5 Şubat 2017 Pazar

SA3942/KY13-AO106: Tamamen Yenilenmiş Anayasa İhtiyacı

"Eğer bu değişiklikler referandumdan onay alırsa yeni bir siyasal sistem yürürlüğe girecek. Ancak eminim ki bu değişiklikler anayasanın tümüyle değiştirilme talebini durdurmayacak."


Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söylemeyen yok. Zira 1980 anayasası bir darbe anayasasıydı ve bugüne gelinceye kadar kıyısından, köşesinden yüze yakın yerine el atıldı. O nedenle darbe ürünü anayasamız daha da garip bir şekle dönüşmüştü.

Sadece Ak Parti değil, bütün siyasi partiler yeni bir anayasa ihtiyacını sürekli dile getirdiler, ancak (belki de iktidar olmaları nedeniyle) bu konuda en ciddi çalışmayı Ak Parti yaptı. Birçok yerde halkla istişareler yapıldı, sivil örgütlerin, meslek örgütlerinin, sendikaların vs geniş kesimlerin görüşlerine başvuruldu. Diğer partiler ise değişim ihtiyacını dile getirmenin ötesine geçemediler..

Ak Partinin hedefindeki anayasa baştan aşağı yenilenmiş ve hükümet modeli başkanlık/yarı başkanlık gibi modellere dönüşmüş bir anayasaydı. Anayasa değişikliği iki kez ciddi olarak gündeme geldi ve Meclis'te kurulan komisyonlarda konu ele alındı, ancak bir türlü uzlaşıya varılamadı. Kimi partiler çalışmaları yarıda bırakıp komisyonlardan çekildiler. 

Sonunda Ak Parti kendi değişiklik önerisini Meclis'e sunmaya karar vermişti ki, Bahçeli'nin değişikliğe katkı vereceğini açıklamasıyla iki parti arasında müzakereler başladı. 

Başlangıçta 32 madde de değişiklik öngören iktidar partisi, MHP'nin önerisi doğrultusunda anayasanın tümünü değiştirme fikrini askıya alarak sadece siyasal/hükümet sistemini değiştirmekte ikna oldu. 

CHP çalışmalara destek vermeyeceğini açıkladı. Ve böylece sadece iki parti arasında görüşmeler başladı. Önce 11 madde üzerinde anlaşıldı. Sonradan bu 21 maddeye çıktı ve son görüşmelerde ise 18 maddenin meclise sunulmasında karar kılındı..

Kısaca bu anayasa değişikliği sadece siyasal sistem/hükümet sistemiyle sınırlıdır ve değişiklikler Ak Parti ile MHP'nin uzlaştığı maddelerdir.

Eğer bu değişiklikler referandumdan onay alırsa yeni bir siyasal sistem yürürlüğe girecek. Ancak eminim ki bu değişiklikler anayasanın tümüyle değiştirilme talebini durdurmayacak.

Türkiye, yoluna tamamen yenilenmiş bir anayasayla devam etmelidir.

Bu ortak bir taleptir. O nedenle referanduma sunulacak değişikliklerle yetinileceğini ve bir daha anayasanın ele alınmayacağını düşünmemeliyiz. ..


Adnan ONAY, 05.02.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar

Seçkin Deniz Twitter Akışı