7 Kasım 2018 Çarşamba

SA7088/ÇY11-HK51: İnternetten Dünyaya Patoloji Öğretiyor



Pembe Oltulu, bilginin elektronik ortamda paylaşıldığı günümüzde sosyal medyayı etkili kullanarak dünyaca ünlü The Pathologist dergisinin patoloji alanında etkili 100 ismi (The Pathologist’s Power List 2018) arasına giren tek Türk. 5 yıl önce sosyal medya platformları üzerinden, uzmanlık alanındaki bilgileri dünyadaki doktorlarla paylaşmaya başlayan Oltulu, Twitter’da da oldukça aktif. Uluslararası eğitim gruplarında uzun mesai harcayan Oltulu’nun başarısı tesadüf değil. Patolojiye dair her türlü güncel bilgileri paylaştıkları sosyal medya gruplarında tecrübeli akademisyenlerin canlı yayınları ile araştırmacılar eş zamanlı olarak güncel bilgiye erişme imkânı buluyor. 

Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesini dereceyle bitirdikten sonra Maraş, Van, Konya gibi farklı illerde patoloji uzmanlığı görevinde bulunan şimdi ise Doktor Öğretim Üyesi olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinde görev alan Pembe Oltulu ile patoloji alanında nasıl etkili olduğunu, ne tür faaliyetlerde bulunduğunu konuştuk.

Patoloji alanında etkili bir isimsiniz artık. Patologların ne iş yaptığı aslında çoğu kişi tarafından bilinmez. Ne iş yapar patologlar?

Geçenlerde bir bilim festivali yaptık orada pek çok kişiye “patoloji genel anlamda nedir” diye sorduğumda aldığım cevap, “Doku örneğinden alınan rapora göre tedavi verilmesi” şeklindeydi. Patolojinin ne olduğu bilinirken, patologlar pek tanınmıyor. Biz uzman hekimleriz. Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra uzmanlık eğitimi alıyoruz. Daha sonra hastalıkların tanı kısmında rol alıyoruz. Patoloji geniş bir bilim dalı. Tanı metotları, hastalıklarla ilgili güncellemeler, sınıflamalar sürekli değişiyor. Her gün her saniye güncel bilgiler ortaya çıkıyor. Dolayısıyla patoloji alanında eğitim, kendini geliştirme ve güncelleme her şeyin önünde geliyor. Patoloji hastalık bilimi demek. Pratik uygulamada hastalardan gelen doku örneklerine siz bir tanı koyarsınız, hastanın bundan sonraki tedavisi ona göre şekillenir. Patoloji bu alanda çalışır ya da hastalıkların tanı yöntemleriyle ilgilenir. Patoloji geniş alanda hizmet veren bir bilim dalı. Ben ağırlıklı olarak dermatopatoloji yani deri vakalarına, kemik iliği vakalarına ve genel patoloji vakalarına bakıyorum. Sadece hekim değilim aynı zamanda Meram Tıp Fakültesinde hocayım. Patoloji pratiklerinin yanında hastalara patoloji raporları veriyoruz. Yani hastaların parçalarına rapor veriyor, tanı koyuyoruz. Eğitimci tarafımızda Tıp Fakültesi Diş hekimliği, Fizyoterapi öğrencilerine patoloji dersleri veriyoruz. Diğer bir taraftan bilimsel araştırma yapıyoruz.

BİLGİYİ  YAYGINLAŞTIRIYORUZ

Hangi alanda etkili isim olarak seçildiniz? Sizi etkili kılan neydi?

Dünya patolojisine eğitim alanında sağladığım katkı sayesinde etkili 100 isim arasına girdim. Dergi beni patologlara rol model olarak da yazdı. Bu 100 kişinin içinde patolojinin çok çeşitli alanlarında etki gösteren çok kıymetli hocalar var. Eğitimin dünyanın her yerinde eşit olmadığı gerçeğini kabulle yola çıkarak tecrübeli hocaların bilgilerini paylaşabileceği ortamlarda bilgiyi yaygınlaştırıyoruz. Bunu bir ekip olarak yapıyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinden Hindistan’dan İspanya’dan Amerika’dan 5-6 kişilik bir ekip oluşturduk. Ekip gönüllü olarak çalışıyor. Bu faaliyetlerin faydalı olduğunun bir göstergesi aldığımız yüzlerce mesaj. Geri bildirimler olumlu oluyor. Bu çıktıları dergi de göz önünde bulundurmuş olacak ki bu listeye dâhil olduk. Patolojinin geniş bir bilim dalı olması eğitim faaliyetlerinin son derece aktif olmasını sağlıyor. 5 yıl önce interneti kullanarak akademik alanda neler yaparım, öğrenirim diye araştırırken bilgilerin böyle gruplar üzerinden paylaşıldığını gördüm. İnsanlar sosyal medya üzerinden gruplar oluşturarak bilgi akışını sağlıyorlardı. Kendimi geliştirmek adına bu hesap ve grupları takip etmeye başladım. Ama burada paylaşım yapmadan önce sizin bilgileri doğrulamanız gerekiyor. Bunları yavaş yavaş öğrendim. Uluslararası arenada tanıştığım arkadaşlarımla gruplar kurduk, bir kısmına da dâhil edildim. Gönüllü olarak çalışmaya başladık. Büyük bir emek ve zaman sarf ediyorsunuz. Boş vakitlerinizi bununla değerlendiriyorsunuz. Gece geç saatlere kadar mesai harcıyorsunuz.

Eğitim grupları ne zaman kuruldu? Grup kapasitesi ve içeriği ne?

5 yıl önce başlayan bu çalışmalar, artarak devam etti. Patoloji camiası olarak sosyal medyayı tamamen mesleki amaçla kullanıyoruz. Makale ve vaka paylaşımları, vaka danışmanlıkları gibi her türlü güncel tanı metotları ile ilgili bilgiye anında ulaşma imkânı sağlıyoruz. Dünyanın en önemli üniversitelerinin, en önemli hocalarının tecrübelerinden paylaştıkları bilgilere anında ulaşabiliyorsunuz. Bunu sadece kendimiz öğrenmekle kalmayıp, dünyanın diğer tarafından kişilerle de paylaşmayı amaçladık. Bunu insanların daha çok kullandığı Facebook üzerinden yaptık. Kapalı eğitim grupları oluşturduk. Grupların sayısı 10 bin, 40 bin, 50 bin olarak değişiyor. Asya, Avrupa, Myanmar, Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya gibi farklı ülkelerden patologların oluşturduğu eğitim gruplarında bunları paylaşıp yaygınlaştırdık. Bu grupları arkadaşlarımızla beraber kurduğumuz için beni de birçoğunda yönetici ya da moderatör yaptılar. Gruplarımız kapalı. Genelde patologları dâhil etmeye çalışıyoruz ama ilgi gördüğü için, öğrenmek istiyorlar diye bazı hekim arkadaşlarımızı ve öğrencilerimizi de dâhil ettiğimiz oluyor. Patoloji ile ilgili konular tıp 3. sınıfta öğrenilmeye başlıyor. Ağırlık pataloglar olmak üzere patoloji uzmanlık öğrencileri, asistanlar, uzmanlar, akademisyenler, bu alanda kitap yazmış kişilerin oluşturduğu eğitim gruplarının birçoğu İngilizce dilinde yayın yapıyor.

CANLI YAYINDA VAK'A İNCELEMESİ

Ne tür yararları oluyor bu bilgi paylaşımlarının?

Mesela geçenlerde bir hocamız mikroskobuna ayarladığı telefonu ile oradaki görüntülerle ilgili bilgileri Youtube canlı yayını ile grup üyelerine anlattı. Bu tarz canlı yayınların duyuruları Twitter’dan yapılıyor. Mesleki alanda Twitter’ı aktif olarak kullanıyorum. Bir toplantı düzenleniyorsa 2 hafta önceden toplantıyı duyuruyoruz. Belki bir sürü para harcayıp, konaklama sıkıntılarıyla karşılaşacağımız toplantıya, oturduğumuz yerden internet bağlantısı sayesinde dâhil oluyoruz. Herkes bulunduğu yerden bu faaliyetlere katılım sağlayabiliyor. Bilgi üretildiği an her yerde öğrenilmiş oluyor böylece. Diyelim Amerika’da bir konferans yapılıyor, orada paylaşılan güncel bir bilgi herkes tarafından anında öğrenilebiliyor. Patoloji tanı metotlarının çok güncellendiği bir alan. Bizim bunlardan haberimizin olması lazım. Çünkü hastamıza güncel bir Patoloji raporu yazabilmeliyiz. Onun da güncel bir tedavi alabilmesi lazım. Bu onun hayatını ilgilendiriyor. Uluslararası eğitim grupları diğer ülkelerde kurulmuş. Amerika ve Hindistan kaynaklı genelde. Patoloji Dernekleri Federasyonu ile biz de bir sosyal medya komisyonu kurduk. Türk patologlar olarak eğitim faaliyetlerine burada devam ediyoruz. Biz de kendi gruplarımızı artırmaya çalışıyoruz.

***

BENİ DE ÇEVREMİ DE MOTİVE ETTİ

Listeye girdiğinizden nasıl haberdar oldunuz?

Dergi 2018’de patoloji alanında etkin yüz ismi yayınlayacağını duyuruyordu. Ben de merak ediyordum. Ama benim ismimin listede yer alacağı aklımın ucundan bile geçmiyordu. Çünkü kolay bir şey değil o listede yer alabilmek. Bana bir gün derginin editöründen bir mail geldi. “Çok güzel bir iş başardınız, finalist oldunuz” diye. Çok şaşırdım, sevindim ama herhalde oylama yapılacak muhtemelen o listeye giremem diye düşündüm. Daha sonra dergi yayınlandı. Bir arkadaşım aracılığıyla listeye girdiğimden haberdar oldum. Sevincimi kiminle paylaşacağımı bilemedim. Meğer arkadaşlarımızın önerisiyle isimlerimiz belirlenmiş ve oylama yapılmış. Oylama sonrası bize mail gönderilmiş. Tabi bu çok gurur verici. Kendim ve ülkem adına mutlu oldum. Ülkemi temsil eden tek Türk patoloğum. Bu başarı hem beni hem de çevremi motive etti. Aileme de zaman ayırmak zorundayım, 4 tane çocuğum var. Bir yanda öğrencilerim var, diğer yandan hastalarıma tanı koyuyorum. Bir de bilimsel faaliyetlerde bulunuyorum. 5 yıldır içinde olduğum bu gönüllü çalışmanın sonunda böyle bir şey içinde yer alabilmek mutluluk verici. Öğrencilerimi, meslektaşlarımı motive etti.

Türkiye’de patoloji ne durumda?

Türkiye, patolojide dünyanın gerisinde değil. Bire bir gidiyoruz diyebilirim. Hem yurt içinde, hem yurt dışında bu alanda çok önemli hocalarımız, bilim insanları var. Dünyanın en önemli merkezlerinde gerçekleştirilen en güncel tanı metotlarının tamamı ülkemizde yapılıyor. Dünyanın en özel merkeziyle hemen hemen eşit konumda diyebilirim. Bu tarz çalışmalar çok özen gerektiriyor. Ailem, halkımız bana çok destek oldu. Çok mesaj aldım. Bölüm başkanımız, dekanımız ve rektörümüz başta olmak üzere çalışmalarımızı destekleyen herkese çok teşekkür ederim.


Halime Kirazlı, 07.11.2018, Sonsuz Ark, Çırak Yazar, Özel Dosyalar
Özel Dosyalar

Halime Kirazlı Yazıları




Sonsuz Ark'ın Notu: Halime Kirazlı Hanımefendi'ye çalışmalarını bizimle paylaştığı için teşekkür ederiz. Seçkin Deniz, 20.08.2018

İlk yayınlandığı yer: Gerçek Hayat





Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı