11 Ağustos 2018 Cumartesi

SA6641/SD1091: Brookings Enstitüsü: Bankacılık Düzenlemeleri, Marihuana Endüstrisi, Bankalar ve Kolluk Kuvvetleri İçin Karışıklık Yaratıyor

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin Brookings Enstitüsü Ekonomik Çalışmalar Politika Direktörü Aaron Klein'a aittir ve yasal esrar satışından elde edilen gelirlerin bankalara yatırılması sonrası bankaların ABD hazinesine bildirimde bulunma zorunluluğu getiren yasal düzenlemeleri ilginç gerekçelerle eleştirmektedir; dikkatle okunması gereken bu analiz, ABD'nin küresel bazda düşünce kuruluşu olarak faaliyet gösteren ünlü kuruluşlarının nelerle uğraştığını anlamanızı sağlayacaktır. Özet olarak insan sağlığına zararlı olan esrarın ABD'de yasalaştırılması sonrası elde edilen gelirlerin paylaşılması hususunda problemler yaşanmaktadır, diyebiliriz.
Seçkin Deniz, 11.08.2018

Banking regulations create mess for marijuana industry, banks, and law enforcement

Oregon'da ve tıbbi ya da eğlendirici/dinlendirici esrarın yasal olduğu diğer eyaletlerde, dispanser sahiplerinin, bankaların onlarla iş yapma konusundaki isteksizliği de dahil olmak üzere bir dizi operasyonel engelle karşılaşmaya devam ettikleri bir sır değil. Mülk sahipleri, kazançlı işletmelerin nakit olarak işletilmesindeki güvenlik riskleri hakkında haklı olarak şikayette bulunurlar; çalışanların, diğer işlerin ve hatta vergilerinin lojistik engellerinden bahsetmezler.


Bu karışıklığı çözmek için yapılan tartışmaların çoğu, esrarla ilgili işletmeleri etkileyen düzenlemelere odaklandı. Bu, sorunun önemli bir kaynağını özetliyor: bankalara yönelik kara para aklama düzenlemesi. Çözülmeyen banka düzenlemeleri neredeyse herkese zarar veriyor: federal hükümet, eyalet hükümetleri, bankalar ve esrar şirketleri ile etkileşim halinde olan diğer işletmeler. Banka düzenleyicileri, Hazine Dairesi ve Kongre sadece bariz olanı kabul ettirme cesaretine sahip olsaydı basit bir çözüm vardı: Devlet lisanslı esrar işletmelerini bulmak için kara para aklama kurallarına ihtiyacımız yok.

Bankaları yasal yollarla çalışmaktan caydıran federal düzenlemelerin karmaşık ağı, federal hükümetin, bankaların ve finans şirketlerinin federal müfettişlerin suçlu işletmeleri tespit etmesine ve açığa çıkarmasına yardımcı olan “şüpheli faaliyet raporları” yazmasını istemesiyle başlar. Ancak devlet lisanslı marihuana dispanserlerine gelince, bu raporlar mantıklı geliyor. Bu raporların amacı, kolluk kuvvetlerinin suç faaliyetlerini tanımlamasına yardımcı olmak ve suç işlemlerinin liderlerini yakalamak için parayı takip edebilmektir. Federal hükümet Oregon'un marihuana ile ilgili işlerini bulmak istiyorsa, çok daha verimli ve daha az maliyetli bir yol var: Google Maps (Haritalar)


Arka planda federal hükümet banka gereksinimleri konusunda çok net olmuştur. Bankalar, rapor yazdıkları ve ağır bir yönetmelikle uyumlu oldukları sürece esrar işletmeleriyle çalışabilirler. Hazine Bakanlığı rehberliği, bankaların hala esrarla ilgili faaliyetlerin yasallaştırıldığı eyaletlerde bile şüpheli faaliyet raporları göndermeye zorunlu olduklarını belirtmektedir. Ulusal olarak, 360'dan fazla banka ve kredi birliği, marihuana ile ilgili işletmelerle çalışıyor ve ayda 2 binden fazla şüpheli etkinlik raporu yayınlıyor (bu rakam geçen yıl ikiye katlandı).


Bankaların yükümlü olduğu yasal gereklilikler bu raporlardan daha fazlasını gerektirmektedir. Bankaların “yasadışı faaliyetlerden elde edilen” para yatırıldığında rapor yazmaları (ihbarda bulunmaları) gerekmektedir. Bu mantık doğrultusunda bankalar, bir eyaletteki esrar şirketleri devletin banka hesabına gelir vergilerini yatırdığı zaman da bir rapor göndermelidir. Sonra ortaya tuhaf bir sonuç çıkıyor: Sam Amca'ya Oregon Eyalet hükümeninin muhtemel bir para aklayıcı olduğunu ihbar eden bankalar. Bir eyalet hükümetini para aklayıcı olarak değerlendirmek mantıklı değil, bankalar için ABD Hazinesi'ne rapor verenlerin Colorado, Washington, Oregon, Alaska, Kaliforniya, Massachusetts, Maine ve Nevada'nın esrar satışından yararlanmalarının sebebi yoktur. Seçmenler ve eyalet milletvekilleri tam olarak bunu yapmamışlardı, bu sır onların planıydı.


Bu tavşan deliğine inerken, yönetmelikler teknik olarak bankaların yasadışı yollardan elde edilen fonları içeren her türlü işlemi rapor etmelerini şart koşuyor. Oregon, marihuana ile ilgili geliri için ayrı bir hesap oluşturmazsa, devlet kontrollerinin her birinin ayrı bir şüpheli etkinlik raporu gerektirip gerektirmediği kontrol edilecektir.. Devlet lisanslı esrar ya da esrar şirketleri tarafından yapılan her bir işlemle ilgili günlük raporlar sunmanın bankalar için bir katma değeri yoktur. Ancak, bir banka uyum görevlisi olmanız halinde dosyalamada başarısızlıkla sonuçlanacak olası cezalardan ve cezai suçlamalardan korktuğunuzu ve Başsavcı Jeff Sessions'a baktığınızı düşünün. Hükümetin kucağında sürekli olarak evrak ve dosya dökümü yapmak için mantıklı bir sebep olmasa bile, yapılması gereken rasyonel bir şey olabilir.


Sonuç, bu raporlar, yakalanması gereken kötü adamlar dışında herkes için kötü bir haber. Bankalar daha şüpheli faaliyet raporları yayınlamaya devam ettikçe federal kolluk görevlilerinin gözden geçirecek daha fazla dosyası olacak. Federal müfettişler samanlıkta iğneler arıyorlar, bankalar daha fazla saman dökmeye devam ediyorlar.


Bu arada bankalar diğer potansiyel şüpheli faaliyetleri tanımlamaktan da kaynak çekmek zorunda. St. Louis Federal Rezerv Bankası, bankaları esrarla ilgili bankacılık işlerini göz önünde bulundurarak, “gelir yüksektir, ancak uyum maliyetleri de buna dahildir” diye bilgilendirdi.


Maliyetler işletmelere, müşterilere ve vergi mükelleflerine devrediliyor. İronik olarak, esrarın tıbbi ya da eğlence amaçlı kullanımı için yasallaştırılmasının ardındaki argümanlardan biri, maliyetleri düşürmek ve karaborsa sorunlarını ortadan kaldırmaktı. Devlet lisanslı marihuana operatörlerini yasadışı para nakli olarak ele almak, bu amaca yöneliktir. Bu, yasa uygulamalarının gizli uyuşturucu operatörlerini bulmasına yardımcı olan finansal hizmetler endüstrisinin bir örneği değildir. Açıkçası, bu düzenleyici yükler, federal kolluk kuvvetlerinin, Google haritalarında marihuana dispanserlerini arayarak yapamayacağı bir şey yapmasına yardım etmiyor.



Aaron Klein, 23 Nisan 2018, Oregon, Brookings Institu


(Aaron Klein, Ekonomik Çalışmalar Politika Direktörü - Düzenleme ve Piyasalar Merkezi)


Brookings Editörünün Notu: Bu yazı orijinal olarak 20 Nisan 2018'de The Oregonian'da yayınlandı.



Seçkin Deniz, 11.08.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı