31 Ocak 1972 tarihinde Nepal Krallığı'nın 10. kıralı olarak tahtına çıkan Birendra 1973'te yasakladı.

Assam'da satış yapan bir kadın. Hinduizm'de kenevir içmenin önemli bir yeri vardır. Her ne kadar Hindistan'da esrar satışı yasadışı olsada yetkililer Sadulara biraz daha tolerans gösterirler.

Esrarın kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. Keyif verici ve sarhoş edici etkisinden başka, onlarca sektörde hammadde olarak kullanılır. İnsanlık tarihinde genellikle psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan tıbbi ilaçların bileşenlerinden biri olarak yer alırdı. Keyif verici etkisi nedeniyle kullanımı çok yaygındır.

1920'lerden sonra Amerika'nın pamuk üretimi artmış, kendi pamuğunu dünyaya satmak için pamuğun karşısındaki en güçlü rakibi olan kenevir, bu tarihten sonra esrara ABD`nin öncülüğünde küresel bir yasak getirilmiştir. 1937`de çıkan "Marihuana Vergi Yasası" ile önce marihuana ticareti'nın resmen sadece bir vergi pulu ile yapılabilmesi kararlaştırılıp sonra ise hiç vergi pulu bastırmayıp zaten olmayan pulu bulundurmayan tüccarları cezalandırmak ve üstlerinde marihuana bulunan meksikalı kaçak işçileri sınırdışı etmek için sebep göstererek ABD`de esrar ticareti pamuk lobisinin yalana dayalı faaliyetleri vasıtasıyla mutlak biçimde yasaklanmıştır, önceleri Muggles (marijuana) isimli bir parça besteleyen Louis Armstrong bu yasaktan sonra Kasım 1930'da Kaliforniya Culver City'deki Cotton Club'ın dışında esrar içerken tutuklanmıştır.

Türk tarihinde kullanımı

Divan edebiyatında birçok şair esrar ile ilgili rubailer, şiirler yazmışlardır. Türklerin İslamiyetten önceki Şaman döneminde de yoğun olarak kullanılırdı. Şamanların esrar etkisi altında geleceği gördüğüne inanılırdı.

Hollanda

Hollanda, 1970'lerden 1 Ocak 2014'e kadar bir süre içerisinde esrarın keyif amaçlı alınabileceği tek ülkeydi. Hollandalı yetkililer 1970'li yıllardan itibaren esrar kullanımına bağlı olarak yaptıkları tutuklamaları durdurmuşlardır. Esrar'ın tam yasal statüsü yasal değildir ancak suç da değildir. Bunun anlamı esrarı yasaklayan veya serbest eden bir yasa bulunmaması anlamına gelir. Özellikle Amsterdam'da bulunan esrar kafeler ülkeye gelen ve egzotik esrar tatmak isteyen turistlere ev sahipliği yapmaktadır. Buna karşın bazı sınırlamalar mevcuttur. Örneğin bir kafe dükkanında günde en fazla 500 gram esrar işleme tabi tutulabilir. Bir müşteriye günde en fazla 5 gram esrar satılabilir. Bu dükkanların hiçbirinde 22 yaşını doldurmamış kimseye hizmet verilmez. Bu kurallara uyulmaması kafe dükkanının kapatılacağı anlamına gelmektedir. Ayrıca büyük miktarlarda alım ve satım yasadışı olduğundan çoğu kafe sahibi ya kendi ürünlerini yetiştirmelidir ya da yasadışı üreticilere kendilerine yetiştirmeleri için onlara tohum sağlamak zorundadırlar. GreenHouse isimli firma günümüzde yasal olan en büyük şirkettir.

ABD

ABD'nin Colorado eyaleti 1 Ocak 2014'den beri düşük miktarda esrar satışına izin vermektedir. Eyalette turizm kısa sürede patlama yapmıştır. Devlet başkanı Barack Obama esrarın, en fazla alkol kadar zararlı olduğunu gençken kendisininde esrar içtiğini, ama asla esrar içmeyi kimseyi tavsiye etmediğini belirtmiştir. Özellikle kızlarına bunun gereksiz ve sağlıksız olduğunu da tembih ettiğini belirtmiştir. Bazı ekonomistler ve Obama karşıtları Colorado'daki yasallaşmayı ve Obama'nın bu konudaki tavrını 'ABD eyaletleri parasızlıktan esrar satıyor' şeklinde yorumlamışlardır.

ABD'de marihuananın tıbbi amaçlı kullanımı son bir kaç yıl içinde 23 eyalette yasal hale gelirken, Colorado ve Washington eyaletinde de kabul edilen yasayla yetişkinler için kullanımına izin verilmiştir.

ABD'de 1937 yılında federal suç olarak ilan edilen marihuanayı yasa dışı kullandığı iddiasıyla yaklaşık her yıl yüzbinlerce kişi gözaltına alınıyor. 658 bin 231 kişi marihuana bulundurmakla suçlanırken, 91 bin 593 kişi ise üretim, tedarik ve satışını yapmaktan hüküm giydi.

ABD'de alkol ve tütünden sonra en popüler eğlence amaçlı uyuşturucu olarak bilinen marihuananın yasallaşması için mücadele eden NORML kuruluşunun açıklamasında, 100 milyon Amerikalının bir kere de olsa marihuanayı kullandığı belirtildi.

ABD resmi kayıtlarına göre, geçen yıl (2013) 14 milyonu düzenli olmak üzere yaklaşık 25 milyon Amerikalı marihuana kullanmaktadır.



Marihuana Bitkileri:



Seçkin Deniz Twitter Akışı