10 Haziran 2022 Cuma

SA9704/SD2435: Amerika'nın Yurtdışındaki İkiyüzlülüğünün Yankıları

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz,  Foreign Policy (Dış Politika)'de köşe yazarlığı yapan ve uzun dış muhabirlik geçmişi bulunan Columbia Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü profesörü Howard W. French'e aittir ve Filipinler'in ABD destekli eski diktatörü Marcos'un oğlu Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr.'ın  Filipinler Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi sonrası ortaya çıkan garip duruma ve ABD'nin Soğuk Savaş boyunca desteklediği ve sonra terk ettiği diktatörlüklere ve ABD'nin iki yüzlü dış politikasına odaklanmaktadır. Analistin özetleyici çıkarımları dikkat çekicidir: "Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki Batı'nın birçok yerinde, popülist demagoglar artık genellikle demokrasinin temel ilkelerini hiçe sayıyorlar. Gittikçe daha fazla Batılı ülkede yayılan bu demokrasi krizinin, Batı'nın on yıllardır demokrasinin değerlerini denizaşırı ülkelerde ağızdan ağıza yaydığı ve buna karşılık gelen hiçbir yatırımın olmadığı sözde gelişmekte olan dünyadaki sonuçlarla bağlantılı olarak (bumerang gibi) eve döndüğünü görmemizin zamanı geldi." Türkiye'de de Erdoğan'ı devirerek kaos üretme amacını gerçekleştirmeye çalışan ABD'nin neden durdurulması gerektiğine dair önemli itiraflar içeren bu analiz, diplomasi tarihi gibi derslerle üniversitelerde müfredata dahil edilmelidir.
Seçkin Deniz, 10.06.2022, Sonsuz Ark 


The Echoes of America’s Hypocrisy Abroad
"Batının onlarca yıldır diktatörlere verdiği destek demokrasi krizine neden oldu."

Şubat 1986'nın sonlarında Togo'nun Lomé uluslararası havaalanına indiğimde, göçmenlik iznini almadan önce yaptığım ilk şey, BBC dünya haber bülteninin başlangıcını yakalamak için yanımda her yere taşıdığım küçük Sony kısa dalga radyoyu açmak oldu.

Ferdinand'ın bir destekçisi olan “Bongbong” Marcos Jr., 19 Şubat'ta Filipinler'in Caloocan kentinde düzenlenen bir mitingde  diktatör Ferdinand Marcos Sr. ve eşi Imelda Marcos'un fotoğraflarını elinde tutuyor. EZRA ACAYAN/GETTY IMAGES

O zamanlar Afrika'da serbest çalışan bir muhabirdim, ancak güncel haberler almaya çok hevesli olduğum hikaye başka bir kıtadandı, o zaman hala bana tamamen yabancıydı: Asya. Orada, Filipinler'de, o ay boyunca çarpıcı bir şekilde ortaya çıkan, devasa sokak protestoları etrafında inşa edilen halk hareketi, uzun zamandır diktatör ve ABD bağlantılı Ferdinand Marcos'un bir zamanlar karşı konulmaz olan otoritesini parçalamaya başlamıştı. Daha pistte iken, “Halk iktidarı” sloganını benimseyen muhalefet hareketinin zafer kazandığını ve Marcos'un sürgüne gittiğini öğrendim.

İki hafta önce Marcos'un oğlu Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr.'ın, babasının diktatörlük yönetimini ve onunla birlikte gelen devasa yolsuzluğu pek hesaba katmayan popülist seçim kampanyasının ardından Filipinler Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden bu yana bu hatıra aklımdan çıkmıyor. Filipinler'in kişiselleştirilmiş ve giderek daha otoriter olan yönetime geri dönüşü, 2016'da göreve başlayan ve yeni başkan yardımcısı olarak seçilen Sara Duterte'nin babası eski Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte döneminde başladı. Filipinler'deki olaylar, uzun süredir devam eden otoriter yönetimin ardından kalıcı demokrasi oluşturmanın ne kadar zor olduğunu düşünmek için ideal bir fırsat sunuyor.

Yıllar önce Lomé'deki havaalanı terminaline girdiğimde, başıma aynı derecede unutulmaz bir şey gelmişti. Çantalarım aranmıştı ve kendilerine daktilo gibi görünen şeylere büyük ilgi gösteren gümrük memurları tarafından perdelerle kapatılmış bir bölmeye götürülmüştüm.

Beni bir gazeteci, yani Togo'daki diktatörlük için tehlikeli olabilecek bir kişi olarak tasnif ettiler ve klavyedeki her tuşu kullanarak daktilo kağıdı hazırlamamı emrettiler. Bu, kaldığım süre boyunca herhangi bir yıkıcı malzeme üretirsem, tabiri caizse makinemin parmak izlerini alacakları ve benim olduğumu anlayacakları teorisi ile ilgiliydi. Yine de benimki gibi bir cihaz görmemişlerdi: Nokta vuruşlu metni özel termal kağıda yazdıran ince, hafif Japon yapımı bir kelime işlemciydi, her makinenin karakterleri birbiriyle aynıydı.

Bu, hem benim hem de dünya için, çığır açan bir değişim çağının şafağıydı, ancak değişimin sınırları hala belirgin olmaktan uzaktı. Yakında kimse daktilo taşımayacaktı, benimki gibi pille çalışanları bile. İnternet yakında gelecek ve Togo polisinin korktuğu eski moda samizdat tehdidini geçersiz kılacak ve sınırları kolayca ve anında aşan akıl almaz miktarda bilgiye yaygın erişim sağlayacaktı.

O zamandan önce bile, Filipinler'de olduğu gibi, Soğuk Savaş döneminin en kötü şöhretli diktatörlüklerinden bazıları devrilmeye başlamıştı. Aynı Şubat ayında, Marcos'un düşüşünden üç hafta önce, Haiti'de 1957'den beri iktidarda olan Duvalier hanedanı da Jean-Claude “Baby Doc” Duvalier'i Fransa'da sürgüne gönderen halk ayaklanması karşısında çöktü.

Takip eden çalkantılı yıllarda New York Times için Haiti'yi yazmaya devam edecektim. Küçücük Togo'daki diktatörlük, 1967'de yönetim devri başlayan adamın oğlu Faure Gnassingbé'nin yönetiminde, şimdi bile varlığını sürdüren başka bir hanedanlığa dönüşecekti. Ancak Times için Haiti'yi ve Karayipler'in geri kalanını ve Orta Amerika'yı kapsayan çalışmalarımdan sonra O gazete için Afrika'ya döndüm ve bu tür siyasi geçişlerin ancak büyük orta sınıf nüfusa sahip ülkelerde gerçekleşebileceğini teorize eden siyaset bilimcilerin ortak tahminlerini yanıltan, ülkeden ülkeye kırılgan demokratikleşme dalgasına tanık oldum.

Bazıları için Haiti, Filipinler ve Togo'nun birbirleriyle pek ilgisi yokmuş gibi görünebilir. Ama ilgimi çeken diğer birçok ulusla birlikte üçü de Soğuk Savaş'ın en kötü döneminde Batı'nın müttefikleri ya da bağlantılı ülkeleriydi; Washington (veya Togo'nun durumunda, Paris) için bir hükümdarın ne kadar büyük bir piç olduğunun pek de önemi yokmuş gibi görünüyordu, atasözünde olduğu gibi, "bizim piçimiz"di.

Haiti'yi düşünün. Küba'nın devrimci modelinin Amerika'nın diğer bölgelerine taşınmasını engellemeye takıntılı olan ABD ile, Washington, Duvaliers'ın devlet terörünü kullanmasına ve ülkeyi ABD kampında tutmak için Haiti halkı pahasına kitlesel olarak zenginleşmelerine göz yumdu ya da en azından bu durumu  görmezden geldi. Aynı mantık Filipinler'de (Asya'nın başka yerlerinde olduğu gibi) ve Afrika'da, en ünlüsü Zaire'de uygulandı. Bu durumlarda, Amerika'nın Çin veya Sovyet etkisinin yayılmasını sınırlama konusundaki endişesi, yönetim ve demokrasiye ilişkin düşüncelerin önüne geçmişti.

Marcoslar 1986'da kaçtığında, yolsuzluklarının en ünlü sembolü, First Lady Imelda Marcos'un dolabında bıraktığı 2.700 çift ayakkabıydı. Ancak bunlar, henüz sona eren yırtıcılığın yalnızca bir göstergesiydi: Ayaklanmanın ardından Filipinler'de kurulan Cumhurbaşkanlığı İyi Yönetim Komisyonu, devrik diktatörün saltanatı sırasında Filipinler Merkez Bankası'ndan çalınan 5 milyar ila 10 milyar dolar arasında olduğunu tespit etti.

Yıllar sonra Zaire'de, Başkan Mobutu Sese Seko'nun Mayıs 1997'de isyancılar tarafından ele geçirilmesinin ardından Kinşasa'dan havadan kaçışına tanık olmak için, barikatları aşmayı ve havaalanına girişi koruyan şiddetli sadık askerlerin tespitinden kaçmayı başaran bir avuç gazeteciden biriydim. Birleşik Devletler, Batı desteğiyle vahşice öldürülen Başbakan Patrice Lumumba'nın altındaki Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kısa ve çalkantılı bir demokrasi deneyinden sonra Mobutu'nun iktidarı ele geçirmesine yardım etmişti.

Bu olaylar da Afrika'daki komünist bulaşma korkusundan ilham alıyordu. 32 yıllık iktidarı boyunca Mobutu'nun yolsuzlukta Marcosları bile geride bırakması muhtemeldi ve çoğu insanın yoksulluk içinde yaşadığı mineral zengini bir ülkede  tahminlere göre 15 milyar dolar gibi yüksek miktarda parayı zimmetlerine geçirdikleri tahmin ediliyordu. Amerika Birleşik Devletleri'nde çok az kişi, bir zamanlar Üçüncü Dünya olarak hayal edilen ülkede bunun gibi yıkıcı rejimleri desteklemede ülkelerinin rolü üzerine kafa yormaya çok zaman harcıyor. Ve hatırlayanlar arasında bile pek çok şeyi yanlış hatırlayanlar var..

Örneğin, gecikmeli de olsa, Washington'un nihayetinde uzun süredir kendileriyle bağlantılı olanlar aleyhine tarihin akışında hareket etmeye karar vermesi ve aniden onları kendi hallerine bırakması gerçeğini ele alalım.  ABD Başkanı Ronald Reagan döneminde 1986'da, Marcos ve Duvalier despotları devrildiler. Mobutu ile, sonunda bağlantılarını koparan Başkan Bill Clinton oldu. Bunun oluş biçimi -ya da daha spesifik olarak, Washington'un uzun süredir kendileriyle bağlantılı olanları terk etmesinin ardından nasıl başa çıktığı hususu- burada tartışılan tüm ülkelerde rapor edilmiş olan kariyer nostaljisinden dolayı değil, ABD gücünün dar ve derinden dar görüşlü kullanımı ile ilgili söylediklerinden dolayı beni etkilemişti.

Bazı yönlerden, Mobutu'nun devrilmesinde ve sonrasında ABD'nin oynadığı tarihi rol, Lumumba'nın 1960'ta devrilmesindeki ve muhtemelen ertesi yıl öldürülmesindeki suç ortaklığından bile daha isyan ettiricidir. Zaire'de demokratik geçişi teşvik etmek yerine, Amerika Birleşik Devletleri, 1996 yılında Laurent-Désiré Kabila adında açık diktatörlük eğilimleri olan başka bir lider atamak için çok daha büyük komşusuna gizli bir işgal düzenlediği için Ruanda'ya diplomatik destek sağladı. Bu, o zamana kadar dünyada zaten ihmal edilebilir bir güç olan komünizmle savaşmak için değil, Washington'un pek umursamadığı bir dünyada düzeni ucuza getirmek için görünüşe göre yapılmıştı.

O zamanki ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'a sormuştum, 1997'de Kongo'ya yaptığı ziyarette Kabila'dan bahsetmişti, “dürüst hükümet ve hukukun üstünlüğü” hedeflerine doğru “güçlü bir başlangıç” yapmış biri olarak, kendisini iktidara getiren işgal sırasında işlenen vahşetlere ilişkin soruşturmaları engellemekle ve muhaliflerini tehdit etmekle meşguldü. Birkaç şey gerçeklerden daha uzak olabilirdi.

Bu savaş sırasında, Birleşmiş Milletler'in daha sonra soykırıma benzettiği eylemler de dahil olmak üzere, milyonlarca insan öldürüldü. Ancak Washington'un bu tür meseleleri incelemeye hiç niyeti yoktu. Afrika'yı, bir süper güce daha layık sorunlardan çok bir oyalama olarak görüyor gibiydi. Amerika'nın tüm demokrasi ritüelleri için, Albright'ın bu gezide ziyaret ettiği yedi Afrika ülkesinden altısı, bazıları Washington'un kıta için canlandırıcı yeni bir nesil olarak tanıtmaya başladığı otoriterler tarafından yönetiliyordu.

Orta Afrika, Filipinler ve Haiti'de uzun zamandır yaşanan ABD destekli diktatörlüklerdeki geçişlerin ayrıntıları elbette farklıdır, ancak bu tarihler, ABD sorumluluğu ve gücü konusunda dar görüşlülük nedeniyle kaybedilen fırsatlarda ortak bir konuyu paylaşmaktadır. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nin diğer ulusların içişlerini yönetmeye teşebbüs edebileceği veya teşebbüs etmesi gerektiği veya diğer ülkelere demokratik sonuçlar empoze etme gücüne veya hatta hakkına sahip olduğu anlamına gelmez. Ancak Washington'un güçlü bir şekilde desteklediği diktatörlüklerin sona ermesi, yerini istikrarlı demokratik yönetimin ortaya çıkmasından çok daha fazlasını yapan üretken yeni angajman biçimlerine bırakmalıydı.

Böyle bir sonuca ulaşmak için geniş çapta kabul görmüş bir araç seti olmadığı doğrudur, ancak bu sadece kısmen post-otoriter geçişlerin ortaya çıkardığı pek çok zorlu zorluğun doğasında var olan zorluktan kaynaklanmaktadır. Aynı şekilde, Batılı ülkelerin, özellikle de eski Üçüncü Dünya ülkelerinde bu amaçlara yönelik gösterdikleri önemsiz ve tutarsız çabalardan kaynaklanmaktadır. Bugün, Marcos'un oğlunun yeni cumhurbaşkanı seçildiği Filipinler gibi bir ülkede bu tarihin bir nevi intikamı olarak olaylara tanık olmak zordur; bu demokrasiye daha fazla kurumsal derinlik kazandırmak ve vatandaşların yaşamlarında daha fazla yankı uyandırmak için son nesilde yapılan yetersiz çalışmaların doğal sonucudur.

Bununla birlikte, bunun gibi geri tepmeler sözde küresel çevre ile sınırlı değildir. Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki Batı'nın birçok yerinde, popülist demagoglar artık genellikle demokrasinin temel ilkelerini hiçe sayıyorlar.

Gittikçe daha fazla Batılı ülkede yayılan bu demokrasi krizinin, Batı'nın on yıllardır demokrasinin değerlerini denizaşırı ülkelerde ağızdan ağıza yaydığı ve buna karşılık gelen hiçbir yatırımın olmadığı sözde gelişmekte olan dünyadaki sonuçlarla bağlantılı olarak (bumerang gibi) eve döndüğünü görmemizin zamanı geldi. 

Howard W. French, 20 Mayıs 2022, Foreign Policy (FP)

(Howard W. French, Foreign Policy (Dış Politika)'da köşe yazarlığı yapmaktadır. Columbia Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nde profesördür ve uzun bir dış muhabirlik geçmişi vardır.)


Seçkin Deniz, 10.06.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı