22 Ekim 2021 Cuma

SA9409/SD2212: Çin'in Küresel Aşı Oyunu-1; Üretim, Siyaset ve Propaganda, Pekin Uluslararası COVID Bağışıklama Hamlesini Nasıl Şekillendirdi?

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Japon Nikkei Asia yayınıdır ve Çin'in Küresel Aşı Diplomasisine odaklanmaktadır. Covid-19'un sadece salgın yayan bir virüs olmadığını kanıtlayan bu analizin, analistlerin kendi tanımıyla 'Yeni Bir Dünya Düzeni Yumruğu' olduğu artık tartışılmaz bir şekilde ortadadır. Ağustos 2021 sonlarında içeriğindeki yabancı maddeler (paslanmaz çelik parçacıkları) nedeniyle Amerikan Moderna aşısını durduran Japonya'nın, Eylül 2021 ayında Pfizer-Biontech aşılarında da yabancı madde bulması sonrası bu türden analizlerin doğası gereği Covid-19 aşısına odaklanması gerekirken, salgının ve arkasındaki planın diplomasi boyutunu irdelemesi de dikkat çekicidir. Çin-Japonya arasındaki ezeli rekabetin genel çerçevesi dahilinde de olsa Türkiye için de çıkarılacak sonuçları olan bu analizin faydalı olacağını umuyoruz. (İkinci bölüm için lütfen tıklayınız)
Seçkin Deniz, 22.10.2021


China's global vaccine gambit
Production, politics and propaganda
"Pekin, uluslararası COVID bağışıklama hamlesini nasıl şekillendirdi?"

Eylül 2021 itibariyle Çin, dünya uluslarının çoğunluğunu oluşturan ve yaklaşık 3 milyar insana ev sahipliği yapan 109 ülkeye ve bölgeye 1 milyar COVID-19 aşı dozu ihraç etmişti.


Çin aşılarını kabul eden ülkeler ve bölgeler: 109; Çin'den teslim edilen toplam dozlar: 1 Milyar

Üst düzey bir karşılama grubu, Zimbabve'nin Harare havaalanındaki pistte yığılan ve güney Afrika şafağının mor ışığında yıkanan Çin COVID-19 aşılarının bulunduğu kasaları karşıladı.

Zimbabve'nin başkan yardımcısı ve sağlık bakanı, gözleri ışıl ışıl parlayan Constantino Chiwenga, Çin Büyükelçisi Guo Shaochun ile yapılan bağışı memnuniyetle karşıladı ve şöyle dedi:

“Çin yardımı sabahın aydınlığında geldi ve Zimbabve'nin normal sosyal yaşama dönüşünün şafağını ve ekonomik toparlanmanın erken farkına varmasını sağladı.”

15 Şubat sevkiyatındaki Sinopharm aşısının her bir konteynerinde Çin bayrağı ve “中国援助” veya China Aid metni bulunan bir çıkartma vardı.


Xi Jinping, Çin'in aşılarını, ülkesinin "sorumlu güç" statüsünü yansıtan "küresel kamu malı" olarak tanıttı. Kaynak: Fotoğraflar Xinhua/Kyodo ve Reuters

Bu, Çin'in aşılarını Başkan Xi Jinping'in ağzının olduğu yere koymasıydı. Xi, ülkesinin “sorumlu bir güç” olarak statüsünü yansıtan, aşıları “küresel kamu malları” olarak 'mantra' haline getirmişti. Batılı ülkeler başlangıçta en son teknolojiyle yapılan sınırlı sayıda koronavirüs aşısını paylaşmak konusunda isteksizken, Çin geleneksel üretim yöntemine güvendi ve kapasitesini hızla arttırdı. Kendi nüfusunu aşılamak için acele ederken bile yurt dışına uçaklar dolusu aşı şişesi gönderdi.

 Mavi; Batı Aşıları, Kırmızı Çin Aşısı, Mor; Her İki aşıyı kullanan ülkeler.
Kaynak: Airfinity


Küresel Çin aşısı alıcıları

Pfizer/BioNTech ve Moderna'nın öncülük ettiği mRNA aşılarının yeni teknolojileri manşetlerde yer alırken, Çin sessizce dünyanın en büyük COVID-19 aşısı tedarikçisi haline geldi.

İngiliz yaşam bilimleri istihbarat şirketi Airfinity'ye göre, ülke Kasım 2020'den Eylül 2021'e kadar 109 ülkeye ve bölgeye yaklaşık 1 milyar doz aşı ihraç etti. Bunların yaklaşık 50 milyonu bağıştı. Çoğu - yaklaşık 800 milyon - Asya ve Güney Amerika'ya gitti. En önde gelen ihracat destinasyonları, Çin'in Kuşak ve Yol altyapı geliştirme girişiminde yer alan ülkelerdi.

Çin'in aşı diplomasisi zaman çizelgesi


Kaynak: Çin büyükelçiliklerinden fotoğraflar, Ticaret Bakanlığı, Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı, ilgili hükümetler, Reuters

ABD bağışları arttırdı ve hükümet, ihtiyacı olan ülkelere 150 milyondan fazla doz verildiğini söyledi; bu Çin'in bağışlarının neredeyse üç katıydı.

Bu arada Avrupa ülkeleri -Hollanda, İsviçre, Almanya, Belçika ve Birleşik Krallık - toplam 730 milyon doz sevkiyat yaptı. Toplamda, 139 ülke ABD ve Avrupa'dan aşı aldı. Bu, onları coğrafi kapsam açısından Çin'in önüne koyuyordu, ancak yine de sevk edilen atış sayısında geride kalıyorlardı.

Hem Çin'den hem de Batı ülkelerinden aşı alan 96 destinasyon var. Latin Amerika ve Karayipler'den Afrika ve Asya'ya kadar görülen bu örtüşme, Çin'in uluslararası kamuoyunu kendi lehine çevirme çabasının ön cephesini temsil ediyor.

Yurtiçi aşılara karşı ihraç edilen aşılar
Milyar doz

Çin, diğer tüm ülkelerden daha fazla doz ihraç ederken nüfusunu agresif bir şekilde aşılıyor
Kaynak: Airfinity

Çin'in aşı diplomasisi, hem üretim hem de propaganda üzerine kurulu incelikli bir hikaye. Çin aşıları hayat kurtardı ve küresel bağışıklama hamlesinin hayati bir parçasını oluşturdu. Ancak Pekin, ilaçların etkinliği ve klinik deneylerine ilişkin verilerin şeffaflığı konusunda devam eden sorulardan çok az bahsetti. Şu anda Sinovac için kendi deneylerini yürütürken, Ağustos ayında Güney Afrika, Dünya Sağlık Örgütü'nün COVAX girişimi aracılığıyla Çin'in Sinovac'ından gelen dozları reddetme ile ilgili bu tür endişeleri dile getirdi. Nijerya, Sinopharm'ı onaylamasına rağmen diğer dört aşıya öncelik vermeyi seçti.

Her şeyden önce Çin, COVID-19'un Wuhan şehrinde ortaya çıkmasıyla ilgili damgayı temizlemek için aşı katkısını kullanmaya çalıştı; ve koronavirüsün kökeniyle ilgili sorular hala cevaplanmamış bilmece.

ABD merkezli bir düşünce kuruluşu olan Inter-American Dialogue'dan Margaret Myers, "Çin, üzerinde ulus damgası bulunan bir aşı ile pandemi merkez üssü olma damgasını temizlemek istedi" dedi.

Uygulanan 2 milyardan fazla aşı ile Çin, küresel olarak kullanılan tüm dozların yarısından fazlasını oluşturuyor. Bu, dünyanın aşılanmasına yardımcı olmak için yaptıklarının ve bu süreçte kendisini ve çıkarlarını nasıl desteklediğinin hikayesidir.

En iyisi değil; ama bazıları için yeterince iyi

Çin aşılarının etkinliği ile ilgili tartışmalar, 2020'nin sonlarında küresel olarak ilk kez kullanıma sunulduğundan beri hararetli bir şekilde devam ediyor. Cevap, Batı tarafından üretilen ana aşılar kadar güçlü olmadıkları, ancak genellikle COVID-19 ile ilgili en ağır sonuçları önlemede iyi bir iş çıkardıkları şeklinde görünüyor. 
Etki
Enfeksiyonu önleme      Ağır hastalık/hastaneye yatmayı önleme

Kaynak: WHO, CDC, şirketler, Pakistan araştırması

Haziran ayında yayınlanan DSÖ kılavuzuna göre, özel Çinli ilaç şirketi Sinovac tarafından "aşılananların %51'inde semptomatik hastalığı önledi ve incelenen popülasyonun %100'ünde ciddi COVID-19 vakalarını ve hastaneye yatışları önledi."

DSÖ, Çin devletine ait bir kuruluş olan Sinopharm tarafından yapılan başka bir aşının semptomları ve hastaneye yatışı önlemedeki etkinlik oranını %79 olarak tahmin etti.

Çin medyası hevesle aşılarını tanıtıyor


Çin devletine bağlı medya, sürekli olarak ülkenin aşılarını överek, "[COVID-19'un] şiddetlenmesini önlemeyi", "antikor üretimini" ve "küçük yan etkileri" avantajlar olarak vurguladı.

Yapılan Faz 3 ile ilgili karşılaştırma çalışmalarında Pfizer aşısının enfeksiyona karşı %95 genel koruma sağladığı, Moderna'nın ise %94 ile geride kaldığı ortaya çıktı. AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen bir başka aşı %63 etkinlik oranı gösterirken, Johnson & Johnson's Janssen tarafından yapılan aşının semptomatik enfeksiyona karşı %66 koruma sağladığı bulundu.

Hong Kong Üniversitesi'nden moleküler virolog Jin Dongyan, "Çin aşılarının etkinliği, önde gelen Batı aşılarından daha düşük olabilir, ancak hala hastaneye yatışları azaltmaya ve böylece hayat kurtarmaya yardımcı olabilir" diyor.

Batı aşılarının, özellikle delta suşu gibi daha bulaşıcı varyantlara karşı uzun vadeli etkinliği hakkında da artan sorular var. Hızlı aşılama sürüşü için Pfizer aşılarına güvenen İsrail, azalan antikorları gözlemledi ve mevcut standart iki aşı yerine, üçüncü aşıyı yapanları "tamamen aşılanmış" olan kişiler olarak dikkate alıyor.

Çin aşıları ayrıca, AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşıları ile aynı normal dondurucularda saklanabilmeleri açısından avantaja sahiptir. Pfizer ve Moderna şişeleri -20 ila -80 °C'de saklanmalıdır, ancak normal dondurucu sıcaklıklarında birkaç hafta saklanabilirler.

Ancak Jin, Çin aşılarının da "hala sorunları olduğunu" kaydediyor ve orijinal etkinlik verilerinin tamamı açıklanmadığından daha iyi verilere ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Sinovac'ın itibarını arttıran Malezya hükümeti araştırması, yakın zamanda aşının ciddi hastalıkları önlemede oldukça etkili olduğunu gösterdi. Çin aşısı olan 7,2 milyon insandan sadece %0,011'i COVID-19'u o kadar şiddetli geçirdi ve yoğun bakım ünitelerinde tedaviye ihtiyaç duydular. Pfizer için karşılaştırılabilir oran %0,002 ve AstraZeneca için %0,001 idi.

Çin'in aşıları, grip, çocuk felci ve diğer hastalıklarla savaşmak için kullanılan teknoloji olan inaktive aşılar olarak sınıflandırılıyor. Bunları yapmak, virüsün kendisinin, döllenmiş yumurtalar gibi bir büyüme ortamı kullanılarak kitlesel olarak yetiştirilmesini ve ardından enfektivitesini zayıflatacak bir süreci gerektiriyor. Seri üretime hazırlık zaman alıcı olabilir.

Ancak Sinovac ve Sinopharm, etkisiz hale getirilmiş çocuk felci ve grip aşılarının üretimindeki uzmanlaşma tecrübelerinden yararlandı. COVID-19'a hızlı bir şekilde yanıt vermek için bu tür bir deneyimden yararlanabildiler.

Buna karşılık, Pfizer ve Moderna gibi Batılı şirketler, koronavirüslerin genetik bilgisini enjekte ederek bağışıklık sistemini eğiten haberci RNA tabanlı aşılar adı verilen yeni bir teknoloji kullanıyorlar. Teoride, bir virüs bir kez keşfedildikten sonra, mRNA aşıları inaktive edilmiş aşılardan daha hızlı hazırlanabilir, ancak bu salgın onların ilk büyük ölçekli kullanımına işaret ediyor.

Çin aşıları yaygın olarak kullanılan teknolojiyle yapılmış olsa da, birkaç gelişmiş ülke bu aşıların kullanımını onayladı. Avrupa'da 10'dan az ülke Sinovac enjeksiyonlarını geçerli aşılar olarak kabul etmektedir. Avrupa İlaç Ajansı hala Sinovac'ı inceliyor ve Sinopharm'ın onay için başvurmadığını söylüyor.

Çin aşılarını yoğun bir şekilde kullanan bazı ülkelerin mücadeleleri diğer hükümetleri de duraklattı. Şili, neredeyse tamamen Sinovac dozlarına dayanan hızlı bir aşı sunumu gerçekleştirdi ve yalnızca Nisan 2021 civarında günlük enfeksiyonların her zamankinden daha fazla arttığını gördü. Artışın arkasında muhtemelen birden fazla faktör vardı, ancak bu Çin aşılarına yönelik şüpheleri körükledi. Haziran ayında, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Çin'in baskılarıyla ilgili endişelerini dile getirirken "Şili'nin deneyimini" aktardı.



Çin'in aşıları da piyasadaki en ucuz aşılar değil. Sinopharm, 15 ila 36 ABD Doları ve Sinovac, 10 ila 33 ABD Doları arasında, Moderna'nın mRNA aşılarından daha ucuza mal olurken, Pfizer'den daha pahalıdır ve AstraZeneca aşısından çok daha pahalıdır. Bu baskının sadece 2 ila 5 dolar arasında bir taban fiyatı var ve UNICEF tarafından toplanan açıklanmış sözleşmelere göre dünya için uygun bir aşı olarak sunuldu.

Öyle olsa bile, yakın zamana kadar Çin aşı ihracatının ivme kaybettiğine dair çok az işaret vardı.

Duke Küresel Sağlık İnovasyon Merkezi'ne göre, Haziran 2021'den bu yana Bangladeş, Uganda ve Nepal dahil olmak üzere en az sekiz ülke Çin aşıları için yeni veya ek sözleşmeler imzaladı. Adil aşı erişimini teşvik etmeyi amaçlayan COVAX, Temmuz ayında alıcı ülkelere toplam 110 milyon aşıyı "hemen kullanılabilir" hale getirmek için Sinopharm ve Sinovac ile sözleşmeler imzaladı.

Çin'in gelişmekte olan dünyaya aşı erişimi, COVID'den önce bile kendisini bir halk sağlığı oyuncusu olarak konumlandırma ve imajını iyileştirme yönündeki uzun süredir devam eden çabalarıyla uyumludur.

Çin'in virüsü geç bildirdiği için eleştirildiği 2003 yılındaki SARS salgını, kamu diplomasisinin öneminin altını çizmişti. Üç yıl sonra Çin, Margaret Chan'ı DSÖ Genel Direktörü olarak hizmet etmesi için göndermeyi başardı.

2013 yılında göreve başlayan Xi Jinping yönetimi daha da ileri gitti. Xi, Kuşak ve Yol altyapı girişiminin yanı sıra, 2016 yılında “Sağlık İpek Yolu” kavramından ilk kez bahsetti. Ertesi yıl, DSÖ ile bu vizyonu takip etmeyi taahhüt eden bir mutabakat zaptı imzaladı.

Sydney Teknoloji Üniversitesi'nde profesör olan Lai-Ha Chan, "Çin'in [aşı dağıtmanın] ülkeleri siyasi yörüngesine çekmeye yardımcı olacak araçlardan biri olduğunu zaten fark etmiş olması mümkündür ve Çin de bunu ABD ve ittifakı ile rekabet etmek için bir araç olarak kullanmaya çalışıyor." diyor.

Mevcut salgında Pekin fakir ülkelere ulaştı ve istekli ortaklar buldu.

Yeni Bir Dünya Düzeni Yumruğu

Çin aşılarının 2021'de Çin dışında doldurulması ve tamamlanması bekleniyor


Milyon Doz
Kaynak: Duke Küresel Sağlık İnovasyon Merkezi

Çin sadece çok sayıda aşı ihraç etmekle kalmıyor, aynı zamanda dünya çapında üretim tesisleri inşa ediyor. Konumlar arasında Meksika, Endonezya ve BAE gibi önemli ithalatçılar bulunmaktadır. Bazı ülkeler kendi sınırları içinde 100 milyondan fazla dozu doldurmayı ve bitirmeyi beklemektedir.

Meksika: Böl ve yönet

Meksika Mart 2021'de ABD'nin güney komşusu ile aşı paylaşmayacağını söylediğinde şok oldu. Bunun yerine, Başkan Joe Biden “aşıların her Amerikalı için erişilebilir olmasını sağlamaya odaklandı”.

Amerika'nın muhtaç komşusuna yardım etmek için devreye giren Çin'di.


Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard ve Çin'in Meksika Büyükelçisi Zhu Qingqiao, 27 Şubat 2021'de Meksika'ya teslim edilen bir Sinovac aşısı kabının önünde yumrukla tokalaşıyor.
Kaynak: Meksika'daki Çin Büyükelçiliği

Airfinity verilerine göre ABD, Aralık 2020'den Ağustos 2021'e kadar Meksika'ya ithal edilen tüm COVID-19 aşılarının yalnızca %5'ini, Çin %32'sini sağladı. Çin, aynı ay itibarıyla Meksika'ya toplam 25 milyon doz ihraç etmişti.

Meksika, ABD'den ve başka yerlerden daha fazla aşı almaya çalıştı. Aşı temin etmekle suçlanan Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Moderna ve Novavax dahil olmak üzere Amerikalı aşı üreticileriyle görüştü ancak şu ana kadar tam bir anlaşma sağlayamadı.

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi profesörü Natalia Rivera Angel, "Yandaki kapıda önemli miktarda malzeme olmadığı için Meksika, Amerika kıtasında,  şimdiye kadar üç Çin aşısını onaylayan ilk ve tek ülke oldu: Sinopharm, Sinovac ve CanSino. Özellikle "coğrafi nedenlerle" ve lojistik olarak tek aşı seçeneği sunan borsaya kayıtlı özel bir şirket olan [the] CanSino aşısı, sadece tek dozla en iyi seçenekti." diyor.

Meksika portföyünü çeşitlendirdi, ancak Çin aşının piyasaya sürülmesinde hala büyük bir rol oynuyor

Milyon Doz
Kaynak: Meksika hükümeti

CanSino ayrıca Meksika'nın aşı doldurma ve tamamlama tesisleri kurmasına yardım etmek için devreye girdi.

Bu arada Meksika, Çinli kuruluşlar - Walvax, Abogen ve Askeri Bilimler Akademisi tarafından geliştirilen yeni mRNA aşıları üzerinde klinik deneyler yürütüyor. 11 Mayıs'ta Ebrard, Meksika'nın düzenleyici organının Çin mRNA aşılarını değerlendirdiğini doğruladı.

Ibero-Amerikan Üniversitesi küresel işletme lisans programı koordinatörü ve aşı diplomasisi uzmanı Aribel Contreras Suarez, "Meksika'da tüm bu aşı diplomasisinin galibi Çin, ABD daha iyisini yapabilirdi" diyor. "Batılı ülkelere gelişmekte olan ülkelere yardım etmedikleri için 'siyasi fatura' kesilecek" 

Çin yalnızca Latin Amerika'ya malzeme sağlamakla kalmadı, bölgedeki 13 ülkenin Meksika, Arjantin ve Şili de dahil olmak üzere aşı satın almasına yardımcı olmak için 1 milyar dolarlık kredi verdi.

Bu, Çin'in daha fazla ülkeyi yörüngesine çekmesine yardımcı olabilir, ancak Pekin daha önce altyapı projeleri için verilen krediler yoluyla ülkeleri borç tuzağına çektiği suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Pekin bunu reddediyor. Contreras, kredilerin "ülkelerin uzun vadede Çin'le angaje olacağı bir Çin tuzağı" olduğu konusunda uyardı.

Siyasi serpinti Tayvan'ı etkileyebilir. Pekin'in dönek bir eyalet olarak gördüğü ada bölgesini bağımsız olarak tanıyan 15 hükümetin yarısından fazlası Latin Amerika'da kümelenmiş durumda. Halihazırda bir kaymanın işaretleri var: Honduras'ın aşı arayışında Çin'de bir ticaret ofisi açmayı düşündüğü bildiriliyor. Belize, Çin aşılarını kabul etti.

Tayvan'ı tanıyan bir başka Latin Amerika ülkesi olan Paraguay, Çin aşılarıyla zorlu bir deneyim yaşadı. Birleşik Arap Emirlikleri aracılığıyla Sinopharm dozları alıyordu, ancak BAE Temmuz sonunda teslimatları aniden askıya aldı. Paraguay Sağlık Bakanı Julio Borba, sevkiyatların "oldukça jeopolitik" bir nedenle durdurulduğunu söyledi.

Pekin'in aşı erişiminin şok dalgalarının kıtaları nasıl aşabileceğinin ve pandemi ile hiçbir ilgisi olmayan siyasi değişikliklere neden olabileceğinin bir işaretiydi bu.

Endonezya: Komplikasyonları olan bir tanıtım darbesi

Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya, 270 milyonluk nüfusu için aşı bulma konusunda çaresizdi. 2020 baharında hükümet, elçilikler aracılığıyla Avrupa, ABD ve Çin'deki çeşitli üreticilerle müzakerelere başladı. Batı'dan gelen yanıt neredeyse hiç yoktu; Çin farklı bir hikayeydi.

Başkan Joko Widodo, 13 Ocak 2021'de Jakarta'da ilk doz Sinovac aşısını yaptırdı.
Kaynak: Endonezya Başkanlığı/Getty Images

8 Ocak 2021'de, Müslüman çoğunluklu ülkede İslami uygulamalar hakkında karar veren Endonezya Ulema Konseyi, Sinovac aşısının "kutsal ve helal" olduğunu veya dini olarak izin verildiğini açıkladı. Birkaç gün sonra, 11 Ocak'ta, hükümet, acil kullanım için aşıyı onayladı. Başkan Joko Widodo, Çin dışında Sinovac ile aşılandığı bilinen ilk Endonezyalı ve siyasi lider olması konusunda ısrar etti. Yetkililer, 13 Ocak'ta ilk dozu aldığını söyledi.


Kriz, Sinovac'ın Endonezya'nın devlete ait bir ilaç şirketi olan Bio Farma ile olan mevcut ilişkisini de derinleştirdi. Bio Farma, Hollanda sömürge yönetimi sırasında Ulusal Aşı Geliştirme Enstitüsü olarak kuruldu. Son yıllarda 150'den fazla ülkeye çocuk felci ve kızamık gibi hastalıklar için aşı ihraç ederek Güneydoğu Asya'nın en büyük aşı üreticilerinden biri haline geldi. COVID-19'dan önce ikili, çocuk felci için inaktive aşılar üzerinde işbirliği yapıyordu. Sinovac, Ağustos 2020'de Endonezyalı ortağına yerel üretim için ham koronavirüs aşısı ve teknoloji lisansı sağlamayı kabul etti.

Singapur'daki ISEAS - Yusof Ishak Enstitüsü düşünce kuruluşunun bölgesel stratejik ve politik çalışmalar programı araştırma görevlisi Khairulanwar Zaini, Bio Farma'nın "Çin aşılarını işlemek ve üretmek için gerekli teknik deneyimi, uzmanlığı ve ölçeği geliştirmesine yardımcı oluyor" dedi. "Gelecekte, özellikle de Sinovac takviye aşılarına ihtiyaç duyulursa, Çin aşı ihracatı için ikincil bir tedarik zinciri olarak hizmet etmek için iyi bir konumda olun" diye ekledi.

Ancak tanıtımın tamamı olumlu olmadı. Başka yerlerde olduğu gibi, etkinlik şüpheleri Endonezya'daki Çin aşılarını da etkiledi. Endonezya sivil toplum koalisyonu Lapor COVID-19'a göre, ülkenin sağlık çalışanlarının %95'inden fazlası Sinovac ile aşılanmış olsa da, Temmuz ayında yaklaşık 500 kişi COVID-19'dan öldü.

Endonezya sonunda sağlık personeline Moderna takviye aşıları yapmaya başladı; Çin'in aşıları konusunda süregelen şüphelerin bir işaretiydi bu da.

BAE: Sen benim sırtımı kaşı, ben de seninkini kaşıyayım

Mayıs 2021'de Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki bir çöl tesisi Sinopharm aşı şişelerini doldurmaya başladı. Khalifa Endüstri Parkı'ndaki operasyon, Çin'in COVID aşı diplomasisinin bir diğer önemli yönünü gösterdi: jab'ların uluslararası erişimini ve güvenilirliğini artırmak için zengin, jeopolitik olarak stratejik bir ülke ile bağlantı.

Çin Devlet Danışmanı ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ve BAE Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, Mart ayında BAE'de üretilen Sinopharm aşısı Hayat-Vax'ı ellerinde tuttular.
Kaynak: REUTERS aracılığıyla WAM/Ders notu

Sorumlu şirket BAE'li Grup 42. Yılda 200 milyon doz üretmeyi hedefleyen "Hayat-Vax" adı altında aşıları üretiyor.

Ağustos ayında, ilk ihracat partisi olarak Filipinler'e 100.000 doz sevk edildi.

Aşı üretimini daha da genişletmek için şu anda Abu Dabi'deki Khalifa Sanayi Bölgesi'nde yaşam bilimleri ve biyoteknoloji Ar-Ge için amaca yönelik bir araştırma ve geliştirme merkezi kurulmaktadır.

BAE, 9 Aralık 2020'de, Çin dışında Çin yapımı bir aşıyı onaylayan ilk ülkeydi. Sinopharm ekip üyeleri, deneme operasyonlarını kolaylaştırmak için ilk aşamada sahadaydı. BAE için belki de en önemlisi, iş açısından Çin, bir ortaklık anlaşması kapsamında Hayat'ın yeniden markalaşmasına izin verdi. BAE, Mısır, Endonezya ve Seyşel Adaları'na aşı göndererek uluslararası etkisini genişletti. Amity Araştırma Merkezi'nde araştırmacı olan Azmal Hussain, "Özellikle iki ülkenin mevcut jeostratejik hedefleri göz önüne alındığında, şu anda bir kazan-kazan durumu var" dedi.


G42 Healthcare CEO'su Ashish Koshy'ye göre, BAE "demografik çeşitliliği ve Faz 3 denemelerini hızlı ve ustalıkla hayata geçirme kapasitesi nedeniyle [Sinopharm için] mükemmel bir ortak" olarak görülüyordu. Sinopharm'ın normal soğuk hava sıcaklıklarında saklanabilen ve nakledilebilen ve teknolojisi birçok başka hastalık için yaygın olarak kullanıldığı için güvenli olduğu kanıtlanmış inaktive bir aşı olarak avantajlarından da bahsetti.

Koshy, "Sinopharm ile ortaklık ve işbirliği ve Çin ile BAE arasındaki ikili düzenlemeler olmadan bunların hiçbiri mümkün olmazdı." dedi. "Ortaklığımızın meyvelerinin şimdi BAE'de ve ötesinde görüldüğü için mutluyuz."

Çin, COVID-19'dan önce ilaç işbirliği için BAE'yi aramıştı. 2018 yılında, Çin Ticaret Odası İlaç ve Sağlık Ürünleri İthalat ve İhracatından bir heyet, önde gelen yerel şirketlerle ekip kurmak amacıyla Abu Dabi Yatırım Ofisini ziyaret etti. Abu Dabi kraliyet ailesiyle yakın bağları olan, şirketin başkanı  bir ulusal güvenlik danışmanı ve ilk Emirlik şeyhi Zayed Al Nahyan'ın oğlu Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan çağrıyı yanıtladı.

Amity Research'ten Hussain, "Çin, tüm Orta Doğu ile ilaç sektörü işbirliğini güçlendirdi ve bunda BAE'nin önemli bir rolü var" dedi. Sinopharm-G42 ortak girişiminin iyi gitmesiyle BAE'nin ilaç sektöründe Çin ile işbirliğini genişletmeye devam edeceğini öne sürdü.

İsrail gibi BAE de Pfizer dozlarını güvence altına almayı başardı. Ancak daha geniş Orta Doğu'da, bazı ülkeler tercih ettikleri aşıları seçme lüksüne sahip değillerdi.

Çin aşılarının görüntüsü de çevrimiçi söylentilerden yararlandı. AstraZeneca darbelerinin ardından yayılan ölüm raporları, Ürdün ve Mısır'da bir yanlış bilgi akışını körükledi. Ayrıca bazı insanların mRNA teknolojisinin "çok yeni" olduğunu düşündükleri için Çin'in geleneksel aşılarını tercih ettiğine dair raporlar da var.

Çin, Rusya ile birlikte bu tür korkuları körüklemekle de suçlandı. Bu yılın başlarında yayınlanan Avrupa Birliği raporunda, iki ülkenin Batı aşıları hakkında endişe uyandırmak ve kendi aşılarını tanıtmak amacıyla "devlet destekli dezenformasyonla" meşgul oldukları iddia edildi. Pekin, bu iddiaların haksız olduğu konusunda ısrar ediyor.

Bazıları, Pekin'in aşı karşılığında bir bedel almakta ısrar ettiğini de iddia ediyor. Diplomatik kaynaklar, bu yılın başlarında Associated Press'e, Çin'in Sincan bölgesindeki azınlıklara yönelik muamelenin incelemesinden uzak kalmadığı takdirde Çin'in Ukrayna'yı arzı durdurmakla tehdit ettiğini söyledi.

Hız mükemmelliğin önüne geçer

Çin'in bütün yaklaşımı, bariz ama çok önemli bir gerçeğe dayanıyor: aşılar için haykıran bir dünyada, ülkeler idealin çok altında bir şeyi kabul etmeye istekliydi. Salgın, hızlı ve kararlı hareket etmenin önemini vurgulamıştı. Bu nedenle birçok ülke, daha etkili bir aşı için aylarca beklemektense yeterli aşıyı hızlı bir şekilde almanın daha iyi olduğu sonucuna varmıştı.

ABD, İsrail ve bazı Avrupa ülkeleri gibi gelişmiş ülkeler, güçlü varyantlara ve zayıflayan antikor raporlarına karşı güçlendirici aşılara başvurduklarından, şimdi büyük bir endişe ortaya çıkıyordu. Korku, dünyanın daha fakir ulusları için daha az doza elde etmekti.

Bazı uzmanlar, daha az zengin ülkelere yardım etmek için daha fazlasını yapmazlarsa, daha zengin ülkelerin kendi ayaklarına kurşun sıkacağını söylüyor. ABD tabanlı düşünce kuruluşu Global Americans'ta halk sağlığı danışmanı olan Ezequiel Carman, "Gelişmekte olan ülkelere yardım etmeyeceklerse, varyantlar nihayetinde gelişmiş ülkelere de geliyor, çünkü virüsün aşılama oranı düşük olan yerlerde mutasyona uğraması muhtemel" dedi.

DSÖ ayrıca Batılı ülkeleri ek aşılardan kaçınmaya ve aşıları en çok ihtiyacı olan yerlere aktif olarak ihraç etmeye çağırıyordu.

Ancak Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, DSÖ'nün çağrısını reddetti. "İkisini de yapabileceğimize inanıyoruz ve güçlendiricileri uygulamak ve dozları ihraç etmek arasında bu seçimi yapmamıza gerek yok" dedi.

Bir kez daha, eğer bir boşluk varsa, birçok ülke o boşluğu doldurmak için Çin'e bakabilir.


Dış İlişkiler Konseyi'nde (CFR) küresel sağlık  alanında kıdemli bir araştırmacı olan Yanzhong Huang, "Delta varyantının şu anda tüm dünyaya yayıldığı ve küresel üretim kapasitesinin bu büyük talebi karşılayamadığı göz önüne alındığında, Çin aşıları da dahil olmak üzere daha fazla aşı için güçlü bir talep olacak" dedi. Çin'in aşı diplomasisini büyük olasılıkla ekonomik emelleri göz önünde bulundurarak ikili sözleşmeler yoluyla sürdüreceğini söyledi.

Endonezya'da, aşılama sonrası sağlık çalışanı ölümlerinin körüklendiği şüphesine rağmen, hükümet Temmuz ayında Çin'den yine 40 milyondan fazla doz kabul etti. Endonezya hükümetiyle sağlık politikası üzerinde çalışan Griffith Üniversitesi'nden Endonezyalı epidemiyolog Dicky Budiman, "Bu salgınla başa çıkmak için, Endonezya'daki büyük bir nüfusa dağıtmak için daha fazla aşıya ihtiyacımız var" dedi.

Nüfusunun %80'inden fazlasını aşılamak için Pfizer ve Moderna aşılarını kullanan Singapur bile Çin aşılarına ısındı; mRNA iğnelerinin yan etkilerinden endişe duyan sakinler Sinovac'ı alabilirler. Ve hükümet başlangıçta Sinovac aşısı olanları "aşılanmış" olarak görmese de, yakın zamanda kararını değiştirdi ve DSÖ'nün acil kullanım listesindeki diğer tüm aşılarla birlikte Sinovac'ı da kabul etti.

Tanıdık hatalar

COVID-19 salgını, düşük ve orta gelirli ülkelerin küresel bir sağlık krizinde ilk kez geride kalmış değil. Soru, Batılı ülkelerin geçmişteki hataları tekrar edip etmediği ve Çin'in avantaj sağlamasına izin verip vermediğidir.

"Size bu noktada önceliğin aşıyı bu ülkedeki vatandaşlara ulaştırmak olduğunu söyleyebilirim ve bunun üzerinde 7/24 çalışıyoruz." Bu 2020'de değil, Ekim 2009'da ABD Sağlık Bakanı Kathleen Sebelius tarafından söylenmişti.

O yıl, H1N1 domuz gribi dünyaya yayıldığında, gelişmiş ekonomiler aşı kaynaklarını sıkı bir şekilde kontrol ettiler. DSÖ eleştireldi ve şöyle dedi: "Bu sınırlı kaynaklardaki aslan payı zengin ülkelere gidecek. Yine zenginliğin avantajını görüyoruz."

Kar amacı gütmeyen bir düşünce kuruluşu olan Küresel Kalkınma Merkezi'nden Anthony McDonnell, COVID-19 pandemisinde "ABD ve diğer gelişmiş ülkeler tamamen aynı hataları yaptı" dedi.

Dış İlişkiler Konseyi'nde (CFR) küresel sağlık ve siber güvenlik alanında kıdemli bir araştırmacı olan David P. Fidler, "Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana, aşı erişimiyle ilgili süregelen sorun, araştırma, geliştirme ve üretim yeteneklerinin Batı'da, gelişmiş ülkelerde yoğunlaştırılmış olmasıdır. "

Bu seferki fark, Çin'in aşılar için Batı'nın hakim olduğu pazara bir takoz sürmesi. Fidler, gelişmekte olan ülkelerin birdenbire “daha ​​önce aşı geliştirmeyen, üretmeyen ve kullanıma sunmayan [Çin gibi] ülkelerden bir pandemi için oluşturulan yeni aşılara erişimi olduğunu” söyledi.

Ekonomik ve siyasi üstünlük için Çin ile yoğun bir savaşa kilitlenmiş olan ABD, kendi imajının bir darbe aldığını ve hasarı geri almaya çalıştığını kabul ediyor gibi görünüyor.

Washington sadece milyonlarca aşı bağışlamıyor. Amerikalı milletvekilleri, çok taraflı DSÖ destekli COVAX girişimi aracılığıyla teslim edilmiş olsalar bile, alıcı ülkelerin tam olarak nereden geldiklerini bilmelerini istiyor.





COVAX'tan yapılan son aşı teslimatlarının çoğunda, teslimat yapan ülkenin bayrağı vardır.
İlk COVAX aşıları Gana'ya 24 Şubat 2021'de ulaştı. (Fotoğraf UNICEF'in izniyle)
ABD'den yapılan bağışlar 28 Temmuz 2021'de Madagaskar'a ulaştı. (Fotoğraf DSÖ Afrika Bölgesi'nin izniyle)

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Haziran ayı sonlarında yaptığı bir oturumda, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partilerin üyeleri, Amerikan bayrağının ülkenin COVAX bağışlarında olması gerektiğini söyledi.

Carman of Global Americans'a göre esasen ABD jeopolitik rakiplerini taklit ediyordu. "ABD'nin yaptığı, tıpkı Çin ve Rusya'nın yaptığı gibi varlığını göstermektir." "Daha fazla ülke bu pazarlamayı taklit ederse, bunun COVAX'ın [uluslararası] ruhunu kıracağı" konusunda uyarılarda bulundu.

Çin'in kazanımları ve sınırları

Çin kendini iyi bir küresel vatandaş olarak gösterdi, ancak aşı diplomasisinde stratejik kazanımlar gördüğüne şüphe yok. Çarpıcı bir örnek, dört AB ülkesini sınırlayan ancak bloğun bir parçası olmayan batı Balkan ülkesi Sırbistan'da. Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç Temmuz ayında Çin ile aşı üretimi konusunda işbirliğini kutlayan bir törende yaptığı konuşmada, "Bu, Sırbistan için olduğu kadar tüm bölge için de son derece önemli bir gün çünkü aşıyı burada, daha yakında bulacağız." dedi.

Sırbistan, 2021 yılı sonuna kadar yılda 24 milyon doz Sinopharm aşısının yerli üretimine başlamayı planlıyor. Plan, aşıyı komşu ülkelere ihraç etmek ve bir aşı merkezi olarak etkisini güçlendirmek. BAE'de olduğu gibi, Çin hükümeti ve şirketleri önemli bir destek verdi. Mart ayında, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Branislav Nedimoviç hükümetin yalnızca araziyi sağladığını, ancak herhangi bir sübvansiyon ödemeyeceğini söyledi.

Airfinity'ye göre, Sırbistan'ın Ağustos ayına kadar aldığı tüm aşıların yaklaşık %50'si Çin'den gelirken, AB'den yapılan sevkiyatlar aşıların yaklaşık %40'ını oluşturuyor. Daha önce Çin, sadece beş gün içinde kurulan "FireEye" adlı bir koronavirüs test laboratuvarı için Sırbistan'a son teknoloji ekipman ve uzmanlar gönderdi.

Çin'in dikkati, Sırbistan'ın jeopolitik bir kavşaktaki konumunu yansıtıyor. AB'ye katılmaya aday, ancak hak grupları ve diğerleri, hükümetin yolsuzluk ve otoriterlik konusundaki siciline saldırdı. Çin böyle bir eleştiri yapmayacaktır.


Hükümet destekçileri, Mayıs 2020'de resmedilen, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in pankartını taşıyorlar.
Kaynak: Reuters

Mart 2020'de Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Belgrad'da Çin'den bir tıbbi destek ekibini karşılarken Çin bayrağını öptü. Vucic ise Avrupa dayanışmasını "kağıt üzerinde bir peri masalı" olarak nitelendirdi ve AB'nin kişisel koruyucu ekipmanlara yönelik ihracat kısıtlamalarını patlattı.

London School of Economics and Political Science araştırmacılarından Vuk Vuksanoviç, "Sırbistan'ın hâlâ AB'ye katılmak istediği, ancak onay statüsünün dondurulduğu göz önüne alındığında, Sırbistan'ın Çin ile daha fazla işbirliğini sürdürmesi muhtemel" dedi.

Sırbistan ve AB arasındaki gerilim, tıpkı Pekin'in Meksika'da ABD'ye yakın bir yer bulması gibi, Avrupa'nın kapısında bir açıklık yarattı. Aynı şekilde Çin, Asya ve Orta Doğu'daki kilit ülkelerde jeopolitik puanlar kazandı.

Batılı ülkeler aşıları istiflemeye yönelik yaygın eleştirileri görmezden geldiler, ancak Çin'in uluslararası aşı erişiminin daha geniş stratejik sonuçlarına çok az ilgi gösterdikleri görülüyor. Pekin'in oynadığı kumara daha uzun ve daha geniş bir açıdan bakmayı başaramazlarsa, küresel iyi niyetten fazlasını kaybettiklerini görebilirler.

Nikkei Asia'nın Notu: Bu, Çin'in küresel sağlık tedarik zincirindeki aşı stratejisini, yeteneklerini ve rolünü ve bir sonraki pandemi hazırlıklarına nasıl uyduğunu araştıran bir dizinin ilk bölümüdür.

12 Ekim 2021, Nikkei Asia

Seçkin Deniz, 22.10.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı