13 Mayıs 2019 Pazartesi

SA7666/KY74-SA2: İnançlara Saygı ve Tahammül

"Toplumsal olarak düzelme, siyasetçiden halka değil, halktan siyasetçiye giderse sağlanır."


Öğrencilik zamanlarımda bir Amerikan restoranında garsonluk yapıyordum. Ramazan ayı geldiğinde yorulmayayım ve yemeklerin içinde bulunmayayım diye beni ön resepsiyona gönderiyorlar, unutup yanımda ağızlarına bir şey atınca özür diliyorlardı.

Mesai sonunda domuzla en ufak temasta bulunmaması için bana ayrı yerde, ayrı ekipmanlarla yemek pişiyordu.Türklere karşı anlam veremediğim kadar nefret duyan Macar asıllı bir ahçı, bana yapılan yemeğe kasten domuz karıştırırken yakalanınca işten atılmıştı.

Çalıştığım yer akşam yemeği ağırlıklı bir restoran olduğundan benim için iftar vakti, çalışma arkadaşlarım için en yoğun zaman dilimiydi. Ben küçük bir şey atıştırıp işe dönmeye çalışsam da, ısrarla mola süremin 1 saat olduğu söyleniyor, bunun benim hakkım olduğu belirtiliyordu.

Şimdi ister kuralcılıktan deyin, ister saygılarından. Evet devletleri dışarıda Müslüman ülkelerini ateşe atıyor, ama halkı içeride saygı ve tahammül gösteriyor. Bir ülkeyi güçlü kılan tam da bu, halkın birbirine ve tercihlere olan saygısı ve tahammülüdür.

Bırakın kim su içmek istiyorsa içsin. Allah'çılık oynamak kimsenin haddine değil. Ama diğer yandan tutana da en az şu ABD’liler kadar da saygı göstermeyi bilelim. Toplumsal olarak düzelme, siyasetçiden halka değil, halktan siyasetçiye giderse sağlanır.

Bu da ilginç bir anektod olduğundan aktarayım. 

Bu ahçının kovulmaması için uğraştım ama, “Müslüman müşterilere de aynısını yapmayacağına emin olamayız” denilmişti. 

Çünkü özellikle servis sektöründe dini tercihlere kasti bir sabotaj hukuki olarak bir bedele de mal olabiliyor.


Safvan Allahverdi, 13.05.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Medya, Basın, Haber-Analiz
Safvan Allahverdi Yazıları



Sonsuz Ark'ın Notu: Bu Çalışma Safvan Allahverdi Beyefendi'nin 10.05.2019 tarihli Twitter floodu temel alınarak hazırlanmıştır; çalışmasını bizimle paylaştığı için Safvan Beyefendi'ye teşekkür ederiz. Seçkin Deniz, 13.05.2019




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı