2 Ocak 2015 Cuma

SA1073/ÇY4-DB32: ABD Senatosu'nun CIA İşkence Raporu 2

 “Yöntemler, tümüyle ve nihai olarak âdildir” 
Dick Cheney, CIA İşkence Programı'na onay veren ABD Devlet Başkanı George Bush’un yardımcısı 

"CIA yetkililerinin büyük bir çoğunluğu kurallara uygun hareket etti. Onlar, uluslarına hizmet kapsamında ne yapmaları gerektiğini söylenilenleri yaptılar" John Brennan, CIA Direktörü, 12 Aralık 2014

"Bunlar, Amerika’nın dünyadaki duruşuna da ciddi zarar verdi. Bu nedenle, bu yöntemlere bir daha asla başvurmamamız için Başkan olarak yetkilerimi kullanmaya devam edeceğim." ABD Başkanı Barack Obama, 9 Aralık 2014

“CIA tarafından 11 Eylül sonrasındaki yıllarda kullanılan acımasız sorgulama teknikleri esasen yararsız ve gizli servisin Kongre’ye ve kamuoyuna söylediği gaddarlıktan çok daha fazla” CIA İşkence Raporu'ndan

USA Senate CIA Torture Report 2
ABD İstihbarat Senato Seçme Komitesi
Merkezi İstihbarat Biriminin Tutuklama ve Sorgulama Programı Komite Çalışması

Komite aşağıdaki bilgilere ve bulgulara ulaşmıştır.

 #5: CIA , defalarca Adalet Bakanlığı’na Gözaltı ve İfade Alma Programına uygun bir hukuki analizi engelleyen hatalı bilgiler verdi.

2002’den 2007 yılına kadar, Adalet Bakanlığı bünyesindeki Hukuk Müşavirliği Bürosu (OLC), CIA’nin ilgili beyanlarına itimat ediyordu: 1) Tutukluların hapis koşulları 2) CIA’nin gelişmiş sorgulama tekniklerini uygulaması  3) Tekniklerin tutuklular üzerindeki fiziksel etkileri  4) Tekniklerin etkililiği. Bu beyanlar somut  açılardan hatalıydı.

Adalet Bakanlığı CIA’den aldığı bilgilerin doğrulamasını veya bağımsız analizini iletmedi. Bununla birlikte Bakanlık, CIA’den alınan bilgiler doğrultusunda gerçekler değiştirildiyse, yasal sonuçların geçerli olmayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Adalet Bakanlığı’na vermiş olduğu bilgilerin hatalı olduğunu belirlediği zamanlarda, CIA Bakanlığı nadiren bilgilendirdi.

CIA’nin Gözaltı ve Sorgulama Programı başlangıcında ve program süresince, CIA’nin gelişmiş sorgulama teknikleri ile ilgili yasal gerekçeler, CIA’nin bu tekniklerin hayat kurtarmak için gerekli olduğu iddiasına dayanıyordu. 2001 yılı sonlarında ve 2002 yılı başlarında, CIA Genel Danışma Bürosu’ndaki üst düzey avukatlar ilk olarak zorlayıcı sorgulama tekniklerinin yasal gerekçelerini incelediler. CIA avukatları  “zaruri savunmanın yeni bir uygulamasının” pek çok hayatı kurtarma adına işkence yapan Birleşik Devletler yetkililerinin kovuşturulmasını önlemek için kullanılabileceğini belirttiler.

CIA’den alınan bilgileri gözden geçiren OLC, 1 Ağustos 2002’de Beyaz Saray’a sunduğu Sorgulama Davranış Standartları raporuna “zaruri savunma”yı dahil etti.

OLC “mevcut şartlar altında kendini savunma gerekliliği ile sorgulama tekniklerini haklı çıkarmanın” işkenceye karşı ceza yasağını ihlal edebileceğine karar verdi.

Aynı gün, ikinci bir OLC görüşü ilk defa Abu Zubaydah’a kullanılan 10 zorlayıcı sorgulama tekniğini, CIA’nin “gelişmiş sorgulama teknikleri” adıyla onayladı. OLC,  Abu Zubaydah’nın El Kaide içindeki pozisyonu ve planlı terörist saldırıları konusunda bilgi sahibi olduğundan “emin” olan CIA’nin verdiği hatalı bilgilere itimat etmişti. CIA’nin OLC’ye teknikler hakkında verdiği, özellikle tekniklerin nasıl uygulanacağı konusundaki detaylar da tutarsızdı.

2005 yılının Mart ayında, CIA Adalet Bakanlığı’na gelişmiş sorgulama tekniklerinin “etkililiği” ile ilgili çeşitli örnekler sundu, ki bunlar da hatalıydı. OLC’nin 30 Mayıs 2005 ve 20 Temmuz 2007’de imzalanan raporu, tekniklerin hayat kurtarma adına “eyleme özel istihbarat” veya “aksi takdirde kullanılamaz istihbarat” sağladıkları için kısmen yasal olduğu beyanlarına dayanıyordu.

#6: CIA programın meclis gözetiminde olmasından kaçınmış veya bunu engellemiştir.

CIA Eylül 2002’ye kadar, teknikler onaylandıktan ve kullanıldıktan sonra İstihbarat Senato İnceleme Komisyonu’na gelişmiş sorgulama teknikleri hakkında bilgi vermemiştir. CIA Başkan Bob Graham’ın 2002’deki bilgi talebini de, kendisinin Ocak 2003’te komiteden ayrılacağını gerekçe göstererek cevaplamamıştır. CIA sonradan  Başkan Yardımcısı John D. Rockefeller IV’ün programı soruşturma çabalarına da 2006’da bütün Komite’ye istenen belgeleri sunmayı reddetmesi de dahil, direnmiştir.

CIA; Başkan’ın ve kamuoyunun bilgilendirildiği 6 Eylül 2006’ya kadar, ki o zamana kadar bilinen 119 tutukludan 117’si zaten CIA gözetimine alınmıştı, Komite Başkanı ve Başkan Yardımcısına kadar,  komite üyelerinin programa erişimini kısıtlamıştır. O zamana kadar CIA, sorgulama faaliyetleriyle ilgili Komite üyelerinden gelen soruları cevaplamayı reddetmiştir.

6 Eylül 2006 öncesinde, CIA Komite başkanlığına hatalı bilgiler vermiştir. 6 Eylül 2006’da Komiteye verilmeye başlanan brifingler, sorgulama tekniklerinin nasıl uygulandığı ve tutuklulardan hangi bilgilerin alındığı da dahil, çok sayıda yanlış bilgi içeriyordu. CIA bir çok durumda Komite üyelerinin görüşlerini yanlış yönlendirmiştir.

Birçok senatörün programı eleştirmesinden ve CIA Başkanı Michael Hayden’a endişelerini ifade eden mektuplar yazmasından sonra, Hayden yine de Amerika Birleşik Devletleri yabancı büyükelçilerinin  bir toplantısında her bir komite üyesinin “tamamıyla bilgilendirildiğini” ve bunun bir “CIA Programı olmadığını, Amerikan Başkanının programı da olmadığını, bunun Amerika’nın programı olduğunu” söylemiştir. CIA Adalet Bakanlığına senatörlerin program hakkındaki görüşleri ile ilgili de hatalı bilgiler vermiştir.

Programın açıklanmasından bir yıl sonra, Meclis ve Senato Konferans Komitesi 2008 Mali yılı görüşmelerinde, CIA’in İstihbarat toplama yetkisinin sadece Ordu Saha Kılavuzu tarafından yetkilendirilmiş sorgulama teknikleriyle sınırlandırılmasına karar verdi.O mevzuat Senato ve Temsilciler Meclisi tarafından  Şubat 2008’de onaylandı ve 8 Mart 2008’de Başkan Bush tarafından veto edildi.

#7: CIA Beyaz Saray’ı etkili biçimde karar verme ve gözetim konusunda engelledi.

CIA Beyaz Saray’a, Milli Güvenlik Konseyi Müdürlerine ve onların ekiplerine CIA'in Gözaltı ve İfade Alma Programının etkililiği ve operasyonla bağlantılı olarak çok sayıda yanlış ve eksik bilgi verdi. Bu kusurlu bilgi akışı ve Yönetim Şubesi yetkililerinin anlayışı sebebiyle gözetim ve karar-verme mekanizması engellenmiştir. CIA kanıtlarına göre, hiç bir CIA görevlisi, yönetimdeki George Tenet ve Porter Goss da dahil, Nisan 2006’dan önce Başkan’ı CIA’in gelişmiş sorgulama teknikleri konusunda bilgilendirmemiştir. O zamana kadar CIA’in gelişmiş sorgulama tekniklerine maruz kaldığı belirtilen 39 tutukludan 38’i, zaten bu tekniklere maruz kalmıştı. CIA,  Başkan’ı veya Başkan Yardımcısı’nı ülke dışındaki CIA gözaltı tesisleri konusunda bilgilendirmemiştir.

Beyaz Saray başta olmak üzere hem eyalet ve savunma sekreterleri- hem de Ulusal Güvenlik Konseyi Eylül 2003’e kadar, programın özellikleri konusunda bilgilendirilmemiştir. Temmuz 2003’ten kendi aralarındaki bir CIA e-postasında şöyle diyordu: “ WH (Beyaz Saray) son derece ilgili. Neler döndüğünü bilseydi [Sekreter] Powell burnundan solurdu.”

Devlet Sekreter Yardımcısı Armitage kendisinin ve Sekreter Powell’ın Ulusal Güvenlik Konseyi (NSA) koordinasyon sürecinde saf dışı bırakıldıklarından şikayet etmişti.

CIA defalarca Beyaz Saray personeline CIA’in  Gözaltı ve İfade Alma Programının işleyişi ve etkinliği ile ilgili eksik ve yanlış bilgi verdi. Bu, Beyaz Saray’ın konuyla ilgili sorularının dürüstçe ve tam olarak cevaplanmamasıyla beraber ABD Hükümeti ve daha sonra kamuoyuna sunulan yanlış bilgilerden oluşan bir tabloyu da içeriyor. Ulusal Güvenlik Konseyi yöneticileri ve Beyaz Saray yetkililerine verilen brifinglerde CIA kullanmaya devam ettiği gelişmiş sorgulama tekniklerini, “feshedilmesi halinde muhtemelen geniş çaplı can kaybı” olacağı konusunda uyarıda bulunarak savunmuştur.

#8: CIA’in programı yönetme biçimi karmaşıktı ve bazı durumlarda hükümetin diğer kolluk birimlerinin ulusal güvenlikle ilgili görevlerini de engellemişti.

CIA’in programı yönetme biçimi karmaşıktı ve bazı durumlarda hükümetin Federal Araştırma Bürosu (FBI), Dışişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Bürosu (ODNI) gibi diğer kolluk birimlerinin ulusal güvenlikle ilgili görevlerini de engellemiştir. CIA bu birimlere sorumluluk ve görev alanlarında sınırlama getirdi, tutuklulara erişimi engelledi ve kendi gözaltı ve sorgulama programıyla ilgili yanlış bilgi sağlamıştır.

Zorlayıcı sorgulama tekniklerinin kullanımı ve gizli gözaltı tesisleri geleneksel Birleşik Devletler standartlarına uymadığı için FBI’ın ve Savunma Bakanlığı’nın CIA sorgulama ve gözaltı faaliyetlerine katılımını sınırlamıştır. Bu, Amerikan hükümetinin tutukluları sorgulama ve gözaltı tesislerini yönetme konusunda mevcut kaynakları ve uzman personeli tahsis etmedeki kapasitesini düşürmüştür.

CIA, Birleşik Devletler topraklarına karşı tehditleri açıklayacak olan CIA tutuklularına erişimin FBI için önemli olduğuna inanan FBI Direktörü Robert Mueller’in tutuklulara erişim taleplerini reddetmiştir. CIA tutuklularından elde edilen bilginin İstihbarat Topluluğu içinde sınırlandırılması , üst düzey CIA yetkilileri arasında bilgi paylaşımına ilişkin sınırlamalar hükümet çapında terörle mücadele konusundaki analizlere zarar vereceği endişesine yol açmıştır.

CIA Dışişleri Bakanlığının politika belirleme ve diplomatik aktiviteleri için çok önemli bilgilere erişimini de engellemiştir. CIA iki bakanlık sekreterini de gizli gözaltı tesislerinin konumları konusunda ev sahibi ülkelerin siyasi liderlerini genellikle bilgilendirmesine ve gizli gözaltı tesislerinin önemli dış politika etkilerine rağmen bilgilendirmemiştir.

Ayrıca CIA yetkilileri Birleşik Devletler büyükelçilerine görev yaptıkları ülkelerdeki CIA gözaltı tesislerinin siyasi etkileri konusunda rehberlik etmelerini önleyerek, Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle CIA programı konusunda görüşmemelerini söylemiştir.

İki ülkede ABD Büyükelçileri görev yaptıkları ülkelerdeki CIA gözaltı tesisleri konusunda, CIA ev sahibi ülkelerle bu konuda anlaşmalara vardıktan sonra bilgilendirilmiştir. Yeni CIA gözaltı tesislerinin konuşlandırılacağı diğer iki ülkede CIA bölgesel hükümet yetkililerini bilgilendirmiş, büyükelçileri bilgilendirmemiştir.

ODNI, CIA’in programı konusunda Ulusal İstihbarat Şefi’nin istihbarat konularında Başkan’ın baş danışmanı olarak hizmet verme yasal sorumluluğu engellenerek eksik ve yanlış bilgilendirilmiştir.

ODNI’ye CIA tarafından sağlanan yanlış bilgiler ODNI’nin kamuyu Eylül 2006’da yanlış bilgilendirmesiyle sonuçlanmıştır.
Derya Beyaz, 02.01.2015,  Sonsuz Ark,  Çırak- Çevirmen Yazar, Çeviri




Raporun Orijinali:




Seçkin Deniz Twitter Akışı