13 Mayıs 2017 Cumartesi

SA4320/KY55-İER4: Şirinler

"Ya Lacivert Şirin’in hayalleri yetmezse?"


Aralık 2008'de Obama'nın başkan seçilmiş, henüz görevi W. Bush'dan devir almamıştı. ABD'de o zamanki adıyla Mortgage Krizi patlamış, küresel bir krize dönüşür mü dönüşmez mi tartışmaları yapılıyordu. Yunanistan Maliye Bakanı Yorgos Papakonstantinu'nun, Aralık 2009'da "Hükümetin kaybedilen kredibiliteyi geri kazanmak için gereken her şeyi yapacağı konusunda sizi temin ederim. Biz kimsenin bizi kurtarmasını beklemiyoruz. Yeni bir İzlanda değiliz, yeni Dubai de değiliz" açıklamasından bir sene önceydi...

Parasal genişlemelerin uygulamaya girmesi bir yana Merkez Bankası başkanları enflasyonu birinci tehdit olarak gördüklerini açıklıyorlardı. Jean-Claude Trichet'nin, "Bedeli ne olursa olsun enflasyon hedeflemesinden vazgeçmeyeceğiz" açıklamasından iki sene önceydi...

Karşıyaka Haber Gazetesinin Aralık 2008 sayısında yayımlanmak üzere bir şeyler karalamıştım. Aşağıdaki yazıyı o günleri hatırlayarak okuyun lütfen...

Ve bu yazıyı birkaç sene sonra tekrar yayınlamayı planladığımı hatırınızdan çıkarmadan...

İyi eğlenceler...

ŞİRİNLER

Mutlaka hatırlarsınız: Hani beyaz şapkalı, sevimli mavi yaratıklar vardı. Kırmızı şapkası ile Şirin Baba, kötü büyücü Gargamel, pireli kedisi Azman, komünal yaşam süren küçük mavi Şirinler…

Hatta Şirin Baba’nın, sakalının şekliyle Karl Marx’ı çağrıştırdığı, Gargamel’in emperyalist Amerika’yı sembolize ettiği filan da iddia edilirdi.( ki bu yazının ortaya çıkışı, bizatihi Şirin Baba’nın Karl Marx’ı çağrıştırdığının ispatıdır.)

Şimdi lütfen Şirinler ormanını getirin gözünüzün önüne. Şu farkla ki, bildiğimiz mavi Şirinlerden başka sarı, yeşil, kahverengi Şirinlerin yaşadığı köyler de olsun. Unutmadan Aşçı, Usta, Ressam Şirinlerin yanına bir de Finansçı Şirin’i ekleyin. Fakat Şirin Baba yok! Vakti zamanında; Azman, onu yakalamış ve Gargamel de Şirin çorbası yapmış…

Canlandı mı gözünüzde? Güzel, devam edelim o zaman:

Şirinler birbirleri ile ticarete başlayalı ve mavi Şirinler, parayı icat edeli bir hayli zaman olmuş. Mavi Şirinler diğerlerine para vermişler, onlardan mal almışlar. Mal vermişler, para almışlar. Para verilip mal alındığı günlerde mavi Şirinlerin paraları, diğer Şirinlerin malları kadar gerçekmiş tabii. Üstelik; mavi Şirinlerin malları daha da şirinmiş. Daha şirin ama daha pahalı.

Diğer Şirinler, ne paranın ne malın ne de gerçeklerin kıymetini, Mavi Şirinler kadar bilmezlermiş. Yani diğer tüm Şirinler, Mavi Şirinlerden daha ucuzmuş! Para gerçek ve Şirinler, gerçeklerden ucuz olunca; diğer Şirin Köylerinde fazla para harcanmıyor, gerçekler Mavi Şirin Köyünde, para diğer köylerde birikiyormuş.

Mavi Şirinlerden en açıkgöz olanı, Finansçı Şirin, borçlanmayı icat etmiş. Mavi Şirinler, diğer Şirinlerden borç almaya ,onunla yeni gerçekler almaya başlamışlar; sorun çözülmüş! O kadar ki, Mavi Şirinler, kendi gerçeklerini vermeden diğer Şirinlerin gerçeklerini almaya başlamışlar. Böylece, Mavi Şirinlerin çok fazla gerçek üretmeye ihtiyaçları da kalmamış.Yavaş yavaş Mavi Şirinlerin gerçek mühendislerinin yerini, finans mühendisi Şirinler almaya başlamış.

Finans mühendisi Şirinlerinin hayalleri varmış; büyük ve şirin hayalleri. Artık Mavi Şirinler, hayal satıp para, para verip gerçek alıyorlarmış. Anlayacağınız; Şirinler ormanında, hayaller de gerçekler kadar gerçek olmuş! O kadar gerçekmiş ki hayaller; kahverengi, yeşil bütün Şirinler, hayal alıp gerçek, gerçek verip hayal almaya başlamışlar.

Mavi Şirinler, rüyalar görmüşler gerçekler almışlar. Hayaller, çok şirinmiş. O kadar şirinmiş ki, Uyanık Mavi Şirinler de uykuya dalmışlar. Rüyalar görmüşler, yetmemiş bir de kalkıp hayaller almışlar. Hayaller kurulmuş, hayaller satılmış; mavi, sarı, yeşil bütün Şirinler, hayalleri gerçeklerden çok sevmişler. Arz talebi karşılamış, gerçekler azalmış hayaller çoğalmış Şirin Ormanında.

Hayallerin de en şirinlerini ve en büyüklerini Mavi Şirinler almışlar. Mavi Şirin Köyünde o kadar çoğalmış ki hayaller; gün gelmiş Mavi Şirinler, hayallerini koyacak yer bulamamışlar.

Horoz Şirinler, Tavuk Şirinlerden erken uyanmış! Hayalleri satıp daha çok gerçek alma zamanının geldiğini düşünmüşler. Daha azıcık gerçek almışlar ki; gerçeklerin, fiyatı hemen artıvermiş. Çünkü; Şirin Ormanında hayaller çok, gerçekler az, hem de çok azmış. Uyanık Şirinler, bu kabustan feryat ederek uyanmışlar. Bu defa bütün ormanı uyandırmışlar.

Anlayacağınız; Şirin Baba’nın laneti tutmuş!

Mavi Şirinler, Şirin Baba’nın ve Keynes Şirin’in olmadığı köyde Lacivert Şirini seçmişler başlarına…

Şimdi Lacivert Şirin ne mi yapacak?

Hayalleri gerçekleştirecek!

Önce hayallere boğacak Şirin Köyünü. Borçlu Şirinler, alacaklı Şirinlere, gerçekçi Şirinler, hayalperest Şirinlere verecekler bu hayalleri. Kimsenin kimseye hayal borcu kalmayıncaya kadar.

Ya Lacivert Şirin’in hayalleri yetmezse?

Kolay: Yeni hayaller kuracak. Nede olsa hayaller her zaman parayla satılmaz!

Sonra; hayallerin paraya dönüştürülmesine gelecek sıra. Enflasyonist Şirin, gerçekler kadar gerçek olana kadar kaynatacak hayalleri ve ardından damıtacak. 

Şirin Köyün krizinde, şirin fırsatlar da olacak: Gerçekçi Şirinler, Hayalperest Şirinlere borçlarını ödeyene kadar, hayallerle gerçekler alınmaya devam edecek.

Ve bir daha asla; hayaller, bu kadar kolay gerçekleşmeyecek! (Aralık 2008)


İlker Erinç, 13.05.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Figürler ve Düşünceler

İlker Erinç Yazıları





İlk Yayınlandığı yer: 

http://ilkererinc.blogspot.com.tr/2012/01/sirinler.html




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı