28 Ağustos 2017 Pazartesi

SA4794/ÇY4-DB99: Unutulan Yabancı Savaşçılar: Suriye'deki PKK/ Orton Raporu: 3-4

                         
"Gerçek şu ki PKK ve YPG aynı varlıklardır."
Kyle Orton

The Forgotten Foreign Fighters: The PKK in Syria

"Bu yayında ifade edilen görüşler yazarın görüşleri olup bunların Henry Jackson Derneği veya Mütevelli Heyeti üyelerinin görüşleri olduğu anlamına gelmez."

PYD YABANCI SAVAŞÇI PROJESİ-3

* 2014'te PYD / YPG, koalisyonun hava saldırılarının YPG'nin elinde olan şehrin Daeş’in eline geçmemesini sağladığı Kobani'deki ikonik savaştan sonra ABD tarafından yönetilen İslam Devleti (IS)’ne karşı Koalisyondan destek aldı. Koalisyon daha sonra, Arap çoğunluk bölgelerinde bile olsa DAEŞ’i yerinden oynatmak için hava desteği, para, silah ve istihbarat sağlamaya devam etti ve böylece Suriye'deki YPG kantonunun hızla genişlemesi sağlandı.


* 2014'ten beri Suriye'deki YPG'ye katılmak için Kürt bölgelerinin dışından gelen bir insan akışı olmuştur. Bu yüzlerce yabancı savaşçının 29'u öldürüldü. Hepsi bu raporda yer almaktadır. Kendi ülkelerinde yasal süreçlerle meşgul olan bazı YPG yabancı savaşçıları, YPG ile savaşan veya savaşmaya devam edenlerden oluşan bir örnekle birlikte burada da profillendiriliyor. 12 ülkeden toplam 60 profil var.

* YPG'nin yabancı savaşçılarının ulusal kökenlerine göre dağılımı şöyledir: 10’u Amerika Birleşik Devletleri, 4'ü İngiltere ve Almanya'dan, 3'ü Avustralya'dan, 2'si Kanada'dan, İran, Portekiz, Rusya, Slovenya ve İsveç'ten 1'er kişi.

* Kapsamlı sonuçlar mümkün değilken bazı eğilimler bu veri örneğinden ortaya çıkmaktadır. Anglosfer(*)'den insanlar en gözle görülür ve YPG'deki yabancı savaşçıların belki de en fazla bireysel parçasıdırlar. Çoğu savaşçı gençtir. YPG yabancı gönüllülerin% 60'tan fazlası 30 yaşın altında ve% 80'i 40'ın altı idi. YPG yabancı savaşçılarının istihdam kategorisinde, asker ve öğrenciler hariç olmak üzere, gözle görülür bir model görülmedi. Yabancı YPG savaşçıları ezici bir çoğunlukla erkektir. Hiçbirinin Kürt kökenli etnik geçmişleri bulunmuyor ve çok azı PKK ile daha önce herhangi bir bağlantı- ya da aslında herhangi bir militanlık gösteriyor.

* Burada özetlenen YPG savaşçılarının sebepleri çoklu, çeşitli ve bireysel olarak örtüşüyordu. Bununla birlikte, dört kategoriye ayrılabilecek geniş temalar vardı.

PYD YABANCI SAVAŞÇI PROJESİ-4

* Askeri gaziler kendilerine önemli bir kategori oluşturdu: açık bir şekilde 2014 yılında yeni gelenlerin çoğunluğu olsa da, YPG siyasi sol-sola odaklanan toplumsal kalkınma stratejisini değiştirdikçe bu sayı her yıl geriledi. Askeri geçmişi olan personel, örneğin insani kaygılardan dolayı motive oldukları ölçüde diğer kategorilerle örtüşüyordu. Ancak eski askerler için benzersiz motivasyon faktörleri vardı. Bazı askerler askeri hayatı, ortaklığı ve savaşı özlüyordu; bazıları sivil yaşama adapte olmakta güçlük çekiyordu. 9-11 sonrası savaşlarda görev yapmış diğer eski askerler, özellikle Irak’ta, "işi bitirme" ve / veya fedakarlıkların boşa gitmesine izin vermeme sorumluluğunu hissetti. 11 Eylül'den önce emekliye ayrılan başkaları, İslamcı terörizmle askeri ilişkiden kaçınmaktan suçlu bulundu ve YPG'de bu algılanan yükümlülüğün iyileştirilmesi için bir fırsat gördü.

* Gönüllülerin başka bir kategorisi, özellikle YPG'den önceki kaotik ilk dalgadaki sistematik bir tarama sürecinde kendi başlarına motive olmuştu özellikle bazen de doğrudan maddi ve bazen (zamanla parasal kazanç getirecek şekilde tasarlanmış) ün veya şöhret açısından hırs tarafından harekete geçirildi. Öldürme dürtüsünü tatmin etmek isteyenler de vardı. Bu kategorideki insanların çoğu şimdi YPG saflarından ayıklandı.

* YPG'nin yabancı gönüllülerinde daha karanlık bir türden ben- merkezci dürtüler devam ediyor. Macera, Rojava'ya gelenlerin, kurtuluşa önem vererek kendilerini ispatlamak olduğu kadar, önemli bir faktördür. Bir dizi küçük suçlu ve uyuşturucu bağımlısı YPG'ye bu yaşam biçiminin bir yolu olarak katıldı.

* Son olarak, YPG'ye katılan ideologlar da var - komünistler, anarşistler ve diğer aşırı-sol militanlar - Suriye'de devrimci bir toplum yaratmak istiyorlar. Bu gönüllülerin arasında bazıları, özellikle de YPG'nin barınak ve eğitim kamplarını daha önce ziyaret etmiş, Türkiye'deki PKK ayaklanmasının uzun süredir müttefikleri olan Türk solcuları ve solcu terörist gruplardan çıkan Yunanlılar ve diğer güney Avrupalılar YPG’nin PKK demek olduğunun son derece farkında. Medya çıktılarının ötesinde birleştikleri organizasyonun doğasından habersiz olanlar da var.

* Yabancı savaşçıların YPG'ye bu eğilimi, YPG / PKK'ya üye olmalarını engellemek başta olmak üzere Batı hükümetleri için ve bu örgüte katıldıktan sonra geri dönenlere nasıl davranılacağı konusunda - ahlaki, hukuki, siyasi ve diplomatik - bir dizi soru ortaya koyuyor.

* İngiliz vatandaşlarının, savaş suçlarından ötürü şiddet içeren bir devlet dışı aktöre katılmak için yurtdışına gitmelerine izin verilmesi ahlaki açıdan şüphelidir, yabancı nüfusa bu kötü davranışların riskini değiştirerek, bu kişilerin maruz kaldıkları tehlike hakkında hiçbir şey söylememek hükümetlerin kaçınması gereken bir şeydir. Bu ahlaki düşüncelerin ötesinde, geri dönenlerin güvenlik tehditleri vardır. Bir tehlike de, onların PKK'nın sabıkalı-terörist faaliyetlerine katkıda bulunmaları. Avrupa solcu terör örgütlerine, PKK'lı kentsel savaş konusunda eğitim ve tecrübe kazanma ve sınır ötesi bağlantı kurma ve YPG gönüllüleri arasında istihdam sağlamaya izin verilmesi, kesinlikle istenmiyor. Bu tür işe alınanlar için bireysel ya da yabancı terör örgütü tarafından yönetilen olsun, yalnız oyuncu terörizmi yaratma potansiyeli, ciddiye alınmalıdır.

*Anglosfer: Ortak Anglo-Amerikan kültürü

Kyle Orton, 17 Ağustos 2017, The Henry Jackson Society



<<Önceki                        Sonraki>>>

.Derya Beyaz, 28.08.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri 




Orton Raporu:


PYD Foreign Fighter Project:

http://henryjacksonsociety.org/wp-content/uploads/2017/08/3053-PYD-Foreign-Fighter-Project-1.pdf



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı