3 Aralık 2019 Salı

SA8178/SD1553: Çin'in Kemer ve Yol Girişimi Daha Fazla Ekonomik ve Politik Güç Elde Etme Çabasıdır

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Arthur J. Gosnell Rochester Teknoloji Enstitüsü Ekonomi Profesörü Amitrajeet A. Batabyal'a aittir ve Çin'in küresel yatırım projesi olan Kemer ve Yol Girişimi'ne odaklanarak, Çin'in bu girişimle neyi amaçladığını çözümlemeye çalışmaktadır. Yazara göre, ticaret, enerji güvenliği ve Kobalt Çin'in temel stratejilerini belirleyen unsurlar; Çin açık bir hükümranlık peşinde. Sağ görüşlü iki eski siyasi lider, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve eski İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, Madrid'de üniversite öğrencilerinin katılımıyla Kasım 2019'da düzenlenen bir forumda  Avrupa'nın çöküşe doğru gittiğini savunarak demokratik ve muhafazakar siyasi partilere "artık izlemeyi bırakarak hareket geçmeleri" çağrısında bulunmuşlardı. "Yüzyıllar boyunca, dünya ekseni Batı'dan geçse de bugün Doğu'ya kaydı." diyen Sarkozy, dünyada yaşayan 7 milyardan fazla insanının sadece 800 milyonunun Avrupa'da bulunduğuna, demografik sebeplerle Avrupa'nın artık dünyanın "merkezi" olmadığına vurgu yapmıştı; bu kaçınılmaz olanın gerçekleştiğine dair kaçınılmaz bir itiraftı. Ekonomi profesörü Amitrajeet A. Batabyal'ın 2000'li yılların başından beri bilinen bu açık gerçek karşısında, "Çin’in neyi hedeflediğini kimse kesin olarak bilmiyor." demesi trajediden ziyade komedidir ve bir dikkat dağıtma çabasından başka bir şey değildir. Analizinin başlığını "Çin'in Kemer ve Yol Girişimi Daha Fazla Ekonomik ve Politik Güç Elde Etme Çabasıdır" olarak anlamlandıran bizzat kendisidir ve yazarın yaşadığı bu çelişki, 1215'ten itibaren İngiltere'den başlayarak egemenlik sahasını bütün yerküreye genişleten ve değerleri, insana ve toplumlara ait inançları yok etme çabası ile birlikte dünyayı savaşlara, teröre, ayaklanmalara ve askerî darbelere mahkum ederek yöneten Masonik-Satanist merkezin Batı'dan Doğu'ya taşındığının saklanması anlamına gelmektedir. Çin diye bir şey yoktur; tıpkı Amerika Birleşik Devletleri ya da Rusya ya da Avrupa Birliği gibi bir şey olmadığı gibi; güçlendirdikleri ve kullanabileceklerine inandıkları ülkeleri daha da güçlü hale getirip insanlığa zulmeden Masonik-Satanist Çete vardır. İngiltere, Fransa'dan sonra ABD'ye konumlanan bu şeytani güç, dünyayı gelecek yüzyıllarda da yönetebilmenin alt yapısını mason doluğu kesin olan Mao'nun atiest-satanist Çin'i üzerinden yeniden inşâ etmektedir. Türkiye, Çin'in vahşi genişlemesine karşı çok uzak bir geleceği de çerçeveleyecek büyük bir strateji belirlemekte geç kalmamalıdır.
Seçkin Deniz, 03.12.2019

China’s worldwide investment project is a push for more economic and political power

Antik İpek Yolu'ndan ilham alan Çin, ülkenin dünyadaki güç alanını nasıl genişlettiği konusunda endişe artırıcı çok sayıda uluslararası kalkınma projesine yatırım yapıyor.

İlk olarak 2013 yılında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından ilan edilen “Kemer ve Yol Girişimi” ile Çin 130'dan fazla ülkede ve 30 uluslararası organizasyonda ekonomik kalkınma ve ulaştırmaya yatırım yapmayı planlıyor. Projeler Asya'da farklılaşmakla birlikte, Afrika, Karayipler, Avrupa ve Güney Amerika'daki alanları içermektedir.



Kemer ve Yol Girişimi, 1 trilyon ABD dolarından fazla tahmini maliyetle, insanlık tarihinin en iddialı altyapı projesi olabilir. Ülke, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2049 yılına kadar bu projenin tamamlanacağını umuyor. Özellikle Çin’le ilgili uluslararası ekonomi araştırmam, Pekin’in bu yatırımların nasıl sonuçlanacağına ilişkin hem ekonomik hem de politik planları olduğunu gösteriyor.

Çin'in Kemer ve Yol Girişimi'ndeki müttefikleri
Dünyanın her yerinde birçok ülke, Çin'in ekonomik ve politik kalkınma çabalarıyla el ele vermek ve işbirliği yapmak için anlaşmalar imzaladılar.

Ekonomik etkiler


Hızla büyüyen bir Çin, enerjiye güvenilir erişime ihtiyaç duyuyor. Kemer ve Yol Girişimi, petrol ve doğal gaz bakımından zengin Orta Asya'daki boru hattı inşaatı ve diğer yapı projelerini içermektedir.


Çin ayrıca, yüksek kapasiteli bataryalarda önemli bir bileşen olan güvenilir kobalt kaynaklarına ihtiyaç duyduğu diğer yüksek teknoloji ekipmanlarının yanı sıra elektrikli otomobillerde küresel üretime hâkim olma iddiasında. Dünyadaki Kobolt arzının yarısından fazlası Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden geliyor. Çin'in oradaki yatırımları, Çin üretimi için bu çok önemli unsurun güvenliğini sağlamaktadır.


Analistler ve akademisyenler, bu ve diğer hareketleri ekonomik egemenliğe neden olduğu için eleştirdiler, ülkenin parasını almanın, kesin bir ölüme yol açan kısa bir ferahlık sağlayan “zehirli bir kadeh”ten içmek gibi bir şey olduğunu iddia ettiler.


Örneğin Sri Lanka, Hambantota limanının geliştirilmesi için borçlandığı Çin'e ödeme yapamadığı için temerrüde düştü ve Çin hükümetine 99 yıl boyunca limanın kontrolünü vermek zorunda kaldı.


Pakistan'ın Gwadar limanındaki Çin yatırımları Pakistan'ı Çin'e 10 milyar dolardan fazla borçlandırdı.



Nisan 2019'da Pekin'deki Çin Kemer ve Yol Forumu'na çeşitli dünya liderleri katıldı. 
Jason Lee / Pool Photo AP

Politik kazançlar


Bu ülkeler Çin ekonomisine daha yakından bağlı olduklarından, ülkenin motivasyonları hakkında bazı endişelere yol açan siyasi çabaların içeriğine de giriyorlar. Donanma analistleri, Çin’in Asya’daki limanların kontrolünü (Hambantota, Sri Lanka ve Pakistan’ın Gwadar’ı dahil) Asya’nın çoğuna hükmedebileceği bir “inci dizisi” kurma çabası olarak nitelendirdiler.


Malezya Başbakanı Mahathir Mohamad, Çin'in yeni bir sömürge gücüne dönüştüğü konusunda uyarılarda bulundu.


ABD, Çin genişlemesini güvenlik kaygısı olarak görüyor ve Hindistan’ı Batı’ya özgü bir demokrasi ve toplumun Asya’da başarılı olabileceğinin güçlü bir örneği olarak görmeye çağırdı. Ayrıca ABD, Çin'in büyüyen gücüne rakip olacak büyük bir kalkınma çabası için Avustralya, Hindistan ve Japonya ile çalışmayı teklif etti.


Avrupa Birliği, Çin'in politik niyetlerinden de emin değil. Üyelerinin bazıları ayrı ayrı Kuşak ve Yol Girişimi'ne katıldı, ancak diğerleri Çin planlarının çevresel ve sosyal sürdürülebilirliği görmezden geldiğini ve teklif sürecinin halka yeterince açık olmadığına dair endişelerini dile getirdi. Avrupa'da Çin’in Avrupa’yı politik olarak bölmek istediği konusunda bazı genel endişeler var .


Son raporlar, Çin'in Kemer ve Yol Girişimi'ne yaptığı yatırımların - ve Çin finansmanına uluslararası ilginin - yavaşladığını gösteriyor. Kısmî, tahminler ve analizler bir yana, ABD’yle rekabetinde kendi tarafını güçlendirmek dışında, Çin’in neyi hedeflediğini kimse kesin olarak bilmiyor.


Amitrajeet A. Batabyal, Arthur J. Gosnell, 17 Ekim, 2019, The Conversation

(Amitrajeet A. Batabyal, Arthur J. Gosnell Rochester Teknoloji Enstitüsü Ekonomi Profesörüdür.)


(Açıklama: Amitrajeet A. Batabyal, bu makaleden faydalanabilecek hiçbir şirket veya kuruluştan fon almamaktadır, bu konuda istişarede bulunmamakta veya kendi paylarını almamakta veya kendi paylarını almamakta ve akademik görevlendirmelerinin ötesinde herhangi bir ilişki olmadığını açıklamamıştır.)




Seçkin Deniz, 03
.12.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı