1 Ağustos 2016 Pazartesi

SA3247/ÇY4-DB65: Gülen Charter Okulları Hakkında Neleri Bilmiyoruz ve Bu Neden Bir Problem?

"Eğer gerçekten bu darbe girişiminin arkasındaki itici güçlerden biri Hizmet’se, Amerika Birleşik Devletleri NATO müttefiklerimizden birinin hükümetini devirme teşebbüsünde bulunan bu özel okul ağına izin verdiği için dolaylı destek vermek suçuna karışmış olabilir."


What We Don't Know About Gulen-Linked Charter Schools, And Why That's a Problem

Türkiye’de bu hafta gerçekleşen darbe girişiminin dikkatleri Pennsylvania’da inziva eden ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlıca politik düşmanı olan Fethullah Gülen’e çekeceği kaçınılmaz bir durum. Gülen tüm ülke içinde faaliyette olan 160 sözleşmeli okuldan oluşan bir ağa bağlı, bunların içinde yetkili Chris Christie’nin son zamanlarda övdüğü New Jersey’deki birçok okul da var.

Christie’nin New Jersey’deki Gülen’e bağlı sözleşmeli okullarla olan aşk ilişkisi konusunda birçok metin yazmıştım -burada, burada ve burada görebilirsiniz.-

Her ne kadar bu okulları yakından incelediysem de, aynı zamanda Hizmet olarak da bilinen tüm Gülen Hareketini ve onun Amerika’daki sözleşmeli okullarla bağlantısını etraflıca araştırdığımı ileri sürmeyeceğim. Yine de, okuduklarıma göre, Gülen’e bağlı bir sözleşmeli okul ağı olduğu açıkça belli. Bu sözleşmeli okulların çoğaldığı CBS Haber, The Atlantic, The New York Times ve The Wall St Journal tarafından rapor edilmişti. Bu bir komplo teorisi değil.

Bununla beraber bu okullar hakkında henüz bilmediğimiz çok şey var:

* Gülene bağlı sözleşmeli okullar genel olarak bu bağlantılarını açıkça dile getirmiyorlar. Hizmet açıkça bir dini hareket olsa da din propagandası yaptıkları konusunda hiç bir işaret yok. Sözleşmeli Okulların liderleri Gülen’e olan hayranlıklarını dile getirebilseler bile, şu ana kadar gördüklerim arasında Ondan(Gülen) sözleşmeli okulların yönetimi konusunda direkt emir aldıklarını kabul etmiyorlar.

* Bununla birlikte bu sözleşmeli okulları birbirine bağlayan hiç değilse resmi olmayan bir ağ var ve bu ağ Hizmet’e de bağlı. Gülen Charter (Sözleşmeli) Okulları sitesi bu bağlantının yapısını çok detaylı bir şekilde belgeliyor, bu sadece sözleşmeli okulları değil anlaşmalı tarafları da içeriyor.

* Her ne kadar ayrıcalıklı olamasa da bu okullar çalışanlarının büyük çoğunluğunu Türkiye vatandaşları arasından seçiyor. Bu okulların Türkiye’den Amerika’ya öğretmen getirmek için H1-B vizeleri  kullandığı konusunda birçok rapor var, fakat bu yolla kaç tane sözleşmeli okul personelinin Amerika’ya girdiği hakkında belli bir belgeleme bulunmuyor gibi gözüküyor.

* Aynı zamanda bu okulların personellerinin, patronlarına maaşlarından ve vergi geri ödemelerinden pay verdiği rapor edildi. Fakat yine, bu uygulamanın ne kadar yaygın olduğu hakkında hiçbir belge bulunmamakta, ayrıca, bu iddia henüz mahkemeye verilme şansı bulamadı.

* Federal Büro yetkilileri Gülen’e bağlı birçok sözleşmeli okula baskınlar yaptı ve okulların anlaşmalı taraflarıyla olan ilişkilerini araştırmaya devam ediyor. Yine de henüz hiçbir suçlama belgelenmedi. Bu nedenle de hiçbir iddia mahkemeye verilmedi.

* Bir USA Today araştırması Gülen’e bağlı organizasyonların kongre üyeleri ve personelinin Türkiye’ye olan en az 214 yolculuğunun 800 bin dolarlık masrafının karşıladığını buldu. Fakat bu miktar büyük ihtimalle aslından daha az çünkü ülke içindeki masraflar dahil edilmiyor.

Yakın zamanda olanları göze alırsak, bu şeffafsızlık ülkemizin milli güvenliği için büyük bir sorundur. Eğer gerçekten bu darbe girişiminin arkasındaki itici güçlerden biri Hizmet’se, Amerika Birleşik Devletleri NATO müttefiklerimizden birinin hükümetini devirme teşebbüsünde bulunan bu özel okul ağına izin verdiği için dolaylı destek vermek suçuna karışmış olabilir.

Türkiye politikası konusunda bir uzmanlığım yok. Birçok söylentiye göre, Erdoğan’ın demokrasi ve basın özgürlüğüyle arası iyi değil ve bu rahatsız edici. Ve Erdoğan’ın şimdi onu himaye etmeye devam ederse ABD'nin Türkiye ile devam eden ittifakını riske attığını ileri sürmesine rağmen, Gülen bu darbe girişimiyle bir ilgisi olduğunu inkar ediyor.

Bu noktada, şunu sormalıyız: Bu özel okullar ağının ülke genelinde büyümesine izin vererek Erdoğan'ın birincil politik düşmanını desteklemekle Amerika'nın jeopolitik çıkarları oldu mu? Bu en azından burada New Jersey’de devlet okullarına bakarsak öğrencilerin en azından düşük test sonuçları almasına değer bir risk mi?

Dahası: Bu Gülen bağlantılı okullar sadece haklarında hiçbir şey bilmediğimiz bir ağın bir tanesi:



Bir kez daha, bu Bruce Baker tarafından Gary Miron ve Charisse Gulosino çalışmalarında derlenen verilere dayanarak yapılan bir grafiktir. Evet, ekonomistler oldukça yoğun bir şekilde KIPP gibi özel okul zincirleri için sonuçları incelediler. Ama diğerleri hakkında ne biliyoruz? Bunlara kim destek veriyor? Kimlerle anlaşma yapıyorlar? Kimleri öğretmen olarak işe alıyorlar? Bu okulların perde arkasında ne tür ağlar çalışabiliyor?

Benim aceleyle tablolamam gösteriyor ki Gülen bağlantılı Kozmos Vakfı (adını Harmony Devlet Okulları olarak değiştirdiğinden beri) 2011-2012’de Teksas özel okul okul öğrenci kayıtlarını toplamda yüzde 18,5 oranında kontrol ettiğini gösteriyor. Bu yaklaşık 20.000 öğrenci ediyor  ve her birinin vergi kaynakları tam olarak nereye gidiyor? Gerçekten biliyor muyuz? Umurumuzda olması gerekmez mi?

Bakın ben devlet okullarındaki mali sorunlar gibi, bazı durumlarda büyük sorunlar olmadığını iddia etmeyeceğim. Ama bu özel okullar, çünkü aktörleri devlet değil, şeffaflıkta aynı standartlara tabi değiller. Para bir özel okulun çarkına girdiğinde ya da yöneten organizasyonun eline geçtiğinde izi sürülemiyor.

Biz şimdi bu şeffaflık eksikliğinin birçok gerçek ve çok ciddi sonucunu görüyoruz. Bu şebekenin bizim sınırlarımız içinde gelişmesine izin vererek ulusal güvenlik çıkarlarımızın ihlal edilmiş olabileceğini söylemek hiç de abartı olmaz- ve yine soruyorum ne uğruna?

Bu özel okul sektörünü temizlemek için zaman geldi geçiyor. Şeffaflık ve hesap verebilirlik standartları çok daha sert olmalı. Amerikalıların bu okulların kim tarafından ve hangi şartlarda çalıştırıldıklarını bilmeye hakları var. Eğer Türkiye’deki darbe ve Gülen bağlantılı okulların çoğalması bize bir şey öğretecekse o da düzgün yönetilmeyen özel okul sektörünün ciddi ve çok kapsamlı sonuçları olacağıdır.

Bir şey daha: Ben Gülen bağlantılı özel okullar eleştirmenin İslamofobi ile motive olabileceğine dair sosyal medyada bazı homurdanmalar fark ettim. Açıkçası her eleştiren adına konuşamam, ama bu bana çok basit geldi. Problem Gülen okullarının bağlı olduğu din değil, bu okulların yönetimindeki şeffaflık eksikliği hakkında.

Gülen Hareketi, dünya sahnesinde artık önde ve merkezde. Bizim en önemli müttefiklerimizden birinin lideri askeri darbeyi desteklemekle bu hareketi suçluyor. Ve bu hareket açıkça vergi mükelleflerinin paralarıyla desteklenen Amerika Birleşik Devletleri'ndeki özel okullarla hatırı sayılır bir şekilde bağlantılı.

Şimdi birileri bunun gerçekten ırkçılıkla bir alakası olduğunu söylemeye mi hazırlanıyor?




EK 1: Henüz Killing Ed’i izlemedim, ama büyüleyici görünüyor.

Neden bunları araştırmak için bağımsız film yapımcılarına güveniyoruz? Neden devlet ve bu okullardan sorumlu federal ajanlar bu okulların neredeyse kontrolsüz gelişmesine izin vermeden önce içine bakmıyorlar?

EK 2: Philadelphia Inquirer (yıllar boyunca, charter okulları hakkında gerçekten mükemmel raporlama yapmış olan) bir 2011 Makalesi:

Fethullah Gülen Türkiye'de büyük bir İslami siyasal figür, ama o Poconos’taki bir yerleşkede münzevi hayatı yaşıyor ve Philadelphia'da bir federal yargıcı Amerika Birleşik Devletleri'nde etkili bir eğitim figürü olduğuna ikna ederek yeşil kart kazanmış.

Kanıt olarak avukatı, 25 eyalette 120’den fazla olan özel okullarını ve müritlerini- Türk bilim adamları, mühendisler ve iş adamları- Kuzey Philadelphia’daki Truebright Bilim Akademisi ve State College, Pa’daki diğer bir okulunu göstermiş. Okullar mükelleflerce milyonlarca dolar ile finanse edilmekte. Truebright tek başına 348 öğrenci için Philadelphia School District’ten 3.000.000 $’dan fazla alıyor. Yönetim Müdürü Tansu Cıdav okulun düzenli bir devlet okulu olduğunu söylüyor. [ dediğimi doğruluyor]

Ulusal Gülen Özel Okul Ağı Gülen’in kendi avukatı tarafından teyit edilmiş. Şunun dışında:

Federal yetkililer Scranton Pennsylvania Orta İlçesi'nde savcılar tarafından koordine edilen ülke çapındaki soruşturmada, bu konuda yorum yapmaktan kaçındı. State College okulunda veli grubunun eski başkanı, federal yetkililerin kendisiyle görüşme yaptığını doğruladı.

Gülen'in sözcüsü gibi davranan Bekir Aksoy, Cuma günü bu okullar ya da soruşturma hakkında hiçbir şey bilmediğini söyledi. Saylorsburg’daki Gülen’in yaşadığı Altın Nesil İbadet ve Rehabilite Merkezi başkanı olan Aksoy, 70’li yaşlarda olan Gülen’in “insanlara ilham vermiş olabileceğini ancak bu okullarla hiçbir bağlantısı olmadığını” söyledi.

Yani Gülen bu okulların kurucusu, ama aslında değil.

Amerikan charter okulları Ulusal Güvenlik Bakanlığından özel vize almak için Gülen’in kullandığı baş argüman. 2007 yılında Philadelphia'da ABD Bölge Mahkemesi'nde açılan bir davada, avukatları suçlamaları reddederek "Gülen Hareketi kurucusu ve başkanı olarak Sayın Gülen tüm dünyada Avrupa, Orta Asya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bir dizi okul açılmasına öncülük etti” şeklinde bir savunma yaptılar. Gülen’i “Amerika'da büyük şehirlerde pek çok okulda da dahil olmak üzere tüm dünyada çocuklar için eğitim hizmetindeki ödüllü okulların bir lideri” olarak tanımlayan Illinois’deki bir ilahiyat profesörünün mektubunu referans olarak gösterdiler.

16 Temmuz 2008 tarihinde, ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Stewart Dalzell, Gülen’in yeşil kart için şartlarını yerine getirdiğine hükmetti.

Hiçbir bağlantısı yok. Hmmm…

Dük(*), 16 Temmuz 2016, New Jersey, ABD



Derya Beyaz, 01.08.2016, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri




(*)Dük: Öğretmen, eğitim araştırmacısı, müzisyen: Jersey Jazzman Mark Weber müstear adı. Tüm görüşler kendimin ve benim işveren veya başka herhangi bir kurum ya da kişilere yansıtmamaktadır.
Veri kaynakları: Sivil Haklar Veri Toplama ., 2011-12 . Miron, G., & Gulosino, C. (2013) . Ondördüncü Edition 2011-2012: ve kâr amacı gütmeyen eğitim yönetim örgütlerinin kâr profilleri Boulder, CO: Milli Eğitim Politikası Merkezi. http://nepc.colorado.edu/publication/EMO-profiles-11-12
Orijinal Metin:

http://jerseyjazzman.blogspot.com.tr/2016/07/what-we-dont-know-about-gulen-linked_98.html?

Seçkin Deniz Twitter Akışı