10 Eylül 2018 Pazartesi

SA6797/KY1-CÇ539: Kaygı

"Antik kaygılar edinmeli insan ve insanlık, olmanın, diri kalmanın nasılını ve niçinini duyumsatan kaygılar."


İnsanlık hiç olmadığı kadar acıların, kıyımların, yıkımların koynunda bilinçsizce varlığını sürdürmenin telaşı içinde. Yapay bir telaş. Kurtuluşa, sükûna, felaha çıkarıcı bir telaş değil. 

Günübirlik kaygıların cenderesinde olduğunun ayrımında bile değil çağcıl insan. Öldürücü, soldurucu, bozguncu ayartıcıların kendisine uzattığı havucun peşinde koşan bir canlı derekesine düştüğünün, düşürüldüğünün ayrımında değil. Niceliğin egemenliği altında nefes almakta zorlandığını anlamaktan uzak. Bedensel gereksinimlerinin asli olarak kabul ettirildiği bir yaşam biçimini sürdürmenin kaygısı, telaşı içinde bir ot mesabesinde yaşamını sürdürmekte beis görmemekte. Bu görmezliğin ayartıcıların efsunlu edimlerinin bir sonucu olduğunu akledecek bilinçlilikten uzak. 

Bilinci köreltilmiş insan niçin yaşadığının,  niçin var olduğunun sorgusunu elbet yapmayacaktır, yapamayacaktır, bu olanak elinden alınmıştır insanın, insanlığın. Elbet varlık ve varoluş kaygısı duymayacaktır. Niceliğin egemenliği insanı köreltmiştir. Olmazsa olmaz kaygısını elinden almıştır. 

Yeni bir uygarlık kurma düşüncesi, tüm varlıktan sorumlu olduğu bilincini kazandıran ve sürdüren bir kaygıyla soluk alması gerektiğinin ayrımında olmayan insanlık için eseflenmek anlamsızdır. Hakikate doğru yol almayı ıskalamaktır. Diriliş erleri, hakikat yolcuları antik kaygılar icat etmeli. Antik kaygıları olmalı insanın ve insanlığın. Solmaz-pörsümez-eskimez kaygılar. İnsanı insan yapan hasletlerin her dem diri kalmasını sağlayıcı antik kaygılar gerek. Bu kaygılar ruhunu kanatmalı insanın, insanlığın. Ruhunu kanatmalı ve kanatlandırmalı insanı yeniden. Yeniden kendisi ve kendisi olmayan her şeyden sorumlu olduğunu duyumsatan ve bunu gerçekleştirmek için eyleme çağıran antik kaygılar edinmeli insan.

Antik kaygılar gerek insan ve insanlık için. Günübirliğin, niceliğin öldüren, solduran sultasından kurtulması için. Yıkımların, kıyımların, ifsadın çukurunda debelenen insana, etten kemikten insana, insanlığa varlığının anlamını duyumsatan kaygılar.

Antik kaygılar edinmeli insan ve insanlık, olmanın, diri kalmanın nasılını ve niçinini duyumsatan kaygılar.

Akreplerin, zehirli örümceklerin, yılanların, çıyanların, sırtlanların yolu üstüne kurdukları tuzakları, handikapları bir çırpıda aştıracak doğal antik kaygılar. Niceliğin egemen olduğu bu teneke çağın değerlerinin geçicilikten öte bir anlam taşımadığını duyumsatacak, gösterecek ve onları alaşağı etmeyi sağlayıcı bilgi ve becerileri kazandıracak antik kaygılar.

Teneke uygarlığın insanı sarıp sarmaladığı bencilliği, vurdumduymazlığı yerle bir edecek, varlığın, varoluşun ve zamanın yeniden bir tanımını yapacak ve o tanım üzerine inşa edilecek bir uygarlığın, eşyayı, nesneleri değil insanı, etten kemikten insanı, canı-canları önceleyecek bir uygarlığın neşvünema bulmasını sağlayacak antik kaygılar.



Cemal Çalık, 10.09.2018,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı